1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közel-kelet

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - molnibalage által indítva @ 2013. március 1..

 1. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Az új török drón, az Akinci. Ez a 2. példány.
   
 2. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Az iraki légierő repülőgépei
   
  fishbed and Leonidas like this.
 3. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Volt fogyasztásuk rendesen harci-gépekből. Ezeknek elég nagy része megsemmisült a háborúskodásokban.
   
 4. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  laiki likes this.
 5. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Hírek a török - görög tengeri konfliktusról
  Állítólag vasárnap reggel (azaz ma reggel) a Oruc Reis törk kutatóhajó és kísérő hajói elhagyták a görög kontinentális talapzatot. Ezt görög hírforrások közölték, meg is jelent a görög médiában a hír.
  A görög kontinentális talapzaton kívül az Oruc Reis

  [​IMG]

  "Állítólag vasárnap reggeltől az Oruc Reis török szeizmográfiai hajó a görög kontinentális talapzaton kívül tartózkodik .
  Pontosabban, az Open TV állomás szerint úgy tűnik, hogy a török hajó elhagyta a görög szárazföldöt, miközben a becslések szerint jelenleg a ciprusi kizárólagos gazdasági övezetben ( EEZ ) halad .
  Végül is az egész tágabb régiót továbbra is blokkolja Ankara, a közelmúltbeli szeizmikus felmérésekkel foglalkozó Navtex-kiadásának összefüggésében.
  A "marinetraffic" szerint a török hajó röviddel vasárnap reggel 9.00 után hajózott ki Paphos-ról, a sebességge mindössze négy csomó volt.
  A görög fegyveres erők mindenképpen rendkívüli figyelmet mutatnak, a görög flotta szorosan figyelemmel kíséri az Oruc Reis mozgását."

  Szombaton tárgyalásokról egyeztetett a két fél. A törökök nem zárkóztak el a tárgyalások elől.

  "Erőfeszítések a párbeszédre
  Időközben a színfalak mögött zajló tárgyalások csúcsponton vannak azzal a céllal, hogy közvetlen párbeszédet indítsanak Görögország és Törökország között a Földközi-tenger keleti feszültségeinek eszkalálódása miatt.
  "Arra törekszünk, hogy az érintettek belekezdjenek egy párbeszédbe, amely segít megoldást találni erre a kérdésre" - mondta a közelmúltban Haiko Maas német külügyminiszter .
  Megállapította, hogy a kihívások nem folytatódhatnak, még a török fúrások sem.
  A török külügyminisztérium szintén támogatta a szombati párbeszédet , de azzal vádolta Athént és Nicosiat, hogy nem tartják tiszteletben Törökország és a ciprusi török jogait."

  "Trump-Macron aggodalom
  Péntek este, Donald Trump amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatott francia társával, Emanuel Macronnal , a két vezeto komoly aggodalmát fejezte ki a Görögország és Törökország közötti fokozódó feszültségek miatt.
  Különösen a Fehér Ház szóvivője szerint Trump és Macron aggodalmát fejezték ki a két NATO-szövetséges közötti fokozódó feszültségek miatt.
  Felszólították mindkét felet, hogy ragaszkodjanak a párbeszédhez, amelyet a kétoldalú viták megoldásának egyetlen módjaként határoztak meg.
  A Trump-Macron kommunikáció néhány órával azután, hogy Nikos Dendias külügyminiszter új tárgyalásokat folytatott amerikai társával, Mike Pompeo-val , aki ismételten kifejezte támogatását a görög álláspontok mellett."

  "EU-támogatás Görögországban
  Ugyanakkor az EU külügyminisztereinek tanácsa Athén mellett állt, amely újból megerosítette "az EU teljes szolidaritását". Görögországba és Ciprusra ", és megismételte, hogy" tiszteletben kell tartani az EU-tagállamok szuverén jogait ".
  "A külügyminiszterek megvitatták a Földközi-tenger keleti részén kialakult helyzetet, az utóbbi napokban a biztonsági helyzet romlása után. "Három szó tükrözi a vita eredményét: szolidaritás, eszkaláció és párbeszéd" - mondta az európai külügyminiszterek.
  Ugyanakkor "a külügyminiszterek hangsúlyozták, hogy a Törökországgal fenntartott kapcsolatok súlyos romlása messzemenő stratégiai következményekkel jár az egész EU-ra, jóval a Földközi-tenger keleti részén".

