1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. karpatalja

  karpatalja Well-Known Member

  [​IMG]
   
  zeal and wolfram like this.
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Arra az esetre van ott a szolgálati fegyvere. Az a végső megoldás. És akkor érvényesül a saját testi épsége kezdetű mondat.
   
  wolfram likes this.
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Amúgy megvan a robbantós.
   
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Pont emiatt linkelt be a Büntetőjogi Kollégium véleményét az egyetlen értelmezhető szituációról. Minden más kristálytisztán világos.
   
 5. beta

  beta Well-Known Member

  Kicsit furcsa ez, hogy nem lehet betárazva a fegyver. Rendben, hogy így nehezebben lőhet, de ez olyan, mintha azt mondanák, hogy nem bíznak a katonában, hogy éles helyzetben is megőrzi a hidegvérét és rögtön lőne.
  Az meg hogy le van szigszalagozva a tár, az meg azért furcsa, mert az gondolnám, hogy a tár nem szabadon van hanem tartóban az övön és abból amúgy sem eshet ki. Elvégre amúgy is mindig kell legyen tartaléktár, tehát a probléma amúgy is fennáll és háborúban nyilván nem leszigszalagozott tárat visznek magukkal.
   
 6. panoz

  panoz Well-Known Member

  A kutyát se érdekli már, a választás lezajlott. A hisztériakeltésnek vége.

  A film után se nézi meg senki se a stáblistát.
   
 7. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Jó-jó de úgy hírlik nem Orbánt fogták el. Szóval mégse ő volt a robbantó.:D
   
  fip7, szuvorov, tindalos and 3 others like this.
 8. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Nem.
  Ezeket hiába idézed itt be, egyrészt tanultam, tanulom, mert nem ez a mérvadó ebben az esetben.
  Azt amit leírtam, az a lényeg: a kényszerítő eszközök alkalmazásának sorrendje.
  És a vonatkozó bírói gyakorlat is ezt tartja szem előtt, mivel a körülményeket mérlegelvén mindig a legenyhébb móddal kell kezdeni, nem pedig a fegyverhasználattal, és tekintettel arra, hogy ha el lehet hárítani az életveszélyes sérülésre irányuló tevékenységet akár jóval könnyebb megoldással, akkor az a helyes.
  A felfegyerkezve elkövetett cselekmények esetében is.
  Márpedig a körülményekből - több katona fizikai jelenléte, szemben egy karóval támadó esete - az következik, hogy a testi kényszerrel ártalmatlanná tehető a tettes.
  Más lett volna, ha lőfegyvert vesz elő. De így az általad felvázolt okfejtés teljesen hibás, a magyar büntetőjojogi szempontból.
  Amerikában esetleg, meg az akciófilmekben.   
  zeal likes this.
 9. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ja, hát ha az a viszonyítási alap...

  nézd, nem kell szakácsnak lenned ahhoz, hogy egy ebédről megtudd mondani, hogy az jó vagy nem. ÉS ha esetleg nem jó, az nem válasz, hogy főzz jobbat, mert neked meg nem az a szakmád.

  Azért mert a hazai gyakorlat azért alakult ki, mert az ország tele van közönyös,gyáva csicskákkal, akik még önmagukért sem állnak ki, nem hogy másokért. Úgy generálisan. És erre rengeteg példa van. És pont egy fegyveres szervben szolgálatot teljesítő személytől várna az ember pozitív példát.
   
  borisz likes this.
 10. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ha 150 méterről szaladt volna, akkor lehetne beszélni sorrendről, de 15m-ről megb*hatod a sorrendedet.

  Jelen esetben az a mázliztok - ill. a katonák mázlija - hogy sikerült.

  De nagyon kíváncsi lennék ki mit reagálna egy oylan esetben, amikor ezu nem jön össze.

  Pl. amikor az a fiatal rendőrsrác lőfegyverhasználat nélkül akarta megállítani azt a bedrogozott büntetett előéletű ámokfutót, és végül hősi halott lett belőle. A drogos meg kapott valami relatíve enyhe büntetést halált okozó súlyos testi sértésért.
   
 11. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

   
 12. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  A saját dolgod hogy szerinted mi a helyes, és mi nem, viszont a jogi szakma nem így vélekedik erről. Az ítéletet meg úgyis ők írják alá.
   
 13. blogen

  blogen Well-Known Member

  A sorrendiség részben vagy teljesen elhagyható a lőfegyverhasználatnál, ha a késedelem veszélyeztetne testi épséget. Ezért nem értjük mit akarsz Panzerfaust. A magyar jogszabályi környezetben semmi különös nincs. Ez lényegében a globális standard az USÁtól Oroszországign Nálunk az alkalmazó felkészületlensége és tévhitei a probléma.
   
  tarzaan likes this.
 14. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Dehogy hagyható.
  Elég sok tárgyaláson voltam már, és olvastam ítéleteket, és nem mellékesen ez az egyik szakmám.
  A felsorolt jogszabályi rendelkezések önmagukban sosem elegendőek egy cselekmény bírósági vagy más hatósági elbírálásán. Az összes körülményt górcső alá veszik.
  Ha egy feléd bottal rohanó akárkit csípőből lelősz, úgy, hogy van még ott két-három katona, aki segíteni tud ráadásul szolgálatban, abból nem fogsz jól kijönni. Magyarul felelősségre fognak vonni.
   
  tindalos likes this.
 15. zeal

  zeal Well-Known Member

  Soha senki sem allitotta, hogy jogos fegyverhasznalatnal a napszaknak megfelelo koszonessel kell kezdeni az intezkedest. :)
  A rendor es a katona mindig ki van teve valamennyi veszelynek. Az o dolga merlegelni, hogy ennek fenyeben milyen eszkozt valaszt az intezkedeshez. Ebben segitik a kepzesen tanultak illetve a tapasztalat. Na ez az ami itt a cowboyoknak egyik sincs.
   
 16. plushun

  plushun Well-Known Member

  Ha figyelembe veszi a bíró. Ha tényleg te is ebben a szakmában dolgozol akkor biztos te is tudod, hogy idehaza bíróságokon legtöbbször jogszolgáltatás van aztán csókolom. Sajnos ezt elég sokszor tapasztalom.
   
 17. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 18. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 19. borisz

  borisz Well-Known Member

  Jó 10 éve az ilyen figurákat úgy szedték össze, hogy egy fedett mikrobusz leparkolt a háza környékén és a raktérben csücsült a raj marmonkannába pisilve, amíg el nem ment a csóka boltba.
  Most meg...
   
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Mivel különféle okoknál fogva a fegyverhasználat Magyarországon ritka mint a fehér holló, ezért tapasztalata nagyon keveseknek van, talán ha egy tucat rendvédelmi dolgozónak. A kiképzés pedig változó, a TEK-nél például biztos arra oktatnak, hogy használják a fegyverüket, a rendőrségnél pedig szerintem semmire, mert a nemhogy fegyvert használni, de egyáltalán intézkedni tudó rendőr lassan ritkább, mint a fehér holló.
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása