[BIZTPOL] Tajvan-Kína konfliktus (1949 - ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Nem kell atomozni, Csak a gondolkodásodat! :) Jelenleg Tajvan, Kína része és ezt egyetlen nagyhatalom sem firtatja. Ezt hallgatólagosan mindenki elfogadja.
Csak hipotatikusan = Ha a csillagos sávos ország által történő aknamező telepítést viszonosságként megteszi a keleti és a nyugati parton, plussz a Panama-csatornán, és hogy elvegye más országok kedvét az izmozástól, a Szuezi csatornán, Lamans-csatornán stb.
Csak, hogy értsd .Ha egy más ország területén aknamezőt létesítel, tengóval kilősz egy hazai hadihajót azért kifingatnak!
Főleg egy atomhatalom!;)
Ezt a leereszkedő stílust és személyeskedést pedig mellőzük!
Ahhoz képest, hogy egy haditechnikai fórumra írogatsz, nem vagy nagyon képben az egyes országok képességeivel, trendjeivel...

USA elismeri, hogy Tajvannak joga van az önvédelemhez, különben nem adna el neki fegyvereket óriási tételben.
Japán pedig deklarálta, hogy segítené Tájvan védelmét, ha népi Kína megpróbálná katonailag megszállni. Japán segítséggel technológiával kezd tengeralattjáró fejlesztésbe és építésbe Tájvan.
Papíron nem ismerik el Tájvánt, de valahogy még is csak felfegyverzik az elméletileg nem szuverén országot. A gyakorlatban nem nagyon látszik működni ez az "Egy Kína-elv".
Tajvan a saját területi vizein úgy telepít aknát, ahogy akar és meg is fogja tenni ha fenyegetve érzi magát. Egyébként is nagyon kevés partszakasz alkalmas a partra szállásra, simán el lehet aknásítani ezeket.

Kínának nincs kapacitása a világ másik végén észrevétlenül aknákat telepíteni pláne olyan mértékben, hogy annak jelentős hatása legyen. Arra meg végkép nincs kapacitása, hogy azok felkutatását és felszedését felszíni vízalatti tűzerővel megakadályozza a haza bázisaitól 8-10 ezer kilométerre. Tajván a partról tudja tűzzel fedezni az aknamezőit. Már most 1500 hajó elleni rakétával rendelkezik és folyamatos újabbak beszerzése és gyártása.

Egyébként a Szuezi és Panamai csatorna nem is amerikai terület, szóval azt elaknásítani hadüzenet Egyiptomnak és Panamának meg félvilágnak, akinek a hajói használják. Semmi értelme a félvilággal összeveszni!
Maximum, amire Kína képes lehet hogy Hawaii környékén tevékenykednek a víz alatt, de észrevétlenül ez se valószínű, hogy sokáig sikerülne. Túl zajosak a tengeralattjáróik (most vannak az USA 80-as évekbeli szintjén) és számos új tengeralattjáró észlelő technológia kerül bevetésre a Csendes-óceánon amivel észlelik a kínai tengeralattjárók jelentős részét.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Igen, korán kezdték a környékbeli "kicsik" ellen a kardcsörtetést. Ugyanakkor lehet e tekintetben revideálják majd az álláspontjukat. Ugye lehet azt gondolták, hogy tartanak már ott, mint az USA a hidegháború alatt amikor a kis Közép-Amerikai illetve Karibi országokat egrecíroztat (pl. Nicaragua, Panama, Kuba stb.), de nem. Ekkor az USA már a két VH segítségével kinullázta a legnagyobb rivális EU -t illetve hegemóniára tett szert a Csendes-Óceáni térségben. Konkrétan akkor Ők voltak már a top1 ...

