1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közel-kelet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - molnibalage által indítva @ 2013. március 1..

 1. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  A szír topikban, az esemény időpontjában.
   
  zeal likes this.
 2. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  tudsz adni egy linkethozza?
   
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez akár lehetett így is ahogy te látod, gondolod, nem állítom hogy nem ez történt. Esély van rá.

  Annyit állítok, hogy szerintem meg mivel láttuk hogy a két ember benne volt a puccsban(török forrás nyilatkozta ezt, máshol is láttam leírva nem csak ott ahol linkeltem) és Erdogan autokráciát épít ahol neki erős vezetőnek KELL látszani minden felé, de leginkább a saját népe felé, hogy én a legtöbb esélyt arra adom hogy be akarták tolni azzal a lelövéssel az oroszok ellen a darálóba. A két ember később puccsista lett. Erdogan meg hogy mit magyarázott kifelé a közvéleménynek, meg közben mit mondott akár adott esetben az orosz vezetőknek a védett piros telóba, az azért merőben eltért szerintem. Bizonyítékom nincs. Attól függetlenül, eltelt már azóta nem kevés idő, volt néhány komolyabb esemény, nagyjából sejteni lehet merre felé visz a törökök útja. Szerintem csak össze kell kötni.
  Én ennyit állítottam, nem azt hogy nálam van a bölcsek köve, vagy tudnám a bennfentes információkat.
   
 4. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 5. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Nem fogom visszakeresni. Gondolom guglival egyszerűbb megtalálni magát az eseményt.
   
 6. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Na még ilyet, ezek is terroristák, hogy még el is kapják?

  Talán a magasságban akartak sunnyogni, az U-2 is lejött, többször. :D

   
  fishbed and dragonette like this.
 7. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Nos, sikerült kipihennem magam. Bár most meg kissé módosult állapotban vagyok (na ilyenkor szokott zeal jókat mulatni a kommentjeimen... :( :D )...
  Köszi a linkeket.
  Utánanéztem, az AFP-re hivatkoznak, de az AFP-nél meg nem találtam ilyet.
  Egyébként az RT is lehozta, de az Al Jazeera-n kívül kb. ők voltak az egyetlenek a komolyabb hírportálok közül, akik megírták.
  https://www.rt.com/news/352050-turkish-pilots-arrested-su24/
  Valószínűleg ezért is nem láttam anno.
  Nos, nekem ez kb. annyira tűnik hitelesnek, mint a CNN, BBC, stb. által lehozott "hivatalos" forrásokból származó azon hírek, amik szerint Asszad úgy hetente levegyifegyózza az ártatlan szír civileket.
  De tegyük fel, hogy igaz volt a dolog és a pilóták tényleg részt vettek a puccsban. Az elemi logika szerint akkor viszont az orosz gép lelövését a vezérkar (és Erdogan) jóváhagyásával tették, mivel a török rendszernél jóval kevésbé autoriter országokban is egy ehhez hasonló engedély nélküli tett után nemhogy aktív pilóta, de még katona sem maradhatna az elkövető. Ebben ugye megegyezhetünk?


  Az Erdogan-féle egybőli tagadásra viszont nem adtál forrást. ;)

  Hahaha, örülök, hogy a humorodnál vagy. De köszi, számomra nem kell fordítanod. :) Majd talán, ha orosz szöveg lesz. :p Bár már abban is kénytelen voltam kissé képezni magam. Szerencsére meg is lett az eredménye (40ХНЮ-ВИ) :D :D


  Innentől kezdődtek az események:

  https://forum.htka.hu/threads/biztpol-szíriai-helyzet.396/page-585

  Egyébként tanulságos ott olvasgatni. A többség szerint akkor még a törökök voltak a mocsok rohadékok. Aztán, amióta elkezdett Erdogan az oroszoknak is nyalni, na azóta a szokásos szemétgecijúeszéj a műsor megint. :D Nincs új a Nap alatt...

  Figyelemreméltóak még ezek is onnan:
  https://forum.htka.hu/threads/biztpol-szíriai-helyzet.396/page-607#post-68780

  https://forum.htka.hu/threads/biztpol-szíriai-helyzet.396/page-615#post-68926

  http://www.atv.hu/kulfold/20151125-washington-sziria-felett-lottek-ki-az-orosz-gepet


  De a lényeg az, hogy a mocskos usákok állnak a gép lelövése mögött. Vagyis most, 2019-ben, amikor Erdogán a ruszkiknak nyal éppen (mert az amcsik szarnak a fejére már) és tőlük vásárol, akkor biztosan.
   
  Pocok75 likes this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az hogy hiteles e egy forrás amit a CNN, BBC, Jazeera, RT, MTI:)D) ad azt nyilván én nem tudom garantálni. Még az sem biztos, ha találok olyan videót ahol maga Erdogan mondja, hogy igazat beszél. Ezt is leírtam Pocoknak, simán benne van hogy nincs igazam, nem úgy van ahogy én sejtem, sima takarózás ahogy Ő, meg ahogy látom Te is gondolod. Ezzel baj nincs, mondom még egyszer. Én csak próbálok következtetni abból hogy mi mit követett, mit láttunk akkor, a puccs után, és mi megy most.

  Az USA nem szemétgecijueszéj, ezt is leírtam hogy rengeteg jó dolgot köszönhet a világ nekik, a nyolcvanas évekig szerintem joggal volt beléjük szerelmes és irigy rájuk a fél világ. Morálisan is győztek a hidegháborúban. Ez viszont elmúlt, amit csinálnak azóta, az szégyenteljes, aprópénzre váltották a nagy lehetőséget. Nekem a Pax America nem tetszik, amely most már úgy látom, bármit és bárkit simán feláldozna és ha rajta múlik fel is fog azért, hogy megtarthassa az első helyét a világban.
  Konkrétan úgy érzem, hogy az EU és így ami nekem mivel esendő vagyok, a családom és az ÉN bőrömre játszanak.

  Nem is szeretem őket ez miatt, de ez azért talán érhető is egy kicsit, nem?

  Törökökről meg én most hogy Putyin mögé látszanak(ebben sem vagyok biztos hogy igazi szándék) befarolni, sem írok - gondolok mást, mint akkor amikor lelőtték a Szu-24 est. Kiszámíthatatlan országnak tartom őket, viszont mint minden országgal, akiktől elég sok minden függ hogy Európában mi fog történni, velük is keresném folyamatosan a lehető legjobb kapcsolatokat.

  Azt gondolom aki olvassa azt amit irkálok ide, már rájöhetett hogy elég erősen béke-tárgyalás párti vagyok, nem Vér István... Senkiben sem bízom, de a lényeg szerintem a balansz, és az élni és élni hagyni elv.
   
  emel, dragonette, fip7 and 3 others like this.
 9. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Oké. Az USA amúgy meg tényleg egy rohadék szuperhatalom, ez tény. Szaúdiakkal való cimbizése a helyi érdekeik miatt jó példa erre. De ettől még nem minden mögött ők állnak, hiába is divatos most ezt mondani-hinni. Mindenki a saját pecsenyéjét akarja sütögetni. És attól, hogy az USA rohadék, még nem lesz kisebb rohadék Erdogán, vagy Asszad (aki érdekes módon pont leszarta az őshonos kisebbségeket, mint pl. a kurdokat Szíriában, amíg azok nem lettek tényezők), vagy bármelyik hozzájuk hasonló sem. És az oroszok is szeretnének akkora rohadékok (értsd, akkor befolyással lenni más államokban) lenni, mint az USA, csak jelenleg erre nem sok helyen képesek.


  Szerk.
  A törökökkel, vagyis Erdogánnal az a gond nekünk, hogy a muszlim-vonalat tolja, emiatt meg Európával nem igazán kompatiblis jelenleg Törökország. Épp ezért én nem nagyon cimbiznék velük.
   
  fip7, Fennek and zsolti like this.
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez egyértelmű. Azt gondolom ezt én eddig is tudtam.
  Jelenleg viszont mivel végre tolódik vissza a világ a több pólus felé(remélem ebben egyet értünk), és a volt szuperhatalom USA a leginkább veszélyes mert kapkod össze vissza hogy megtartsa a hegemón helyét a világ tetején, valamint szerintem tényleg az Ő kezükhöz tapad a legtöbb civil vére még akkor is ha NEM csak ők állnak minden mögött, tőlem ezt fogod olvasni.
  Ha már Kína lenne a helyükben, és tolnák ezt a rövidlátó - ostoba - önző - nagyképű - és mindent erőből megoldani akaró politikájukat, akikkel szemben féknek és ellensúlynak CSAK az USA lenne mint másik pólus, akkor mást olvashatnál tőlem.
   
  fip7, Pogány and wolfram like this.
 11. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Ebben viszont én kénytelen vagyok DINAMO véleményét osztani. Vagyis hogy, minden rohadéksága ellenére még mindig az a legjobb, ha az USA a legnagyobb hatalom. Abban igazad van, hogy veszélyes lehet a világra a mostani fölénymegtartási próbálkozásuk. Pláne, ha Kínával összepattan komolyabban, vagyis katonailag. Az oroszokkal szerintem amúgy nem fog, mert a látszat ellenére nem igazán ellenségei egymásnak (haubagoi rulz :D ).
  De a kínai rendszer tényleg nagyon beteg rendszer. Szerintem egyetlen épeszű európai ember sem akarhatja azt, hogy Kína fújja itt a passzátszelet. A kisebbik rossz elvén meg marad usákia. Én így látom. :) Bár jobban örülnék, ha Európa képes lenne felnőni, de ez meg oda vezet, hogy Európai Egyesül Államok, amit már beszéltünk korábban, hogy most még erre nem vagyunk eléggé "érettek" itt. Most, jelenleg még jobban járunk a nemzetek Európájával, de az a formáció viszont nem dacolhat sem Kínával, sem az USA-val. Szívás, nekünk...
   
  fip7, Fennek and SilvioD like this.
 12. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Azért, mert az emberek nem akarnak visszakeresni hatszáz oldalt a gyenge képességű dinamónak, még lehet forrásuk. Keresd meg dinamó. A topic és az időpont adott.
   
  vilmoci, zeal and zsolti like this.
 13. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Hát persze, ez pontosan így van a jenkim narratíva szerint. A békés, becsületes 200 év kétszázötven háború jenki narratíva szerint.
   
  dragonette and Pogány like this.
 14. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Megküldik neki a szövegetket, csak beilleszti. Hasbara módszer.
   
 15. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Nem vagy kénytelen, de így jó neked. :) Vagy kényszerítenek? Kik?
   
  Pogány likes this.
 16. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Blablabla

  Ez csak egy szófordulat.
  És hogy miért? Talán azért, mert én használom azt a szervet, ami a koponyámon belül található és nem csak visszaböfögöm, amit a számba rágtak a főnökeim?
   
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nem ismerem annyira a Kínai rendszert, ez tény. Az biztos, hogy jelenleg ŐK sokkal szerényebben, kevésbé erőből állnak hozzá a világ nagy részéhez ha elmennek tárgyalni. Az ha ők lennének olyan helyzetben mint az USA nem ma van, hanem volt 25 éve, én sem szeretném látni, mert elhiszem hogy beteg rendszer! Erről sem kell meggyőzni.

  NEM, nem osztom Dinamo véleményét, és itt veled sem értek egyet, NEM jó hogy ha van egyáltalán legfőbb hegemón hatalom. Ne legyen! Az USA sem jó, hiába szerinted meg szerinte még az a legjobb, mert az sem jó, ez nekem tisztán látszik!

  Több pólus, és konszenzus, az kell.
  No meg nekünk egy erős EU. Abban egyet értünk hogy jelenleg a jelenlegi önsorsrontó vezetéssel nem lenne szerencsés egy Egyesült Európai Államok, de azt gondolom idővel elkerülhetetlen lesz valamiféle föderatív szövetség, vagy megint kihasználnak és összeomlasztanak minket. Ebben tudom hogy te nem szereted olvasni, de pl. az USA-nak elég nagy szerepe lehet, mivel nekik lenne főnyeremény egy újra egymásnak feszülő és egymást leamortizáló EU-Orosz konfliktus.
   
  emel, dragonette and Pogány like this.
 18. koppany

  koppany Well-Known Member

  Nincs olyan hogy kisebbik rossz, csak érdekek vannak.
  A rossz az rossz, legalábbis a világ legtöbb emberének.
   
  emel, fip7 and zsolti like this.
 19. koppany

  koppany Well-Known Member

  Honnan tudod, hogy nem te tévedsz. Ez olyan mint az USA hozzálássa a világ dolgaihoz, én tévedhetetlen vagyok mindenki más hülye. Evvel a hozzálással csak magadat minősíted nem a másikat.
   
  dragonette and vilmoci like this.
 20. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Én is tartok attól hogy muszlim vonal erősödése árthat a közös értékeinknek. Felettébb aggasztónak tartok hogy Magyarországon is kezd elmuszlimosodni a nyugatellenes ideológiai kör. Ez az Erdoganért és Iránért való feltétlen rajongás is annak a jele, hogy sokan feladták belül a harcot és egy muszlim kultúrájú Európát szeretnének ide mint ami Iránban is gyökeret vert. Én ezt a gyakorlatot teljes szívemből elutasítom és szót emelek ellene. Közel-Keletnek nagyobb a befolyása mint hinnénk.
   
  angelsoul and Fennek like this.

Ezen oldal megosztása