  -------------------------------------------------------------------
  A tegnap esti török video igen harciasra sikeredett a Oruc Reis kapcsán. Egyfolytában rakéta és hajóvédelmi eszközökből lövöldözés mutogatnak. A végén megjelennek az F-16-osok is. Gondolom ez a görögöket hidegen hagyta, nem egy konfliktus volt már közöttük. Nem értek törökül (bár ismerek olyat aki ért), de jobb is, nem akarom hallani azt a fenyegetőzést amit csináltak a törökök.  -------------------------------------------------------------------
  Oruc Reis: Törökország nem habozik reagálni a legkisebb zaklatásra a Földközi-tenger keleti részén
  A törökök több cikkben is harciasan fogalmaztak tegnap. Íme néhány idézet ebből a cikkből (tegnapi cikk):

  "Beszélt (Erdogan) a nyitó ünnepségen a fekete-tengeri Rize tartomány keleti részén, a török elnök azt mondta, a Oruc Reis kutatóhajó folytatja az energiakutatást augusztus 23-ig."

  Erdogan arra is figyelmeztetett, hogy „azok, akik Törökországot kiűzték a kelet-mediterrán energiaforrásokból 100 évvel ezelőtt”, nem fogják tudni megállítani az országot jogainak visszaszerzésében."

  "A hajó folytatja a kéthetes küldetést augusztus 23-ig, a Cengiz Han és Ataman hajókkal együtt."
   
 6. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member

  laiki, b4l4g3, fip7 and 1 other person like this.
 7. Python

  Python Well-Known Member

  Ez még nem volt, elég közeli és jó felvétel:
   
  fip7, fishbed and b4l4g3 like this.
 8. ladagrant

  ladagrant Active Member

  A fél világ fenyegeti Izrael létét.
   
 9. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Irakban a helyzet változatlan, mindennapos a rakéta és IED akció az amcsik ellen.
   
  fishbed likes this.
 10. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Ennyire töketlen az EU? A törökök agyba főbe zsarolták a menekültekkel milliárdokkal lehúzták az idiótákat, most meg nem merik megvédeni a görög felségvizeket? Süllyesszék el a pi..-ába azt a Oruc Reis kutatóhajót, oszt jónapot.
   
  fip7, Heim and tindalos like this.
 11. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Mert kérdés hogy honnan számolod a saját területedet (felségvíz). Lássuk be, ebben a térségben már a görög-perzsa háborúk ( keményen ókor) óta konfliktusforrás. Ha onnan számolod, akkor az török felségvíz!
   
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nincs EU érdekérvényesítő képesség, sosem volt. NATO van, annak meg tagja mindkettő. Ennyit ér az is pont.
   
 13. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Erdogannak birodalmi tervei vannak, és ehhez a célhoz bármilyen eszközt hajlandó felhasználni. A politikai térben is hol jobbra, hol balra húz, attól függően, hogy mit tart ő az érdekeinek. A zsarolás, "a sötét játszmák" mindennaposak az eszköztárában. Pld. nem okozott neki gondot az isis kiszolgálása sem anno. (persze ebben a "buliban" korántsem egyedül volt benne, és nem ő volt a kezdeményezője) De sorolhatnánk tovább, pld. az orosz harci-gép lelövése 2015-ben, ahol ő csak mint eszköz és végrehajtó vett részt, az irányítás megint nem ott volt az akcióra. (ez az amiről nem beszélünk) Amúgy ha már említetted, a földközi-tenger medencéjét általánosan a görögök uralták, azért is van annyi görög az összes szigeten. Szóval én nem állítanám a helyedben hogy az ókor óta számolva ott minden török felségvíz. Persze, (most) zavarja a törököket, hogy döntően a görögök birtokolják a szigetvilágot, mivel ők egy "világ újra felosztása" "monopoli játékba" kezdtek Erdogan vezetése alatt. Erről szól a szíriai és a líbiai konfliktus is, és ez a mostani Ciprus körül szintén erről szól. Birodalmat szeretne építeni Erdogan, és ehhez energiahordozókra is szükség van, meg persze még rengeteg másra is. Egyre messzebb fogja megpróbálni kinyújtani a csápjait a polip, amire rá tudják tenni a kezüket azt megpróbálják. Olyan ez a birodalmi álmodozás a múltból, mint pld. az angoloké. Azok ugyan úgy a birodalmuk újraéledésének álmaiban ringatóznak. De ahogy ebből, abból sem kér a világ. Az EU kapcsán pedig csak képzeljük el, mi lett volna, ha felveszik a törököket az EU-ba !!! Mára már nem is lenne EU, vagy gyökeresen alakult volna át. Nekem korábban is az volt a véleményem, hogy a törökök felvételével az EU-nak vége lesz. Csak erre nem volt egyértelmű bizonyíték. Ma már van. Csak meg kell nézni Erdogan utóbbi pár éves tevékenységét, és világosan látszik, az EU-t is megpróbálta volna kihasználni a birodalom építő álmaihoz.
   
 14. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Igen, sokszor az a jó hogy nincs. Elég volt egy arab tavasz is, most is azt nyögjük még.
   
  tonyo and zsolti like this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez is tény, hogy van amikor jó hogy igazából impotens balfaszok gyülekezete, csak ha komolyan gondolja bárki is az EU projektet, ahol valós ellenpólusa szeretnénk lenni Kínának, és leszakadni az USA csatlós szerepkörről, az oroszokat meg kellő képen kint tartani, elriasztani a hibrid okosságaiktól, azért csak jó lenne néha. Ahhoz először komoly vezetők kellenének az EU élére, nem ilyen bohócok. Szóval igen, ebben egyet értünk, hogy jelenleg sajnos jobb hogy semmire való az egész EU érdekérvényesítő képesség, mert sanszosan többet ártana mint használna.
   
  b4l4g3, fip7, tonyo and 1 other person like this.
 16. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Ebben egyetértünk, ezt én is így gondolom. A mostani EU struktúrával és legfőképp ezzel a vezetéssel nem lehet normális EU-t létrehozni. Most is megmutatta a szétziláltságot ez a vírus járvány, egy katasztrófa volt a mit csináltak, mind az EU vezetés, mind pedig az EU államok nagy-része. Szükség lenne egy normális EU-ra, de ezt ami most van kis túlzással nyugodtan lehúzhatnánk a klotyón, oda kerülne ahol ugyan az veszi körül. :rolleyes::)
   
  fip7, tonyo and zsolti like this.
 17. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Nem török felségvíz az ókor óta. Csupán az a kérdés hogy a szigettöl, vagy a kontinentális talapzattól nézed a 200km-t.
  Ahol a két halmaz metszi egymást ott vita van.
  Erröl megállapodás kell a két ország között, vagy marad az erösebb kutya elsöbbsége, de az mindig vicsorgással és marakodással jár (ha már a szerencsétlen kutyás példát hoztam fel). Itt a két halmaz közös részéröl kiderült hogy érdekes és mindkét fél a “minden az enyém” elvet képviseli.
  Valamilyen koncessziós kitermelés lehetne a megoldás, viszont így a status quó érdemben nem változna. A felek pedig elönyt szeretnének kovácsolni, így marad a vicsorgás!
   
  zsolti and Leonidas like this.
 18. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Az derült ki hogy értékes a terület, nem érdekes. :rolleyes:
   
  zsolti and Leonidas like this.
 19. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Erre ott van a nemzetközi tengerjogi egyezmény, hogy hová kell húzni a határokat, és meddig terjed azon túl a kizárólagos gazdasági övezete az országnak a tengeren (halászat) és a tengerfenéken (nyersanyagok, bányászat), ami egyre nagyobb jelentőséggel bír. Csak az a helyzet, mostanában szereti mindenki felrúgni ezt a nemzetközi tengerjogi egyezményt, és újraírni a jogokat a saját érdekei szerint. Mind a halászatban, mind a nyersanyagkutatásban és bányászatban így van ez.
   
  Hegylakó likes this.
 20. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Nem kell messzire menni. Ott a szlovén- horvát határvita (tengeri folyosó). Amég egy állam voltak nem volt kérdés. Itt is felértékelödött egy terület.
  A tengerjogot is nagyhatalmak írták. Kína pl szigeteket épít emiatt.
   
  Leonidas likes this.

Ezen oldal megosztása