1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közel-kelet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - molnibalage által indítva @ 2013. március 1..

 1. milagro

  milagro Well-Known Member

  https://www.politico.eu/article/beirut-explosion-emmanuel-macron-visit/
  "French President Emmanuel Macron will visit Beirut on Thursday to offer European assistance after the enormous explosion that killed at least 100 people and wounded thousands more in the Lebanese capital. Macron will meet with Lebanon's President Michel Aoun, Prime Minister Hassan Diab and other senior officials."
   
 2. boki

  boki Well-Known Member

  [​IMG]
  Orosz Kanopusz-V mühold képe
   
  fishbed, tindalos, anonim999 and 2 others like this.
 3. milagro

  milagro Well-Known Member

 4. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Robbanás előtt
  [​IMG]
  Robbanás után
  [​IMG]
   
  csibeszke, tindalos, sandman and 5 others like this.
 5. jOkA

  jOkA Well-Known Member

 6. milagro

  milagro Well-Known Member

  Az kicsit messzebb van a partoktól. (Még.) De azért ennek a tragédiának lesz geopolitikai kontextusa is.
  És igen lehet, hogy a Leviathan-projekt majd most erőre kap!
  ..
  [​IMG]
  ..
  [​IMG]
  ..
  https://en.wikipedia.org/wiki/Leviathan
   
  Szittya likes this.
 7. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Az időleges pára kicsapódás ami kirajzolja a detonáció terjedő frontját nem hőtől van, hanem a légnyomásváltozás idézi elő. Ezért is tűnik el nyomtalanul pár pillanat alatt. :) A látható detonációs hullámfront késése túl nagy ahhoz, hogy a második robbanásból származzon. Azt egy harmadik robbanás okozta, ahogy már sokan el is mondták a világban. :) Egyébként itt már a dinamika szabályai is különlegesen alakultak, olyan nagy volt a robbanási sebesség, lásd az érintetlen sárga gépeket adabtereket a robbanás epicentruma közelében. Az egy ebből fakadó anomália. Egyébként meg a robbanás után hatalmas vákuum is keletkezett az epicentrumban. pár tizedmásodpercig.
  Az ammónium nitrát elrobbant, de annak csak a gyújtást adta a második detonáció, ami nem volt túl nagy. Majd kiderül. De azértnem vagyok egyedül a véleményemmel a világban, ráadásul a szakértők mondogatnak hasonlókat.:)
   
 8. milagro

  milagro Well-Known Member

  Na meg nehogy arra kényszerüljenek, hogy a megroggyanás miatt eladni kényszerüljenek az aranyat!
  Libanon TOP20-as e tekintetben! Sok nagy országot előznek a közel ~290 tonnás mennyiségükkel...
  https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve#cite_note-11
   
 9. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Ehhez lenne még más hatalmaknak is pár szava, azt hiszem. Mondjuk nagy politikai tőkét is ad Törökországnak, a gazdasági előnyökön túl.
   
 10. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Viszont a gazdaságuk minden egyéb szempontból rottyon van.
   
 11. megazez

  megazez Well-Known Member

  vehetnénk tőlük 30 tonnát és akkor kb ott leszünk mint amit a hibbant surányi eladott az elnöksége alatt
   
  fip7 and gergo55 like this.
 12. monster

  monster Well-Known Member

  A stream nem jutott eszembe, az tényleg lehet. A telefon túlélésére, vagy plán az ürge túlélésére nagy pénzt nem tennék, ez gyakorlatilag a felrobbant raktár melletti épületről volt felvéve a látvány alapján, ott van most a kráter széle.
   
 13. Python

  Python Well-Known Member

  Még mindig csak annyit lehet tudni a bejrúti katasztrófáról, hogy a szabálytalanul tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát berobbanása miatt száznál többen vesztették életüket, és legalább négyezerre tehető a sebesültek száma. A könnyen elérhető, öntudatuknál maradt sérültek nagy részét már kimentették, most a mentőalakulatok a nehezebben megközelíthető helyeken keresnek túlélőket. Az esélyeket rontja, hogy a robbanószer és műtrágya alapanyagaként is használt vegyület megsemmisülése során mérgező gázok kerültek a levegőbe, így félő, hogy a mozgásképtelenné vált sérültekkel már végzett a maró gáz. A robbanás erejét mutatja, hogy a kikötő egészét és a körülötte lévő lakónegyedeket romba döntő detonációt a kétszáz kilométerre lévő Ciprus szigetén is érezték, ott azt hitték, földrengés történt. A kórházakban fejetlenség uralkodik, nem lehet tudni kik haltak meg, és kik vannak a sebesültek között, ezért a családtagjaikat és barátaikat kereső bejrútiak a közösségi oldalakon kérnek segítséget egymástól. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kórházak egy része is megrongálódott vagy romba dőlt, így az egészségügyiek nem győzik a sebesültáradat ellátását. A televíziókban a hírolvasók rendre beolvassák a már azonosított halálos áldozatok, illetve a kórházakban ápolt sérültek nevét. A robbanás okozta válsághoz hozzáadódik, hogy míg a koronavírus-járvány első hullámát az ország viszonylag kis áldozatokkal úszta meg – ötezer volt a fertőzöttek száma, 65 pedig a halottaké – most kezdődőben van a második hullám, és naponta átlagosan száz új vírushordozót regisztrálnak.
  Társadalmi robbanást hozhat Libanonban a bejrúti óriásdetonáció
   
  fishbed likes this.
 14. megazez

  megazez Well-Known Member

  Elég érdekes emberke lehetett, látja, hogy ég sőt a bent lévő cucc egy része felrobban és erre nem elfut, hanem elkezdi telefonnal felvenni/közvetíteni...
  Valószínűnek tartom valami ott dolgozó lehetett mivel átlag ember nem járkálhat be egy kikötő raktár részére, szóval azt sem mondhatja, hogy nem sejtette mi található az épületben.
  Életösztön szempontjából tajgetosz+
   
  FilcTroll and monster like this.
 15. jani22

  jani22 Well-Known Member

 16. jani22

  jani22 Well-Known Member

 17. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Több száz eltűnt ember keresnek a hozzátartozók. :(

   
 18. Shektor11

  Shektor11 Well-Known Member

  Állítólag a reptéren is volt valami robbanás, párhuzamosan a kikötőben történtekkel:

  Erről mit lehet tudni?
   
  milagro likes this.
 19. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Majd este beszélek az izraeli ismerősömmel és rákérdezek a zsidóknál a térséggel kapcsolatban nagyon jó híroldalak vannak sajnos szinte mindegyik héber nyelvű.
   
  fip7, Shektor11 and gergo55 like this.
 20. Negan

  Negan Well-Known Member

  Beirutban nem voltam,de jó pár európai kikötőben igen.Gyakran egy raktárházon 8-10 kisebb import-export cég is osztozik.Góze sincs,hogy 3 céggel odébb mivel foglalkoznak.Vámraktárban meg jancsiszegtől a csatahajóig minden van.
  Nitrátok 4 osztályú öngyulladás veszélyes ADR árú,de nem 1 osztályú,normál esetben nem robbanásveszélyes.Valami másnak is kellett lennie abba a raktárban,amivel keverdve már robbanóelegyet alkotott.Semmi extrára nem kell gondolni,hétköznapi háztartási vegyszerek is lehettek,amit elég botor módon egy halléba pakoltak az ammoniumnitráttal.
   
  fishbed, fip7, Python and 4 others like this.

Ezen oldal megosztása