[BIZTPOL] III. világháború

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 757
4 687
113
"Újfajta katonai stratégia kidolgozásába kezdett a NATO, melybe beemelik a digitális teret és az űrt is, mint lehetséges hadszíntér az összfegyvernemi hadviselésben. A stratégia implementációja még évek kérdése, de Oroszországban máris „egzisztenciális fenyegetésként” értékelik a Szövetség törekvéseit és megelőző csapásra vonatkozó haditerv-javaslatot dolgoztak ki a légierő szakértői. Az orosz doktrínában újdonság, hogy a nukleáris fegyverek használatát mellőznék, inkább hiperszonikus rakétákkal és a légierővel támadnának kritikus NATO-célpontokat, mintegy „elrettentő jelleggel.” Túlzás lenne azt mondani, hogy háború van készülőben a NATO és Oroszország közt, de aggasztó, hogy olyan rossz a viszony a két szervezet közt, hogy mindkét fél tart a másik nyílt katonai agressziójától."
Kissé színpadias az újságíró részéről azon aggódni, hogy a katonák a háborún törik a fejüket. Jobban felkavarna, ha mondjuk a makramézás érdekelné őket.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 932
19 189
113

Lord Gazember

Well-Known Member
2015. március 18.
1 345
2 349
113

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Hát nem sokon múlott...
---
"Nagyon úgy néz ki, hogy 1983-ban kis híján atomháborút robbantott ki a NATO és a Szovjetunió közt egy hadgyakorlat, mivel a szovjet katonai vezérkar arra gyanakodott, hogy a nyugat valójában egy támadást akar leplezni az eseménnyel. Az NDK-ban állomásozó vadászbombázókat nukleáris töltetekkel szerelték fel, napokon keresztül, bevetésre készen várták a parancsot az indulásra. A NATO sokáig alábecsülte a helyzet komolyságát, az atomháborút pedig valószínűleg épp ennek köszönhetően sikerült elkerülni. Új dokumentumok kerültek elő az 1983-as Able Archer incidensről.
..
1983 novemberében zajlott le az Able Archer 83 fedőnevű NATO-hadgyakorlat, mely során azt szimulálták a katonai szervezet tagállamai, hogy mi történne, ha nyílt nukleáris konfliktusba kerülnének a Varsói Szerződés országaival. A hadgyakorlat számos olyan elemet tartalmazott, amely nem volt része egy korábbi, hasonló eseménynek sem, például bevonták a résztvevő országok civil vezetését is és széles körű, kódolt kommunikációt gyakoroltak egy újfajta titkosítási módszer alkalmazásával.
..
Az Able Archer 83 hadgyakorlat 1983. november 2-án indult el, a szovjet hírszerzés és katonai vezetés pedig a csapatmozgásokat látva gyanakodni kezdett arra, hogy a NATO támadást akar indítani a keleti blokk ellen.
..
Arról, hogy pontosan mi történt ezután, igencsak megoszlanak a szakértői vélemények. Vannak, akik szerint azon kívül, hogy a KGB és a szovjet hadvezetés aggodalommal figyelte a gyakorlatot, nem történt semmi, mások szerint viszont kis híján kirobbant a harmadik világháború - vagy legalább egy limitált nukleáris háború. Az amerikai kormány történelmi hivatala a napokban közzétett néhány, korábban titkosított hírszerzési dokumentumot, melyek alapján erősen úgy tűnik, hogy inkább az utóbbi forgatókönyv valósult meg. A Washington Post által szemlézett dokumentumok tanulságai alapján a szovjet katonai vezérkar valószínűleg komolyan fontolóra vette, hogy megelőző jelleggel nukleáris támadást hajtanak végre NATO-országokban.
..
Az amerikai hírszerzés információi szerint a szovjet parancsnokság készültségbe helyezte az NDK-ban állomásozó vadászbombázókat, illetve a teljes, Lengyelországban állomásozó 4. légi hadsereget is (Vozsdusnaja Armija - ez egy sajátos alakulattípus volt a szovjet légierőn belül).
..
Az amerikai hírszerzés arra is kitér, hogy minden régióban állomásozó szovjet vadászbombázó-ezredben volt egy század (kb. 15 gép), melyet kifejezetten nukleáris csapásmérésre szereltek fel. Az amerikai hírszerzés szerint a szovjet pilóták és parancsnokaik is állandó rotációban, napokon keresztül várták az utasítást az indulásra. A parancs szerencsére sosem érkezett meg.
..
Az amerikai hírszerzők még arról is értesültek, hogy Szu-17-eseket irányító szovjet pilóták egy része azt kérte a parancsnokságtól, hogy engedjék őket zavarókonténerek nélkül felszállni, mivel ezekkel együtt túl nehézzé váltak a repülőgépeik. A zavarókonténerek feladata a NATO radarjainak és légvédelmi rendszereinek észlelési képességeinek bénítása lett volna. Az amerikai hírszerzők ebből arra a következtetésre jutották, hogy még sosem próbálták ki a Szu-17-eseket ebben a konfigurációban, ami szerintük azt jelentette, hogy a szovjet vezetés valószínűleg tényleg éles bevetést tervezett.
..
A dokumentumokból kiderül az is, hogy a NATO döntéshozói a hadgyakorlat során csak felületesen értesültek a szovjet mozgósításról, ezért nem rendelték el a készültségi szint növelését. Utólag ez jó döntésnek bizonyult, hiszen könnyen lehet, hogy ez eszkalációhoz, nyílt összecsapáshoz vezetett volna. A Szovjetunió régóta készült a NATO esetleges támadására; olyan hadviselési doktrínát állítottak össze, melynek alkalmazása során megelőző nukleáris csapásra került volna sor, még abban az esetben is, ha a NATO hagyományos eszközökkel indít támadást a Varsói Szerződés országai ellen.
..
Nem kizárt, hogy ha a NATO vezérkara vörös riasztást ad ki, a szovjet vezetők igazoltnak látták volna a támadástól való félelmüket és elindult volna a megelőző csapás. A NATO később értesült csak arról is, hogy a Vasfüggöny menti országokban állomásozó szovjet légierőt a földre parancsolták a hadgyakorlat ideje alatt. Eleinte ezt sem találták riasztó jelnek, de aztán évekkel később kielemezték a műholdfelvételeket, melyekből kiderült, hogy a Szovjetunió jelentős mennyiségű, állig fölfegyverzett MiG-23-as vadászgépet tartott készenlétben napokon keresztül az NDK légibázisain. Az amerikai hírszerzők arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg azért nem repültek a gépek, mert készen kellett állniuk arra, hogy bármikor bevethetők legyenek a hadmozdulatok során.
..
Az Able Archer 83 1983. november 11-én véget ért, a gyakorlat után a szovjet csapatok készültségi szintjét is csökkentették. 1990-re készült el az első olyan elemzés, amely rávilágított arra, hogy milyen közel is állt a világ az atomháborúhoz. Az elnök külügyi bizottságának nevével fémjelezett, 2015-ben titkosítatlanná vált jelentés végkonklúziója az, hogy "1983-ban valószínűleg akaratunkon kívül majdnem nagyon gyorsan, nagyon erőszakossá vált a Szovjetunióval való kapcsolatunk."
..
Bár a NATO-dokumentumok titkosításának fokozatos feloldásával egyre világosabb, hogy mi történt a szovjet oldalon 1983-ban, még mindig rengeteg kérdés tisztázatlan. Nem tudni például, hogy pontosan milyen alakulatokat mozgósított a szovjet vezetés; mobilizáltak-e szárazföldi hadtesteket, illetve tervezték-e interkontinentális rakéták bevetését.
..
Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk, Oroszországnak kellene feloldania az akkori haditervek titkosítását, erre viszont nem valószínű, hogy egyhamar sor kerül. Oroszország még mindig a hidegháborús "megelőző csapás" doktrínája mentén gondolkodik, melynek alapjait adhatja a régi, szovjet doktrína is, úgyhogy nem éppen áll az orosz vezetés érdekében, hogy nagydobra verjék, hogyan terveztek volna szembe szállni a NATO-val, amikor 1983-ban hajszál híján sor került erre."
..
hadgyakorlat-433488.jpg
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 810
7 189
113
Hát nem sokon múlott...
---
"Nagyon úgy néz ki, hogy 1983-ban kis híján atomháborút robbantott ki a NATO és a Szovjetunió közt egy hadgyakorlat, mivel a szovjet katonai vezérkar arra gyanakodott, hogy a nyugat valójában egy támadást akar leplezni az eseménnyel. Az NDK-ban állomásozó vadászbombázókat nukleáris töltetekkel szerelték fel, napokon keresztül, bevetésre készen várták a parancsot az indulásra. A NATO sokáig alábecsülte a helyzet komolyságát, az atomháborút pedig valószínűleg épp ennek köszönhetően sikerült elkerülni. Új dokumentumok kerültek elő az 1983-as Able Archer incidensről.
..
1983 novemberében zajlott le az Able Archer 83 fedőnevű NATO-hadgyakorlat, mely során azt szimulálták a katonai szervezet tagállamai, hogy mi történne, ha nyílt nukleáris konfliktusba kerülnének a Varsói Szerződés országaival. A hadgyakorlat számos olyan elemet tartalmazott, amely nem volt része egy korábbi, hasonló eseménynek sem, például bevonták a résztvevő országok civil vezetését is és széles körű, kódolt kommunikációt gyakoroltak egy újfajta titkosítási módszer alkalmazásával.
..
Az Able Archer 83 hadgyakorlat 1983. november 2-án indult el, a szovjet hírszerzés és katonai vezetés pedig a csapatmozgásokat látva gyanakodni kezdett arra, hogy a NATO támadást akar indítani a keleti blokk ellen.
..
Arról, hogy pontosan mi történt ezután, igencsak megoszlanak a szakértői vélemények. Vannak, akik szerint azon kívül, hogy a KGB és a szovjet hadvezetés aggodalommal figyelte a gyakorlatot, nem történt semmi, mások szerint viszont kis híján kirobbant a harmadik világháború - vagy legalább egy limitált nukleáris háború. Az amerikai kormány történelmi hivatala a napokban közzétett néhány, korábban titkosított hírszerzési dokumentumot, melyek alapján erősen úgy tűnik, hogy inkább az utóbbi forgatókönyv valósult meg. A Washington Post által szemlézett dokumentumok tanulságai alapján a szovjet katonai vezérkar valószínűleg komolyan fontolóra vette, hogy megelőző jelleggel nukleáris támadást hajtanak végre NATO-országokban.
..
Az amerikai hírszerzés információi szerint a szovjet parancsnokság készültségbe helyezte az NDK-ban állomásozó vadászbombázókat, illetve a teljes, Lengyelországban állomásozó 4. légi hadsereget is (Vozsdusnaja Armija - ez egy sajátos alakulattípus volt a szovjet légierőn belül).
..
Az amerikai hírszerzés arra is kitér, hogy minden régióban állomásozó szovjet vadászbombázó-ezredben volt egy század (kb. 15 gép), melyet kifejezetten nukleáris csapásmérésre szereltek fel. Az amerikai hírszerzés szerint a szovjet pilóták és parancsnokaik is állandó rotációban, napokon keresztül várták az utasítást az indulásra. A parancs szerencsére sosem érkezett meg.
..
Az amerikai hírszerzők még arról is értesültek, hogy Szu-17-eseket irányító szovjet pilóták egy része azt kérte a parancsnokságtól, hogy engedjék őket zavarókonténerek nélkül felszállni, mivel ezekkel együtt túl nehézzé váltak a repülőgépeik. A zavarókonténerek feladata a NATO radarjainak és légvédelmi rendszereinek észlelési képességeinek bénítása lett volna. Az amerikai hírszerzők ebből arra a következtetésre jutották, hogy még sosem próbálták ki a Szu-17-eseket ebben a konfigurációban, ami szerintük azt jelentette, hogy a szovjet vezetés valószínűleg tényleg éles bevetést tervezett.
..
A dokumentumokból kiderül az is, hogy a NATO döntéshozói a hadgyakorlat során csak felületesen értesültek a szovjet mozgósításról, ezért nem rendelték el a készültségi szint növelését. Utólag ez jó döntésnek bizonyult, hiszen könnyen lehet, hogy ez eszkalációhoz, nyílt összecsapáshoz vezetett volna. A Szovjetunió régóta készült a NATO esetleges támadására; olyan hadviselési doktrínát állítottak össze, melynek alkalmazása során megelőző nukleáris csapásra került volna sor, még abban az esetben is, ha a NATO hagyományos eszközökkel indít támadást a Varsói Szerződés országai ellen.
..
Nem kizárt, hogy ha a NATO vezérkara vörös riasztást ad ki, a szovjet vezetők igazoltnak látták volna a támadástól való félelmüket és elindult volna a megelőző csapás. A NATO később értesült csak arról is, hogy a Vasfüggöny menti országokban állomásozó szovjet légierőt a földre parancsolták a hadgyakorlat ideje alatt. Eleinte ezt sem találták riasztó jelnek, de aztán évekkel később kielemezték a műholdfelvételeket, melyekből kiderült, hogy a Szovjetunió jelentős mennyiségű, állig fölfegyverzett MiG-23-as vadászgépet tartott készenlétben napokon keresztül az NDK légibázisain. Az amerikai hírszerzők arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg azért nem repültek a gépek, mert készen kellett állniuk arra, hogy bármikor bevethetők legyenek a hadmozdulatok során.
..
Az Able Archer 83 1983. november 11-én véget ért, a gyakorlat után a szovjet csapatok készültségi szintjét is csökkentették. 1990-re készült el az első olyan elemzés, amely rávilágított arra, hogy milyen közel is állt a világ az atomháborúhoz. Az elnök külügyi bizottságának nevével fémjelezett, 2015-ben titkosítatlanná vált jelentés végkonklúziója az, hogy "1983-ban valószínűleg akaratunkon kívül majdnem nagyon gyorsan, nagyon erőszakossá vált a Szovjetunióval való kapcsolatunk."
..
Bár a NATO-dokumentumok titkosításának fokozatos feloldásával egyre világosabb, hogy mi történt a szovjet oldalon 1983-ban, még mindig rengeteg kérdés tisztázatlan. Nem tudni például, hogy pontosan milyen alakulatokat mozgósított a szovjet vezetés; mobilizáltak-e szárazföldi hadtesteket, illetve tervezték-e interkontinentális rakéták bevetését.
..
Ahhoz, hogy teljes képet kapjunk, Oroszországnak kellene feloldania az akkori haditervek titkosítását, erre viszont nem valószínű, hogy egyhamar sor kerül. Oroszország még mindig a hidegháborús "megelőző csapás" doktrínája mentén gondolkodik, melynek alapjait adhatja a régi, szovjet doktrína is, úgyhogy nem éppen áll az orosz vezetés érdekében, hogy nagydobra verjék, hogyan terveztek volna szembe szállni a NATO-val, amikor 1983-ban hajszál híján sor került erre."
..
hadgyakorlat-433488.jpg
Valószínűleg most is jobban tennék, ha nem hagynák figyelmen kívül Lavrov egyre keményebb üzeneteit. Az is sokat segítene, ha nem olyan arrogáns hiénák ülnének az amerikai vezetésben mint McCain is volt, aki szerint "Oroszország csak egy benzinkút, ami országnak álcázza magát".
 
T

Törölt tag 008

Guest
megy a felkészítés, a megágyazás.
Egy cyberattack is lövöldözéssé fajulhat egy nagyhatalommal.

Már tudjuk, hogy fog kezdődni.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
megy a felkészítés, a megágyazás.
Egy cyberattack is lövöldözéssé fajulhat egy nagyhatalommal.

Már tudjuk, hogy fog kezdődni.
"Ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni!"
Csak azt remélem az utolsó angolszász előttem megy a pokolba majd
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 090
113
"Ha meg kell baszódni, akkor meg kell baszódni!"
Csak azt remélem az utolsó angolszász előttem megy a pokolba majd

Én azt remélem, hogy ez csak szájkarate és ennyire azért talán nem gurult el a gyógyszer. Biztos van ott olyan elmebeteg, aki elhiszi, hogy "megnyerhet" egy atomháborút, de remélem, hogy van olyan is, aki nem a gombot fogja megnyomni, hanem az előbbi elmebetegeket küldi a pokolra.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 435
10 191
113
Én azt remélem, hogy ez csak szájkarate és ennyire azért talán nem gurult el a gyógyszer. Biztos van ott olyan elmebeteg, aki elhiszi, hogy "megnyerhet" egy atomháborút, de remélem, hogy van olyan is, aki nem a gombot fogja megnyomni, hanem az előbbi elmebetegeket küldi a pokolra.
Természetesen ez lenne a legjobb opció, viszont az angolszász országok nagyon veszélyesek a világ biztonságára nézve, lételemük a viszálykeltés és háború kiegészítve határtalan felsőbbrendűségtudattal.
 

Loken

Well-Known Member
2016. november 24.
2 211
3 557
113
Természetesen ez lenne a legjobb opció, viszont az angolszász országok nagyon veszélyesek a világ biztonságára nézve, lételemük a viszálykeltés és háború kiegészítve határtalan felsőbbrendűségtudattal.
Természetesen az általuk okozott zűrzavart kihasználva óriási bizniszeket kötnek, rabolnak (ásványkincs, műkincs) esetleg valamelyik oldalt támogatva azt esetleg győzelemre segítve megpróbálják termékeik tartós fogyasztójává (főleg fegyver) vagy nyersanyag bázissá degradálni az adott országot. Magukat persze mindvégig a szabadságért és a demokráciáért küzdő bajnoknak titulálva. Ellenben ha ugyanezt tenné egy politikai vagy gazdasági vetélytárs ország akkor egyből, gazdasági szankciók, média fegyver, ENSZ biztonsági ülés, NATO fegyverbe szólítása, végül Hágai Bíróság. E mellett párhuzamosan megy az anti demokratikus, háborús uszító, diktátor, fasiszta elnyomó, gyilkos, terrorista támogató tiráda.
 
Status
Not open for further replies.