1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Na itt akkor kifejtheted.
   
 2. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Az Ukránok jóval erősebbek katonailag, de az oroszokkal való vesződésük felőrli őket, mert a nyugati tőkének nem kellenek ez már tiszta sor. Pláne, hogy egyfajta visszahúzódás figyelhető meg a nyugati cégek esetén, elsősorban az USA-ban, de Európában is a folyamatok abba az irányba mennek, hogy otthon kívánnak olcsón termelni (Európa esetén EU-n belül de főleg azon belül is a schengen-i övezet a prioritás )

  A románok is erősebbek jelenleg nálunk, bár nem annyival, de némileg komolyabb fenyegetést jelentenek, de még mindig elhanyagolható. Őket gazdaságban lesz érdemes rommá verni, katonai erősorrend megfordulása lassabb és elnyújtottabb folyamat lesz.

  (erre jó példa az örmény-azeri konfliktus. 25 év alatt a gazdagabb Azerbajdzsán a katonai veresége után most jelentősen erősebbé vált ellenfelénél, és úgy néz ki azt hozta a történelem, hogy élni is tudnak ezzel).
   
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Gránáttal robbantotta fel magát egy migránscsempész a 85-ös főúton
  https://www.origo.hu/itthon/20201026-meghalt-egy-felfegyverkezett-embercsempesz-a-85os-utnal.html
  Öt migránst csempészett az autójában a férfi, aki igazoltatáskor kiugrott az autóból, kezében egy fegyverrel és egy kézigránáttal és elszaladt. A legfrissebb információk szerint a férfi öngyilkos lett, azaz szándékosan robbantotta fel a gránátot.

  Ma 13 óra 24 perckor a 85-ös számú főúton a rendőrök megállítottak egy magyar rendszámú autót Vitnyéd környékén.

  Az Ausztria felé tartóAUTÓ SOFŐRJE KIUGROTT KEZÉBEN EGY FEGYVERREL ÉS EGY KÉZIGRÁNÁTTAL, MAJD ELFUTOTT.A rendőrök biztonságos távolságból követni kezdték és megállásra szólították fel, aminek a menekülő férfi nem tett eleget, ezért figyelmeztető lövéseket adtak le.

  EKKOR A FÉRFI MAGA ELLEN FORDÍTOTTA A FEGYVERÉT, EKÖZBEN A NÁLA LÉVŐ KÉZIGRÁNÁT FELROBBANT.

  Az eset körülményeit a Központi Nyomozó Főügyészség Győri Regionális Nyomozó Ügyészsége vizsgálja.AZ AUTÓBAN A SOFŐRÖN KÍVÜL ÖT MIGRÁNS UTAZOTT, KÖZÜLÜK HÁRMAN ELFUTOTTAK A HELYSZÍNRŐL, ŐKET MOST IS KERESIK.Két férfit bevittek a kapitányságra. Ők sem a személyazonosságukat, sem jogszerű tartózkodásukat hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a kihallgatásuk után visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


  Hát ez a sztori nekem nagyon büdös!!!!
  Sima embercsempész öngyilkos lesz, ráadásul kézigránáttal....
  Az hogy hárman elfutottak szintén nem megnyugtató, az sem, hogy a másik kettőt elengedték.

  Mi van ha ezek nem sima migrik voltak??? Vagy a rendőrök kummantanak.
   
  fip7, Horizon, szuvorov and 5 others like this.
 4. laiki

  laiki Well-Known Member

  Mint ahogy a románoknak sem 1 év alatt kell kifizetni.
  Az hogy több év alatt épül be valamilyen kiadás az adósságba még nem jelenti azt, hogy ne épülne be teljes egészében. Mi is hitelből fegyverkezünk, pont ugyanúgy, ahogy a románok és és nekünk magasabb a GDP arányos adósságunk, mint az övék. Ha náluk gáz a saját, abszolút mértékben nagyobb GDP-jükhöz képest az erőltetett fegyverkezés ára, akkor egy kisebb összegű, de GDP arányosan hasonló kiadás nálunk is gáz.
  A fegyverkezési versennyel csak a fegyver gyártók járnak jól.
   
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Nézd, eddig semmilyen extrém kiadást nem generált a haderőfejlesztés. Eddig volt szégyenteljesen alulfinanszírozva a haderő, ezért rohadt 30 éve. Egy vmire való országnak szüksége van modern hadseregre. Az arányokat kell szem előtt tartani meg a "takarót" ( meddig nyújtózkodjunk ).
  Ezt munkahelyteremtő befektetésekkel kötötték össze, illetve exportra termelő hadiipari üzemekkel, jobb az irány és az ütem, mint reméltem.

  A GDP arányos adósság egy adottság. Ha a trendeket figyeled, nálunk csökken, Mordorban nő. Nem idénre gondolok, ez extrém év, hanem a folymatokra. Mi akkor építkezünk, amikor a gadaságnak nagy a növekedési potenciálja és az adósság csökkenő pályán van. Tehát a haderőfejlesztés fenntartható program.
   
  tong djagbu and Veér István like this.
 6. silversisko

  silversisko Active Member

  Az elmúlt 1-2 hétben volt már egy-két meredekebb elfogás (autóval megborult a csempész, 5 migrivel az M1 egyik kihajtóján... közel 2 kilóval gondolta kihajtást :D vagy egy másik aki annyira menekült, hogy miután defektes lett a kerék, ment tovább a felnin szikrázva..... na annak már tényleg nem kellett volna sok, majdnem átért....) , de a mai azt hiszem sokáig a numero uno lesz...
  Mondjuk évekkel ezelőtt is volt olyan, hogy a magyar rendőr M1-M15-D2-D4(Szlovákia)-A6-A4-S1 útvonalon "követte" a csempészt, aki az S1-en az egyik alagútban csattant, de amikor kiszállt még szeretett volna egyet boxolni a magyarokkal (csecsen volt).... na ők sportszerűtlenül letonfázták őkelmét, így ameddigre az osztrákok odaértek a csecsen már KO-val feküdt.

  Nagy a nyomás a csempészeken sokan akadnak fent a déli határon, a mélységben sőt az osztrákok is nyomják közben meg jön a hideg ezért az ügyfelek is hisztiznek ...

  Ettől függetlenül lehet valaki(ke)t megmogyoróznak valahol, amiért nem voltak megfelelően képben....
   
  antigonosz and SilvioD like this.
 7. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Nem ismert az identitása? Mert nekem ebbol a szituációból egy dolog jutt az eszembe - kozelmultban Szíriában szolgáló, volt orosz pilóta ...
   
 8. szzsolt81

  szzsolt81 Well-Known Member

 9. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Nekem meg az, hogy esetleg bombamellény volt rajta, csak az itthoni közvéleménynek nem lenne jó a hírekben.
   
  milagro likes this.
 10. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Magyar tisztségviselőket tiltanak ki Kárpátaljáról - jelentette be a Szijjártó által magasztalt ukrajnai "kolléga"
  Forrás: https://kuruc.info/r/2/219822/
   
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Hát, én arra gondoltam lelőtték, de túl bonyolult a sztorit adtak elő, hogy ezt elfedjék. Mindenesetre nem túl életszerű az MTI közlemény. Az is fura, hogy lényegében a vizsgálat kezdete előtt, a Szerbia felé nyitott táborba vitték a két elfogott migránst. Nem kell az ügyben tanu a zsarukon kívül?
   
 12. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Állítólag voltak a robbanásnak is (fül)tanúi. Nehéz lenne letagadni (számuktól függően)
   
 13. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member


  A cikkből nekem elsőre nem az jön le, hogy öngyilkos akart lenni, hanem, hogy felrobbant a kezében a gránát... lehet csak ügyetlen volt,,, mindenesetre az lett a jussa, amit minden áruló érdemelne, aki elárulja a szűkebb /Magyarország/ és tágabb /Európa/ hazáját.
   
  bartinieffektus and antigonosz like this.
 14. jOkA

  jOkA Well-Known Member

  Láttam a rendőri jelentést. Futva elmenekült majd mire utol érték fejbe lőtte magát utána pedig felrobbant a kézi gránát. Valószínüleg kibiztosította a gránátot és utána lőtte fejbe magát így biztosra ment. Élettel összeegyezthetetlen állapotba került tehát széttépte a gránát. Ez még a jobbik verzió annál, hogy a kollegákra dobja. Szóval nem volt rajta robbanó mellény és öngyilkos lett csak duplázva.
   
