1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közel-kelet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - molnibalage által indítva @ 2013. március 1..

 1. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  "Zárjuk"?
  Ha rajtam múlna... Már rég nem lennének NATO-tagok. Évekkel ezelőtt mondtam, hogy ki kéne zárni őket. Sajnos nem hallgattak rám. :(
   
  fishbed, Loken, fip7 and 1 other person like this.
 2. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Húha, a baj igencsak nagy. Az orosz agitprop beérni látszik...


  Hát persze, ez pontosan így van. Az orosz narratíva szerint, tudjuk. :D :D
  Kicsit gondolkodj már légyszi! Vagy beálltál te is abba a sorba? :(


  Pl.
  "Amikor volt a lázadás, egyértelműen az a pilóta aki a lelövést végrehajtotta, a lázadó oldalon volt, nagyjából az egész légibázisával és alegységével egyetemben."

  1, Ezt mégis honnan veszed?
  2, Szerinted Erdogan annyira balfasz, hogy azon gép pilótáját, aki egy ennyire súlyos cselekményt elkövet, nem rúgja ki, nem tartóztatja le, hanem a helyén hagyja csak úgy, hogy az a pilóta aztán egy évvel később majd jól megpróbálja megpuccsolni? :D

  "Mikor lelőtték a Szu-24-est, Erdogan első reakciója az volt hogy kurvára nem Ő adott parancsot erre."

  Én semmi ilyesmire nem emlékszek.
  Ami viszont rémlik, hogy ezzel a géplelövéssel Erdogan szépen belehugyozott egy formálódó, vagy már meglévő megállapodássorozatba a koalíció és az oroszok között. Az amcsik emiatt eléggé morcosak is voltak és nem is tétováztak kiadni azt az infót, hogy biza szír terület fölött érte a találat az orosz gépet, nem pedig török terület fölött, mint ahogy a törökök állították.
  Ja, hogy ez nem illik bele a divatos szemétgecijúeszéj-narratívába és ezért elfelejtődött már? Szomorú...

  A puccs pedig... Nos, a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy ugyan valóban volt a török hadseregben szervezkedés Erdogan ellen (hogy ebben benne voltak-e külső hatalmak, vagy szervezetek, vagy sem, azt nem lehet tudni...), de Erdogan ezt tudta és rá is segített, tehát a valódi események mögött már ő állt, vagyis tulajdonképpen egy önpuccskísérlet történt, hogy így felfedjék magukat a hozzá nem teljesen hű tisztek és és megszabadulhasson tőlük.

  Ja, hogy miért lövette le a Szu-24-est (amiről esélyesen nem tudta, hogy orosz, hanem szírnek vélhették)? Miután Szíria felől érkező harci gépek többször berepültek Törökország légterébe azon a részen? Mert a szírek is lelőttek ám egy török F-4-est három évvel korábban. Miután a török gépek jópárszor megsértették a szír légteret akkoriban. Erdogannak hát meg kellett mutatnia, hogy ki az alfahím a környéken.

  És a térségben kurvára nem azonosak az USA és Erdogán céljai. Pl. a törökök benyomultak Szíriába, támogatták és még mindig támogatják a teroristákat (Nuszra-HTS Idlibben, meg az ISIS-t korábban), mivel Erdogán ott elsősorban a kurdokat akarja ütni, másodsorban meg szír területeke szerezni magának. Így hát, mivel Erdogan nem igazán volt partner és mind az amcsik szövetségesének számító szíriai kurdokra, mind a kurdok által ellenőrzés alatt tartott szír területeken lévő amerikai katonákra fenyegetést jelent, hát nem csoda, hogy egyre inkább kegyvesztett lesz. Erre már csak a hab a tortán, hogy az oroszoktól vesz Sz-400-asokat. Amik (és a velük érkező orosz tanácsadók) eléggé veszélyesek az F-35 valós RCS-ének és egyéb paramétereinek oroszokhoz kerülése szempontjából.
   
 3. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Arra a gépre gondolsz amelyik egy dobbantott szír gép azonosítójával álcázta magát?
  Csak az oroszok tanulva a líbiai példából nem benyelték, hanem kiemelték a hamis azonosítót, és gyorsan jött a reakció.
  Azért az nem a néhány másodpercre becsúsztam a légterükbe kategória volt, hanem tudatos provokáció.
   
  fishbed, fip7 and zsolti like this.
 4. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Hát arra már nem emlékszem, hogy szír azonosítót használt, vagy sem. Csak arra, hogy akkoriban a törökök rendszeresen berepkedtek a szír légtérbe. Aztán a felderítő Phantom egyszer csak belefutott egy Pancirba, ami levakarta az égről.
  Persze a későbbiekben már a szírek (és az oroszok) is belépegettek török légtérbe, több szír gépet is lelőttek a törökök, ha jól rémlik.
   
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Wolfram:

  Az a Szu-24 es ha be is lépett a török légtérbe, néhány másodpercet töltött ott el. Amelyik török géppár ott volt akkor, az le akarta lőni, ezért is volt nagyon meleg a pite abban az időszakban. Az nem egy véletlen félreértés volt.

