[BIZTPOL] Tajvan-Kína konfliktus (1949 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 189
113
Na meg ott van az hogy 10-15% konkrétan most és minden feltétel nélkül csatlakozni akar a szárazföldi Kínához, még nagyobb % pedig változatos módokon kivitelezné ezt. A sziget lakosságának kevesebb mint 20% gondolja úgy hogy fegyveres támadás során meg kéne védeni a szigetet ( nem kérdezték meg hogy ki a támadó). Szóval vajon mennyien vannak a tajvani véderőben azok akikre épít a szárazföld, hogy átállnak szabotálnak, és ezáltal gyorsan összeomlik a védelem.
Amúgy továbbra is fenntartom hogy értelmetlen lenne a háború, és ezt így látja Kína és Tajvan népe is, az más kérdés hogy az amerikaiak szeretik más faszával verni a csalánt, még mindig, és találnak megvehető politikust hozzá .
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 646
35 742
113
Vagy először csak kapnak egy légi+tengeri blokádot. Az a dunántúl méretű sziget 23 millió lakossal, nyersanyag nélkül meddig bírná?
Mi történne egy blokád esetén

Pl. a diplomáciai körök lefutása után "ismeretlen ország" tengeralattjárói elkezdik torpedóval elsüllyesztgetni a blokádot fenntartó kínai hadihajókat. Az amerikai és japán tengeralattjárók még mindig jelentős műszaki fölényben vannak Kínával szemben (sokkal csendesebbek), szóval ez nem lenne probléma 40-50km-ről elindítani pár tucat torpedót a kínai blokád-hajókra.
Szinte lehetetlen lenne egyértelműen megmondani, melyik ország süllyesztette el ezeket a hajókat, pláne, hogy Tajvan ugyanúgy Mk48-asokat használ mint az USA...már ha sikerül kihalászni a torpedó roncsait a 2000 méternél is mélyebb vízből, ami a sziget nyugati oldalán található. Szóval krími "kis zöld emberek" helyett csendes-óceáni "szürke tengeralattjárók" lesznek - látható felségjel nélkül... :)
Szóval elkezdődik a tengeri "blokádtörés", mert muszáj ellátmányhoz jutni.
Kínának erre valami keményebbet kellene lépnie, hiszen apránként oda lesz a flottája, de ki ellen?
A.) Megrakétázhatja Tajvant - nyilván ezzel eszkalálja a helyzetet, a világ nagy részének szemében egyértelműen "civileket ölő" agresszor lesz, de minimális válaszcsapásra számíthat csak (Mert az USA még kivár és diplomáciában bízik - "hivatalosan" :p ).
B.) Megrakétázhatja Japánt és/vagy Dél-Koreát - USA jogosan lép be háborúba szövetségesei védelmében, ha eddig nem tette volna Tajvan kedvéért.
C.) Megrakétázhatja Guamot, Havaiit vagy más amerikai területet - Ebben az esetben nem csak az USA-t rántja magára, hanem a komplett nyugati világot NATO-val, Ausztráliával, Új-Zélanddal együtt. Az európai egyesült NATO flotta azért komoly erőt képviselne és az US NAVY-t támogatva simán tudná blokád alá vonni Kínát a dél-kínai tengeren. Ott elég néhány szoros lezártni. Ne feledjük, hogy Kína is elég erősen import nyersanyag függő, önmagát nem képes élelmezni import nélkül.
Lényeges, hogy Kínának nincsenek igazi szövetségesei, akik egy konfliktusban kiállnának mellette, segítenék őt.
Eléggé idióta módon szinte minden szomszédja felé területi követeléseket hangoztat. 2020-ban még Vlagyivosztokra is bejelntkezett - egyelőre csak szóban. Erre mondta Vlagyimir, hogy meg lehet próbálni, de akkor Kínából atomsivatagot csinál.
Miután Kína már mindenkibe belerúgott a környéken, egy konfliktusban az USA mellé állna Szingapúr, Vietnám, Fülöp-szigetek, Indonézia, stb. mert ha Kína hódító politikája sikerrel jár, joggal gondolhatják, hogy ők a következők.
Fegyverrel nem biztos hogy beszállnának, de simán benne lennének, hogy Kína felé nem engednek át egy hajót sem: "A dél-kínai tengeren hajózás biztonsága nem garantálható a háborús helyzet miatt, ezért a saját biztonságuk érdekében minden arra tartó hajót internálunk egy biztonságos kikötőben". Erre Kína csak az öklét rázhatja: arra nincs kapacitása, hogy másik 4-5 országgal háborúba kezdjen az USA és a NATO mellett...

Ami az atom fegyvereket illeti egy USA területet vagy bázist ért támadás esetén is valószínűleg megmaradna a hagyományos háború szintjén - senki nem vállalná, hogy ő vessen be atomot elsőként.
Jelenlegi kalkulációk alapján egy atomháborút Kína elveszítene a robbanófejek, ICBM/SLBM rakéták és rakétaelhárító rendszerek egyenlege alapján. "Járulékos veszteségként" az egész világ megszívná persze, de az USA kisebb veszteségekkel jönne ki belőle.
A föld népessége csökkenne pár százalékkal a porfelhő elülése után... :(
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 646
35 742
113
Na meg ott van az hogy 10-15% konkrétan most és minden feltétel nélkül csatlakozni akar a szárazföldi Kínához, még nagyobb % pedig változatos módokon kivitelezné ezt. A sziget lakosságának kevesebb mint 20% gondolja úgy hogy fegyveres támadás során meg kéne védeni a szigetet ( nem kérdezték meg hogy ki a támadó). Szóval vajon mennyien vannak a tajvani véderőben azok akikre épít a szárazföld, hogy átállnak szabotálnak, és ezáltal gyorsan összeomlik a védelem.
Amúgy továbbra is fenntartom hogy értelmetlen lenne a háború, és ezt így látja Kína és Tajvan népe is, az más kérdés hogy az amerikaiak szeretik más faszával verni a csalánt, még mindig, és találnak megvehető politikust hozzá .
USA-nak sem érdeke a háború, mert nagy veszteségekkel járna - nagyobbal szerintem mint amennyit a második világháborúban vesztettek a Csendes-óceánon.
Igazából mindenkinek a jelenlegi status-quo fenntartása a legjobb. Bízzunk benne, hogy marad a szájkarate - semmi több.
Amíg népi Kína nem kebelezte be teljesen Hongkongot, addig senkit nem érdekelt igazán mit szövegelnek Tajvanról és Dél-Kínai tengerről...
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 449
17 669
113
Igy van!Olyan hülyék a kínaiak hogy majd egyből bekuldik az inváziós flottát a tajvani rakéták hatotavjaban.Ott a légierő /ballisztikus /cm rakéták fognak menni előbb menni majd utána a dronok és az ejtőernyős
Amúgy meg a légvédelem túlterhelése fordítva is igaz és hát Kínának van arra bőven kapacitása, hogy a tajvani légvédelmet túlterhelje.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and enzo

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Jól szét lesz lőve Taiwan - az biztos. Az ejtőernyősöket mondjuk még önerőből is lenyomják a nehézfegyverekkel, tankokkal felszerelt tajvaniak - pláne ha nem kapnak jelentős utánpótlást, amihez partra kell szállni. Nagyszabású ejtőernyős akciók nem véletlen nincsenek már: nagy veszteségekkel járnak és ritkán sikeresek. Lásd: Market Garden, Kréta, Normandia - utóbbi kettő épp hogy sikerrel járt. Ilyen méretű ejtőernyős akciók azóta se voltak sehol. Amerikaiak is helikopterekre álltak át, de ahhoz kell a totális légi fölény. Tajvannak több ezer Stinger rakétája van - helikopterekkel necces oda berepülni...
Taiwan egyébként évtizedek óta készül erre, szóval rengeteg a hegybe vájt bunker, számos indítóállás (pl SAM site) van beásva oda. A Harpoon indítók is teherautón vannak: nehéz őket levadászni. Szóval biztos óriási "pergőtűz" lesz, de a beásott fegyverek nagy részét nem hiszem, hogy érintené.
Eleve kizárt a meglepetésszerű támadás: Kínát folyamatosan figyelik műholdakkal, nyilván Tájvannak és az amerikaiaknak is vannak HUMINT, SIGINT forrásai. Hetekkel előre lehet majd tudni, ha elindult a készülődés a sziget ellen. Mindkét oldalon óriási veszteségek várhatóak.

Ha kapnak segítséget USA-tól, Japántól akkor szerintem védhető a sziget. Ha magukra hagyják őket, akkor már nem biztos, bár népi Kínának akkor is nagyon sokba kerülne ez az akció.
Egy ilyen invázió lenne modern Kína történetének legnagyobb szabású hadművelete, úgy hogy még sosem hajtott végre hasonló komplexitású akciót. A kínai-vietnámi háború óta egyáltalán nem háborúzott és akkor sem volt túl sikeres egy hasonló felszereltségű, de tapasztaltabb ellenféllel szemben.
Mindig könnyebb elérni, hogy egy bonyolult művelet ne sikerüljön, mint hogy sikerrel járjon - a védők mindig helyezi előnyben vannak. A US NAVY nagyon ráfeküdt most az aknatelepítési képesség fejlesztésére (lásd: ORCA az "aknásító robot").
A sikerül viszonylag gyorsan elaknásítani a lehetséges megközelítési útvonalakat (Tajvanon néhány partszakasz alkalmas csak partraszállásra, az is csak az év egy néhány hónapos időszakában), akkor az invázió nagyon megnehezül. Átlagosan 60-70 méter mély szoros ideális az aknafektetésre. Ezeket megtalálni és felszedni/hatástalanítani, pláne észrevétlenül közel lehetetlen PLAN számára.

Tajvan "vissza lesz bombázva a középkorba" egy katonai invázió esetén, de hogy sikerül megszállni az kevésbé valószínű - szerintem.
Népi Kína szempontjából sem érné meg az egész balhé, de attól még jó esély van rá, hogy megpróbálják valamikor az évtized vége előtt, mert a politikai, hatalmi logika más, mint a gazdasági, katonai logika...

Az a része világos, hogy a "politikai, hatalmi logika más, mint a gazdasági, katonai logika". Ugyanakkor nekünk meg azt lenne szükséges értenünk, hogy a kínai logika meg más, mint a nyugati ...

Eleve Kína és Tajvan kapcsolata egy érdekes ambivalens kapcsolat. Pl. ha egy kis szigetre több ország mellett Tajvan is bejelentkezik, azt pl. Kína teljes mellszélességgel szokta támogatni. Akkor is, ha éppen Ők is érintettek. Meg is szokták indokolni - leegyszerűsítve: "merhogy az is a mi kutyánk kölke" ... :) Aztán otthon is nehéz lenne előadni a népnek, hogy a párt "polgárháborút" kezdeményez saját (!!) kínai területe meg az ottani "kínaiak" ellen ...

A másik az idő kérdése. Az idő egyszerűen Nekik dolgozik. És ők hajlandóak kivárni a sorukat - akár olyan "fehéroroszos" módon. Amennyiben egy generációig tart, akkor addig. Amennyiben kettő - az se gond. Kivárják a sorukat. Tudom rossz példa meg teljesen más, de Hong-Kong -nál meg Makaó -nál is kivárták. Nekik pont az a lényeg, hogy a tajvaniak ne tekintsenek rájuk ellenségként és méginkább ne akarjanak harcolni ellenük. A nyugat miatt meg pláne ne. Eleve Tajvanon van egy 15-20% réteg aki simán csatlakozna Kínához akár most is. Ez ráadásul időben változó is - mikor több, mikor kevesebb. Amennyiben gyorsítani szeretnének a dolgok menetén, akkor sokkal inkább támogatnának politikai pártokat, "civil" szervezeteket illetve kampányokat. Nomeg a gumitalpúakat is lehet aktivizálni. Persze ilyesmi most is van - csak mondjuk kicsit jobban. Inkább a "répa" taktikát használnák, mint a "bot" -ot ... Az idő kényszer nem rajtuk van ...

"Miután Kína már mindenkibe belerúgott a környéken, egy konfliktusban az USA mellé állna Szingapúr, Vietnám, Fülöp-szigetek, Indonézia, stb. mert ha Kína hódító politikája sikerrel jár, joggal gondolhatják, hogy ők a következők."

Hát nem tudom. Pont az elmúlt évtizedek "nyugati sikerprojektjeit" alapul véve gondolkodhatnak úgy, hogy a kardcsörgető nyugat előbb-utóbb úgyis mindig lelép - no de ők meg ott maradnak. A kivel is? Hát persze, hogy Kínával a szomszédban. Másik oldalról a felsoroltak között van nem egy, ahol van jelentős számú kínai lakosság is. A másik fele meg kb. lefekszik bárkinek akinek pénze van. Nos, Kínának abból pedig várhatóan lesz majd ...

"USA-nak sem érdeke a háború, mert nagy veszteségekkel járna - nagyobbal szerintem mint amennyit a második világháborúban vesztettek a Csendes-óceánon."

Az USA (vezetése) még szerintem tojna magasról a veszteségekre. Eddig se nagyon érdekelte sosem. A gond az lehet, hogy egyre nehezebben találnak "húst a darálóba". Ugyanakkor egyfelől e miatt is Ők vannak inkább időkényszerben. Másik oldalról pedig egyre olvad sok területen az az USA előny Kínával szemben ... Persze érdekük lenne egy Kína-Tajvan konfliktus kirobbantása, ahol majd jól tudnának menni "segíteni", de nem vagyok biztos benne, hogy Kína és Tajvan meg fogja tenni Nekik ezt a szívességet ...
 
  • Vicces
Reactions: formosa1

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Vagy először csak kapnak egy légi+tengeri blokádot. Az a dunántúl méretű sziget 23 millió lakossal, nyersanyag nélkül meddig bírná?
Kína keletről nem tudná blokkolni Tajvant, ugyanis oda más ország felségvizén keresztül kell a flottát vezényelni. Északon a japán szigetsor zárja a tengert, majdnem Tajvanig, délen pedig a Fülöp szigetek apró láncolata. Egyébként pont ez a nagy baja Kínának, hogy nincs szabad kifutása/kijárása a nemzetközi vizekre. Akár hova akar hajózni a világba, először át kell mennie valaki vizén. Elsősorban ezen handicap megszüntetése miatt lesz fontos Tajvan integrálása. Elsősorban az USA érdeke, hogy ne legyen Kínának szabad kijutása a világ óceánjaira, mert ha így marad minden, egy balhé esetén nagyon könnyen el lehet vágni Kínát a nyersanyag utánpótlástól, illetve a kereskedéstől. Ezt Kína nagyon jól látja, éppen ezért is erőlteti a szárazföldi korridort.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 646
35 742
113
Nem Tajvanon van a mikrochip gyártás kb 70-80%-a? Ha ott bármi történik akkor nagyon súlyos gondok lesznek.
A USA-ba két párti egyetértéssel (ami ritka!) megszavaztak egy valag pénzt arra, hogy az USA öneállátó legyen a csippek terén - legalábbis azokban, ami kell haderejüknek. A járvány kapcsán ők is rájöttek, hogy kiszolgáltatottak, szóval most igyekszenek ezt megszüntetni.
 

Serathis

Well-Known Member
2018. április 30.
1 125
2 460
113
A USA-ba két párti egyetértéssel (ami ritka!) megszavaztak egy valag pénzt arra, hogy az USA öneállátó legyen a csippek terén - legalábbis azokban, ami kell haderejüknek. A járvány kapcsán ők is rájöttek, hogy kiszolgáltatottak, szóval most igyekszenek ezt megszüntetni.
Jó esetben sikerül. De az még több év mire felfújt a gyártás. Drukkolok nekik.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Az amerikai és japán tengeralattjárók még mindig jelentős műszaki fölényben vannak Kínával szemben (sokkal csendesebbek),
Eddig olvasam. Az USAnak csak atomtengói vannak. Az minden csak nem csöndes.
A USA-ba két párti egyetértéssel (ami ritka!) megszavaztak egy valag pénzt arra, hogy az USA öneállátó legyen a csippek terén - legalábbis azokban, ami kell haderejüknek.
Innentől 3 év mire az első gyár gyárthat.
A probléma, hogy már tajvanon is gondot okoz, hogy chip gyártó sorokat gyártsanak, mert ahhoz sincs alkatrész.
Szóval a csarnok meg a parkoló meglesz, de hogy gép és mérnök lesz-e benne az másik kérdés.
 
  • Tetszik
Reactions: krokomach and vata

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 646
35 742
113
Eddig olvasam. Az USAnak csak atomtengói vannak. Az minden csak nem csöndes.
SSN műfajban a Seawolf és a Virginia class talán a legcsendesebbek. A kínai XIA osztályt Hawaiin hallani lehet, amikor kifut a nyílt tengerre... :D
A japán lítumos tengeralattjárók, meg aztán tényleg szuper csendesek, szóval olvasd csak tovább! :)
 
  • Tetszik
Reactions: Morishima

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 646
35 742
113
Eddig olvasam. Az USAnak csak atomtengói vannak. Az minden csak nem csöndes.

Innentől 3 év mire az első gyár gyárthat.
A probléma, hogy már tajvanon is gondot okoz, hogy chip gyártó sorokat gyártsanak, mert ahhoz sincs alkatrész.
Szóval a csarnok meg a parkoló meglesz, de hogy gép és mérnök lesz-e benne az másik kérdés.
USA-ban eddig is volt most is van csipgyártás - nem nullázták le magukat. A legújabb két generáció (nemtomhány nanós) amivel ők már nem foglalkoztak és kiadták bérgyártásba őket a TSMC-nek.
Szóval azért nem nulláról indulnak...
 
T

Törölt tag 008

Guest
A japán lítumos tengeralattjárók, meg aztán tényleg szuper csendesek, szóval olvasd csak tovább! :)
Mind a 2 db? Amúgy a lítiumtól nem lesz csöndesebb, csak tovább bírja.
USA-ban eddig is volt most is van csipgyártás - nem nullázták le magukat. A legújabb két generáció (nemtomhány nanós) amivel ők már nem foglalkoztak és kiadták bérgyártásba őket a TSMC-nek.
Szóval azért nem nulláról indulnak...
Ja, jó, akkor semmi baj lesz, ha 3 évig a jelenlegi amúgy is szűkös kapacitásnak csak 20%-át érik el. Biztos örül majd neki a teljes ipar.
Amúgy nem nem foglakoztak. 4 évet szenvedtek és nem tudták megoldani, így inkább bérgyártatnak.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Morishima

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 189
113
SSN műfajban a Seawolf és a Virginia class talán a legcsendesebbek. A kínai XIA osztályt Hawaiin hallani lehet, amikor kifut a nyílt tengerre... :D
A japán lítumos tengeralattjárók, meg aztán tényleg szuper csendesek, szóval olvasd csak tovább! :)
Nem tudhatjuk, de lehet hogy itt jön a csavar, annyira halk és annyira lopakodó a kínaiak tengeralattjárói hogy még senki nem vette őket észre :D
 
T

Törölt tag 4082

Guest
USA-ban eddig is volt most is van csipgyártás - nem nullázták le magukat. A legújabb két generáció (nemtomhány nanós) amivel ők már nem foglalkoztak és kiadták bérgyártásba őket a TSMC-nek.
Szóval azért nem nulláról indulnak...
Az Intel 14 nmen ragadt, a TMSC azt hiszem 5 nm és 7 nm legacynál tart. De azt kellene megérteni, hogy a valóságban ez nem a haditechben számít. Egy LGA 775 a maga 75 nmvel is bőven be fog férni elegendő mennyiségben a repülődbe rakétádba. És már a ruszkik is 26 (v 22) nmen gyártanak. Btw a kontinentális kína is kb itt tart.