 15. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  De miért tette? Nem hiszem, hogy komoly következményekkel kellett számolnia csempészésért. Kicsit börizik, utána kiutasítják Gondolom nem magyar volt?
   
 16. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member


  Akkor ezt benéztem.

  Így viszont akkor tényleg érdekes eset, mi vitte rá erre... mennyit kaphatott volna, ha beviszik ? 2-3 évet ?
   
 17. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Pszichés probléma is lehetett a háttérbe. Ezert tippeltem, hogy veterán lehetet és miután pszichikai felmorszolása után leszerelni kényszerult, gyorsan felszívta ott a szervezet bunozés. A balkáni csempészet javarést az Oroszok kézében van. Az hogy fegyveresek próbalták elkapni (letartóztatni) és gondolom figyelmezteto lovéseket is leadtak, felidézhették benne a háborús reakciókat ...
   
 18. zeal

  zeal Well-Known Member

  Az elkeseredett emberek egy beszűkült tudatállapotban hajlamosak az esélyek ellen egy lapra feltenni az életüket. Persze kívülről mindig könnyű okosabbnak lenni. Talán ő is csak nevetett volna az egészen pár hónappal később...
  Lehet volt már korábban büntetve vagy egy felfüggesztett büntetés letöltése is várta. Ki tudja? Ha ennyire kellett neki a pénz, akkor esélyes, hogy úgy érezte, nem fért bele neki pár hónap börtön.
   
 19. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Elhiszem neked, hogy ezt láttad a jelentésben. A jelentést nem hiszem el, egyszerűen nem értem miért tett ilyet, és ez a gyanús. Valami hiányzik nekem a történetből.
   
  SilvioD likes this.
 20. Shed

  Shed Well-Known Member

  Mármint pár hónap böri embercsempészetért, lőfegyverrel és lőszerrel, valamint robbanóanyaggal vagy robbanószerrel való visszaélés miatt? Úgy hogy lehet volt más is a rovásán?

  khm:

  324. § (1) Aki robbanóanyagot, robbantószert vagy ezek felhasználására szolgáló készüléket
  a) engedély nélkül készít, megszerez, tart, forgalomba hoz, vagy a tartásukra nem jogosult személynek átad,
  b) engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít,
  bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

  325. § (1) Aki
  a) lőfegyvert engedély nélkül megszerez vagy tart,
  b) lőfegyvert engedély nélkül készít vagy forgalomba hoz,
  c) lőfegyvert engedély nélkül vagy az engedély kereteit túllépve az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít,
  d) a lőfegyver készítésére, megszerzésére, tartására vagy kereskedelmére vonatkozó engedély kereteit túllépi,
  e) engedéllyel tartott lőfegyverét engedéllyel nem rendelkezőnek átadja,
  bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

  Embercsempészet

  353. § (1) Aki államhatárnak más által a jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez segítséget nyújt, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
  (2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést
  a) vagyoni haszonszerzés végett,
  b) államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, vagy
  c) az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítmény, illetve eszköz megsemmisítésével vagy megrongálásával
  követik el.
  (3) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha az embercsempészést
  a) a csempészett személy sanyargatásával,
  b) fegyveresen,
  c) felfegyverkezve,
  d) üzletszerűen vagy
  e) bűnszövetségben
  követik el.
  (4) A büntetés öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha
  a) a (3) bekezdés a) pontja szerinti embercsempészést a b)-e) pontban meghatározott módon
  b) a (3) bekezdés b) pontja szerinti embercsempészést az a), illetve a c)-e) pontban meghatározott módon
  követik el.

  Azért itt nem pár hónapról van szó. Szopott volna, mint az állat. Főleg, hogy elő is vette a fegyvert meg a gránátot.
   
  Fennek and zeal like this.

Ezen oldal megosztása