1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  lol

  A más kényszerítő eszköz értelmezésem szerint pl. a az elektromos sokkoló, a gumilövedék esetleg a kábító lövedék, de semmiképp nem a kézitusa..

  Azt amúgy nem tudhatod, hogy volt-e megállásra való felszólítás (gondolom igen), a többire viszont nem valószínű, hogy volt idő. egy egészséges felnőtt ember 15 métert a terepviszonyoktól függően kb. 4-6 másodperc alatt megtesz.
  Viszont ha nincs tanú vagy videó az esetről, akkor erre vonatkozóan azt mondanak amit akarnak.

  Viszont az esetről kapott eddigi infók alapján a lőfegyver használata bőven megalapozott lett volna.

  És nem cselekedtek helyesen, mert fölösleges kockázatot vállaltak.Szerencséjük volt, hogy bejött a dolog, mert ahogy olvasom 1m-re a kolléganőjüktől állították meg a támadót.

  A szomorú az, hogy így most

  - vagy évekig fizethetjük a börtönben az őrzését és az ellátását (és azután mi lesz vele?)
  - vagy érdemi következmények nélkül megússza, hogy fegyveresen hivatalos személyre támadt.(és innen hova megy?)


  A fent említett megkövetelt procedúra életszerűtlensége miatt pedig a katonai/rendőri vezetésnek már évek óta vernie kéne a tamtamot.
   
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  tarzaan

  Picit tulspirazod a dolgot.
  Ki vannak kepezve kozelharcra is, nem csak az eszkozok hasznalatara. Es igen jol is csinaljak. A minap tortent egy ilyen eset a kozelemben - agressziv, nagy darab c kontra rendorok - de ugy foldhoz vagta egyetlen rendor, hogy csak ugy nyekkent. Egy kepzetlen vagy egy alkalmatlan ember mar a tarat is beleengedte volna felelmeben, de egy profi az csuklobol megoldja az ilyen helyzeteket. Lehet hogy a te adottsagaiddal, hozzaallasoddal es kepzettsegeddel ez kockazatot jelentene es muszaj lennel lovoldozni minden egyes konfliktusnal, de nekik ilyesmire altalaban nincs szukseguk.
   
 3. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Tévedsz.

  Azzal, hogy következmények nélkül megússzák a rendőr/katona megtámadását - mert sanszos, hogy egyéb bűncselekmény nélkül megússzák felfügesztettel - , csak a lovat adják alájuk. Erre is gondolni kell.
   
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  Ez a birosag dolga. Nem a fegyveres testuletek embereinek kell itelkezni. Ne keverd a kettot! Varjuk ki mi lesz belole, mert nem tart meg ott az ugy.
   
 5. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Részben, mert kényszerítő eszköz a bilincs és más mozgáskorlátozó eszköz. Amely alkalmazásához testi kényszert kell alkalmazni. Pont.

  A szolgálatban lévő rendőr, katona abszolúte tanú.

  Nem, ezt nagyon nem jól tudod.

  Helyesen cselekedtek, mert arányos volt a reakció. Ez nem Amerika, nem a szövetségi törvények alapján járunk el.
  Jogászként kicsit azért ismerem hazai bírói gyakorlatot.
   
  tindalos, wolfram and zeal like this.
 6. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  lol. Terelés.

  Szerintem meg nem tudom rosszul, és nem vagyok egyedül, aki hasonlóan gondolja.

  Arányos volt a reakció?

  Pont hogy aránytalanul gyengébb, hiszen emberéletre veszélyt jelentő eszközt használó személlyel szemben mindössze testi erőt vetettek be.

  Ráadásul az arányosság nem jelent feltétlenül egyenlőséget vagy egyenes arányosságot sem, és a jelenlegi jogszabályok szerencsére már aránytalan túlreagálást is megengednek ha pl. fegyveresen, csoportosan vagy éjszaka támadnak az emberre.

  A hazai bírói gyakorlat pedig az ország és a bíróságok (no meg a jogszabályalkotók) szégyene.


  Egyébként veletek vitatkozni kb. olyan, mint a falnak beszélni, kb. annyit fogtok fel belőle.

  Kíváncsi leszek - ne történjen meg - mit írtok majd, ha esetleg megölnek, vagy súlyosan megsebesítenek valakit - akár szolgálatot teljesítőt, akár civilt - a migránsok. Akkor hogy magyarázzátok meg. Mert valahogy meg fogjátok, abban nincs kétségem.

  A hozzáállásotokban a gyávaság mellett ugyanaz az önfeladó impotencia tükröződik, ami nyugat-európában is tombol.
   
 7. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  A mi törvényeink itthoni, békebeli szituációkra vannak kitalálva.
  Amikor pl Irakban meg Afganiban voltak a katonáink, sokszor bizonyultak az előírások és szabályzatok alkalmatlannak abban a környezetben.
  Lehet, hogy ezekkel a migránsokkal szemben sem feltétlenül azokat az eljárásokat kellene alkalmazni amiket az itt szocializálódott emberekkel szoktunk.
   
 8. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

 9. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  A vicc az, hogy még a jelenlegi szabályozás is nagyobb mértékű teret adna a fegyverhasználatnak, mint a tényleges gyakorlat.
   
 10. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Elfoghatták a TEK egységei a Teréz körúti robbantót

  Elfoghatták a Teréz körúti robbantót a Terrorelhárítási Központ egységei – így értesült a hvg.hu. A TEK az egyik autópálya kivezető szakaszán akciózott. Vége lehet a lassan egy hónapja tartó hajtóvadászatnak.

  http://hvg.hu/itthon/20161019_terez_koruti_robbantas_elfogtak_a_robbantot
   
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  De:
  47. § (1) A lőfegyverhasználat során a lövést lehetőleg végtagra kell irányítani.

  (2) Az Rtv. 55. §-ában meghatározottakon túl nincs helye a lőfegyverhasználatnak, ha a lőfegyverhasználat az államhatáron átlövést idézne elő, valamint a határúton közlekedő személlyel szemben, kivéve, ha fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett támadást, vagy fegyveres ellenállást kell leküzdeni.

  (3) Ha a törvény csak a közvetlen fenyegetés vagy támadás elhárítása céljából teszi lehetővé a fegyverhasználatot és a közvetlen fenyegetés vagy támadás bármely oknál fogva megszűnt, a lőfegyverhasználati jogosultság is azonnal megszűnik. A lőfegyverhasználat további alkalmazásának helye nincs, ha az a célját elérte.

  30/2011. (IX. 22.) BM rendelet a rendőrség szolgálati szabályzatáról
  http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=A1100030.BM

  "459. § 6. felfegyverkezve követi el a bűncselekményt, aki az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt tart magánál"

  2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről
  http://ujbtk.hu/az-uj-btk-a-2012-evi-c-torveny/

  És egy kis jogértelmezés, a Kúria Büntetőjogi Kollégiumának hivatalos véleménye arról, hogy már azzal kimerítik a felfegyverkezve támadás tényállását, ha náluk van az eszköz:
  "A hivatalos személy elleni erőszak akkor minősül felfegyverkezve elkövetettként, ha az elkövető az élet kioltására alkalmas eszközt a bűncselekmény elkövetésekor magánál tartja annak érdekében, hogy azt szükség esetén felhasználja, függetlenül attól, hogy a hivatalos vagy a külföldi hivatalos személynek az elkövető felfegyverkezett voltáról tudomása van-e vagy sem."
  24. BK vélemény A felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszakról
  http://www.lb.hu/hu/kollvel/24-bkv

  A kihegyezett vagy kihegyezetlen karóval támadó személyt jog szerint lőfegyver használatával ártalmatlanná lehet tenni. És kell is, mert a kihegyezett karóval támadás nagyon durva.

  Feljebb volt róla szó, hogy más kényszerítő eszközökkel is leküzdhető számos olyan támadás, ahol a jog már a lőfegyverhasználatot joggal lehetővé teszi. De az ilyen rambóskodás súlyos hiba, mert megágyaz egy olyan gyakorlatnak, mi ártatlan rendvédelmi dolgozók életébe fog kerülni. Inkább lőjjenek le száz bűnözőt, mint egy rendvédelmi dolgozó megsérüljön!
   
  tarzaan likes this.
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Lerendezték a gibbont fegyver használat nélkül? Igen. Tehát nem volt szükség fegyver használatára.
   
 13. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Mi a bajod ezzel a fizetéssel? Ez az illetmény az alap. Hol van még olyan munkáltató aki , direkt sarkosan fogalmazok, akár nyolc általános végzettséggel ennyire be is jelenti az alkalmazottját, foglalkoztatja és ki is fizeti? Ha a privát szektor ilyen szinten kezdené fizetni az alkalmazottait összetehetnénk a kezünket és azt mondanánk a fizetések terén kezdünk sínen lenni.
   
  fip7 and phaidros like this.
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez nettó százhúszezer. Építőipari segédmunkásként jobban keresel!
   
 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ez kb 123 nettó. Ha ehhez még hozzájön némi pótlék és cafeteria (mellesleg egy csomó orvosi bizbasz ingyenes pl fogászat) plusz gyerekenként nettó 12500 adókedvezmény háát... Azért kezdő fizetésnek nem rossz és nem a bányában kell dolgozni.
   
  phaidros likes this.
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  De volt. És amikor majd a gibbonok rendeznek le egy hősködő katonát, mert éppen nem lesz szerenécsje, akkor fogod megérteni miért! Persze lehet, hogy a minisztérium csinált propagandát egy viszonylag ártalmatlan esetből, ahol jogilag megvolt a tényállás, de a gyakorlatban tényleg lerendezhető volt egyéb kényszerítő eszközökkel.
   
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  Jó, ahhoz nem. De nézd meg, mivel versenyez ez a munkaerőpiacon! Most az emeléssel sikerült megszólítani a segédmunkások rétegét.
   
 18. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Az építőiparban be se jelentik teljes foglalkoztatásba csak jó esetben napi bejelentésre azt is minimálbérre.
   
 19. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Van, egy mondás, miszerint "a seregben szép lehetsz, de okos nem". De ha itt valakik úgy érzik, hogy ők okosak is tudnának ott lenni, azoknak emel már leírta, lehet jelentkezni és megmutatni, hogy kell ezt csinálni, a törvény betűje szerint, vagyis ahogy ők (és nem a bíróság majd) értelmezik (blogen, figyelsz?), szarva a közvetlen utasításra (amit pedig egy hivatásos és egy exhivatásos is világosan leírt már itt). Aztán meglátjuk, hogy csak rövid úton kiteszik-e, miután okoskodik, vagy rosszabb esetben járkálhat évekig bíróságra is, esetleg "találnak" ellene valamit és...  Komolyan nem értelek... :( Ha érted a problémát (és az első két, általam idézett mondatod alapján érted), akkor miért kell fújni a hülyeségedet továbbra is, megspékelve legyávázással, nehéz felfogással, meg impotenciával?
   
  tindalos likes this.
 20. karpatalja

  karpatalja Well-Known Member

  Ott a két tár. Neked meg kitartást.

  [​IMG]
   
  lgabo and wolfram like this.
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása