1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Szerencsére nyugaton nincs korrupció, csak nálunk, ezért kellene valami jó nyugatos miniszter. A Clinton alapítvány egyből fizethetné a bérüket, valamint pár NGO adhatna tanácsokat nekik, az úgyis ingyen lenne, hisz Soros György fizetné a bérüket. Ha megerőltetném magam, még a svéd Systembolaget korrupciós botrányt is elő tudom ásni, az átláthatóság hazájából.

  Ez az éhenhalós dolog is nagyon relatív, itt sokan mantrázzák, de én például nem látom a tágabb környezetemben (család, család ismerősei az országban szétszórva) azt a nyomort, nem rosszabb mint a 90-es évek közepén volt, ami a mélypont volt.

  Be kell látni, hogy a hatalom gyakorlói mindig a saját hasznukra is használják a hatalmukat, az a kérdés, hogy emellett a köz számára mi történik? Az ország a csőd felé robog, vagy kifele onnan? </blockquote>
  +1

  Ahogy mondtam már itt többször is, nekem pl. anyagilag pont +35% al több a bérem, és kisebb az adóterhem, olcsóbban veszem a húst, tojást, tejet, és gondolkozom a 3 gyerekes modellen úgy, hogy tisztában vagyok mellette a kisvasút+futballstadion hasznosságával Felcsúton, csak engem amíg engem is hagynak normálisan élni, NEM érdekel!

  Az előző banda az nem stadionozott/kisvasutazott, hanem nokiás dobozozott, meg ingatlanpanamázott, sukorózott, etc. csak akkor lényegesen szarabbul élt minden hivatásos.

  Mellette a jelenlegi külpolitikai irányvonal is sokkal jobban tetszik, pl. ahogy hozzáállunk a migrációs kérdéshez, 1000 x inkább ez, mint amit a brüsszelt szolgamód és józan ész nélkül kiszolgáló bal-liberális oldal művelt.
   
 2. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Érdekes szemüvegen át nézed a világot.

  Lefordítom amit írtál: Orbán Viktor létrehozott egy titkosszolgálatot//belbiztonsági szolgálatot, ami kb. arra jó, hogy védje vele a saját s***t (jellemzően még az ogy elnöke és a KE sem bízik meg benne) miközben katonaság/rendőrség - ezáltal a társadalom - letojva, CB ugyanúgy megy tovább, mint eddig.


  "Továbbá az országba Nehézipar betelepítése (buzszok ) sem véletlen."

  ?????

  2010 tavasza előtt komolyabb hazai buszgyártás volt, mint ma van. A hazai buszgyártásnak pont azt tett be, hogy 2010 tavasza után buszstopot vezettek be a volánoknál, és amikor mégis beszerzés volt (pl. BKK), valahogy mindig külföldi buszt szereztek be.
   
 3. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Ha ott sok olyan ember van, aki
  a) az országon belül sem mobilis,
  b) az országon kívül sem mobilis
  c) se itt-se ott nincs piacképes tudása

  Akkor ha jól értem, akkor szar a közmunka, és Orbán a hibás? (a közmunkát nem emlegetted, de ilyenkor kötelezően szokták azt is szidni, holott az egy olyan segély, ami közben legalább nincs ideje a segélyezettnek kárt tenni, esetleg hasznosat is csinál)

  Komolyan, én nem vagyok a jelenlegi kormány pártján, senki nincs itthon a politikai palettán akire szavazni tudnék, de az ellenzékből csak a Jobbik egyes tagjai illetve a Schiffer voltak képesek arra, hogy ha valami jó, arra legalább azt mondják, ez tényleg jó, vagy hogy tévedtem. Miért kell zsigerből ellenállni mindig? Mehetne sokminden jobban, de ezeknél rosszabb kormányt sose adjon az ég, mert ezek a hibáikkal együtt egy felüdülés az eddigiekhez képest.

  Azért remélem, hogy az olimpiát nem nyerjük meg semmiképp 2024-re, mert az szerintem is taccsra tenné a gazdaságot, de én ebben a témában laikus vagyok.
   
 4. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Szóval nem vagyok kormánypárti, de ellenzéki sem. Próbálom objektíven megítélni a helyzetet, és a jelenlegi kormánnyal sok ponton tudok egyetérteni, és sok hiányosságuk látom. Nem szavaztam rájuk, és ha nem fenyeget valami őrületes helyzet, nem is fogok rájuk szavazni, de ha úgy alakul, őket fogom a kisebbik rossznak tekinteni az eddigi teljesítményük alapján. A jelenlegi ellenzékieknél mindnél jobbak eddig.
   