A demográfia olyan-amilyen. Ugyanakkor ez is alakulhat odaát. Másfelől ilyen fejlődési tempóval lehet előbb lesz ott Ipar 4.0, mint, hogy ez gondot jelentene. Meg aztán USA -hoz viszonyítva kicsit kisebb területen vannak majd négyszer annyian. Maradnak is elegen ... A nyugati világban pedig a bevándorlás nem kompenzál semmit. Inkább úgy mondanám, hogy éppen szétveri a társadalmi kohéziót és egyebeket. Nem véletlenül jött rá az USA nyakára Kína vagy éppen nem véletlenül zuhan az EU is "mint a kő". Az EU -nak átlag 14 évente sikerül elveszíteni a világpiaci részesedését annak ellenére, hogy folyamatosan bővül eme "kompenzálás" miatt. A meghatározó iparágai illetve cégei kerülnek - éppen pont kínai kézbe ...

Kína lehet, hogy most nincs a leginkább vágyott bevándorlási célpontok között. Ugyanakkor ahogy egyre "civilizáltabb" lesz" (és a nyugat egyre kevésbé az) lehet, hogy sok eredetileg kínai fogja úgy gondolni, hogy családostul haza költözik majd. Illetve Ők megtehetik és meg is fogják tenni, hogy majd válogatnak, ha szükségük lenne ilyesmire. Őket nem fojtogatja semmiféle "európai értékek" vagy hasonló dolgok ...

Szóval Kínának ne lenne ideje várni? Csak az van. Dögivel. Az idő Nekik dolgozik minden aspektusból. Demográfiát élből megoldják, ha kell. Igazából komoly gond csak abból lenne Nekik, ha a nyugat valamiért gyorsan összeomlana (nagyban függnek még az ottani piacoktól).

Azt meg Ők is tudják, hogy "atomozásból" nem jönnének ki jól. Pont ezért sem céljuk eszkalálni a dolgokat. Tajvan meg a többiek, mint érett gyümölcs fog az ölükbe hullani, ha továbbra is türelmesek ...
A "hanyatló nyugat" toposz nagyon túl van tolva szerintem. :)
Reménykedjünk benne, hogy Kína jó sokáig vár és az egész háborúból nem lesz semmi! Legalábbis a mi életünkben nem... :D
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
A "hanyatló nyugat" toposz nagyon túl van tolva szerintem. :)
Reménykedjünk benne, hogy Kína jó sokáig vár és az egész háborúból nem lesz semmi! Legalábbis a mi életünkben nem... :D

Pedig igencsak igyekeztem nem belemenni a "hanyatló nyugat" toposz mély bugyraiba - ugyanakkor a "hanyatló Kína" toposzt sem érzem annyira aktuálisnak ... :) Sőt a másik oldalról arra szerettem volna mindössze rávilágítani, hogy Kínának nem érdeke egy "nagy háború" - többek között azért sem amit sokan emlegettek itt (röviden és leegyszerűsítve: most még nagyon "elkennék a szája szélét").

Ugyanakkor Kína elég szép eredményeket ér el világszerte a "békés" verzióval is. Úgy vélem ezzel a Kína vezetése is tisztában van és egyelőre nem kívánnak "változtatni a győztes csapaton" ...

Persze van némi "kardcsörtetés", de valljuk meg melyik világ top1-2 hatalmánál vagy akár kisebb nagyhatalmaknál nem fordul elő az ilyesmi akár manapság is? Ugyanakkor ami Náluk stratégiai távlati cél - legyen szó akár a SCO országairól (illetve "selyemút projekt") vagy akár Tajvanról azért arra felé nincsen. Persze vannak olyanok a nagyvilágban akik szeretnék, ha lenne, de ...
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Pedig igencsak igyekeztem nem belemenni a "hanyatló nyugat" toposz mély bugyraiba - ugyanakkor a "hanyatló Kína" toposzt sem érzem annyira aktuálisnak ... :) Sőt a másik oldalról arra szerettem volna mindössze rávilágítani, hogy Kínának nem érdeke egy "nagy háború" - többek között azért sem amit sokan emlegettek itt (röviden és leegyszerűsítve: most még nagyon "elkennék a szája szélét").

Ugyanakkor Kína elég szép eredményeket ér el világszerte a "békés" verzióval is. Úgy vélem ezzel a Kína vezetése is tisztában van és egyelőre nem kívánnak "változtatni a győztes csapaton" ...

Persze van némi "kardcsörtetés", de valljuk meg melyik világ top1-2 hatalmánál vagy akár kisebb nagyhatalmaknál nem fordul elő az ilyesmi akár manapság is? Ugyanakkor ami Náluk stratégiai távlati cél - legyen szó akár a SCO országairól (illetve "selyemút projekt") vagy akár Tajvanról azért arra felé nincsen. Persze vannak olyanok a nagyvilágban akik szeretnék, ha lenne, de ...
A "Nyugat" nem hanyatlik, csak már nem egyedüli játékos a világban és pár évtized múlva japán-szerű gazdasági dinamikája lesz: nem igazán fog nőni, de bezuhanni sem - nagyjából stagnálás vagy enyhe 1-2%-os növekedés várható a következő évtizedekben. Japánok elég jó színvonalon élnek ezzel együtt is, szóval ez önmagában nem probléma.
Kína növekedése is folyamatosan lassul - nálunk az a nagy kérdés meddig jut el (pl. GDP/fő terén) mire demográfiai okokból ő is stagnálásba csap át. Nyilván ez nem most lesz - még lehet két jobb évtizedük legalább.
Nyugatot életszínvonalban sosem fogják utolérni, ezt már belátták: Xi nagyvezér bejelentette, hogy egy "visszafogottan jó módú" társadalmat építenek. (Moderately prosperous society) 1,4 milliárd embernél nem is lehet másként. Nyilván ettől még világ második legnagyobb gazdaságaként jelentős szereplő a világban.

Drukkolok, hogy ne legyen háború. Gazdaságilag nem lenne racionális - ez a mostani kardcsörtetés is inkább árt nekik, mint használ. Politikailag mi a racionális az meg nehezen felmérhető egy kommunista diktatúrában, ahol a kardcsörtetés és nacionalista szólamok inkább a saját belső közönségnek szólnak - valószínűleg ezért nem is mennek túl a "szájkarate" szintjén.
Maradjon is ez így! :)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
én ebben az atomban egyébként nem igazán hiszek... szerintem olyan mint a mérgesgáz. a nagyok nem merik hassználni egymás ellen. anno kiprobálták azóta mindenki tisztába van a képességeivel. egy egy elvetemült bevetette 1. vh óta de általába mindig gyengébb ellenfél gyors felszámolására.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
A "Nyugat" nem hanyatlik, csak már nem egyedüli játékos a világban és pár évtized múlva japán-szerű gazdasági dinamikája lesz: nem igazán fog nőni, de bezuhanni sem - nagyjából stagnálás vagy enyhe 1-2%-os növekedés várható a következő évtizedekben. Japánok elég jó színvonalon élnek ezzel együtt is, szóval ez önmagában nem probléma.
Kína növekedése is folyamatosan lassul - nálunk az a nagy kérdés meddig jut el (pl. GDP/fő terén) mire demográfiai okokból ő is stagnálásba csap át. Nyilván ez nem most lesz - még lehet két jobb évtizedük legalább.
Nyugatot életszínvonalban sosem fogják utolérni, ezt már belátták: Xi nagyvezér bejelentette, hogy egy "visszafogottan jó módú" társadalmat építenek. (Moderately prosperous society) 1,4 milliárd embernél nem is lehet másként. Nyilván ettől még világ második legnagyobb gazdaságaként jelentős szereplő a világban.

Drukkolok, hogy ne legyen háború. Gazdaságilag nem lenne racionális - ez a mostani kardcsörtetés is inkább árt nekik, mint használ. Politikailag mi a racionális az meg nehezen felmérhető egy kommunista diktatúrában, ahol a kardcsörtetés és nacionalista szólamok inkább a saját belső közönségnek szólnak - valószínűleg ezért nem is mennek túl a "szájkarate" szintjén.
Maradjon is ez így! :)

Ezt a "kardcsörgetés" dolgot körüljártuk több irányból is. Gondoltam most egy kicsit közelítsük meg más oldalról. Egyszerű eldöntendő kérdés - Melyik állítás áll közelebb a valósághoz?

a. opció,

Kína jelentős mennyiségű csapatokat állomásoztat Mexikóban, Nicaragua -ban és Kubában (stb.). Kína nukleáris csapásmérés képességével rendelkező nukleáris meghajtású tengeralattjárókat telepít Kubába. A felek egyértelműen leszögezik, hogy: "a kezdeményezés egyértelmű kifejeződése annak az aggodalomnak, amellyel a kínai, a mexikói és a kubai kormány a karib-tengeri és az atlanti-óceáni térségben zajló amerikai katonai tevékenységet figyeli." .

AVAGY

b. opció,

Az USA jelentős mennyiségű csapatokat állomásoztat Japánban, Dél-Koreában és Ausztráliában (stb.). USA nukleáris csapásmérés képességével rendelkező nukleáris meghajtású tengeralattjárókat telepít Ausztráliába. A felek egyértelműen leszögezik, hogy: "kezdeményezés egyértelmű kifejeződése annak az aggodalomnak, amellyel az amerikai, a brit és az ausztrál kormány az indiai- és a csendes-óceáni térségben zajló kínai katonai tevékenységet figyeli.".


No, akkor úgy gondolom ennyit a "kardcsörgetés" dologról ... :) Félreértés ne essék - igen, Kína erre nem lenne képes. Továbbá, ha képes lenne, akkor csinálnák. Szó sincs arról, hogy egyiknek drukkolnék avagy a másiknak nem. Inkább objektív oldalról (amennyire lehet) megközelítve a dolgot ...

Társadalmi kérdések. Itt óva intenék, hogy a számokat vizsgálva csak "darab-darab" alapon gondolkozzunk. Ui. a számok mögött emberek vannak. Ez alapján a nyugat viszont baromira nem áll jól ... Azaz "demográfiai kérdések" terén véleményem szerint jobban állnak. Az említett két évtized Kínának bőven elég. Nemcsak a kérdés megoldására (ha akarják), hanem a fejlődésre is. Nézzünk meg pár "before-after" képet Kína nagyvárosairól mondjuk 2000 és 2020 -ból. Az előbbiek sok helyen hasonlítottak inkább a 3. világra. Most meg ... Aztán ugyanezt mondjuk Nyugat-EU nagyvárosokkal. Hát a folyamatok éppen ellentétesek ...

Azaz Ők pont képesek két évtized alatt óriásit lépni és nemcsak a számok tekintetében. Két évtized múlva lehet az a kínai "visszafogottan jó módú" társadalom az pl. átlag EU -s szemmel a "nedves vágyálom kategória" lesz több szempontból is. A gazdaságról nem is beszélve. A nyugattal nem csak az a baj, hogy Kína jön fel a nyakukra több területen is. Hanem az, hogy kb. a mindenki más is. Ilyen kihívásokkal korábban ugye nem küzdött ... Az a "nyugati stagnálás" - azzal együtt, hogy folyamatosan öntik pl. az EUR ezermilliárdokat a pénzpiacokra kölcsönökből illetve a folyamatos EU bővüléssel egyetemben - arra elég, hogy átlag 14 évente a világpiaci részesedésük egyharmadát elveszítsék. És a folyamat egyre gyorsuló ütemű ...

A másik aggasztó dolog, hogy a mellett, hogy a "fél nyugati világ" már kínai kézben van, hogy a high-tech fejlesztés és gyártás egyre inkább kerül a nyugati világból a keleti világba - azon belül is elsősorban Kínába. Azaz maga a folyamat.

A nyugatnak illetve azon belül USA -nak talán még most van esélye, hogy megakassza valamennyire Kínát. Akár egy lokális háborúval a Távol-Kelet -en. Igen, most megvan a masszív katonai fölény ehhez. Két évtized múlva egy picit már lehet máshol lenne a katonai- és gazdasági egyensúly mint most. Még később meg ...

Egyébként az USA húzása zseniális. Itt meg kell adni nekik a "plussz pontot". Tajvan igen érzékeny kérdés Kínának. Ezzel, hogy az USA -ban levő tajvani külképviseletet tervezik átnevezni ez értelmezhető, mint egy elismerés előtti gesztusnak is. Kínának erre lépnie kell(ene), de nem tud. Azonkívül, hogy az ENSZ -nél bepanaszolja az USA afganisztáni szerepvállalását meg otthon nyomja az USA-ellenes agitprop -ot mást nemigen képes tenni. Kénytelen lesz összeszorított fogakkal folytatni az eddigi projektjeit, ha nem akar a mostaninál nagyobb bajt ... Egy Tajvan -al történő katonai konfliktus katasztrofális lenne számukra minden szempontból. Továbbá ugye a nyugat számára további előny, hogy - mivel Tajvan -on is kínaiak élnek - hogy "minden pofon jó helyre menne". Na, ezért (is) zseniális húzás ...

Kapargassuk meg kicsit ezt a Tajvan kérdést történelmi aspektusból is. A mai tajvani állampárt ugyanúgy kezdte, mint Mao -ék kb. Azaz a Szovjetúnió grundolta össze (támogatta). A szovjet technikával illetve csapatokkal kezdetben igen komoly sikereket értek el - sikerült kiterjeszteni hatalmukat gyakorlatilag a teljes kontinentális Kínára. Tajvan -t is sikerült behúzniuk és az ott ellenük kialakuló lázadást különös kegyetlenséggel és véres módon mészárlásokkal sikerült letörniük. A sors különös fintora, hogy miután úgy gondolták, hogy "egyedül is menni fog" (azaz nem tartottak igényt a továbbiakban a szovjet segítségre) és a szovjetek Mao -ékat támogatva előbbieknek sikerült kiverniük a kontinentális Kínából és pont Tajvan -on találtak menedéket. Aztán a szárazföldi Kínához nagyon hasonlító rendszert hoztak létre (persze máshogy hívták) ...

Ami érdekes, hogy ezen állampárt hivatalos hosszú távú stratégiája a Kínával történő egyesülés. Ezzel az "unionisták" és a "szeparatisták" (Ők nem így hívják ezeket) között helyezkednek el. Úgy általánosságban sincs az a nagyon erős Kína-ellenesség, amit a nyugat kívánatosnak tartana. Persze egy katonai invázió ezen módosítana - ezért is kellene Kínának ettől tartózkodnia. Visszatérve az állampártra. Elviekben két feltétel teljesülése esetén elképzelhetőnek tartanák az egyesülést:

  • Tajvan -hoz hasonló demokratikus rendszer a kontinentális Kínában is. Ezt mondhatjuk, hogy "pipa", mert odaát is egy "gyönyörűszép" egypártrendszer van *,
  • Tajvan -hoz hasonló általános gazdasági fejlettségi szint ... Fogalmazzunk úgy, hogy az elmúlt évtizedekben Kína is nagyon "tekert", hogy ennek a feltételnek is egyre inkább megfeleljen. Ki tudja két évtized múlva (vagy akár később) meddig érnek és mennyire válnak "kívánatossá" e téren ...

* Persze a '90 -es évektől van hivatalosan többpártrendszer és voltak is változások - ugyanakkor azóta sikerült visszakerülnie illetve megerősíteni hatalmát Tajvan -on az "állampárt" -nak. Ugyanakkor ne tagadjuk el azt a tényt sem, hogy ennek a pártnak nem az a legnagyobb problémája a kontinentális Kínával, hogy egypártrendszer van, hanem az, hogy nem Ők azok ... :)

Azaz - főleg hosszabb távon - nem vagyok annyira biztos, hogy Tajvannak annyira füllene a foga egy Kínával történő nyugat által fűtött katonai konfrontációhoz. Azaz, hogy Ők adják "a húst a húsdarálóba". Meglátjuk ...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Abban igazad van, hogy Kína jobban jár elvileg, ha kivár - kicsit korán kezdte a kardcsörtetést.
A baj az, hogy Kína demográfiája katasztrófálisan szar: nagyon gyorsan öregszik a társadalom, ami erősen kihat a gazdasági kilátásaikra.
A nyugat is öregszik (egy nőre jutó szülés szám: EU átlag - 1,53, USA - 1,64, Kína: 1,3 ), viszont ezt a bevándorlás kompenzálja valamennyire. Kínába senki nem akar bevándorolni, szóval egyre csökken a munkaképes korú népesség.
Szóval Kínának sincs sok ideje várni...
Rengeteg mindent nem veszel figyelembe.
Kína: Többek közt, hogy elkezdett növekedni a gyerekszám, és a 15 év alattiak aránya. Háború szempontjából meg szinte meg sem éreznének 3-4 millió férfi halottat ... Bár vannak társadalmi törésvonalak, azt meg kell érteni, hogy Kína egy különálló világ, melyben a különbségek is azonosságon alakulnak- miszerint az ott a Kínai világ. Feloldották az egykét, most már kettő, három, de már körzetenként változhat + a " falu"statisztikái eddig is "ne szólj szám" kategória volt.
+ Ott vannak a szomszédos országok diaszpóra + a "menyasszony kereskedelem" (ami nagyon elítélendő, de nyilvánvalóan a kínai hatóságok tudtával történik)
USA: A lakosság úgy 25 % (max 30 viszont hivatalosan kevesebb mint 20) spanyol ajkú (A hivatalos adatok kész röhej). A spanyol/latin ajkú... népességre korábban volt egy képlet, miszerint 10 évente megduplázza magát. (A spanyol ajkú "bevándorlás/népvándorlás/ újra honfoglalás... gyakorlatilag helyi kormányzati támogatással ment/megy, aminek leginkább gazdasági okai voltak, de a folyamatok mára gyakorlatilag önjáróvá váltak) És ebből pár éven belül sok minden következhet.

Lényegében az idő demográfia szempontjából a kínai társadalom egysége mellett van, míg az USA népesség társadalmi egysége meredeken változik.

Érdekességként: Kínának szerte a világon milliós helyi kisebbségei vannak. USA, Európa, Dél-Amerika, Sőt még Afrikai is (Dél-Afrika, Madagaszkár egy külön érdekesség) Ezek mind elkülönülnek a helyi lakosságtól, és nem olvadtak be (nem úgy mint pl a japán, német...)
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Anno, amikor a britek ott rendeszkedtek kinaban, kb egyforma volt a penz amit kina es az angolok kerestek egy ev alatt.
Csak hat kinanak ott volt a sokkal tobb lakos amit kelelt eltartani, meg az angolok sokkal keveseben voltak.

Igy kina elbaszta a penzt kajara meg stb, ment a nyomorgas amikor vmi hiany volt, az angoloknak meg maradt a jo eletszinvonal melett egy csomo penz fegyverkezesre meg haborusdira is.

Az hogy kina gazdasagilag eros az egy dolog, de az is hogy ott a 1+ milliard ember aminek kell tovabb is kajat adni meg stb.

Igy, ha egyformak is gazdasagilag pl a 300millas amcsival mindig hatranyban lesznek. Egy totalis haboruban az a hatalmas embertomeg jol johet, de beke idoben az csak egy teher a kinai vezetesnek.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Anno, amikor a britek ott rendeszkedtek kinaban, kb egyforma volt a penz amit kina es az angolok kerestek egy ev alatt.
Csak hat kinanak ott volt a sokkal tobb lakos amit kelelt eltartani, meg az angolok sokkal keveseben voltak.

Igy kina elbaszta a penzt kajara meg stb, ment a nyomorgas amikor vmi hiany volt, az angoloknak meg maradt a jo eletszinvonal melett egy csomo penz fegyverkezesre meg haborusdira is.

Az hogy kina gazdasagilag eros az egy dolog, de az is hogy ott a 1+ milliard ember aminek kell tovabb is kajat adni meg stb.

Igy, ha egyformak is gazdasagilag pl a 300millas amcsival mindig hatranyban lesznek. Egy totalis haboruban az a hatalmas embertomeg jol johet, de beke idoben az csak egy teher a kinai vezetesnek.
A hatalmas embertömegnek szárazföldi ütközetben van igazán jelentősége - nem véltelen az amerikaiaknak esze ágbána sincs szárazföldön megütközni Kínával.
Ha tengeren, levegőben sikerül őket kordában tartani akkor jó, ha meg nem, akkor az USA visszább húzódnak a második szigetláncig. Ez utóbbival Kína is elégedett lenne szerintem. Földrajzilag nincsenek olyan adottságai, hogy globális hatalom legyen - például az Atlanti óceánt és az európai térséget nem tudná tartósan dominálni - ennek mondjuk különösebb haszna sem lenne számára ahhoz képest hogy milyen erőfeszítésbe kerülne neki.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 2361

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Kérdés, hogy el lehet-e foglalni Tajvant úgy, hogy a csúcstech gyárak megmaradjanak.
Ha nem, Kína addig biztosan nem fog támadni míg tud és szükséges onnan vásárolnia.

Szerintem túlságosan nyugati gondolkodást feltételeztek Kínáról.
Ha egy blokád + belső "aknamunka" sikerre vezet, akkor megúszhatják a gyárak.
Ha nem, akkor vagy visszavonulnak (arcvesztéssel - ez elég valószínűtlen) vagy kénytelenek lesznek szétrakétázni, szétbombázni a szigetet és lerohanni.
A tajvaniak helyében belengetném, hogy saját maguk fogják felrobbantani a gyáraikat ("felperzselt föld"), ha Kína támad.
Már ha Kínának tényleg ennyire fontos ezeket a gyárakat épen elfoglalni.

Szerintem inkább maxra tolják az ipari kémkedést és igyekszenek utolérni Tájvánt ezen a téren. Ha már látják, hogy nem létkérdés a tájvani chip-import, akkor lehet "fullba nyomni a kretént!" :D
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113

How Japan plans to stop China's expansion into the Pacific​

Ez a videó jól bemutatja a szigetlánc stratégia lényegét illetve ebből következően Tajván fontosságát Kína számára.

 
  • Hűha
Reactions: formosa1

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
Ez nem elemzés, hanem propaganda.
Végig nézted egyáltalán? Miután azután 8 perccel az után "propagandáztad le", hogy kitettem a linket, így nem hiszem...
Vitaműsor - vannak benne Kína-barát vélemények, de egy amerikai tábornok elmondja, hogy jelen esetben egyáltalán nem biztos, hogy le tudnák nyomni kínai flottát és Tajván szinte teljesen megsemmisülne - utóbbi teljesen nyilvánvaló.
Az a propaganda, ami egyféle szempontot, álláspontot nyomat - ez nem olyan!
Egyértelmű konklúziós sincs benne.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Végig nézted egyáltalán? Miután azután 8 perccel az után "propagandáztad le", hogy kitettem a linket, így nem hiszem...
Vitaműsor - vannak benne Kína-barát vélemények, de egy amerikai tábornok elmondja, hogy jelen esetben egyáltalán nem biztos, hogy le tudnák nyomni kínai flottát és Tajván szinte teljesen megsemmisülne - utóbbi teljesen nyilvánvaló.
Az a propaganda, ami egyféle szempontot, álláspontot nyomat - ez nem olyan!
Egyértelmű konklúziós sincs benne.

Nem kell ennyire "ráfeszülni" a témára (mármint összeveszni ezen). Igen, pont a topikban volt linkelve ennek a kínai megfelelője is. Mind a két országban elkezdték kondicionálni a lakosságot az "ősgonosz" ellen. Igazából ennek ténye az ami nyugtalanító lehet ...

Szerk.: Egyébként én végignéztem még tegnap. Emlékeim szerint futottak egy kört azzal a forgatókönyvvel, hogy mi lenne, ha kimaradnának az összes USA buliból (ugye eddig a világháborúkban, Korea, Vietnám, Irak, Afganisztánban stb. is ott voltak mindig) meg a Kína elleni "készülődéséből". Ezzel kapcsolatban volt egy olyan konszenzus mindenki részéről, hogy akkor egyedül maradnának. Kb. ez volt a "legkínaibarátabb" rész a műsorban kb. ... :)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 456
113
Végig nézted egyáltalán? Miután azután 8 perccel az után "propagandáztad le", hogy kitettem a linket, így nem hiszem...
Vitaműsor - vannak benne Kína-barát vélemények, de egy amerikai tábornok elmondja, hogy jelen esetben egyáltalán nem biztos, hogy le tudnák nyomni kínai flottát és Tajván szinte teljesen megsemmisülne - utóbbi teljesen nyilvánvaló.
Az a propaganda, ami egyféle szempontot, álláspontot nyomat - ez nem olyan!
Egyértelmű konklúziós sincs benne.
Igazad van. A kezdeti 5 perc után azonban nem tudtam tovább hallgatni. Allergikus vagyok az ilyen elemzések hangnemére. :(
 

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113

War with China: Are we closer than we think?​

Az ausztrál tv elemzése a helyzetről.


Megnéztem, az ember gyomra kifordul tőle. Aztán megnéztem ennek az " Under Investigation"-nek a Facebook oldalát, gondoltam olvasok egy kis komment szekciót is. Sosem értettem, hogy miért vannak olyanok a pór nép közül akik támogatnak egy háborút? Egyetlen egy kérdést kellene feltenniük: nekem ebből mi hasznom? Nos, azt hiszem ezért kellenek az ehhez hasonló propaganda-műsorok, hogy kimossák a szerencsétlenek agyát, és rávegyék őket, hogy menjenek golyófogónak szépen.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 331
113
Megnéztem, az ember gyomra kifordul tőle. Aztán megnéztem ennek az " Under Investigation"-nek a Facebook oldalát, gondoltam olvasok egy kis komment szekciót is. Sosem értettem, hogy miért vannak olyanok a pór nép közül akik támogatnak egy háborút? Egyetlen egy kérdést kellene feltenniük: nekem ebből mi hasznom? Nos, azt hiszem ezért kellenek az ehhez hasonló propaganda-műsorok, hogy kimossák a szerencsétlenek agyát, és rávegyék őket, hogy menjenek golyófogónak szépen.
A kitörési lehetőség miatt támogatja a "pórnép" a háborút lehetőséget kap hogy a középosztályba lépjen és mint hős veterán megbecsülésben részesüljön. igazából van haszna ránézve.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and merleg

merleg

Well-Known Member
2021. március 12.
1 645
3 237
113
A kitörési lehetőség miatt támogatja a "pórnép" a háborút lehetőséget kap hogy a középosztályba lépjen és mint hős veterán megbecsülésben részesüljön. igazából van haszna ránézve.

De hogy van. A háború sok esetben együtt jár az életszínvonal romlásával. Ha pedig épp a vesztes oldalon vagy, akkor még rosszabb a helyzet. Emellett egy középosztálybeli színvonalat azért nem olyan lehetetlen kihívás elérni a 2021-ben a nyugaton. Ha pedig valaki nagyon elakar menni golyófogónak, annak meg van a lehetősége ma is:
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány