[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
Nem a nyugat írta elő hogy az oroszokkal dollárban kell kereskedni.

Az Antal kormány mondta azt, hogy mindaddig orosz függésben vagyunk, amíg nem konvertibilis valutában kereskedünk az oroszokkal, hanem transzferábilis rubelben.

Korábban pár év alatt felhalmoztunk 2 milliárd rubel többletet, amivel nem tudtunk mit kezdeni. Az átálláskor ez át lett váltva dollárra, de az oroszok ezért nem voltak hajlandóak semmilyen jól exportálható terméket szállítani. Ezért végül ebből olyanokat vásároltuk, amit az oroszok hajlandóak voltak eladni. pl. a MIG-29 és a BTR-80 :D

Ráadásul a KGST megszűnése után az energiahordozókat azonnal dollárért voltak csak hajlandók adni. Orosz államadósság fejében viszont nem voltak hajlandók azt adni.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 892
18 278
113
EMIL CSECHKO LENGYEL DEFEKTOR FELFEDTE A MIGRÁNSOK TÖMEGES LEGYILKOLÁSÁT A LENGYEL HATÁRON

Erősen propaganda íze van. Főleg a vége a cikknek. Mármint hogy érdemes-e meghalni a lengyel katonáknak, a lengyel államért. Kérdés csak az, ez orosz propaganda, vagy brüsszeli ? Fehérorosz oldalról szóltak hírek korábban, migránsok lelövéséről a határon, most meg hirtelen előrántották ezt a lengyel dezertőr szerencsétlent. Konkrét bizonyítékok nélkül el nem hiszem amit a cikkben írtak.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 998
13 301
113
A szejm elfogadta a külföldi részesedésű média működéséről szóló törvénymódosítást, a TVN tiltakozik
Forrás: https://kuruc.info/r/4/237511/
Ma pedig Duda bejelentette, hogy megvétozza ... ami amúgy várható volt, hiszen már korábban kritikát fogalmazot, miszerint ez a torvény jogbizonytalanságot okozna a kulfoldi befektetések terén, ami károsítaná a gazdaságot.
 
  • Tetszik
Reactions: Bleroka

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
420
1 634
93
Mondjuk tegyük fel lehetséges lenne a "ha fogják magukat és bevonulnak a Dnyeperig kb 1 hét alatt végeznek az oroszok" forgatókönyv bármi miatt (pl. meglepetés ereje vagy akármi). Mit csinálnának aztán illetve mit nyernének vele? Továbbá azt se felejtsük el, hogy egy hosszabb távú megszállás esetén kialakulhat egy komoly "polgári engedetlenkedési mozgalom" is (annak fegyveres szárnyával is). E mellett a szankciók nem is számítanának annyira - hiszen azt eddig is kaptak illetve egyre fokozódó e nélkül is. Ami talán fontosabb, hogy pont a könyéken válnának "feketeseggűekké" - akár pont az ukránoknál leginkább. Márpedig velük huzamosabb ideig együtt kell élniük - tekintve, hogy szomszédok ...

Tehát mit csinálnának? Hosszú távú megszállás? Bábkormányt raknának az ország élére (az amcsiknak megszállás nélkül is ment)? Esetleg magukhoz csatolnák? Ezt a csődtömeget (még akkor is, ha az adóssággal nem számolunk, mert mondjuk hagynak is "Ukrajnát") ?

Inkább csak próbálnak "lavírozni a diplomácia tengerén" - nem akarnak Ők Dnyeperig menni ...




Vegyük észre, hogy a senki nem fog önként semmilyen területet átadni senkinek. Ezt Orbánék is tudják ...

Orbánéknak van egy konzekvens Nyugat-Balkán politikájuk amit visznek. Általánosságban (nemcsak Balkán -al kapcsolatban) nem hisznek a szankciózás hatékonyságában illetve célravezetőségével kapcsolatban. Amiben hisznek azok a tárgyalások illetve a pragmatikus illetve kölcsönös előnyökön alapuló kapcsolatok. Illetve a legfontosabb - a partnerek esetén a politikai kiszámíthatóság.

Szerbiát is, mint egyébként az összes balkáni országot (ez definíció is lehetne ...) egy szomszédja sem kedveli. Egy masszív EU szankciók és/vagy gazdasági megreccsenés következtében nem lenne érdekünk, ha pl. egy "elszabadult hajóágyú" jellegű vezetés lenne ott és/vagy egy nem annyira baráti entitás proxy -ja lennének például. Arról nem is beszélve, hogy szabad szemmel is észrevehető mennyiségű magyarság van ott azért. E mellett éppen pont onnan rázzák a kerítést az illegálok. Azaz, ha e tekintetben is valamilyen szintű együttműködést szeretnénk - akár segítségnyújtás árán - akkor ahhoz párbeszéd kell ...

Gazdasági kérdések. Energetika terén a gázvásárlások terén mindig számíthattak ránk - az igen ínséges időkben is. Újabban az elektromos áram a slágertéma (meg persze az "energia fordulat") a szerb vezetés részéről. A Budapest-Belgrád vasútvonalat és annak áttételes dolgait most nem ragoznám túl. Általánosságban is az Európai integráció illetve gazdasági befektetések terén is jól jöhet egy - aránylag - jó szomszéd (de leginkább kiszámítható). Utóbbi idők hírei a hadiipari együttműködés lehetősége stb. stb.

Egy szó mint száz - az EU ne megint a mi f..kkal verje a csalánt megint a szomszédainknál illetve a közelben levő jelentős entitásokkal (Oroszország, Ukrajna) kapcsolatosan.

Ugye ilyen "politikai kiszámíthatóság" előnyben részesítése volt a cseh Andrej Babiš támogatása. Ugye Ő rá illetve a pártjára (ANO) nemigen lehet mondani, hogy Orbán-pártiak lettek volna sosem. Folyamatosan epét hánytak ránk - ugyanakkor idővel Babiš -al mégiscsak ki tudott alakulni egyfajta párbeszéd. Ugye ez az az ANO párt, melynek színeiben Věra Jourová eregeti ránk az "EU atombombákat" ... Egyébként az EP -s koalíciós társukkal a Momentum -al egyetemben ...

Ugye Babiš támogatásával egy már ismert politikai szereplőtől számíthattunk volna esetleg arra, hogy nem támad "telibe" illetve a párbeszéd lehetősége a jövőben is. Amennyiben Babiš veszít, akkor meg amúgyis új szereplőkkel kell megtalálni a hangot a cseh politikában. Ugye ez egy sokpárti koalíció - benne EPP -sek (a Fidesz volt EP frakciója) vagy éppen a tőlük jobbra elhelyezkedő ECR (akik meg a lengyel PiS EP -s koalíciós társai) - azaz elméletben ez még gyorsabb is lehet, mint Babiš -al annak idején volt ...


Az alatt az 1 hét alatt amíg az oroszok végeznek a bevonulással, az EU meg nato még egy értekezletet sem tudna összehívni!
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 838
113
Peter Thiel lesz Sebastian Kurz új főnöke. Vagy már eddig is ő volt...

 
  • Tetszik
Reactions: PavolR and SilvioD

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 838
113
Nem a nyugat írta elő hogy az oroszokkal dollárban kell kereskedni.

Az Antal kormány mondta azt, hogy mindaddig orosz függésben vagyunk, amíg nem konvertibilis valutában kereskedünk az oroszokkal, hanem transzferábilis rubelben.

Korábban pár év alatt felhalmoztunk 2 milliárd rubel többletet, amivel nem tudtunk mit kezdeni. Az átálláskor ez át lett váltva dollárra, de az oroszok ezért nem voltak hajlandóak semmilyen jól exportálható terméket szállítani. Ezért végül ebből olyanokat vásároltuk, amit az oroszok hajlandóak voltak eladni. pl. a MIG-29 és a BTR-80 :D

Hát a KGST megszűnt, így a transzferábilis rubel is nyilván. Keményvaluta helyett max. barter jöhetett szóba.
Nyilván az oroszok nem adtak volna semmilyen piacon is jól eladható terméket adósságtörlesztésként. Ha adunk nekik Ikarusokat nem dollárért, akkor persze örültek volna. Egyébként 1998-ban ment csődbe az Ikarus, amikor Moszkva nem tudta készpénzben kifizetni a szállítmányt, a magyar kormány pedig nem volt hajlandó hitelgaranciát adni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 963
113
Hát a KGST megszűnt, így a transzferábilis rubel is nyilván. Keményvaluta helyett max. barter jöhetett szóba.
Nyilván az oroszok nem adtak volna semmilyen piacon is jól eladható terméket adósságtörlesztésként. Ha adunk nekik Ikarusokat nem dollárért, akkor persze örültek volna. Egyébként 1998-ban ment csődbe az Ikarus, amikor Moszkva nem tudta készpénzben kifizetni a szállítmányt, a magyar kormány pedig nem volt hajlandó hitelgaranciát adni.
Lehet hogy letezik meg a transzferabilis rubel. Ugy 5-6 eve mintha olvastam volna rola valahol hogy letezik meg.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 963
113
Hát a KGST megszűnt, így a transzferábilis rubel is nyilván. Keményvaluta helyett max. barter jöhetett szóba.
Nyilván az oroszok nem adtak volna semmilyen piacon is jól eladható terméket adósságtörlesztésként. Ha adunk nekik Ikarusokat nem dollárért, akkor persze örültek volna. Egyébként 1998-ban ment csődbe az Ikarus, amikor Moszkva nem tudta készpénzben kifizetni a szállítmányt, a magyar kormány pedig nem volt hajlandó hitelgaranciát adni.
Igazad van, megszunt.
 
  • Tetszik
Reactions: enzo

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 838
113
Nem tudom volt-e már