 5. xfotel

  xfotel New Member

  pár százezer ellen, igen, és nem utolsó sorban gyarmattartóink erős rosszallása mellett, de nem bánom üssük agyon a témát egy fideszezéssel, a lényegen ez nem változtat
   
 6. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  pár százezer ellen, igen, és nem utolsó sorban gyarmattartóink erős rosszallása mellett, de nem bánom üssük agyon a témát egy fideszezéssel, a lényegen ez nem változtat</blockquote>

  Távol áll tőlem a pártoskodás, engem csak az eredmények érdekelnek.
   
 7. formosa

  formosa New Member

  Az olimpia kapcsán egyetértünk, kormányból rosszabbat viszont nehéz kitalálni!
  Közmunka helyett inkább a szakképzést kéne erőltetni. Több értelme lenne, mint a stadionoknak, kisvasutaknak vagy az olimpiai álmoknak.
  Pontosabban a jelenlegi "csak mi gazdagodjunk, mindenki más filléreket kapjon" hozzáállással annak sincs értelme, mert a friss szakmunkások meg sem állnának Londonig.

  Mint látod, a fejétől bűzlik a hal, miként a közmunkások és a mi fizetésünk is.
   
 8. lgabo

  lgabo Well-Known Member

  Szóval a kormány avatkozzon bele az imádott és hibátlan piacgazdaságba? Na akkor lenne csak igazán demokrácia :D
   
 9. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  De oké, akkor szakképezzük őket londonba, ugye? Hiszen lopafidesz... A stadion építése az építőipari dekonjunktúra ellen jó, étmeneti megoldás, és csak bele kell tenni a pénzt. A képzésbe tehetsz pénzt, de ott a fogadó félnek is kell hozzáadnia akaratot, az eredmény nem garantált. Lopni azon is lehet, csak nem építőiparban van a cégjegyzékben tevékenységi körként, hanem felnőttképzés, szóval ez az érved értelmetlen.

  Milyen szakképzést akarsz te az írástudatlan, 8 általánossal sem rendelkezőnek adni? Tudjuk, hog melyik néprétegről van szó, tudjuk, hogy sokan vannak ebben a problémakörben. A közmunka nevelő oktató hatása az első lépcső afelé, hogy legyen értelme a képzés felé terelni ezeket a tömegeket. Voltak annó az indexen a közmunkás szintfelmérő vizsga, olyan kérdéssel, hog rajzolja le a napot, rajzoljon egy házat, és ment az ájvék, hogy jajj egy óvodában komolyabb feladatok, nevetséges, ezt csináltatják a 4 diplomás munanélküli bölcsász-szociológus-genderfilozófus-bélyeggyűjtő csodalénnyel. Akkor már nem volt mosoly az arcokon, amikor kiderült, hogy ezt a szintet se közmunka igazi célcsoportjának jelentős része megugrani... Ott hogy erőlteted a szakképzést? Még ha akarné is, és azt gondolom, hogy jelentős részük talán a megváltozott környezetben akarja is már, nem nagoyn képes rá. Másfelől hogy képzel át egy 4diplomás semmi ami piacképes azt nem vagyok haljandó tanulni béke blacklifesmatter worldwithoutborders csodalényt plazmahegesztővé? Ő képes lenne rá technikailag, de nem akarja.
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Másfelől hogy képzel át egy 4diplomás semmi ami piacképes azt nem vagyok haljandó tanulni béke blacklifesmatter worldwithoutborders csodalényt plazmahegesztővé? Ő képes lenne rá technikailag, de nem akarja.

  </blockquote>

  Ne csodálkozz rajta, kezdő szerelő koromban is volt olyan "kollégám" a cégnél, aki kerek-perec közölte, hogy ő nem azért érettségizett hogy szerszámot fogjon a kezébe, vagy akár bármilyen fizikai munkát végezzen!! Pedig az elég régen, még az ántivilágban volt, amikor az ilyen hozzáállást KINYILVÁNÍTOTTAN elég rosszul díjazták.
   
 11. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  @emel én nem csodálkozom, csak próbáltam kicsit reflektálni @formosa "érveiben" a gyenge pontokra. Én úgy vélem, hogy a káté stílus (kérdés - válasz) az egyik legjobb az ilyen helyzetben:

  A párbeszédet kicsit rövidebbre tudja fogni, ha előre megválaszolsz pár dolgot, amit illő lenne a másik félnek kérdeznie, ha tényleg vitázni akarna, mielőtt még csúsztatni/terelni kezdene a másik fél. Ha őt nem is tudod meggyőzni a mégoly tiszta érveiddel is, akár a kognitív disszonancia, akár munkaköri kötelessége okán, akkor is egyben látható a véleményed mások számára, akikkel talán gyümölcsözőbb párbeszéd alakulna ki.

