1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közel-kelet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - molnibalage által indítva @ 2013. március 1..

 1. comandante

  comandante Well-Known Member

  Mi az hogy nem mennek?
   
 2. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://rusvesna.su/news/1578729121
  Trump pénteken azt nyilatkozta a Fox Newsnak, hogy amennyiben az amerikai csapatok kivonulnak, távoznak Irakból, az USA-nak joga van kártérítést igényelni Iraktól a katonai bázisok és a nagykövetség építéséért Bagdadban, és ki kell fizetniük azt a pénzt, amit rájuk költöttek,
  Az USA-nak lehetősége van a pénz visszaszerzésére Iraktól
  Iraknak nagyon sok pénze van, 35 milliárd dollárja van számlákon, ha nem fizetnek az USA-nak, az a pénz náluk marad.
   
  fip7 and Pogány like this.
 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  OK. Innentől kezdve senki nem fog bízni az amerikaiakban (és nem csak a Közel-Keleten, hanem szerte a világban), és aki csak teheti leépíti az USA számlákon lévő betéteit, amerikai érdekeltségeit. És itt nem csak " magán emberek" fogják ezt meglépni, de állami szinteken is- lehet hogy a folyamat lassan fog megindulni, és mindenki a többi ország lépésére fog várni, és természetesen az USA diplomaták (meg mindenki az üzleti ... életükben) győzködni fogja az európaiakat, kínaiakat, indiaiakat... hogy ne tegyék, de az USA egyszerűen túl messzire megy. Ezt (sem) már nem fogja neki elnézni a világ, pláne nem az üzleti szféra. .

  Tumpnak pár hónap alatt sikerült alapjaiban megingatnia az USA renoméját.
  - Lényegében szétszakítja az üzleti kapcsolatait, fenyegetőzik, kereskedelmi háborúról beszél- és lényegében aszerint is cselekszik.
  - Az USA Szíriában cserbenhagyta a Kurdokat, nem is leplezve hogy ők nem számítanak. Tehát a szövetségesek számukra nem számítanak hivatalosan sem , csak legfeljebb egy ideig lehetnek közösek az érdekek.
  - Megölték egy másik állam egyik katonai vezetőjét Irakban.
  -Ezt a katonai vezetőt úgy ölték meg Irakban , hogy azt az embert lényegében ők kérték fel közvetítőnek egy konfliktusban, így tudták meg hogy mikor és hol lesz. Irak(is) erre berágott.
  - Irak felszólította őket, hogy távozzanak területéről, ők ezt lényegében megtagadták.
  - Erre most azt nyilatkozzák, hogy ha arra kényszerülnek, hogy kivonuljanak Irakból, akkor a számlájukról emelik le a "kompenzáció " díját, egyébként pedig akkora szankciókat kapnak, mint még senki más.


  Arra figyelni kell, hogy Irán és Afganisztán már megtiltotta hogy területéről, vagy területén keresztül bárki/az USA bárkit megtámadjon. Innentől kezdve Iránt szárazföldön megtámadni lényegében elméletileg is lehetetlen. Az, hogy az USA ténylegesen megszálló hatalomként akar fellépni Irakkal szemben, az ezen a problémáján nem fog segíteni , ugyanis Ha az Iraki állam megszállónak fogja minősíteni az USA-t, akkor ott felépíteni egy támadó éket, lehetetlen lesz, de még Irakból Irán ellni légicsapások lehetősége is hatalmas kockázatú lesz.

  Az USA lényegében minimum egy Iránnal kötendő katonai szövetség/segítségnyújtás... felé tolja Irakot (is) Ez még semmi, mert eddig csak Irán akart (tapogatózott) Oroszországgal és Kínával katonai szövetségre lépni, de ezután Iraknak is érdeke lesz.
  Ezt nyilvánvalóan az USA "diplomáciának" is érzékelnie/tudnia kell.

  Trump felvetette hogy a NATO-t ki kell egészíteni Közel-Keleti országokkal. Ez nem teljesen új ötlete, mert korábban már felvetett egy Arab NATO létesítésének ötletét. Amire lényegében minden lehetséges tag nemet mondott. Az, hogy éppen most, pl Egyiptom, be akarna lépni a NATO-ba, az esély elhanyagolható. Törökország leginkább már csak névlegesen tag. A legtöbb Közel- Keleti/Arab állam nagy tételekben elkezdett orosz (és kínai) haditechnikát vásárolni, amit az USA szankciók fenyegetésével sem tudott megakadályozni...


  Jelenleg a helyzet ténylegesen robbanásveszélyes a Közel Keleten , az USA látványosan kapkod, az EU nagy része igyekszik mindentől elhatárolódni... Az USA térségbeli jelenlegi legközelebbi-legnagyobb szövetségese Szaud-Arábia helyzete ingatag, mert katonailag többször leszerepelt.
  A Perzsa öbölben egy incidens bármikor történhet, de az USA ottani helyzete nem jó- annak ellenére sem, hogy hadihajókat vezényel a térségbe (amelyek elsüllyedése egy konfliktus kitörése esetén gyakorlatilag elkerülhetetlen)
   
  tindalos, fishbed, sandman and 4 others like this.
 4. milagro

  milagro Well-Known Member

  Plusz nyitott kérdés még Szaúd-Arábia és az Arab-félsziget kapcsán, hogy Omán is stabil marad-e és a hatalmi utódlás zökkenőmentes lesz-e, tegnap ugyanis meghalt Kábusz szultán!
   
  borisz, tindalos, Pogány and 3 others like this.
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Azé' na!
  :D
   
  zsolti likes this.
 6. Python

  Python Well-Known Member

 7. comandante

  comandante Well-Known Member

 8. comandante

  comandante Well-Known Member

  Beszámoló a támadásról.

  A videón elhangzottak. Lényeg az eredeti cél nem ez volt azt a tényleges támadás előtt röviddel megváltoztatták. Az eredeti cél al-Taji bázis volt.
  Később Al-Assadot választották. Állítólag a bázist evakuálták de szerintük 6-7 ezren a bázison maradtak. Felkészültek a bázisok védelmére repülőgépekkel drónokkal (lehet nem ballisztikus rakétákat vártak). Ennek ellenére 10 körüli ember meghalt szerintük és voltak sebesültek is , annak ellenére hogy nem akartak halottakat . lényegesen több rakétát készítettek elő mint amit felhasználtak. A kijelölt célokat mind megsemmisítették. Lásd videót. Azt mondták hogy 15 perccel a művelet után (nem lehet értelmezni hogy az indítás után vagy a becsapódás után) elektronikus zavarást alkalmaztak a repülőgépek drónok ellen. (ezt megint nem lehet értelmezni hogy hogyan, feltételezhetően műholdak ellen? az amerikaiak kommunikációját videó rádió zavarták állítólag sikeresen és hogy ez nagyobb zavart okozott mint a támadás maga) (és hogyan ellenőrizték hogy sikeres volt)
  Érdekes ez a párbeszéd amit az alábbi oldalon https://threadreaderapp.com/thread/1215298909830033408.html olvastam mert iráni oldalon is lényegesnek tartott dolgokról tettek megállapítást pedig nem is irániak. Lényeg hogy pontosnak tartották a rakétákat és ilyen rakétázások közepette háború esetén nehéznek látszana felvonulni és műveleteket végezni . Szerintük a támadó gépeket sem lehet a közelben állomásozni . Ez egybecseng az iráni fórumokon hangoztatott elérendő célokkal.
   
  tindalos and fip7 like this.
 9. comandante

  comandante Well-Known Member

  A CNN videó világosabb és hosszabb verziója . Hát az a kráter így is durva, a műholdképen nem ilyennek látszik a táj.
  https://www.aparat.com/v/MHmhg
   
 10. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Valaki megtudja mondani, hogy melyik osztályba tartozik az orosz hajó?
  Köszönöm
  (kéretik a 7.b. osztály poént nem el sütni!)
   
 11. cinikus

  cinikus Well-Known Member

  Vishnya
   
  oregbogaras likes this.
 12. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  jav: Arra figyelni kell, hogy IRAK és Afganisztán már megtiltotta hogy területéről, vagy területén keresztül bárki/az USA bárkit megtámadjon.
   
  zsolti likes this.
 13. Python

  Python Well-Known Member

  Nem Donald Trump az első ember a történelemben, aki furcsa, színes és kiszámíthatatlan személyiségével óriási hatással van a világpolitikai eseményeire – mondta Marton Péter, a Corvinus egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének docense.
  Szulejmáni az iráni külpolitika keményebb oldalának mindenese volt, akinek jelentőségét nem lehet leegyszerűsíteni arra, hogy “terrorista” vagy “nemzeti hős”. Marton szerint egyelőre nem lehet eldönteni, hogy az iráni tábornok elszámolta magát vagy tudatosan helyezte magát mártírszerepbe. Az amerikaiak Marton szerint lehet, hogy kisebbik rosszat választották, hiszen Szulejmáni megölésével hangsúlyos üzenetet küldtek az irániaknak, hogy csak egy bizonyos szintig mehetnek el a provokációikkal. Ugyanakkor tény, hogy a dróncsapás egy nagyon kockázatos lépés volt, amit a döntést előkészítő csapat a hírek szerint abban a hitben prezentált opcióként az elnöknek, hogy azt biztosan nem fogja választani. Egyelőre az irániak a patikamérlegen kiszámított válaszlépésükkel visszaléptek a konfliktus további élezésétől, de továbbra is aggasztó, hogy a feszültség kezelhetetlen lesz.
  Van bármi értelem az USA közel-keleti csapkodása mögött?
   
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Pont ezért mondom azt, hogy szerintem már semmi keresnivalónk nincs a térségben! Akinek esze van, az csomagol! Ez nem ENSZ, nem NATO, pláne nem Iraki érdek. Morálisan is aggályos azok után hogy pl. az Isis örömtüzeket gyújtott az Usa merénylete után, Irak leírta hogy akár húzhatna is az Usa a picsába, mi meg kitartunk mellettük :(.
   
  Pogány likes this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Felénk az ilyenre meg csak annyit ordítanának ujjal mutogatva: TÓÓÓVAJ'!!!
   
  Pogány likes this.
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Értettük szerintem, de igen, így értelmes csak a mondatod.
   
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Hangsúlyos üzenetet küldtek??!

  Megsértettek minden írott és íratlan nemzetközi és szokásjogot! Így egy terrorszervezet viselkedik, nem egy fejlett állam!
   
  notaricon likes this.
 18. Python

  Python Well-Known Member

  Hallgasd végig a podcastot, megéri. Trump személyiségéből fakadóan ez hangsúlyos üzenetnek tűnik.
   
 19. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2020/01/12...raki_legi_tamaszpontot_tobb_katona_megserult/
  "Vasárnap este rakéták csapódtak egy iraki légi támaszpontra, amelyet amerikai katonák használnak – írta katonai és hivatalos források alapján az Aljazeera.com. A portál szerint legalább négy iraki katona megsérült.
  Az AFP forrásai szerint a Balad nevű, Bagdadtól 80 kilométerre északra fekvő támaszpontot az amerikai katonák nagy része már korábban elhagyta. A lövedékek a kifutópályát és a kaput találták el. A helyi rendőrség azt közölte, hogy három iraki katona sérült meg a bombázás következtében."

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/lovedekek-csapodtak-be-egy-iraki-legitamaszpontra-7665224/
  "Kilenc tüzérségi lövedék csapódott be vasárnap Irakban egy légitámaszpontra, amelyen korábban amerikai katonák szolgáltak – adta hírül az iraki rendőrség.
  A támadás három iraki őrt megsebesített, amikor az egyik gránát a Balad bázis bejáratát találta el.
  A támaszpont 90 kilométerre északra van Bagdadtól.
  A Hszinhua kínai hírügynökség nem tüzérségi lövedékek, hanem hét, Katyusa típusú rakéta becsapódását jelentette, a Reuters brit hírügynökség pedig négy sebesültről írt.
  Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként..."
   
 20. comandante

  comandante Well-Known Member

Ezen oldal megosztása