[BIZTPOL] Kína

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
13 029
38 385
113
Ma már nem úgy van, mint Dzsugasvili idején, amikor a veszteség nem számított. A ruszkik épp azért vittek mobil krematóriumokat az ukrajnai front közelébe, hogy a szavazók NE láthassák a tömeggyilkos Putyin parancsára elesett több ezer holttest hazaszállítását... :( :( :(
Jaja az orosz nép meg csak úgy elvan ezzel. :mad: Mobil gázkamra esetleg?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
10 698
39 258
113

A média hatalma. A szöveg tartalmaz egy kiemelést:

"...Egy amerikai tanácsadó cég, a Horizon Advisory jelentése szerint a vállalat Tianjin városát választotta az A330-asok egyetlen nem európai üzemének helyszínének.

Az Airbus kínai piachoz fűződő kapcsolatai túl nagy kockázatot hordoznak magukban
– áll a Horizon Advisory jelentésében, amely így folytatódik: „Az Airbus kínai elkötelezettsége jelentős kapcsolatokat jelent Kína katonai és katonai-polgári fúziós apparátusával, többek között beszállítói függőségek, technológiamegosztottság, valamint kutatási és fejlesztési együttműködés formájában.”

Az egyszeri olvasó ez alapján rögvest konstatálja, valami kényelmetlen kockázat van ebben a valószínűleg nem is kellően átgondolt közeledésben, ez így egy veszély, ami akár az ő privát letére is hatással lehet. Ez a cikk így nem szolgál mást, csak szorongáskeltést.

Holott a mondat direkt nincs befejezve:
Az Airbus kínai piachoz fűződő kapcsolatai túl nagy kockázatot hordoznak magukban...
... az amerikai védelmi-ipari komplexum globális gazdasági érdekeit illetően!
Ezt a jelentést ugyanis az amerikaiak szövegezték, tehát mindez az ő szemüvegükön keresztül látszódik így. Ez egybevág azzal az aknakmunkával, ami Washington (és London) törekvése a Párizs-Berlin tengely és Kína közötti kooperációt igyekszik gyengítésére.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
10 090
25 028
113
Ma már nem úgy van, mint Dzsugasvili idején, amikor a veszteség nem számított. A ruszkik épp azért vittek mobil krematóriumokat az ukrajnai front közelébe, hogy a szavazók NE láthassák a tömeggyilkos Putyin parancsára elesett több ezer holttest hazaszállítását... :( :( :(
Már többször olvastam ezt a krematórium hírt. Van erre forrás, esetleg kép?
Müszaki rajzhoz nem ragaszkodom. :)
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
1 403
1 718
113
Ennél nagyobb baj, hogy gyakorlatilag minimális a partraszállásra alkalmas hely Tajvanon! Nézzétek végig a nyugati partot! Vagy kiépített part, vagy hatalmas vizes területek vannak strand mögött, akár tavak, akár -szerintem- szisztematikusan oda koncentrált halastó/rizsföld kombók képében. Lényegében csak Északnyugat-Tajvanon találtam olyan hosszab strandokat, amikről fel lehet fejlődni a szárazföld irányába komolyabb akadályok nélkül. Valószínűleg itt, Tajpej előterében fog megtörténni, ha megtörténik.

Miért nem jó a komplett nyugati part, bárhol ? Én csak hátrányait látom a nyugati partnak, a védők szempontjából, mert pl. ott "megapolisz" van, Tajpejtől Kaohsziung-ig, a civilek miatt.

A tajvani partraszállás véres mészárlásában oda fog veszni a kínai expedíciós erők legjava. Olyan győzelem lesz, ami után Kínának jó ideig tartózkodnia kell majd az erőkivetítéstől egyszerű szükségből: nem lesz meg hozzá az ereje.

Az USA ezt biztos nem hagyná. Ha Tajvant megszerezné a Népi Kína, teljesen ellenőrzése és irányítása alá vonná a legfontosabb hajózási útvonalakat és légtereket, fenyegethetné Japánt, Dél-Koreát, a Fülöp-szigeteket, sőt Vietnámot is, mindenkit felvonultatna maga ellen. Ellentámadásba nem mennének át, de Tajvanon a "Too Big to Fail" esete áll fenn.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 166
6 586
113
Valahogy ez a Tajvan elleni támadás már kezd nagyon kíváncsivá tenni engem. Úgy értem egyáltalán nem vágyok rá, és remélem nem következik be, hanem találnak a kínaiak egy sokkal jobb módszert. Viszont olyan téren marha kíváncsivá tesz engem, hogy ismerve a kínaiak vágyát arra hogy olyan dolgot mutassanak a világnak amire más nem képes, és azelőtt még nem volt rá példa, szerintem az inváziós seregük nem abból a párszáz hajóból állna ami most van nekik. Meg nem pár száz repülővel mennének hanem olyan erőt vonultatnának fel ami képes kilökni a térségből az amerikai flottát, és egyszerűen a kisebb gyorsabb civil hajókat is bevetve több hajóval támadnának mint amennyi rakétája van az ellenségnek. Arról nem is beszélve hogy a sokat emlegetett tajvani partvédelmet valószínűleg a történelem folyamán soha nem látott mennyiségű egyidejű csapás érné.
Azért gondoljunk bele, Kína békeidős hadihajó gyártása akkora amekkora sok tengeri hatalomnak nevezhető ország egész flottája, ha erőltetett tempóban csinálnák, mire lennének képesek, kiegészítve a civil kapacitásokkal.
Ugyan ezt tudom elképzelni a bevetett rakéták számát tekintve. Nem pár száz darabos bohóckodás lenne hanem több ezer vagy tízezer az első napokban. Illetve joggal feltételezhetjük, mivel a sziget lakosságának 10-15% azonnali csatlakozást akar, a szárazföldhöz, és kb 30% aki valamilyen kompromisszumos formában, hogy a legmagasabb szinten bent vannak a hadseregben a kémeik.
Szóval szerintem nem fogják csak úgy egyik pillantóról a másikra lerohanni a szigetet, ezt nem tudnák elrejteni a világ szeme elől. Az usa és szövetségesei erőit pedig nem csak Tajvannál lehet lekötni.
Ha észak korea elekzdi kapni az üzemanyagot, és egyéb ellátmányt, esetleg megjelenik pár százezer népi önkéntes gyakorlatra, akkor az jelentős amerikai, koreai, és japán erőket köt le abban a térségben is, mégis Kína számára semmit nem jelent, és semmi kényszert nem jelent, csak ott kell tartania őket.

Emberek, olyan országról beszélünk ahol rendőrből több van mint mi összesen magyarok. Ez nem úgy fog kinézni hogy Xi felkel reggel és azt mondja támadunk pár száz hajóval, meg pár százezer katonával.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 166
6 586
113
Kétmillió kínai rendőr (Rendőrség) van.

A katonai népi milícia (ÖTT) nyolcmilliós a népi fegyveres rendőrség (KR) meg másfélmilliós.
Teljesen igazad van, nem tudom honnan szedtem a fejemben lévő 14 milliós számot..... , lehet összeadva olvastam valahol, nem tudom. Minden esetre még a 2 millió sem egy elenyésző szám :)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
4 703
13 136
113
"Évtizedek óta Tajvan, amely Kína szárazföldi részétől mindössze 160 km-re található, időszakosan a vitapontja volt az ázsiai óriás és a politikai Nyugat, különösen az Egyesült Államok között, amely ország közel 11 000 km-re van a szigettől. 1949 óta Tajvan önkormányzó, és bár vannak szuverén állam attribútumai, az Egyesült Nemzetek Szervezete, de szinte az egész világ, valamint az egész politikai Nyugat, beleértve magát az Egyesült Államokat is, elismeri a szigetet Kína elidegeníthetetlen részének. . Peking az évtizedek során rendkívül toleráns volt, sőt számos előnyt kínált a sziget főként han kínai lakosságának.

Tajvan hatalmas gazdasági fellendülésnek örvend a Kínához fűződő kapcsolatának eredményeként, így az ázsiai-csendes-óceáni térség egyik leggazdagabb területévé vált. Peking soha nem ragaszkodott a sziget teljes (újra)integrálásához kormányzási rendszerébe, ehelyett olyan státuszt kínált, amely nem különbözik Hongkongnak (vagy Makaónak) a Kínai Népköztársaságon belül. Az ötlet az, hogy a (re)integrációt a lehető legfájdalomtalanabbá tegyük, és ne zavarják meg a tajvani lakosok mindennapjait. Kínának minden bizonnyal megvan a katonai kapacitása a sziget erőszakos (vissza)foglalására, de Peking számára ez az abszolút utolsó lehetőség, amelyet el akar kerülni."

 
 • Hűha
Reactions: formosa1

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
915
4 826
93
"Évtizedek óta Tajvan, amely Kína szárazföldi részétől mindössze 160 km-re található, időszakosan a vitapontja volt az ázsiai óriás és a politikai Nyugat, különösen az Egyesült Államok között, amely ország közel 11 000 km-re van a szigettől. 1949 óta Tajvan önkormányzó, és bár vannak szuverén állam attribútumai, az Egyesült Nemzetek Szervezete, de szinte az egész világ, valamint az egész politikai Nyugat, beleértve magát az Egyesült Államokat is, elismeri a szigetet Kína elidegeníthetetlen részének. . Peking az évtizedek során rendkívül toleráns volt, sőt számos előnyt kínált a sziget főként han kínai lakosságának.

Tajvan hatalmas gazdasági fellendülésnek örvend a Kínához fűződő kapcsolatának eredményeként, így az ázsiai-csendes-óceáni térség egyik leggazdagabb területévé vált. Peking soha nem ragaszkodott a sziget teljes (újra)integrálásához kormányzási rendszerébe, ehelyett olyan státuszt kínált, amely nem különbözik Hongkongnak (vagy Makaónak) a Kínai Népköztársaságon belül. Az ötlet az, hogy a (re)integrációt a lehető legfájdalomtalanabbá tegyük, és ne zavarják meg a tajvani lakosok mindennapjait. Kínának minden bizonnyal megvan a katonai kapacitása a sziget erőszakos (vissza)foglalására, de Peking számára ez az abszolút utolsó lehetőség, amelyet el akar kerülni."

A jelenlegi Hongkongi felállás nem hinném,hogy vonzó perspektíva lenne a tajvaniaknak.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
14 131
10 519
113
Új vonat átadva
FVcYrFPUAAAhOS9
FVcY4PhVIAAzvoX
FVcYuaOUYAA17Ly
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
4 517
10 329
113
Miért nem jó a komplett nyugati part, bárhol ? Én csak hátrányait látom a nyugati partnak, a védők szempontjából, mert pl. ott "megapolisz" van, Tajpejtől Kaohsziung-ig, a civilek miatt.
A keletire gondolsz? Ahol kicsit is lapos a terep hogy technikával partra lehessen szállni, ott már város van Taiwanon.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
1 403
1 718
113
A keletire gondolsz? Ahol kicsit is lapos a terep hogy technikával partra lehessen szállni, ott már város van Taiwanon.

A Nyugatira gondolok, a Tajpej - Miaoli - Csanghua - Tajnan - Kaohsziung vonalra. Városoknál lehetetlen partra szállni ? Van szabad partszakasz ott ? Vagy a komplett sziget erőd ?

Best-Beach-in-Taiwan.jpg


%E9%81%8D%E5%B8%83%E5%8F%8D%E7%99%BB%E9%99%86%E6%A1%A9%E7%9A%84%E4%B8%8A%E6%9E%97%E6%B5%B7%E6%BB%A9_-_Anti-landing_Spikes_on_Shanglin_Coast_-_2014.09_-_panoramio.jpgA Keleti part, Tajtung - Taroko - Yilan azok természetesen védettek, eleve alkalmatlanok partraszállásra.

east-coast-taiwan-header.jpg