1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Engedjetek meg pár gondolatot, hogy milyen volt, és milyennek kellene lenni egy ütőképes hadsereg személyi állományának (bár ez inkább másik topicba való téma).
  A bevonuló sorállomány, amíg volt sorkötelezettség, egy kicsit "lógott" a levegőben. A problémák több okból jelentkeztek szerintem:
  1. Sokan közülük a "rendszer bosszújának" tekintették, mivel pont akkor vonták ki őket a polgári életből, amikor már a munkahelyen beilleszkedtek, családot alapítottak. Jellemzően 22-23 éves korukban vonultak be és nem 18-19 évesen.
  2. Nem adtak nekik normális célokat, nem a szakmai tapasztalat szerzés, fejlődés volt a kiképzés és utána a mindennapok alatt a katona életük velejárója, hanem a bevonulás után sokáig a "szívatás" (ez a polgári életben is így van, csak arról nem igen beszélnek), utána a semleges "nem törődöm semmivel" és a végén leszerelés előtt a fiatalok "szívatása", de már a másik oldalon.
  3. Már a bevonulás előtt sok "jóakaró" általi elrémisztés.

  A magam által megélt 3 példát hoznák fel, hogy ez csak a felszin volt.
  1. Fiatal tisztként minden évben egyszer egy kiképzési turnusba voltam beosztva. Mivel engem nemcsak a szűk szakmai (lérak) dolgok érdekeltek, mint általában a többi tisztet, hanem a többi fegyvernem is, sokat tudtam profitálni a kiképzéseknél is ezekből. A kiképzés anyagát megpróbáltam érdekessé tenni, nemcsak "az idő eltelt, a foglalkozás elérte a célját" hozzáállás volt a jellemző. Még egy unalmas, fárasztó harcászati foglalkozásba is lehetett életet vinni, ha a foglakozás vezető odatette magát és rendesen felkészült mindennel. Én pl. sokszor szereztem vaklőszert, pukkancsot, plusz felszereléseket, amikkel feldobtam a fiúkat. Volt, hogy éjszakai harcászati gyakorlás során bekenték a fiúk az arcukat, gondolkodás nélkül átvágtak a derékig érő patakon, úgy mozogtak a terepen, mintha igazi harc volna. Csak azért lehetett megcsinálni ezt velük, mert nem voltak "lekorlátozva" nekik kellett önállóan feladatot megoldani, volt kihívás.
  Viszont ehhez a személyes példamutatás is kellett. Volt, amikor nem akartak a kötélre felmenni, csak akkor, ha én is felmegyek előttük. Mivel felmentem függeszkedve, ülő támaszból 6 sec. alatt (azért ez főiskolán nagyjából alap volt), ezért már senki sem kerülhette el a sorsát. De a kiképzés után én ezekkel a fiúkkal bárhová elmertem volna menni.

  2. Amikor kitört a "Jugó balhé", akkor már szinte csak éles riadó készültségek voltak, a régebbi gyakorló 1. fokok majdnem feledésbe merültek. Az állomány folyamatosan foglalkoztatva volt, nem ért rá senki azon gondolkozni, hogy miért is vannak bent. Az állomány úgy megszokta a "harci szolgálatot", hogy fel sem merült senkiben, hogy miért is kell ezt csinálni, még az olyan lázadók is beálltak a sorba, akik előtte mindig "pofáztak".
  (Ilyen "átszellemült" lenne most is bárki, ha éles lenne a helyzet, de ha nem tudják mit kellene csinálni és mivel, akkor csak "ágyútölteléknek" lennének jók, sajnos.

  3. Őrségben sokszor "sunnyogtak" a katonák az őrtoronyban, néha még aludtak is. Harcálláspont váltás parancsnokként, sokszor kellett ellenőrizni a támaszponton lévő őrséget. Volt, hogy már az őrtorony ablakán kellett kopogtatni, ami egyáltalán nem volt veszélytelen, hogy felébredjen a delikvens. Szintén a "Jugo balhé" alatt elvágták a határon az egyik őr nyakát. Na, onnantól kezdve nem volt alvás őrségben, mindenki olyan lett, mint a bagoly.

  A lőkiképzéshez csak két dolgot mondanék. Az orosz kis katonát addig lövették, amíg meg nem lőtte a minimum megfelelőt. A magyar katonáknál viszont a nem megfelelő eredmény után, amikor a kiszabat elfogyott, inkább lyukasztották a céltáblát. Gyakorlati eredményre példa:
  Volt egy őrkatona, aki egy mozgó tárgyra lett figyelmes a kerítésen kívül. Felszólítás, riasztó lövés után sem történt semmi változás, ezért kilőtte a teljes tárat a mozgó tárgyra. A lövöldözésre kiérkeztek a többiek, az elöljáróval együtt és kimentek megnézni mi is mozog a kerítésen kívül. Hát egy férfi felakasztotta magát a fára, az himbálózott. De a 30 "skulóból" egy sem volt benne, amit az őr kilőtt rá. Az őr viszont megőszült.

  Sajnos az állomány kategóriák sem voltak mindig toppon, hiányok voltak a harcoló csapatoknál a tisztekből és a tiszthelyettesekből, bezzeg a törzsekben parancsnokságokon, intézményekben feleslegben voltak.

  Hogy, szerintem mi lenne a sorkatonaság - szerződéses katonaság - hivatásos hadkötelezettség hármasra a megoldás.
  1. Már az általános iskolától kezdődő honvédelmi nevelés az alapoktól kezdve, folyamatosan bővítve a felkészítést.)
  2. Az MHSZ, cserkész mozgalom hagyományaira építve azoknak, akiket érdekelnek a különböző honvédelemmel összefüggésben lévő dolgok, foglakozások, ráképzések szervezése.
  3. Egy legalább 3 hónapos nagyon intenzív kiképzés, célorientáltan, figyelembe véve mindenkinek az érdekeit. Mik lennének ezek. Előre közösen egyeztetett időpontban történne a behívás, személyre szabott kiképzés (pl. a fegyvertelen szolgálatra való kiképzés (pl. eü. logisztika, üzemeltetés), fizikai állapot javításában való részvétel a HM részéről (szakemberekkel személyre szabott edzésterv, több konditerem HM üzemeltetésben stb.).
  Az alap kiképzést követően évente, vagy két évente (legalább két hetes továbbképzés pl. sváci hadsereg mintájára), egyeztetéssel abban az időpontban, ami a tartalékosnak jó és mindenkire vonatkozóan.
  A szerződéses állománynál 3 féle idő intervallumban (1 év, 3 év. 5 év) való foglalkoztatás, lehetővé téve a továbbképzést hivatásos állományba való átlépéshez.
  Mi kell mindezekhez: Pénz, szándék (lenne, ha akarnák), szolgáltatások, normálisan előkészített, megalapozott tervek, profizmus.

  Amúgy az USA is tartalékosokat vett be sok helyen, a háborúiban. Vajon mi kiket tudnánk bevetni, mert a tartalékos állományunk (feltéve ha beszélhetünk ilyesmiről) szinte 0.
  Olyan a hadseregünk, mint az országunk: céltalan, ad hoc módon működő, identitás nélküli, gyenge kondiciójú és még lehetne sorolni.

  Köszönöm, hogy végig olvastátok.
   
 2. alfa74

  alfa74 Active Member

  ghostrider

  +1
   
 3. phaidros

  phaidros Well-Known Member

 4. czulu

  czulu Well-Known Member

 5. krova

  krova Active Member

  Én köszönöm ,ghostrider .
   
 6. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Így valahogy.
   
 7. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Arról tudunk, hogy a román zárás megkezdődött már? Akár csak az anyagok beszerzése

  Mert ha az osztrákok/németek/szlovének komolyabban zárnak, akkor simán bejöhet a román kerülő.

  Viszont akkor már komolyabb elektronika is kellene, mert a személyi állomány kevés lenne egy full ukrán-szlovén szakasz élőerős ellenőrzéséhez.
   
 8. Eltorro

  Eltorro New Member

  Ukránt szerintem nem nagyon kellesz védeni, amilyen hangulat van ott simán agyonverik a vándorlókat.
   
 9. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Szerintem meg pénzért simán csempészik őket.
   
 10. borisz

  borisz Well-Known Member

  Gyerekek, azt ugye tudjátok, hogy a tótok a saját katonai költségvetésük 90%-át fizetésre költik?! Tehát a maradék 10%-ból kell minden mást megoldani.
   
 11. czulu

  czulu Well-Known Member

 12. czulu

  czulu Well-Known Member

  <i>"Az osztrák "Identitäre Bewegung", vagyis a nemzetek Európájáért küzdő fiatal osztrákok szervezete 2015.10.17. délután Hegyeshalomnál."</i>

  [​IMG]
   
 13. plushun

  plushun Well-Known Member

  Mondjuk néhány Lepoard 2A5 ellen nem visítoznék. Függetlenül attól amit leírtál (és igaz) a magyar honvédségnek már égető szüksége lenne egy komoly haderő bővítésre és modernizálásra. </blockquote>

  A Leo2 jó tank, de jelen pillanatban még 2-3 ezrednyi sem sokat tenne hozzá a honvédelmi képességünkhöz.

  Körkörös védelemre ill. asszimetrikus háborúra kéne felkészülni, vagyis gyalogságot kiképezni és jó minőségű, emberi erővel is hordozható cuccokból kéne jó sokat beszerezni (ATGM-ek, MANPADS-ok, 60mm-es kommandó aknavetők, mesterlövész puskák, romboló puskák, stb9

  Jelenleg ugyanis az USA/NATO jelenti messze a legnagyobb biztonsági kockázatot az országra.</blockquote>


  Igazság szerint, ez attól függ, hogy ki támad meg bennünket. Mondjuk Romániával szemben képesek lennén olyan haderőt kiállítani ami hatékonyan képes lenne ellenállni. Azonban Oroszország ellen semmi esélyünk, max az lenne a kérdés, hogy hány napig tudnánk a Tisza vonalánál feltartóztatni őket. </blockquote>

  A rakétákat és robotrepülőket szeretnéd megállítani a Tisza vonalánál? Mert először azok jönnének.

  Az oroszok elleni háború leghasznosabb eszköze egy közvetlen telefonvonal lenne - minden valamire való orosz politikushoz és katonai vezetőhöz bekötve - amin 10 másodpercen belül megadhatjuk magunkat. Akkor talán elkerülhetnénk a csapásokat. De lehet, hogy az első csapást akkor se.

  A románok ellen lehet védekezni a Tisza vonalánál, de ott is inkább az a kérdés, hogy hány óra és nem az, hogy hány nap.

  El kel dönteni, hogy vívunk-e aszimmetrikus háborút, vagy sem. Ha igen, az azzal járhat, hogy lerombolják az országot, elpusztítanak és megnyomorítanak egy csomó katonát és még több civilt. ennél is többen menekülni kényszerülnek. Vietnám, Afganisztán, Kelet-Ukrajna, Csecsenföld és még lehetne sorolni a példákat, hogy lehet ugyan komoly veszteségeket okozni a sokkal erősebb és fejlettebb ellenségnek, olyan komolyat, hogy végül feladja, de ennek hatalmas ára van. A megszállás általában nem kerülhető el, csak túl drágává tehető a fenntartása.

  Ha semmi nem számít, semmi sem drága, csak védjük meg a hont, akkor egyetértek, hogy ha már veszünk bármilyen fegyvert, akkor a gerilla/aszimmetrikus hadviselésre való, olcsó, kiváló ár/érték arányú, nagyon mobil, jól rejthető, civil környezetbe elvegyülő, érdemi célpontot a nehézfegyvereknek nem kínáló, korszerű könnyű fegyverzet legyen az. Ráadásul ezek nem igazán alkalmasak nagy szabású támadásra, alapvetően védekező fegyverek. Nem nyújtanak stratégiai célpontot. Nem fenyegetnek senkit.

  Mellesleg az utóbbi időben több országban döntötték meg a kormányt belülről, vagy taszították polgárháborúba, mint amennyit nyíltan szétbombáztak. Azaz hasznosabb lenne felkészülni arra a kívülről támogatott és szervezett belső erőszakra, ami meghaladja egy polgári rendvédelem védekező képességét, de nem hagyományos nehéz fegyverekkel vívott háborút, vagy inváziót jelent. A zavargások kezelése, terror elhárítás speciális kiképzést és eszköztárat kíván, hogy lehetőleg vér nélkül, vagy minimális áldozatokkal kezelhetők legyenek az ilyen helyzetek és ne forduljanak át polgárháborúba a kiontott vér miatt.</blockquote>

  Egy pillanat! Nem mondtam azt, hogy meg tudjuk állítani! Pont ez volt a mondanivalóm lényege, hogy akármilyen modern a hadseregünk, az ország létszámából és kapacitásából adódóan arra - akármennyire modern lenne is - alkalmatlan, hogy egy akkora hatalommal mint Oroszország, sikeresen felvegye a harcot. Maximum arra lenne jó, hogy pl Romániával szemben sikeresen megvédjük az országunkat.
   
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Es ha mar ott vannak, akkor foglaljunk el egy lakatlan gorok szigetet es ujra lenne tengerunk. :)
   
 15. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Már a múlt sem a régi:

  Interjú Horthy unokájával

  Horthy unokája napi ötször imádkozik szőnyegen Allahhoz, és azt sem bánná, ha mindenki muszlim lenne Magyarországon

  Forrás: https://kuruc.info/r/6/149993/

  "- Muszlimként egyébként mit szól a tömeges bevándorláshoz? Baj-e, ha azt mondjuk: más kultúrából jövő tömeget nem engednénk rá Európára? S hogy nem akarunk no-go zónákat.
  - Bonyolult kérdés ez, de Angliában nincsenek no-go zónák. Ezt csak az amerikai jobboldal találta ki, a Fox News-on hangzott el. Nincsenek olyan városrészek, ahová fehér ember nem mehet be. A most érkező szírek ráadásul sokkal közelebb állnak az európai kultúrához, mint a pakisztániak, akik százezer számra érkeztek korábban. Semmilyen nehézség nem volt a befogadásukkal. Elvben nem gondolom tehát, hogy problémát jelentene a bevándorlás. A gond az, hogy ami most történik, az csak a kezdet. A jéghegy csúcsa. Ha ugyanis ezek az emberek azt látják, hogy minden nyitva van, további milliók jöhetnek. A probléma nem a vallás, hanem az, hogy borzasztó körülmények vannak a Közel-Keleten és Afrikában. Mélyebb szinten kell megnézni, hogyan élhetjük túl az elkövetkező száz évet. 10-11 milliárd ember lesz a bolygón. A mostani civilizációnk, az individualizmus, a verseny, a nacionalizmus ezt már nem fogja tudni kezelni. A legjobb az volna, ha ott lehetne jobb életet teremteni ezeknek az embereknek, ahol születtek. Ehhez azonban először békét kellene teremteni.
  - Lehet, hogy ön az első fecske és száz év múlva már mindenki muszlim Magyarországon?
  -Lehet. Nem baj. A fontos az, hogy jó muszlimok legyenek. Ne olyanok, amilyenek az Iszlám Állam harcosai."
   
 16. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Én mindig is egy gyáva ***nek tartottam Horthy-t, szóval nekem nem okoz csalódást az unoka.
   
 17. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  <b>Bosszút áll-e Szlovénia rajtunk a menekültek miatt?</b>


  http://index.hu/belfold/2015/10/19/kell-e_tartanunk_szlovenia_bosszujatol_a_menekultek_miatt_szent-ivanyi_liberalisok_mlp_interju/
   
 18. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  Hát persze, bemenni mindenhová be lehet, de kijönni??
   
 19. 2ndt

  2ndt Well-Known Member

  "Hát persze, bemenni mindenhová be lehet, de kijönni??"
  Ez tetszett:)))
   
 20. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Nem tudom ki mondta, hogy majd a horvátoknál megreked a zozóáradat... úgy néz ki igaza lett, zárnak a szlovének.
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása