[BIZTPOL] Tajvan-Kína konfliktus (1949 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 680
34 584
113
Tajvan rakétákat indított a kínai drónok irányába
 
  • Tetszik
Reactions: formosa1

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
❌❗️ - A Weibo-n, a fő kínai közösségi médiában a helyi netezők által közzétett videókon ballisztikus rakéták láthatóak, amelyeket a Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) lőtt ki a Pingtan-szigetekről, 138 km-re nyugatra a ROC/Tajwan területétől
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 918
113

Kína lemondta a kínai és japán külügyminiszer találkozóját a G7-ek nyilatkozata miatt​


Peking lemondta a kínai és a japán külügyminiszterek Phnom Penhben tartandó kétoldalú találkozóját a G7-ek Tajvanról szóló közös nyilatkozata miatt – közölte Hua Csunying kínai külügyminisztériumi szóvivő csütörtöki szokásos tájékoztatóján.
“Kína már nem tervezi, hogy Phnom Penhben (Kambodzsa) találkozót tart a kínai és a japán külügyminiszterek között, miután a japán fél a G7-ek és az EU partnereivel közösen közzétett egy nyilatkozatot, amelyben megalapozatlan kritikát fogalmazott meg. A nyilatkozatban elferdítik a tényeket, ráadásul az amerikai lépéseket igazolja, amelyek sértik Kína szuverenitását. A kínai népnek ez nagyon nem tetszik”
– mondta a Global Times szerint.

Szerdán a Hetek csoportjának külügyminiszterei aggodalmukat fejezték ki Kína legutóbbi lépései, különösen az ország Tajvan körüli hadgyakorlatai miatt. Ez a feszültségek fokozódásának kockázatával jár – figyelmeztetett a G7.

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 187
113
Ez kb. az
- A Tajvannal való újraegyesítés után a tajvani lakosság átnevelését fogjuk elvégezni - mondta Lu Shaye, Kína franciaországi nagykövete.
Videó:
Azt fogja jelenteni, hogy a 19 milliót kitelepítik, szanaszét a nagy Kínában, majd a helyükre visznek a kontinensről vagy 50 milliót. Ha véletlenül vajegy őstajvani ürgebőrben rejtőzködne a kitelepítések után, sok esély ne legyen.
És, befigyel Ausztrália :rolleyes: !
Meglesi a jövőt! Vagyis azt, hogy mire számíthat 100 éven belül:oops:.
Főleg, ha az USA elveszíti globális vezető szerepét:eek:.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Egy másik ábra, amely a 61 PLA rakétahadsereg bázisának augusztus 4-i ballisztikus rakétacsapásait szemlélteti a Tajvan körüli zárt területeken.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

A nemzeti érdek: az Egyesült Államok háborúra készül Kínával a csendes-óceáni térségben​

2022. 08. 05. 09:39
Erős szerkezet
Washington katonai konfliktusra készül Kínával a csendes-óceáni térségben.

A nemzeti érdek: az Egyesült Államok háborúra készül Kínával a csendes-óceáni térségben


Erről Wallace Gregson számolt be a The National Interest amerikai kiadásában megjelent cikkében .

Véleménye szerint Kína "végső figyelmeztetést" küldött az amerikaiaknak Nancy Pelosi tajvani látogatása után. A kínai hadsereg azonnal hadgyakorlatba kezdett a sziget közelében. A nagyszabású kiképzésen több mint száz harci repülőgép és tíz romboló vett részt.

A cikk írója szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg vitathatja az amerikai dominanciát a csendes-óceáni térségben. Ezzel kapcsolatban a Fehér Ház már megkezdi az előkészületeket egy teljes körű háború megkezdésére.

Korábban a kínai képviselők az atomsorompó-szerződésről tartott konferencián rámutattak arra, hogy az Egyesült Államok nukleáris arzenálja fenyegeti a nemzetközi békét és biztonságot.

A KNK megjegyezte, hogy csak az ország biztonságához szükséges minimális számú nukleáris fegyvert tartják meg.


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1733165-ssha_gotovjatsja_k_voine_s_kitaem/
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: cirqle and formosa1

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 575
113

Kína úgy döntött, hogy számos katonai és polgári területen megszakítja diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal – jelentette be pénteken a külügyminisztérium. A kapcsolatok megszakításával Peking megtorolja Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének e heti tajvani látogatását.

A minisztérium közzétette azoknak a területeknek a listáját, amelyeken a továbbiakban nem lesz kommunikáció a kínai és az amerikai tisztviselők között.


A lista tartalmazza a védelmi minisztériumok közötti munkatalálkozókat, a tengerbiztonsági konzultációkat, az illegális migrációval, az igazságügyi segítségnyújtással, a nemzetközi bűnözéssel, a kábítószer-ellenőrzéssel és az éghajlatváltozással kapcsolatos együttműködést. A két nemzet magas rangú katonai parancsnokai között tervezett telefonbeszélgetést is törölték – áll a közleményben.

Korábban pénteken a kínai külügyminisztérium szankciókat jelentett be Pelosi és közvetlen családtagjai ellen.