  Ha pedig mégis párbeszédre kész, akkor is tömörebben többet tálaltál, és jobban látja, hogy mit gondolsz, jobban/célzatosabban tud ő is érvelni, és mindketten könnyebben értitek meg egymás.
   
 12. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Basszátok meg akkor most érezzem szarul magam. Én kérdésnékül igen mondtam szakterületen egy állásra egyetemi diplomával közalkalmazotti bértábla szerint a bruttóm 127 000 forint lett volna felvételi eljárás során 150 000 emelték.( egyszer nem kérdeztem a bérezés felől) Nekem az volt a lényeg végre szakterületem dolgozzak. Pár évig amíg ott leszek nem ez a lényeg. Hanem a szakmai tapasztalat. Szerencsére nincs diákhitelem stb. Meg úgy fogtam fel versenyszféra képest amit vesztek elkövetkező pár évben,legyen az államé. Elvégre 1.75 0000 állami ösztöndíjat kaptam MSc alatt. De ha esetleg nem tudok 5 éves távlatba előrébb lépni akkor saját pénzemen elvégzek CNC gépkezelőit stb. Amit egyetemen tanultam korrózióvédelem, metallurgia, roncsolás mentes szerkezeti vizsgálatok. Azt szerszám gép készítés területén is adott esetben remélem tudom hasznosítani.
  De a szaktársaim jelentős hányada labortechnikusként kezdi a pályáját, és igen pironkodnak, hogy egyetemi diplomával mért szeretnének szakközépiskolai végzettséget igénylő munka köröket betölteni.
  Pl haverom is analitikus szakirányon végzett 2x alkalommal tett sikeres záróvizsgát. Múlt héten végre behívták állás interjúra, egy autóipari beszállító keresett minőségellenőrt bőr kárpit gyártósorhoz. Felvételin a cégtől 4 ember volt ott, és azok is csodálkozva néztek haveromra maga erre a feladatkörre nem túl képzett??

  Csak a bibi ott van, hogy friss diplomás egyetemi végzettségű embert ha nincs hátszele nem szeretnek alkalmazni a cégek. Informatika és bizonyos mérnöki szakok kivételével.

  Montenak üzenem intelmei még meg vannak word-be ! így állok a mostani helyzetemhez is :)

   
 13. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Amúgy meg srácok Eredj, ha tudsz!
  https://www.youtube.com/watch?v=MCzGYJT5NrU
   
 14. formosa

  formosa New Member

  T. Veér István!
  Abban egyetértünk, hogy lopni mindenhol lehet, így a kormányban, az építőiparban és a felnőttképzésben is. Utóbbi épp aktuális, gondolj csak a fideszes földrablók "gazdaképzésére" és a kormányhoz közelülők milliós kommunikációs tréningjeire. Ám ezek a közelülő fideszesek uralta cégek nem fogják helyrehozni a kormányt, de a közoktatást és az építőipart sem!

  Sőt, abban is egyetértünk hogy a közmunkások nagyobb része alkalmatlan az átképzésre /felnőttképzésre/. De a kisebb részük viszont alkalmas lenne rá, ha lenne normálisan támogatott képzés vagy átképzés. Ahová persze felvételi kellene, ahol kipotyognának a közmunkásnak /és politikusnak/ valók és csak az arra érdemes "középhaladók" és "haladók" részesülnének TÁMOGATOTT képzésben.

  Szerintem 1 ilyen támogatott programnak több értelme és "nevelő hatása" lenne, mint a mindenkit hülyének beállító közmunkaprogramnak. /- Kár, hogy az utóbbiból többet lehet lopni./

  Az meg nem a nyugat-európai munkaadók hibája, hogy Mo-on nem tudják - és nem is akarják - megfizetni a képzett dolgozókat.
  Talán ha kormányszinten kevesebb lopás és soha meg nem térülő kisvasutas, stadionos és olimpiás pénzkidobás lenne, akkor talán lenne pénz a magyar bérek felzárkóztatására is!!!
   
 15. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Kedves @formoza!

  Örülök, hogy konstruktív vitát is tudunk folytatni, de szerintem ön továbbra is kissé borúsabban látja a helyzetet, mint amilyen. 2 ingyenes felsőfokú szakképzés jár minden nem diplomázott embernek, és 1 ingyenes diploma. Ezen a téren lehet még a szabályozáson lazítani, és érdemes is, de előbb az iparral összevont képzési átalakítást kell megcsinálni, mert mint a felsőoktatásban sajnos friss tapasztalatokkal is bíró, az iparból pedig szintén számottevő tapasztalattal bíróként úgy látom, hogy a papírgyártás felesleges, és ez nem elsősorban pénz kérdés. A jelenlegi struktúrában nem lesznek naprakészek az oktatók, az intzémnyek felszerelése. Ezt jobb úgy megoldani, hogy ott ahol amúgy van naprakész tudás és felszerelés, ott mélyítsék el a képzés egy részét az elméleti és gyakorlati alapok után. Hogy mi lesz ebből, az egyelőre kérdéses.

  A bérek felzárkóztatása nem a kormány feladata egyfelől (kivéve a járulékcsökkentést, és a közalkalmazottakat), másfelől a kormányra is hatnak a piaci tényezők: ha uralmon akarnak maradni, ahhoz a népet jól kell tartani, tehát van feléjük is visszacsatolás. Egyelőre nem csinálják annyira rosszul, hogy félnivalójuk legyen. Lehet őket okolni az elvándorlásért, de korábban is volt, és ennek nem ők az oka, hanem a nemzetközi gazdasági helyzet. Lehetne akármilyen kicsi a korrupció, és a nyugati hatalmak által is "demokratikusnak vélt" a kormány, a kivándorlást okozó erőket nem befolyásolná számottevően.

  A közszférában amúgy leépítések lesznek biztosan, mert azt mostanra muszáj áramvonalasítani, modernizálni, ezután lehet ott béremelésen gondolkozni. Az egyéb közalkalmazottak körében amikor pedig az ellátásbiztonság észlelhető lesz, akkor lesz emelés. Egyelőre nem áll olyan jól a gazdaságunk, hogy preemptív emelést megengedhessünk magunknak, de vannak pozitív trendek (az pedig, hogy esetleg a szomszéd gazdaság jobban teljesít egész addig, amíg mi sem teljesítünk jól nem egy rossz hír, én tudok az ő sikereiknek is örülni. A médiában viszont ezt úgy tálalják, mintha tragédia lenne.)

  Másfelől az elmúlt időszak gazdaságfehérítő intézkedései kezdenek beérni, így lesz talán végre keret a járulékcsökkentésre. Én mint multikulti alkalmazott teljesen fehéren dolgozok, és elég sokat adózom, így remélem, hogy másokat is rákényszerítenek erre, mert akkor mindenkinek kisebb terhei lesznek ha végre nem egy szűk rétegnek kell fenntartania az egész ország infrastruktúráját.

  A felső szinten nem fog csökkenni a korrupció, amíg az alsó szinteken is a közgondolkozás része, ugyanis addig nincs meg az erkölcsi alapja senkinek, hogy a vezér kisvasútját számonkérje, ha minimálbérre van bejelentve, és többet visz haza borítékban mint más bruttó fizetése, aki még le is adózza belőle a részét.

  Én úgy látom, hogy a felső szinten egyre több pénz kell, hogy a kártyavár ne dőljön össze, ezért fehérítik a gazdaságot. Ezzel együtt egyre többen fogják joggal és indulatosan kritizálni a korrupciót, ami miatt majd visszább kell venni, hisz a média látva a keresletet a témára elkezd rállni az ügyre. A piac majd elrendezi ezt is. Szerintem még nagyon az elején vagyunk ennek a folyamatnak, és generációs váltás kell, de a magam részéről harcolok a társadalmat átszövő mindennapi korrupció és feketézés ellen: mindig kártyával fizetek, ami az eladókat a tiszta elszámolásra kényszeríti.

  Ez a új generáció azonban már a kapukat döngeti. A fiatal rendőrök például amiket a mostanság láttam udvariasak voltak, volt köztük idegennyelvet beszélő, aki a turistát útba tudta igazítani. Megálltak a zebra előtt és átengedtek, holott még el is tudtak volna menni előttem. Egyszóval példamutatóan viselkedtek. Ez nem csak rájuk igaz, hanem az egész most 20-30-as generáció sokkal kevésbé a régi rossz beidegződésektől áthatottan viselkedik, és ez be fog érni, és sokminden jobb lesz. A nyugatra kimentek közül is sokan haza fognak jönni, és biztos fognak jó gyakorlatokat is hozni, valamint tőkét is. Én derűsen látom a dolgokat, igyekezek a jót meglátni mindenben, mivel nem olyan rossz a helyzet!
   
 16. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Az a nyugati harci búvárokra vonatkozott és jó eséllyel valós volt a veszély.
   
 17. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Veér István te mért is vagy ennyire optimista??
  Van egy 19 éves hugom aki ki jelentette hogy utál tanulni és ő az érettségi kor volt osztálya felső 1/3 tartozott mert minden tárgyból mehetett érettségizni.
  Hülyének néz engem és 18 éves húgomat is mert szeretünk kockulni és képesek vagyunk keményen tanulni. Pl kisebbik húgom gyógyszerész akar lenni. Diploma megszerzése után egyenlőre úgy gondolja, hogy nem érdekli hogy kell dolgozni. Kis vidéki patikába is jelen állás szerint el menne.
  De azt látom a nagyobbik tesóm tartozik sajnos a többséghez. Aki még egy mezei szakma megszerzését is kényszernek tartja de azért minimum 140-150 nettót kezdésből szeretne keresni miközben matek érettségije is csak 27% volt. Fejbe nem képes számolni nem is akar.
  Nálunk számítási szemináriumon fizikai kémiából 50% volt elégséges és akkor reakció entalpiától, hullám függvényekkel kapcsolatos feladatik voltak. Na meg a kedvenc számok nélküli munka egy reakció egyes reaktánsaira, és termékeire fel kellett írni a sebességi egyenleteket. és ezek felhasználásával kifejezni egy egy komponens koncentrációjának időbeli változását stb .

  Felső oktatásba felvehető / jelentkezők száma jelentősen csökken. idén csak 75 000 ember 10 éve még 100 000-110 000 ember fettek fel kb. Aki állami ösztöndíjas azok közül is egyre többen kényszerülnek diákhitelre 8-10 adósságra végzés után.

  Infó és mérnök szakokon kb 70%-85% az amortizáció.
  biosz, környezettanos (könnyű TTK-ás szakok) is 50% körüli

  a diplomát nem szerző fiatalok meg az felső oktatásba eltöltött szemeszterek állami ösztöndíjait vissza kel fizetni.

  Ehhez jön a egyetem utáni és munkába állás közötti időszak. Amit kemény dolog.

  Közoktatásba új reform keretébe össze vonják a természet tudományok tárgyakat szakgimnáziumokba. Eredmény ilyen iskolából nem lehet tovább menni egészségügyi irányba. Egészségügyi irányú főiskolai szakok minimum feltétele a biológia érettségi.

  Kérdezem ezek után mért is vagy bizakodó?
   
 18. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Az enyém egy mozdulat alatt leszedte magáról ;)</blockquote>

  Jegesmaci? :D
   
 19. zeal

  zeal Well-Known Member

  Off
  Talan elsore nehezen hiheto, de azzal bele fog nyulni a tutiba. Szamomra is meglepo volt es csak az egyetemen derult ki, de a gyogyszereszek nagyon szerettek ilyen kis patikakban dolgozni. Amikor elkezdtek torteneteket meselni... Elkepeszto sztorikat mondtak. Ha eszembe jutnak meg most is felkacagok es megkonnyezem oket. :) Mozgalmas elet van egy pakikaban. Sok sikert kivanok hozza!
  On
   
 20. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Talan elsore nehezen hiheto, de azzal bele fog nyulni a tutiba. Szamomra is meglepo volt es csak az egyetemen derult ki, de a gyogyszereszek nagyon szerettek ilyen kis patikakban dolgozni. Amikor elkezdtek torteneteket meselni... Elkepeszto sztorikat mondtak. Ha eszembe jutnak meg most is felkacagok es megkonnyezem oket. :) Mozgalmas elet van egy pakikaban. Sok sikert kivanok hozza!
  On</blockquote>

  Tudom :p De addig hülyére fogja tanulni magát. Államvizsga előtt szén szünetbe laktam gyógyszerészeti kari koliba ott is beszélgettem. Gyógyszerészekkel meg előtte is volt ismeretségem be olyan aki annak készült.

  Ja és eme szén szünet alatt arab szomszédokat kaptunk ezek x éve hazánkba egyetemen tanuló fiatalok voltak.
  Meg lakott a koli szint másik végébe egy sünőségig rezidens leányzó Nelli. Az ezen arab értelmiségiekkel 2 hetes szénszünet végére angolul kiabált lapi rendszerességgel. De mert nő kutyába se vették és hajnalokig nyomatták zenéjüket stb. Nelli meg reggel 6 ment kórházba vagy reggel 7-re ért vissza éjszakai ügyeletből.
  Első kézből neki és mindenki másnak aki ott élt meglettek a tapasztalatai a muszlim fiatalokról.
  Hozzá teszem ezen muszlim fiatalok hazánkba tanultak, társadalmuk felső 20% tartoznak !!!

  elnézést az off-ért
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása