@SirHiggins
Mi az általános vélemény Izraelben a jelenleg kialakult szíriai helyzetet illetően? Mármint a "török" térnyeréssel kapcsolatban? Volt az az erdogani elszólás, hogy Rakka, Damaszkusz meg Aleppo török tartomány lesz, aztán ott vannak a drúzok, akik mennének Izrael védőszárnyai alá (nagyon helyesen, mivel még mindig jobb nekik Izraelben élni, mint valahol fej nélkül fetrengeni a sivatag porában), szóval még ha a kurdokat is ide veszem, most nagyon úgy néz ki Szíriának egy jó időre lőttek...
A kurdokat majd elrendezi szerintem a HTS (így Erogan keze tiszta marad), de simán a török is takarózhat azzal, hogy a PKK mivel terrorszervezet az EU-ban, az USA-ban, így csak velük számol le, ez sajnos elég tágra nyitja azt a bizonyos ollót, amibe ez a leszámolás belefér.
Azt értem, hogy most mindenki azt gondolja, hogy ott vannak a jenkik, de ha nekik is választani kell (pláne, hogy egyszer már szarban hagyták a kurdokat) biztos, hogy a stratégiailag fontosabb partner törökök lesznek priorizálva... szóval a kurdoknak kb kicsengettek..
de pl Izraelnek mennyivel jobb a szomszédban egy török bábállam, ami ha akarja önjáró is lehet, proxy hadsereggel úgy, hogy ráadásul (egyelőre úgy tűnik, mennek Líbiába, ettől be is tört a digók feje) az oroszok sem lesznek ott féknek, akik azért valamilyen szinten hatást tudtak gyakorolni Asszadra?
Vágom, hogy vannak akik szerint ott voltak az irániak, és az sok problémát jelentett, de most meg ott vannak ezek.. ráadásul többen, mint ahány iráni ott volt (kb egy országnyival többen ) és azért Erdogannak is álma egy Oszmán Birodalom 2.0 helyreállítása, illetve az sem releváns, hogy hanyadik ciklusban van az elnöki poszton, hiszen törökben csak a kitöltött ciklus számít... előrehozza a választásokat és bármeddig elnökölhet ha nyer azokon...
azt meg tudjuk, hogy mivel 2 dudás nem fér meg egy csárdában, és vannak a Nagy Izraelre vonatkozó elképzelések is, ott előbb vagy utóbb ütközni fog a két érdek!
Én legalább is most ezt gondolom, remélem nem lesz igazam.. szóval mi a visszhangja a jelenlegi szír helyzetnek?
Ui: azért ide írtam és nem a Szír topicba, mert több állam is nevesítve lett.. remélem nem okoz problémát.