[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 084
60 162
113
A GDP 5 százaléka a cél, de ehhez hol van a megfelelő gazdasági háttér?

Ezt nem ertem. Ha gazdag vagy akkor kolthetsz 5%-ot vedelemre de ha csoro vagy akkor meg nem? Pont azert kell 5%-ot kolteniuk mert csorok. Ha lenne megfelelo gazdasagi hatter akkor eleg lenne a 2 is mint a nemeteknel. Ezert mondom hogy csak kozephatalomra jatszanak de nem azok.
Pont, hogy fordítva van. Az állam mérete fix. A lakosság létszáma közel fix. A különféle szektorok költségei is fixek. Ha csóró vagy, te sem szóród a pénzt luxuskiadásokra. Ha sok pénzed van, többet is tudsz költeni.
Ebből jön ki az az anomália, hogy amikor szegény az eklézsia, akkor 2 % alatti a védelmi büdzsé, de ha jól megy az államnak, akkor lehet akár 3, sőt 5 százalék is.
Miért? Mert már van elég pénz a kórházakra, iskolákra, közszolgálatok fizetésére, autópályákra hídakra.
Ha az államnak akkora a költségvetése, hogy ezeket már tudja finanszírozni, akkor mehet szépen a védelmi büdzsé is felfelé. És nem csak nominál értéken, de arányaiban is.
De amíg nincs pénz, a védelmi költségvetés nyomorog.

Ezért kérdem én, hogy a lengyeleknél hirtelen miből lesz tervben a 100%-os védelmi költségvetés emelés? Mert a jelenlegi valamivel több, mint 2%-ról felmenni első körben 3-ra, majd 5-re az ezt jelentené.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Háát ugye nem gondolod komolyan hogy, ahogy te is irtad tetemes összeg az üzemeltetésre, nem a túlszámlázás miatt tetemes...?:rolleyes:
Nem mindegy mitől tetemes?

Így is úgyis egy stadion fenntartása sok pènz.

A lènyeg Magyarországon egy focistadion nem terül meg sem korrekt üzemeltetésével/ sem korrupt túlszamlazassal.

Egyszerűen kicsi a nézőszám.
Szar a magyar foci.
Kit èrdekel egy átlag bajnoki?
Kb párszáz embert.
Az a fenntartására sem elég.

Egy atlétikai stadiont meg mennyi alkalommal lessz használva?
Vicc.
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Az eletszinvonal lesz alacsonyabb, mi masbol? Ok ezzel tisztaban vannak,ezert nem ertem hogy miert aggodtok hogy emelik 5%-ra.
Figyelj,mostantól fizetős lesz az eü. ellátás,mert most veszünk 1000 tankot,ok? Ezt told le a lakosság torkán,baromi életszerű...
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Ne legyetek mar ennyire hulyek! Az egyik ir egy ostobasagot, a masik meg cafolni probalja -egy meg nagyobb ostobasaggal!
Vegyetek mar eszre, hogy a GDP szazalekarol van szo! Nem fix osszegekrol, tehat minden orszagnak mas az a 2% (vagy az 5%)!
Hulyeseg a kerdes, hogy meg van-e hozza a gazdasag, hiszen a kicsiknek kicsi az 5%, a nagyoknak meg nagy! Tehat ha az egyik orszag kolthet 5%-ot , akkor a masik is. Persze lehet (es kell is) ezt finomhangolni, mert ugye mondjuk Lichtenstein eseteben ertelmetlen 5% -ot kolteni, hiszen akkor sem tudja jol elkolteni azt a penzt (a tul kicsi lakossag miatt) ha minden katonanak gyemantbol lenne mar az osszes loszere, meg akkor is maradna az 5%-bol. De ha kivesszuk a kepletbol a specialis eseteket (Lichtenstein, Eszak-koraea,...) akkor bizony nem butasag 5%-ot kolteni, egy egeszseges gazdasag es tarsadalom ezt elbirja. Nektek nagyon beegett ez a 2% mint valami kotelezo, pedig ez a kotelezo MINIMUM! Ahhoz, hogy ne basszanak ki a NATO-bol, csak szegyenkezned kelljen, de meg nem basznak ki. (Mielott valaki belekot: tudom, hogy nincs olyan hogy kibaszni ez esetben, csak peldanak irtam)
 

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
296
1 041
93
Amúgy ha a lengyelek a gdp 5%-át rá is költenék a katonai kiadásokra,az még mindig csak a francia gdp kb. 1%-ának,a németének pedig nagyjából 0,6-0,7%-ának felel meg,és milyen áron? Ráadásul ezek az országok sokkal komolyabb hadi iparral rendelkeznek,vagyis a hadseregre fordított pénzek nagyobb része marad otthon/kerül visszaforgatásba a hazai gazdaságba. Eddig nagyon sok mindenben tartottam példaértékűnek a lengyelek hozzáállását a hadseregükhöz,de most egyszerűen az az érzésem,hogy nagyon elgurult náluk a gyógyszer.
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
1000 lengyel tank az atszamitva 250 magyar tank lenne. Meg az 56-ot is nehez kifizetni hat meg ennek az otszoroset... Szerinted 250 uj Leo 2 A7+ nem vagna tonkre (nem csak) a honvedelmi koltsegvetest?
De, tonkrevagna. Ezert nem kellett volna egyet sem venni, hanem mondjuk OKOSAN elkolteni es okosan politizalni, es akkor Abrams-bol mar ki birnatok fizetni a 250-et.