Pelosi a héten Tajvanra látogatott Peking többszöri tiltakozása ellenére. Az önigazgatású szigetet Kína részének vallja, az Egyesült Államok az 1970-es évek óta hivatalosan elismeri az Egy Kína politikát.


Az elmúlt évek során az egymást követő amerikai kormányok egyre inkább úgy kezelték Tajvan kormányát, mint amely egy szuverén nemzetet képvisel. Peking szerint Washington szándékosan aláássa a status quo-t és bátorítja a tajvani szeparatizmust.

Miközben a Fehér Ház megpróbált elhatárolódni Pelositól, azt állítva, hogy független döntés volt a tajvani látogatás, a pekingi tisztviselők ezt egy olyan politika részeként fogták fel, amely vélhetően aláássa a követelését, és következményekkel fenyegettek.

A kínai Népi Felszabadító Hadsereg nagyszabású hadgyakorlatot indított a sziget körül, amelyet a kínai média egy teljes blokád próbájaként jellemzett. Peking kereskedelmi korlátozásokat is bevezetett Tajvannal szemben.
OH
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Peking azon döntése, hogy Nancy Pelosi tajvani látogatását követően drasztikusan korlátozza a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, beleértve a Biden-kormányzat által keményen kidolgozott válságcsatornák elvágását, egyre egyértelműbb jele annak, hogy a két ország viszonya új mélypontra jutott.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 065
9 010
113
Peking azon döntése, hogy Nancy Pelosi tajvani látogatását követően drasztikusan korlátozza a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, beleértve a Biden-kormányzat által keményen kidolgozott válságcsatornák elvágását, egyre egyértelműbb jele annak, hogy a két ország viszonya új mélypontra jutott.
Reménykedjünk benne, hogy Trump nyerni fog 2 év múlva és talán még nem lesz késő :(
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Peking azon döntése, hogy Nancy Pelosi tajvani látogatását követően drasztikusan korlátozza a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, beleértve a Biden-kormányzat által keményen kidolgozott válságcsatornák elvágását, egyre egyértelműbb jele annak, hogy a két ország viszonya új mélypontra jutott.
- Politico exclusive: A kínai hadsereg vezető tisztségviselői a héten nem válaszoltak amerikai kollégáik többszöri hívására.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Nemtudom igaz-e, de ha az, akkor nagyon vicces:
- Kína mostantól megtiltja a "Made in Taiwan" jelölés használatát a Tajvanról importált termékekre. Az Apple felszólította kínai beszállítóit, hogy használják a "Made in Chinese Tapei" vagy a "Made in Taiwan, China" kifejezést.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 369
113
Szerintetek mekkora a lehetősége,hogy a kinai hadgyakorlat átcsap egy " különleges műveletbe" ha már ott vannak?

Semekkora.
Kína akármekkora provokációt el fog viselni, csak akkor lép katonailag, ha:
  • Amerikai csapatok bázisokat kezdenek Tajvan területén építeni
  • Kikiáltják a függetlenségüket
  • Atomfegyver fejlesztésbe kezdenek
Addig öngyilkossággal felérő vállalkozás lenne - és a Pentagonban is azonnal lefonná a lábát az összes tábornok. Az USA 2030-at lőtte be a Kínai háború időpontjára (az egész haderő fejlesztésük erre a dátumra koncentrál), míg Kína a saját elmondása szerint 2050-re lenne olyan fölényben, hogy érdemes legyen elkezdeni (nem kéne a Császári Japán sorsára jutni).

Nekik most jobb dolguk is van egy agresszív (de nem önműködő) banya miatt elcseszni a terveiket - be kell biztosítani a kontinenst. Az oroszokkal kb. szerelembe lökték őket nyugatról, ami mindkét félnek előnyös - egymás ellen egyre kevesebb haderőt kell itt állomásoztatni, előbbi viheti Ukrajnába, Szíriába, meg ahová akarja, utóbbi meg a Csendesre. Bónuszként nem kell északról amerikai CM/BM/bomber fenyegetéstől tartani, mert oroszok fix, hogy leszednék ezeket azonnal, ha a területük felett repkednének.

Kazahok fixálva a januári puccskísérlet után, Afganisztán behúzva, India nem akar balhét senki kedvéért, Vietnám meg tudja, hogy ezt a kínai hadsereg nem verné el - vagyis a kontinens lassan biztosítva van. Amerika jó messzire ki van szorítva észak-nyugat és déli irányba.
Szerintem a 7. flottát már most meg tudná fogni annyira a PLAN, hogy blokád alá vonják Tajvant - a baj a Japánok és az AUKUS. Előbbi a saját pecsenyéjét akarja magában is sütögetni (Kínát üssék ki neki), utóbbiak meg egy amerikai csapat. Együtt még sok nekik - de ahogy a flottafejlesztés zajlik, egyre kevésbé. igazából a felszíni hajókat tekintve nincs szégyenkezni valójuk, a baj a tengókkal van. Kína sehol sincs a Sea Wolf/Virginia kombóhoz. Ez pedig jelenleg a döntő (és nem a hordozók).
A légierő átfegyverzése is lassú, a 5.th genben tudnak most éppen csak felkapaszkodni valamennyire, de a következőben lesznek csak egálban ütemtervben (Kína kvázi 10 évente lépett egy vadász generációt J-7/Szu-27/J-20 vonallal). Vagyis az átfegyverzés zajlik csak, a tankerflotta most kezd rendesen felállni, az AWACS vonal is végre kezdi megtámasztani a rengeteg harcászati vadászbombázót (a taktikákat most dolgozzák csak ki, a saját szájízük szerint) - nekik még ezer dolguk van és egyik sem a háború.

Szóval összességében Kína készülés fázisában van egy olyan ellenfél ellen, mely az idő előrehaladtával gyengül (de messze potensebb) - a legutolsó dolog ami kell nekik a konfliktus előre hozása. És a veszély itt van, mert ha az USA rá tud venni egy tajvani kormányt, hogy a fent említett három dolog valamelyikét meglépje - na akkor már dönthetnek úgy, mint az oroszok. Kérdés ezt meg merik-e lépni. A banya látogatása egy újabb lépcsőfok efelé, lesznek egyre durvábbak, arra számítani lehet. De Kína le fogja nyelni. Még.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113
Semekkora.
Kína akármekkora provokációt el fog viselni, csak akkor lép katonailag, ha:
  • Amerikai csapatok bázisokat kezdenek Tajvan területén építeni
  • Kikiáltják a függetlenségüket
  • Atomfegyver fejlesztésbe kezdenek
Addig öngyilkossággal felérő vállalkozás lenne - és a Pentagonban is azonnal lefonná a lábát az összes tábornok. Az USA 2030-at lőtte be a Kínai háború időpontjára (az egész haderő fejlesztésük erre a dátumra koncentrál), míg Kína a saját elmondása szerint 2050-re lenne olyan fölényben, hogy érdemes legyen elkezdeni (nem kéne a Császári Japán sorsára jutni).

Nekik most jobb dolguk is van egy agresszív (de nem önműködő) banya miatt elcseszni a terveiket - be kell biztosítani a kontinenst. Az oroszokkal kb. szerelembe lökték őket nyugatról, ami mindkét félnek előnyös - egymás ellen egyre kevesebb haderőt kell itt állomásoztatni, előbbi viheti Ukrajnába, Szíriába, meg ahová akarja, utóbbi meg a Csendesre. Bónuszként nem kell északról amerikai CM/BM/bomber fenyegetéstől tartani, mert oroszok fix, hogy leszednék ezeket azonnal, ha a területük felett repkednének.

Kazahok fixálva a januári puccskísérlet után, Afganisztán behúzva, India nem akar balhét senki kedvéért, Vietnám meg tudja, hogy ezt a kínai hadsereg nem verné el - vagyis a kontinens lassan biztosítva van. Amerika jó messzire ki van szorítva észak-nyugat és déli irányba.
Szerintem a 7. flottát már most meg tudná fogni annyira a PLAN, hogy blokád alá vonják Tajvant - a baj a Japánok és az AUKUS. Előbbi a saját pecsenyéjét akarja magában is sütögetni (Kínát üssék ki neki), utóbbiak meg egy amerikai csapat. Együtt még sok nekik - de ahogy a flottafejlesztés zajlik, egyre kevésbé. igazából a felszíni hajókat tekintve nincs szégyenkezni valójuk, a baj a tengókkal van. Kína sehol sincs a Sea Wolf/Virginia kombóhoz. Ez pedig jelenleg a döntő (és nem a hordozók).
A légierő átfegyverzése is lassú, a 5.th genben tudnak most éppen csak felkapaszkodni valamennyire, de a következőben lesznek csak egálban ütemtervben (Kína kvázi 10 évente lépett egy vadász generációt J-7/Szu-27/J-20 vonallal). Vagyis az átfegyverzés zajlik csak, a tankerflotta most kezd rendesen felállni, az AWACS vonal is végre kezdi megtámasztani a rengeteg harcászati vadászbombázót (a taktikákat most dolgozzák csak ki, a saját szájízük szerint) - nekik még ezer dolguk van és egyik sem a háború.

Szóval összességében Kína készülés fázisában van egy olyan ellenfél ellen, mely az idő előrehaladtával gyengül (de messze potensebb) - a legutolsó dolog ami kell nekik a konfliktus előre hozása. És a veszély itt van, mert ha az USA rá tud venni egy tajvani kormányt, hogy a fent említett három dolog valamelyikét meglépje - na akkor már dönthetnek úgy, mint az oroszok. Kérdés ezt meg merik-e lépni. A banya látogatása egy újabb lépcsőfok efelé, lesznek egyre durvábbak, arra számítani lehet. De Kína le fogja nyelni. Még.
A kérdés, mindez hogyan módosítja a komcsi parton belül az erőviszonyokat és gyengíti Hszi Csin Pinget. Már jó 70-es és papiron le kellett volna adnia a szerelést, de maradni akart és az volt a papirforma, hogy maradhat. Nem tudom, hogy ez a tajvani válság erősíteni vagy gyengíteni fogja??