  Erdogan az elején tagadta hogy Ő adott volna rá utasítást. Abban valóban igazad van, hogy nem tudhatjuk hogy tényleg volt-e köze az amcsiknak az ellene indított puccskísérlethez(Erdogan állítja hogy volt, majdnem megrohamozták Incirliket, onnan azóta érzékeny fegyvereket vontak ki Uncle-Samék), de az tény, hivatalosan megerősített TÉNY, hogy a szu-24 est lelövő pilóta az egyik központi figurája volt a lázadóknak, meg az is hogy az amik nem adják ki a náluk bújtatott Erdogan ellenséget, Gullent.

  Az is tény, hogy nem tudjuk azt sem hogy valóban az oroszok súgtak-e neki hogy indul ellene egy támadás és mentették meg így az életét, de nekem nagyon úgy tűnik miután szerinted "megpuccsoltatta saját magát" marha nagyot fordult vele a világ, és elment a küszöb alatt az oroszokhoz puszilgatni - ölelgetni Putyint, még az is belefért hogy leültessék a görög teremben...

  Hirtelen megérte még az is az SZ-400 ért hogy egyértelműen kidobassa magát az F-35 programból, meg lassan a NATO-ból is?

  Rakd már össze ezeket, kérlek!
   
  emel, Pogány, fip7 and 1 other person like this.
 6. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Az a géppár (is) sokszor megsértette akkor a török légteret, persze mindig csak úgy pártíz másodpercre (van ott egy benyúló török csücsök, ami felett rendszeresen áthaladtak). A törököknek rengeteg idejük volt rá, hogy leszedjék a "légtérsértőt".  Erre kérnék forrást, mert komolyan nem emlékszem rá.

  És erről is, mert ezt a baromságot eddig csak a (nem hivatalos) ruszki agitprop helyeken és haszonszőrő emberektől láttam. Semmiféle "hivatalosan megerősített tényt" nem. Ezért is csodálkoztam, hogy éppen te (aki tudomásom szerint szintén az objektivitásra törekszel) hoztad fel most...

  A többire talán majd később, most megyek hunyni egyet. :)
   
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  https://www.ft.com/content/a8ede83c-a96e-11e9-984c-fac8325aaa04
  https://www.aljazeera.com/news/2016...ned-russian-jet-detained-160719132950496.html

  Talking to CNN Turk in the aftermath of the coup attempt, Gokcek said: "The parallels are responsible for the tension between Russia and us. That incident [the downing of the Russian plane] was orchestrated by a pilot who belongs to the parallel state.

  "I say this one hundred percent. We were not voicing this before, we were gulping this down," he said.

  "But, now I say this, as Melih Gokcek, these rascals caused the rift between Russia and us.

  "Why? Because they wanted to isolate us in world politics. Yesterday I had a guest from Russia, an adviser for Putin. He agrees with me."

  Fordítsam?
   
  wolfram and Nemerson like this.
 8. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  De ezeket már a befuccsolt puccs után mondta, nem?
   
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Természetesen.
  A befuccsolt puccs előtt érdekes lett volna azt állítani, hogy az a két pilóta a még meg sem történt puccs kulcs figurája volt, akik lelőtték az orosz gépet :D!

  Azért érzed te is hogy fura volt a kérdésed, ugye :p?!
   
 10. Pocok75

  Pocok75 Well-Known Member

  Érzem, de ugye te is érzed, hogy addig szó sem volt róla, hogy a tudta nélkűl lett ledurrantva a Szuhoj az égről! Aztán persze lehetett vele takarózni!
   
  wolfram likes this.
 11. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Ez az azonosito nekem uj. Hol lehet errol olvasni ?
   
  wolfram likes this.
 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Zsolti

  Errol " , de az tény, hivatalosan megerősített TÉNY, hogy a szu-24 est lelövő pilóta az egyik központi figurája volt a lázadóknak," hol lehetolvasni ?
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Több helyen.
  Ma pl. asszem török hivatalnok Aljazeera-s hivatkozást tettem be. Keresd vissza.
   
 14. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Szoval megint nincs forrasod ?
   
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Te csak írod a magyart, ugye?
   
  vilmoci, Pogány and megazez like this.
 16. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Koszonom a linket

  Te amugy hiszel ebben? Mar hogy a leloves utan Erdogan nem nyilatkozott semmi ilyet hanem csak a szuverenitasukrol dumalt aztan meg a pucs utan hirtelen radobbent hogy a pilota magatol lotte le a gepet. A pilotat le sem tartoztattak semmi. Sot ha jol emlekszem ki is tuntettek! Azert a kituntetest nem adjak engedely nelkuli lelovesert!!!

  Te hiszel ebben ?
   
 17. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Hat persze. Olvasni nem is szoktam. Ezt a kerdesedet is csak kitalaltam :)


  Bar nem tudhatjuk Zsolti. Nem tudhatjuk :)
   
 18. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Abban hiszek amit szintén ott abban a topikban ahol megtaláltad az általam beszúrt linket, leírtam. Hogy mi miért történt és miért akkor történt amikor.

  Bizonyítékom nyilván nincs, ahogy az pont neked sem lehet ezzel a dologgal kapcsolatban, szóval igen:
  Nem tudhatjuk melyikünknek van igaza.
  Én csak sejtem, hogy nekem.
   
 19. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Zsolti abban hiszel amiben akarsz. Meg a tenyek meg a logika ellenere is. Jogod van hozza.
   
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Köszönöm szépen!

  Ez természetesen rád is vonatkozik!
   

Ezen oldal megosztása