[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
19 229
28 812
113
nem lessz örmény majdan eddig volt örmény majdan szolidba. (belorussziába ki kavart? kazahsztánba kik készültek puccsra?)

örményország most visszalett állítva orosz oldalra és a nyugat állította vissza azzal hogy csak szavakba buzdította de valóságba nem segítete az örményeket.

az azeriek a törökökkel karöltve kiegyeztek oroszországgal. (irán nem kíván belefolyni karabakhba.)

az örmények az oroszoldalra álltak részben az orosz szemhunyásért az örmény kvan szolgáltatva az orosznak hogy az ne engedjen népírtást tulzott tisztogatást.

gerilla/terorista akciók biztos lessznek a jövőben de ahogy fejlődnifog karabah mert azer gazdag ez úgy fog csökkenni (egy két évtized és jobblessz szerintük azerbe mint önállo karabahkba.


geopolitikailag az orosz nyert 2 országot egyet vissza örmény egyet újrameg azerbajdzsán és a törökkel szorosabbrafűződtek a szálak.

a következő kérdés mit kap törökország kurdisztánt vagy ciprust. cíprus támogatásának megszüntetése orosz részről a jelenlegi embargós ukrános helyzetbe egyszerübb míg szíriai kurdisztán egy része is ennél többet ér (azt szerintem nagy összeborulásra térfélváltásra tartogatják.) mert a török térfelet vált a kérdés hogy erdogánnal egy külön türk utra lépnek vagy új vezetővel orosz kína és usa eu közt döntenek e?

törökország érdeke a különút mindenkinek keletre érdeke tökmind1 csak az usatol távolodjon (még támogatni is hajlandóak átmenetileg ezt a különutat amég veszélyt nem jelent rájuknézve.) a nyugatnak gyengülés usa egy nagyonerős szövetségest veszítene az eu meg a 2. legerősebb nato tagot. itt várható hogy a törököknek kiszövetségei születnek europán bellül.különszövetségek köttetnek.

törökország keleti irányú terjeszkedései kisérlete (hatalmi vonalon) az arab világnak tökéletesen megfelel addig sem felléjük mennek. tehát innét is támogatva lessznek.

ami a kaukázust illeti és a kaszpin túli területeket azokba oroszország amúgy is befolyást veszít kína javára usa eu kishal abba a térségbe nem árt az orosznak ha behoz egy 3. felet a játékba törökország képébe akivel ha kell lehet kína ellen szövetkezni kicsibe...hatalmi játszméákba...

Irán nem vágyik a kaukázusba neki a biztosított határok számítanak. területet nem akarnak inkább homogenizálnák a lakosságukat ami elég színes (persze ebbe proxik és kisintenzitású konfliktusok bőven beleférnek már csak az átmenet meggyórsítása végett is.)
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
23 137
73 601
113
A kérdés, hogy Hegyi Karabah után Alijev pár év múlva osszeköti-e Örményországon keresztül a szétszakított Azerbajdzsánt. Ez lesz a cél, csak kérdés, mikor lesz rá alkalom,

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYxZDM1ZTVlZThhZTQ5ZTliYTYyMGQ5Y2JmYTA4N2E3.jpg
Ha nem siet, a végén még elveszít mindent.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 077
76 057
113
A Hegyi-Karabahban állomásozó orosz békefenntartó kontingens parancsnokságának közvetítésével 2023. szeptember 20-án 13:00 órától (moszkvai idő szerint 12:00) megállapodás született az ellenségeskedés teljes beszüntetéséről.

Az örmény sajtó arról számolt be, hogy megállapodás született „az Örmény Köztársaság Fegyveres Erői megmaradt egységeinek és katonai személyzetének” az orosz békefenntartó kontingens bevetési övezetéből való kivonásáról, valamint a fegyveres alakulatok feloszlatásáról és teljes leszereléséről. a „Hegyi-Karabahi Védelmi Hadsereg” és a nehéz felszerelések és fegyverek kivonása Hegyi-Karabah területéről.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
24 360
85 674
113
From the official statement of the press service of the President of the unrecognized Republic of Artsakh:

An agreement was reached on the withdrawal of the remaining units and servicemen of the Armed Forces of the Republic of Armenia from the deployment zone of the Russian peacekeeping contingent and the disbanding and complete disarmament of the armed formations of the "Nagorno-Karabakh Defense Army" and the withdrawal of heavy equipment and weapons from the territory of Nagorno-Karabakh for their disposal;

The issues raised by the Azerbaijani side on the reintegration, ensuring the rights and security of the Armenians of Nagorno-Karabakh, as well as the issues of ensuring the vital activity of the population of Nagorno-Karabakh within the framework of the Constitution of Azerbaijan, according to the agreement reached, will be discussed at the meeting between representatives of the local Armenian population and representatives of the central authorities of the Republic of Azerbaijan, which will be held in the city of Yevlakh on September 21, 2023 and during subsequent meetings.
Jó ezt az örmény hazafiak nem fogják benyelni, csak ha erővel lenyomják őket.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 390
25 407
113
Jó ezt az örmény hazafiak nem fogják benyelni, csak ha erővel lenyomják őket.
2020-ban is ezt mondtuk, erre a hülye Pasinjant csak újraválasztották 2021-ben. Az örmény ellenzék jobban széjjel van darabolva, mint itthoni társa, miközben ugyanolyan belső harcokkal vannak elfoglalva. Pasinjan pedig ezt maximálisan kihasználja, ott bebetonozva magát ahol lehet. Nem véletlen a karabahi örmény légvédelem gyakorlatilag 0 teljesítménye, mivel a drága még a háborút megjárt, tapasztalt tisztikart is megnyirbálta csak azért mert nem az ő emberei.

A faszi nem csupán olyan, mint Károlyi, annál klasszisokkal rosszabb. Károlyinál legalább lehetett azt mondani, hogy naív hülye volt, de ez meg aktívan ás alá mindent annak teljes tudatában
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 005
113
Pasinjannak sikerült még Károlyit is alulmúlnia. És igen 30 évnyi identitás meg nemzetépítés ment a kukába, a Karabahért meghalt ezreket nem említve. Ennyi volt, kaputt vége. És úgy tűnik a kolléga megússza a lámpavasat.

Már az brutális szégyen, hogy az anyaország baszott bármit is segíteni a saját lakosain, helyette csak pampogott arról, hogy izé a határon minden rendben. És még ezt a szerencsétlen tűzszünetet is az oroszoknak kellett összehozniuk, de persze a felelősség Moszkvára lesz tolva. A következő lépés az örmény Majdanban pedig az orosz bázisok kiebrudálása lesz, ahogy annak az igénye már itt is előkerült.
Ha hagyja az orosz akkor meg is érdemli !
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 281
16 607
113
Szerintem a helyzethez mérten a legjobb alku lett megkötve!
Nézőpont kérdése. A világ, az oroszok és a mi szempontunkból igen. Az örmény vezetés szempontjából is valószínűleg igen mert nem akartak háborúzni az azeriekkel tudván, hogy a két hadsereg nagyon nincs egy azonos szinten. Aztán, az, hogy ez Örményország erkölcsi szempontjából jó alku lett volna hát én azt erősen kétlem, tekintve, hogy örmények lakta területekről mondtak le egy puskalövés nélkül, és akkor ne is beszéljünk arról (ahogy arra már utaltam), hogy az azeriek holt ziher, hogy nem fogják eltűrni, hogy az újonnan elfoglalt területen ott maradjanak az örmények. Komoly tisztogatás lesz ott.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 005
113
Nézőpont kérdése. A világ, az oroszok és a mi szempontunkból igen. Az örmény vezetés szempontjából is valószínűleg igen mert nem akartak háborúzni az azeriekkel tudván, hogy a két hadsereg nagyon nincs egy azonos szinten. Aztán, az, hogy ez Örményország erkölcsi szempontjából jó alku lett volna hát én azt erősen kétlem, tekintve, hogy örmények lakta területekről mondtak le egy puskalövés nélkül, és akkor ne is beszéljünk arról (ahogy arra már utaltam), hogy az azeriek holt ziher, hogy nem fogják eltűrni, hogy az újonnan elfoglalt területen ott maradjanak az örmények. Komoly tisztogatás lesz ott.
Ezt az állapotot nem is lett volna szabad fenntartani ! Az örmények erkölcsét meg pont úgy xarja le a világ mint az összes többi legyőzöttét ! Nem ontanak több vért egyenlőre egy nem megnyerhető háborúban ! Az Azeriakat fogja annyira az orosz , hogy dulva dolgokat ne műveljenek !
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
3 563
10 336
113
Nézőpont kérdése. A világ, az oroszok és a mi szempontunkból igen. Az örmény vezetés szempontjából is valószínűleg igen mert nem akartak háborúzni az azeriekkel tudván, hogy a két hadsereg nagyon nincs egy azonos szinten. Aztán, az, hogy ez Örményország erkölcsi szempontjából jó alku lett volna hát én azt erősen kétlem, tekintve, hogy örmények lakta területekről mondtak le egy puskalövés nélkül, és akkor ne is beszéljünk arról (ahogy arra már utaltam), hogy az azeriek holt ziher, hogy nem fogják eltűrni, hogy az újonnan elfoglalt területen ott maradjanak az örmények. Komoly tisztogatás lesz ott.
Az örmények szempontjából a legjobb reális kimenetel az lett volna, ha Hegyi-Karabahot becserélik Nahicsevánra, kölcsönös lakosság-áttelepítéssel. De ez a vonat már elment.

Innentől kezdve, ha meg akarnak maradni, 2 opciójuk van:
 1. Pashinyan villámgyors eltávolítása, az orosz kapcsolat azonnali helyreállítása.

 2. Csatlakozási kérelem Iránhoz, szuzerenitásuk megőrzésével. (Grúzok ugyanúgy erőtlenek, mint az örmények, oda nem érdemes csatlakozniuk.)
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 281
16 607
113
Ezt az állapotot nem is lett volna szabad fenntartani ! Az örmények erkölcsét meg pont úgy xarja le a világ mint az összes többi legyőzöttét ! Nem ontanak több vért egyenlőre egy nem megnyerhető háborúban ! Az Azeriakat fogja annyira az orosz , hogy dulva dolgokat ne műveljenek !
Ez teljesen igaz a világ lexarja, ahogy anno 1920-ban minket is leszart a világ és xartak rá, hogy elvesztettük az országunk háromnegyedét. Számomra csak szomorú, hogy az örmény vezetés ekkora fos és ilyen szinten nem érdekli a saját "véreinek" a sorsa. Kicsit valóban olyan ez mint anno Károlyi. Ami meg az azeriek visszafogását illeti, hát kiindulva abból a videóból amikor fegyvertelen örmény hadifoglyokat lőttek szanaszét mint a lőtéri kutyákat, nekem nincs kétségen afelől, hogy most bosszút fognak állni az ott élőkön az elmúlt 30 év miatt. Amúgy meg akik visszafoghatnák őket azok a törökök, de ugyebár ismerve a török - örmény történelmi viszonyokat, őket fogja a legkevésbé érdekelni ha az ott élő civil lakosságot elkergetik, vagy megölik.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
19 229
28 812
113
Ezt az állapotot nem is lett volna szabad fenntartani ! Az örmények erkölcsét meg pont úgy xarja le a világ mint az összes többi legyőzöttét ! Nem ontanak több vért egyenlőre egy nem megnyerhető háborúban ! Az Azeriakat fogja annyira az orosz , hogy dulva dolgokat ne műveljenek !
én is így látom.
oroszország és törökország most stabilizálta a térséget évtizedes távlatba. (biztos lessznek ellenálók kisebb robantgatás rajtaütés de ahogy a pénz áramlani fog be a hegyekbe úgy fog alábbhagyni.)

a gruzok mégegyszer nem ugraszthatóak be az orosz ellen így hogy örményország is eluszott mint szövetséges így meg végképp.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 281
16 607
113
Az örmények szempontjából a legjobb reális kimenetel az lett volna, ha Hegyi-Karabahot becserélik Nahicsevánra, kölcsönös lakosság-áttelepítéssel. De ez a vonat már elment.

Innentől kezdve, ha meg akarnak maradni, 2 opciójuk van:
 1. Pashinyan villámgyors eltávolítása, az orosz kapcsolat azonnali helyreállítása.

 2. Csatlakozási kérelem Iránhoz, szuzerenitásuk megőrzésével. (Grúzok ugyanúgy erőtlenek, mint az örmények, oda nem érdemes csatlakozniuk.)
Én nem tudom mi a jó politikai megoldás, de van egy olyan érzésem, hogy látva az örmény vezetés reakcióját (gyengeségét), nem fognak megállni hegyi karabah elfoglalásánál.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
23 137
73 601
113
én is így látom.
oroszország és törökország most stabilizálta a térséget évtizedes távlatba. (biztos lessznek ellenálók kisebb robantgatás rajtaütés de ahogy a pénz áramlani fog be a hegyekbe úgy fog alábbhagyni.)

a gruzok mégegyszer nem ugraszthatóak be az orosz ellen így hogy örményország is eluszott mint szövetséges így meg végképp.
Óh, várd ki a végét! Ahány baromállat csak él és Ukrajnában zsoldoskodik, az haza fog jönni. Talán már októberben, és szépen megkeveri a szart a hazájában. Csak Grúzia (maradok ennél a névnél) kérem szépen már túl van egy ötnapos háborún Oroszországgal. Nagy Majdanozás nem lesz, bár biztos vagyok benne, hogy megpróbálják télen. Annyira nem tud az USA veszíteni, annyira kell vmi a jövő évi választásokra, hogy szarkavarás lesz, még ha nem is olyan egyértelműen, mint Ukrajnában 2013ban.