Igen, nálunk is. Nem emlékeztem jól. Régen volt. Egyébként volt olyan balfax nálam egyszer aki elhagyott egy skulót. Az üti szólt utánam este 9-kor orifonon, hogy minden rendben ? Mondom persze, miért ? Megvan minden lőszerünk ?
Na ebből már tudtam hogy gáz van, többet nem is kellett mondania. Lőszer rovancs éjjel. Sorakozó, pihenő megszünt, kikérdezés sorakozva vigyázállásban, utána kitárazás-betárazás, a bentlévőknek megvolt az összes. Kérdeztem őket mi legyen most ? Persze idő előtti váltás mihelyt kész voltunk, azokat is elszámoltatni. Én jól bántam mindig az embereimel, szerettek velem lenni, erről az oldalamról nem ismertek amikor bekeményítek. Nem morgott rám senki ezért, nyugodtan vették a keményítést. Mondtam addig nem lesz alvás amíg ki nem derül ki az aki elhagyta a lőszert, nem én vagyok az oka, majd azon verjék le. Én a szolgálatba lépés előtt a tárazóban betárazás után nem láttam megmaradt lőszert sehol. Mivel ugye szabályosan ott kell lennem és ellenőrizni a végén, bent is voltam. Az üti jó fej volt, nem piszkált a balfaxért. A földön volt a hiányzó lőszer ahol táraztunk. Mondta ezért nem jön ki, majd amikor bemegyünk és leadjuk a szolit odaadja a lőszert. Nálunk voltak olyanok akik lőttek őrségben, meg vadásztak stb., voltak nagy gazemberek. Általában mind megjárta később Kaposvárt egy kis plusz szolgálatért.
Nekünk az AMD65 deszantos fegyver volt, nem véletlenül. Éles helyzetben mi csak az önvédelmünkről gondoskodtunk volna ha kell, a lövészek adták volna a földi biztosításunk, a légit meg a vadászgépek és a légvédelem. Mi elvileg csapásmérő alakulat voltunk, sok mozgással. "Lőjj egy nagy csapást és azonnal szívódj fel" mielőtt visszalőnne az ellenséges tüzérség vagy a légierő vagy a rakétásaik. Mindig kisiklani a kezükből és közben pusztítani a fontosabb nagy ütőerőiket. De nem csak itt voltam, HM riasztási ponton is szolgáltam (közvetlen jelentések "A sziklának" az országos ütinek jelentések, helyben pedig egy laktanya adja a védelmet és minden ellátást, de a szikla alá tartoztunk. (ez bizalmas válogatott emberekből állt, a szolgálat váltás orifonon a helyi ütinek szolgálat átadás átvétel, mi is könyveltük helyben, tehát dupla jelentés két helyre is, 3 féle szolgálat ment egyszerre ezen a helyen). A sziklát máig nem fedték fel, ahogy más katonai föld alatti vezetési pontokat sem. Van egy pár máshol is.
Igen, ez is igaz. De mindig "megmagyarázhatod" ha az őrhelyhez nagyon közel a támadót oda tartva kell semlegesíteni. Elvileg lábon lövöd. Ha közelről és szemből van a találat, pláne ha nem csináltál belőle szitát, nem lesz bajod.
Voltak akik féltek kint, és csőre húzták, csak egy kis "katt" kellett és kész, a fegyver meg kézben a combjára fektetve. Nem ér oda "késes" 5 méterről sem, azonnal tud lőni. Szabálytalan nagyon, de gondolod bárki is elismerte közülük ?
Soha...
Lövészet ? Kitettek egyedül a lőtérbejárathoz, 12 óra ellátás nélkül, de szó nélkül bírni kellett a terhelést. Lelőtte az élest a teljes laktanya teljes tarcsis feltöltéssel. A végén leváltottak és bevittek. Már heppi volt a tiszti állománynak mert jól ment minden. Nekünk egy láda sima lőszer, egy láda nyomjelzős, és annyit lövök amennyi tetszik számolatlanul !
Olyant tárazok és annyit amilyen tetszik. Lehetett rutint szerezni sorozatból is, "vezetni egy sorozatot" úgy hogy egész szakaszt le tudsz lőni egy megkezdett sorozattal, irányítani a tüzet sorozat közben folyamatosan. Szóval vaskezű főnökünk volt, igazi katona, de sok bónusz is volt. Több ilyen is volt az egységünkön belül. Az egyikből tábornok is lett a végén, előtte sokáig laktanya pk. volt.
Soha nem mondtam ilyet !
Mindig az ember a meghatározó akinek a kezében a fegyver van. A balfaxnál semmit nem ér, csak egy dísz. Van akinél pedig halálos veszély a támadóra.
Erre van egy osztrák sztori a 90-es évekből: pénzzszállító pakolása 3 fegyveres őrrel vagy rendőrrel. Jól előre kitervelt és pontosan időzített támadás, 3 gengszter. Nem emlékszem pontosan, de halott őr vagy rendőr azonnal, egy halálos sebesülésű őr, és egy sérült a háromból. A halálos sebesült 2 támadót kilőtt (azonnal meghaltak, pontos lövések), a harmadikat is megsebesítette de az lelépett. Hetekig a hősi halottat ünnepelte Ausztria. Ennyit számít kinek a kezében van a fegyver !