[BIZTPOL] Közel-kelet

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
22 368
54 469
113
Egy francia állampolgár halt meg a bejrúti robbantásban, és további 24 személy megsebesült. ezt csütörtökön közölte a francia külügyminisztérium ifjúsági minisztere.

Jean-Marc Bonfils francia építész meghalt a robbanás során, mondta Jean-Baptiste Lemoyne a France Inter rádiónak.

A 24 francia állampolgár sérült meg a robbanásban közülük háromnak súlyos sérülései vannak - tette hozzá Lemoyne.

Kb. 25 000 francia állampolgár él Libanonban, a nagy részük kettős állampolgár
 
 • Tetszik
Reactions: Pogány

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 860
8 611
113
Az elsődleges információk szerint a kikötőben tárolt 2750 tonna ammónium-nitrát okozta az elképesztő robbanást Bejrútban kedden este. A robbanóanyagot több mint hat éve tárolhatták egy raktárban. De mi ez pontosan, miért ilyen veszélyes és hol volt példa hasonlóra a múltban?
A BBC összeállítása szerint az ammónium-nitrát egy fehér színű, szilárd anyag, amit ipari mennyiségben állítanak elő. Leginkább műtrágyagyártáshoz használják, de a bányászatban robbantásokhoz is megfelel. Gyakorlatilag az egész világon gyártják és relatíve olcsó is megvásárolni. A probléma viszont legtöbbször a tárolásával van. Önmagában ugyan nem veszélyes, de ha nagy mennyiségben egy helyben áll, az veszélyforrást jelent. A gond az, hogy lassan magába szívja a nedvességet és tömbökké formálódik, ezáltal ha tűz keletkezik, akkor a kémiai reakció még intenzívebb lesz. Amikor az ammónium-nitrát berobban, mérgező gázok, így nitrogén-oxid és ammónia kerülhet a levegőbe. A felvételeken látható füstfelhő a nitrogén-oxid miatt színeződhetett el, ezt az anyagot egyébként gyakran a légszennyezéssel is összefüggésbe hozzák. Ha nincs széljárás, akkor kifejezetten veszélyes is lehet a lakosok egészségére.
Nem egyszer okozott már katasztrófát az ammónium-nitrát

A helyszíni beszámolók egybehangzó állítása szerint a kezdeti pánik és a sokk után egyre inkább a düh és a felháborodás vált a leginkább meghatározó érzelemmé Bejrútban. A libanoni főváros kikötőjében kedden robbant fel egy raktár, melyben a feltételezések szerint nagy mennyiségű ammónium-nitrátot tároltak. A robbanás hatalmas pusztítással járt: legkevesebb 135 ember veszítette életét, több ezren megsebesültek, és rengeteg lakóház vált lakhatatlanná. És ugyan csütörtök reggelre házi őrizetbe kerültek a bejrúti kikötő vezetői, az országban nagyon sokan vannak, akik szerint ez messze nem elég, és a felelősöket sokkal magasabban, a kormányban kell keresni. A 2014 óta a kikötőben tárolt, rendkívül robbanásveszélyes anyag ottlétéről ugyanis minden jel szerint a kormánynak is tudnia kellett: a Guardian helyi értesülések alapján ír arról, hogy legutóbb hat hónappal ezelőtt figyelmeztettek a kikötőt ellenőrző hatóságok, hogy ha az ammónium-nitrátot nem viszik el onnan, akkor egy baleset esetén felrobbanthatja egész Bejrútot.
Legutóbb hat hónapja figyelmeztettek, hogy egész Bejrút felrobbanhat a veszélyes rakománytól, mégsem történt semmi
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 860
8 611
113
Ennél közelebbi felvételt mostanság nem fogunk kapni a robbanásokról. A felvétel végét elnézve a készítőknek legyen könnyű a föld, mert szerintem nagyon nagy eséllyel már nincsenek az élők között..., vagy nagyon súlyos sérülésekkel fekszenek valamelyik kórházban! 18+

 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 860
8 611
113
2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel Bejrútban kedden, a robbanás hatalmas pusztítást okozott: legalább 135-en meghaltak és 5000-en megsebesültek. A bejrúti robbanás 3,3-as erősségű földrengést gerjesztett, és mérföldekkel a középpontjától is jelentős károkat okozott. Szakértők szerint 200-500 tonnás robbanás történt, ami egy kisebb, taktikai atombomba erősségével összemérhető pusztítást okoz.
Kisebb atombomba erejével robbant fel Bejrút városa
 
 • Tetszik
Reactions: tindalos

tomka03

Active Member
2014. október 20.
111
209
43
Ennél közelebbi felvételt mostanság nem fogunk kapni a robbanásokról. A felvétel végét elnézve a készítőknek legyen könnyű a föld, mert szerintem nagyon nagy eséllyel már nincsenek az élők között..., vagy nagyon súlyos sérülésekkel fekszenek valamelyik kórházban! 18+


Talán ez egy közelebbi.

 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
22 368
54 469
113
Mai cikk egy libanoni lapból.

A harag egyre inkább az 1975–1990-es polgárháború óta az országban uralkodó politikai osztály ellen fordul, amelyet régóta reménytelenül korruptnak tekintenek, és még olyan alapvető szolgáltatásokat sem képes nyújtani, mint például az áramszolgáltatás és a szemétgyűjtés.
A robbanás vizsgálata arra összpontosít, hogy 2750 tonna ammónium-nitrátot, egy erősen robbanásveszélyes vegyi anyagot tároltak a kikötői létesítményben hat évig, és miért nem tettek semmit ezzel kapcsolatban.
Bejrút kikötője és a vámhivatal arról híres, hogy Libanon legkorruptabb és legjövedelmezőbb intézményei közé tartoznak, amelyek különféle frakciók és politikusok, köztük az Irán által támogatott Hezbollah militáns csoport ellenőrzése alatt állnak.
Az árut a kikötőben tárolták, mivel évekkel korábban elkobozták. Az útvonal és a rakomány mérete alapján ez a hajó lehet az MV Rhosus. Az ügyben részt vevő ügyvédek szerint a hajót Bejrútban eredetileg 2013-ban foglalták le , amikor műszaki problémák miatt érkezett a kikötőbe. A hajó grúz zászló alatt hajózott és Mozambikba tartott.
Kedden ezek az ammónium nitrát készletek állítólag felrobbantak, miután a közelben tűz tört ki.
Ez okozta a városban valaha látott legerősebb robbanást, amely évtizedek óta túléli a háborút és a konfliktusokat.
A robbanás megsemmisített egy nagy silót,a benne tárolt gabonával együtt . Becslések szerint az ország gabona készletének körülbelül 85% -át ott tárolták.
Libanon nagymértékben függ az importtól, és a kikötő megsemmisülése, valamint a súlyosbodó készpénzválság együtt felvette a hiány félelmét.
Franciaország mentőcsapatokat és segélyt küldött Bejrútba, amivel Macron támogatást nyújtott az egykori protektorátus számára. Az országok szoros politikai és gazdasági kapcsolatokat tartanak fenn.
Más országok, köztük Görögország, Katar, Kuvait, Törökország és az Európai Unió orvosi ellátást, humanitárius segélyt, valamint kutató és mentő csapatokat küldtek.
 
 • Tetszik
Reactions: fip7 and Leonidas

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
22 368
54 469
113
Németország libanoni nagykövetségének munkatársa meghalt kedden a bejrúti robbanás következtében - nyilatkozta a német külügyminiszter.

"A legrosszabb félelmeink valóra váltak" - mondta Heiko Maas csütörtökön.
- A német nagykövetség egyik tagja meghalt a hatalmas robbanás következtében bejrúti lakásában."
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
22 368
54 469
113
Az egészségügyi miniszter szerint a koronavírus esetek Libanonban emelkedhetnek az elkövetkező 10 napban
a37211f4-c577-4619-9845-28590d495250.jpg

Bejrútban augusztus 5-én mentőautó látható. Houssam Hariri / NurPhoto / Getty Images
A libanoni egészségügyi miniszter, Hamad Hassan szerint a Covid-19 fertőzések Libanonban a következő 10 napban számottevően növekedhetnek.

Az NNA állami hírügynökség szerint Hassan azt mondta Sawt Loubnan rádióállomásnak, hogy a koronavírus esetek a sebesültek és az orvosok személyes védőeszközök nélküli kapcsolata miatt növekedhetnek.

A sürgősségi helyzet és a pánik miatt attól tartok, hogy a sebesültek kórházakban történő kezelése és az egyéni védőeszközök hiánya befolyásolhatja a koronavírussal megfertőződő betegek számát az elkövetkező 10 napban "- mondta Hassan, az NNA-k.
Hozzátette, hogy a sürgősségi terepi kórházak szekciókat jelölnének ki a koronavírusos betegek kezelésére.

A libanoni kórházak túlterheltek, miután kedden Beirut kikötőjében történt robbanás miatt, legalább 137 ember meghalt, és 5000 sebesült meg. A robbanás során négy kórház sérült meg.

Libanonban kedden 209 koronavírusos esetet, szerdán 146 esetet rögzítettek, az Egészségügyi Minisztérium Twitteren közzétett hivatalos nyilatkozata szerint.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
22 368
54 469
113
Ezt most kaptam az izraeli ismerősömtől.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik magas rangú vezetője azzal vádolja Hassan Nasrallahot, a Hezbollah terrorista szervezet főtitkárát,hogy köze van bejrúti robbantáshoz.

