[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 571
113
Az az igazság, hogy jó lenne senkitől sem függeni, az oroszoktól pláne nem!! Ha ügyesen lavíroztak, akkor lassan beérhet a meló.
Mért függnél az oroszoktól? Stabilan és olcsón szállítanak. Nem függ a gáz árának ingadozásától(emelkedésétől)
Sokan bebeszílik afüggéséget, pedig semmilyen hátrány vagy kár nincs abban, ha valaki orosz gézt kap. MIndig jobb mint mindenféle jöttment cégtől ,cégen keresztül vásárolni.
 

Shadow

Well-Known Member
2018. október 29.
1 323
4 506
113
Mért függnél az oroszoktól? Stabilan és olcsón szállítanak. Nem függ a gáz árának ingadozásától(emelkedésétől)
Sokan bebeszílik afüggéséget, pedig semmilyen hátrány vagy kár nincs abban, ha valaki orosz gézt kap. MIndig jobb mint mindenféle jöttment cégtől ,cégen keresztül vásárolni.
Ha jó áron adják nincs is azzal semmi gond. Na de ha fizikailag csak ők képesek szállítani akkor igazándiból annyit kérnek amennyit akarnak. Itt most nem arról van szó, hogy Orosz vagy sem igazándiból lényegtelen… nem különösebben bonyolult megérteni egy olyan fogalmat, hogy monopólium. Márpedig mióta világ a világ a monopóliumok mindig lehúzták a fogyasztót legyen az USA vagy Oroszország. Egyszerűen ilyen az emberi természet.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 332
113
K

kamm

Guest
Azért ez a 4,5 milliard m3 jelentős csökkenés. Volt év hogy 8 milliárd fölött vettünk a Gazpromtól. Tehát lehet, hogy továbbra is lesz ukrán tranzit vagy délről beszerzünk azeri gázt még ugyanannyit, ez elég sanszos!! A vezeték kapacitása elbírja. És akkor ott van a katari a horvatok felől, pluszban már szlovák irányból is jöhet.

Ha marad ez a mennyiség, az kb. a korábbi szállítások fele harmada. Lehet ezt orosz sikernek eladni, pedig nem az. Bár számunkra a diverzifikáció esélye kedvező!!!
Pont ez a cél, tudják az oroszok is. Azért adják olcsóbban, hogy vegyünk többet majd tőlük, mi mrg ugye tobb labon allunk (nem ugy, mint Tiborcek. :D)
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 791
12 124
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 794
113
Úgy tűnik Babis nyerni fog (ez nekünk jó!) , felívelő trendje van, viszont változhat a koala.
2 koalíciós partnere a szocdemek-CSSD, komcsik-KSCM a bejutás küszöbén.
Igazából a 3-ik helyezett Kalóz-egyéb párt koalát lenne jó távol tartani a kormanytól. Ilyen progresszív balos-zöld nyugati trendet majmoló bohócok. Erre m8nden esély megvan.

 
K

kamm

Guest
Ultragáz lesz ha a miniszterelnökünk nem tud angolul .... mint a Dancila asszony Romániában ... A soros EU elnökség háziasszonya le sem tudta ültetni a vendégeit ... méltatlan az országra nézve.
Ha mondjuk nemetul folyekony lenne, akkor elneznem neki. De nem az...

Megjegyezem, Orban kiejtese is hajmereszto (szegeny T. Carlson elore mentegette), de legalabb erthetoen es folyekonyan kommunikal angolul.
Ez meg akkor is elfogadhato, ha nem is proper angol szohasznalattal illetve szerkezettel - mert ez meg sajnos tipikus europai hiba, nem csak magyar problema, ha nem el nativ teruleten valaki, akkor szinte eselytelen, hogy jol fogalmazzon.

(Bar az viszont mar a magyar angoltanitas atka volt az elmult 40 evben, hogy a kulfoldi tartozkodasra sosem kuldott angoltanarok furabbnal furabb dolgokat tanitottak embereknek, amiket azert mondjuk az angolul szinten furcsan beszelo nemetektol sosem hallottam; gondolom, alapvetoen mert magyar nativ nyelvtana es szerkezete nagyon elter a nyugati nyelveketol es tanarok ill az o tanaraik sem voltak kivetel ezugyben...)
 

Deidonicus

Well-Known Member
2021. július 2.
480
3 082
93
Andrej Babis is szögletesen beszél angolul, de szerintem ez nem gond, milliád ember megszokta, hogy az angolt idegen nyelvként beszélik.
Ultragáz volt amikor Gerit a Hableány megemlékezésen a koreiai küldöttség fogadásakor Szijjártónak kellett kisegítenie. A koreai azt hiszem miniszterelnök Gerihez beszélt az meg semmit nem értett, a kérdésre Petike felelt, meg mondott meghitt szavakat. Nem értem miért nem ismeri be, hogy erre már végképp nem alkalmas, mint egy világváros vezetője is túlmutatna a munkaköre az országhatárokon, mint miniszterelnök meg egyenesen dolga külföldön is intézni az ország sorsát. Jól fog mutatni amikor egy Biden - Geri négyszemközti még kell egy Hippolit ... "Mr Christmas said that ööööö ... whad did You said Geri ?" :) :)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 850
18 962
113
Megjegyezem, Orban kiejtese is hajmereszto (szegeny T. Carlson elore mentegette), de legalabb erthetoen es folyekonyan kommunikal angolul.
Nemzetközi projektekben dolgozva... szerintem teljesen vállalható, ha megszokja az ember akkor simán lehet durvább akcentusokkal is együtt dolgozni. Nekem sikerült, meg nekik is velem :)
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/09/12/pragaban-ukran-keresre-orizetbe-vettek-egy-orosz-allampolgart/
"PRÁGÁBAN UKRÁN KÉRÉSRE ŐRIZETBE VETTEK EGY OROSZ ÁLLAMPOLGÁRT
Prágában vasárnap a cseh rendőrség őrizetbe vette Alekszandr Francsetti orosz állampolgárt, aki állítólag aktív szerepet játszott az úgynevezett krími tavaszban, azaz a korábban Ukrajnához tartozó Krím Oroszországhoz csatolásában. A hírt először az orosz hírügynökségek jelentették, majd később az illetékes cseh hatóságok is megerősítették.
"UKRAJNA ÁLTAL KIADOTT NEMZETKÖZI ELFOGATÓ PARANCS ALAPJÁN A PRÁGAI REPÜLŐTÉREN ŐRIZETBE VETTÜNK EGY OROSZ ÁLLAMPOLGÁRT” - válaszolta a CTK cseh hírügynökség kérdésére Ondrej Moravcík cseh rendőrségi szóvivő. Részletesebb tájékoztatást azonban a csehek nem adtak ki...
A Ria Novosztyi orosz hírügynökség a hírt Alekszandr Molohovra, a krími hatóságok képviselőjére hivatkozva jelentette. Molohov kijelentette, hogy az orosz fél kivizsgálja az őrizetbe vétel körülményeit.
“AZ OROSZ DIPLOMATÁK MÁR FELVETTÉK A KAPCSOLATOT A CSEH HATÓSÁGOKKAL ÉS AZ ŐRIZETBE VETT SZEMÉLY HOZZÁTARTOZÓIVAL” – közölte Nyikolaj Brjakin, a prágai orosz nagykövetség sajtótitkára.
Moszkvában Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte Francsetti őrizetbe vételének “alapos kivizsgálását”. A CTK szerint Basztrikin nyilatkozata azt jelzi, hogy az oroszok inkorrekt eljárással gyanúsítják a cseheket, akik állítólag “politikai okokból visszaéltek a nemzetközi jogi mechanizmusokkal”.
A cseh közszolgálati rádió úgy tudja, hogy Francsetti egy félkatonai szervezet főnöke volt, amely 2014-ben aktív szerepet játszott a Krím Oroszország általi elfoglalásában. Molohov nyilatkozata szerint az ukrán hatóságok a múltban számos vádat hoztak fel Francsetti ellen.
A rádió hírportálja szerint Francsetti 2000 óta vállalkozóként hivatalos cseh engedéllyel Prágában él..."


A cseheknek elment a józan eszük...
Nyilvánvalóan USA "kérésre" tehették. Az USA Afganisztáni nyilvános megalázó kivonulása/összeomlása... nyilvánvalóan "ötletelésre" készteti az "USA"-t. Alapvetően az EU - Oroszország közeledést akarhatják megelőzni (most is), illetve befolyásolási /hatalmi... képességüket demonstrálhatják ezzel (többek közt)

Mindettől függetlenül a Cseh belpolitika nem lesz ettől jobb.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 828
31 841
113
Ha mondjuk nemetul folyekony lenne, akkor elneznem neki. De nem az...

Na igen, Medgyessy ha angolul igen gyengén makogott is, franciául, románul (mondjuk az kvázi anyanyelve) perfekt volt. Horn meg oroszul és szerbül (angolul asszem nem tudott ő sem, szerbül viszont még akkor is tudott, amikor magyarul már elfelejtett).
Gyurcsány, Bajnai jól beszélnek angolul, Orbánénál jobb kiejtéssel.
Antall József tudtommal németül beszélt jól... Boross nem tudom beszélt-e bármilyen idegen nyelvet.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 665
12 371
113
Na igen, Medgyessy ha angolul igen gyengén makogott is, franciául, románul (mondjuk az kvázi anyanyelve) perfekt volt. Horn meg oroszul és szerbül (angolul asszem nem tudott ő sem, szerbül viszont még akkor is tudott, amikor magyarul már elfelejtett).
Gyurcsány, Bajnai jól beszélnek angolul, Orbánénál jobb kiejtéssel.
Antall József tudtommal németül beszélt jól... Boross nem tudom beszélt-e bármilyen idegen nyelvet.
Borossról nem nagyon találni ilyen jellgű megbízható adatot.
Azonban, tekintve életútját és az általa hosszú ideig betöltött magas vezető pozíciókat a vendéglátóiparban, vélelmezem, hogy talán oroszul, franciául és/vagy angolul beszélhet.