Gugli a barátod, ha érdekel bőven van irodalma a JELENLEGI izraeli hadiiparnak, exporttermékeknek, atomerőműhöz kapcsolódó fejlesztéseknek. Know-how -nak.
De persze az is lehet, hogy a tuggyukkik csak úgy alaptalanul minden mutató szerinti listákon csak beteszik IL-t elég jó helyekre. Mert mé ne.
Mar leirtam a tenyeket feljebb. Loptak az egeszet, meg az uraniumot is, utobbit mint kozonseges utonallok.
Azt is sokszor leirtam mar, hogy "zsido tudomany" sosem letezett, mert normalis oktatasuk sem volt soha. Mar a rabbinikus eraban is a buta, irastudatlan tomegeket kedveltek, mert azokon lehetett uralkodni es iranyitani, lasd ahogyan Jezust megolette a rabbik altal felhergelt zsido tomeg.
Az igazan hardcore orthodox yeshivakban mai napig lof@szt sem tanitanak 4-5. osztaly utan, csak jiddist meg Talmudot meg hasonlokat, matek meg anyanyelv helyett, kvazi bebiztositva, hogy a gyerek eletkeptelen legyen a sajat gettojukon kivul (lasdaz Emmy-dijas
Unorthodox cimu sorozatot avagy az
1997-es Life Apart dokut - bar utobbi mar az
ultra-orthodoxokrol (haszidok) szol, nem az orthodoxokrol).
A keresztenyseg egyik korai vivmanya volt, hogy mindenkit tanitottak irni-olvasni - kesobb ez (is) mentette meg oket a kiirtastol (ti. Diocletianus meg utoljara megprobalta teljesen kiirtani oket 300 korul, alig 30 evvel azelott, hogy Constantinus aztan elso romai uralkodokent megkeresztelkedik, de addigra a romai kozigazgatas mar telis-tele volt keresztenyekkel, mert ok voltak az irastudok, keptelenseg lett volna mindet a vadallatok ele vetni; 10 ev utan fel is adtak, Constantinus es Licinus egyutt kiadta az Edictum Mediolanenset, ami az egesz birodalomban bevezette a szabad vallasgyakorlast).
Kesobb is minden modern tudomany a keresztenysegbol nott ki.
Egyreszt azert, mert a kereszteny szerzetesek mindent lemasoltak es megoriztek a romaiaktol es a gorogoktol, valamint az araboktol is atvettek a korai tudast (ami utan sajnos az arabok, mar mint muszlimok, teljesen megrekedtek a X-XII. szazadi szintjukon).
Masreszt azert, mert az osszes korai egyetem mind kereszteny egyhaz alatt jott letre, itt foglalkoztak egyedul termeszettudomanyokkal, joggal, filozofiaval (sajnos a gorog teleologiai, foldkozpontu, szigoruan elmeleti megkozelitesek hagyateka sokaig nagyon negativan befolyasolta a termeszettudomanyokat, kulonosen a fizikat es szerintem hatraltatta a kemia-biologia megszuleteset is.) Az eros moral, az erveles, empirikus alapu, mechanizmusokat megfigyelo kereszteny gyakorlat mind-mind segitette a tudomanyos forradalmat a XVI. szazadtol.
Mindehhez zero koze volt a zart, erosen izolalt vallasos zsido kozossegeknek nagyon sokaig, nem is jarhattak ezekbe a kozep- es felsooktatasi intezmenyekre, hacsak nem keresztelkedtek meg. A cehekbol kirekesztve ugye max kereskedni tudtak, meg uzsorabol elhettek, igy aztan a gyerekeik is megmaradtak a 'kaptafanal', csak a "Felvilagosodas" nyitotta meg nekik az egyetemeket (ti. vilagi oktatas, tolerans vallasszabadsag stb.)