A dubai rendõrség altábornagya, Dhahi Khalfan Tamim, Hassan Nasrallah fõtitkárt hibáztatja Bejrút kikötõjében bekövetkezett robbanásért amely számos ember halálát okozta ,és a libanoni Legfelsõbb Védelmi Tanácsot arra késztette, hogy Bejrútot katasztrófa sújtotta városnak nyilvánítsa.

Khalfan, a egy tweetjében -azt állítja,hogy közvetlen kapcsolat van a bejrúti robbanás és a meggyilkolt miniszterelnök, Rafik Hariri meggyilkolását tárgyaló különbíróság ítéletének kihirdetési időpontja között.

Idézem Hassan Nasrallah -t írja Tweetjében Dhahi Khaflan Tamim - "Ha Hariri halálával kapcsolatos ítéletet nem vonják vissza ... a robbanás lesz a kikötőben ... így fenyegetett Hassan Nasrallah".

Dhahi Khalfan Tamim szerint "Már két nappal a Hariri ítélete előtt külön csapatok álltak készen (Nasrallah számára) a művelet végrehajtására."
 
 • Tetszik
Reactions: Leonidas

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
1 946
5 828
113
Ezt most kaptam az izraeli ismerősömtől.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik magas rangú vezetője azzal vádolja Hassan Nasrallahot, a Hezbollah terrorista szervezet főtitkárát,hogy köze van bejrúti robbantáshoz.

A dubai rendõrség altábornagya, Dhahi Khalfan Tamim, Hassan Nasrallah fõtitkárt hibáztatja Bejrút kikötõjében bekövetkezett robbanásért amely számos ember halálát okozta ,és a libanoni Legfelsõbb Védelmi Tanácsot arra késztette, hogy Bejrútot katasztrófa sújtotta városnak nyilvánítsa.

Khalfan, a egy tweetjében -azt állítja,hogy közvetlen kapcsolat van a bejrúti robbanás és a meggyilkolt miniszterelnök, Rafik Hariri meggyilkolását tárgyaló különbíróság ítéletének kihirdetési időpontja között.

Idézem Hassan Nasrallah -t írja Tweetjében Dhahi Khaflan Tamim - "Ha Hariri halálával kapcsolatos ítéletet nem vonják vissza ... a robbanás lesz a kikötőben ... így fenyegetett Hassan Nasrallah".

Dhahi Khalfan Tamim szerint "Már két nappal a Hariri ítélete előtt külön csapatok álltak készen (Nasrallah számára) a művelet végrehajtására."

Mondjuk az nem jelent semmit, ha a szunnita tömb egyik fejese a Hezbollah vezetést hibáztatja, mondhatni természetes. Bizonyíték nem nagyon lesz (nyilvános) valószínűleg.
 
 • Tetszik
Reactions: laiki
T

Törölt tag 2361

Guest
Ezt most kaptam az izraeli ismerősömtől.

Az Egyesült Arab Emírségek egyik magas rangú vezetője azzal vádolja Hassan Nasrallahot, a Hezbollah terrorista szervezet főtitkárát,hogy köze van bejrúti robbantáshoz.

A dubai rendõrség altábornagya, Dhahi Khalfan Tamim, Hassan Nasrallah fõtitkárt hibáztatja Bejrút kikötõjében bekövetkezett robbanásért amely számos ember halálát okozta ,és a libanoni Legfelsõbb Védelmi Tanácsot arra késztette, hogy Bejrútot katasztrófa sújtotta városnak nyilvánítsa.

Khalfan, a egy tweetjében -azt állítja,hogy közvetlen kapcsolat van a bejrúti robbanás és a meggyilkolt miniszterelnök, Rafik Hariri meggyilkolását tárgyaló különbíróság ítéletének kihirdetési időpontja között.

Idézem Hassan Nasrallah -t írja Tweetjében Dhahi Khaflan Tamim - "Ha Hariri halálával kapcsolatos ítéletet nem vonják vissza ... a robbanás lesz a kikötőben ... így fenyegetett Hassan Nasrallah".

Dhahi Khalfan Tamim szerint "Már két nappal a Hariri ítélete előtt külön csapatok álltak készen (Nasrallah számára) a művelet végrehajtására."

hol fog majd a hezbollah bujkalni, ha ez igaz, es a libanoni nep szetkurja mergiben oket is a korupt politikusaiakal egyut??

amikor jonnek a zsidok es szetkurnak par hazat mert valaki kilot valami kis raketat rajuk azt a hezbollah ki tudja magyarazni..de ilyen nagy cirkuszt nem lehet...tobb ezer libanoni lakos erintet most, es nem kulfoldrol jott a tamadas..tudjak nagyon jol hogy ezt a vezetoik kurtak el.
 
 • Tetszik
Reactions: blitzkrieg