1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

 1. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Kiraknának a NATO-ból, aztán kiderülne miért ilyen drága Paks II. :)))
   
 2. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Kiraknak azzal saját helyzetüket gyengítik.
  Kirakás utánni percben kapnák orosz ajánlatot. Plusz kamat mentes hitelt haderő fejlesztésre
   
 3. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Is.
   
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  A vedelmi penzt mindig behajtjak... :eek:
  Akarom mondani azert megy a feszultseg keltes, mert eddig meg senki sem vette meg az amerikai fegyvereket. Trump egy amerikai uzletember. Peldaul mekkorat bloffolt a f18-asokkal, amikor az f35 ara kerult szoba. Ugyanezt jatsza mindig ujra meg ujra.
  Ha nyugalom koszontene be Ukrajnaba akkor megis ke venne meg az amerikaiak levedlett es tularazott eszkozeit? Amint sikerul nekik elpattintani az ideszallitott Abramsokat es helikoptereket, egybol nyugalom lesz. (Nem sokat tudok ezekrol az eszkozokrol, de nekem rossz uzletnek tunik.)
   
  svajcibeka and fip7 like this.
 5. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Még valami kiraknak minket mi orosz fegyvert veszünk. Azok az orosz vasak valószínűleg picit lennének butábbak mint az övék, de nem annyira mint standard export fegyverek
   
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Ha elsőnek borulnánk mackó papa keblére,nem csak olcsó fegyvereket kapnánk...
   
 7. Python

  Python Well-Known Member

  Arról korábban már írtunk, hogy Magyarországra is jönnek csapatok. Február elején el is indult körülbelül 125 katona egy Várpalota melletti katonai bázisra.
  Magyarországra egy lovassági felderítő csapat érkezik. Ezt Chad Foster ezredes, a 4. felderítő zászlóalj 10. lovassági ezredének parancsnoka mondta el a lengyelországi Zaganban. A zagani zászlóbontással jelentkezett be hivatalosan az amerikai hadsereg 4. tüzérségi hadosztályának 3. páncélos harci dandárja. Az amerikai külügyminisztérium és NATO-küldöttség meghívott minket az eseményre, és mivel dandár katonái Lengyelországból jellemzően a balti és a keleti országokba mennek majd tovább, volt lehetőségünk az ezredek vezetőivel beszélgetni.
  14 Bradley harcjármű és körülbelül 75 lovassági felderítő érkezik Várpalota mellé, mondja Foster. Várhatóan február 25-én érnek Magyarországra.
  Amint ideérnek, azonnal elkezdik a felkészülést az együttműködésre a magyar katonákkal, csapat és századszintű éleslövészeti gyakorlatokat végeznek majd. A teljes szakasz június közepére ér oda, ami azért fontos,mert 2017 legnagyobb NATO-hadgyakorlata Magyarországon is áthalad majd.


  Napokon belül Magyarországot is elérik az amerikai katonák
   
 8. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Nem véletlen ez a haderőfejlesztési nekibuzdulás.

  "Fizessetek, ha védelmet akartok - mondja az USA a NATO tagállamoknak."
  "Trump védelmi minisztere a katonai kiadások növelését várja."
  "A NATO tagállamainak eleget kell tenniük a védelmi kiadásaik növelésére vonatkozó vállalásaiknak, ha el akarják kerülni a szövetség tevékenységéhez nyújtott amerikai hozzájárulás "mérséklését" - figyelmeztette európai kollégáit James Mattis."

  http://index.hu/kulfold/2017/02/15/trump_vedelmi_minisztere_a_katonai_kiadasok_noveleset_varja/

   
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  De meddig maradnak? 45 év ezek is?
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ahogy olvasom 1 hónap állítólag de már februárban is jönnek, szinte folyamatosan vannak itt. Itt masíroznak parancsolgatnak fel alá, közben meg felvonulási terepet rendeznek az országból.
   
  aquarell likes this.
 11. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Azt írják itt, hogy:

  "Magyarország jelenleg nem teljesíti vállalását, a NATO 2016-os jelentése szerint 2 százalék helyett csak a GDP 1,01 százalékát költötte védelmi célra."

  Máshonnan nézve még ennyi sincs.
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mutatjuk_hogy_szortak_szet_szazmilliardokat_orbanek.629698.html
  ...
  A minisztériumok kiadásai 2016-ban (milliárd forint)
  MEGNEVEZÉS ÉVES DECEMBER DECEMBER ARÁNYA (%)
  Honvédelmi Minisztérium 332,5 60,6 18,2
  ...
  Összesen 18 973,1 3 390,6 17,9
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------

  E szerint a költségvetés 1,75%-a van a HM-nél, ami a GDP arányában kb. 0,9%. Persze lehetnek a költségvetésben HM-en kívüli katonai tételek is, a NATO adat feltehetően közel van az igazsághoz, az ő számítási módszereik szerint.

  Idén - asszondták - 50 milliárddal kap többet a HM.
   
  fishbed and fip7 like this.
 12. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Kemény, hogy még mindig milyen sok pénz van a költségvetésben és mennyire nem adnak belőle a honvédelemre.
  Bár hozzá tenném, hogy ilyen rossz struktúra mellet úgy elfolyna + 100 milliárd, hogy észre sem vennénk.... :(
   
 13. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Iszonyat gazdag ország vagyunk.
   
 14. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

 15. Kukorica János

  Kukorica János Well-Known Member

  Én nem vagyok NATO párti, azokat is nagyon utálom, akik más háta mögül emberkednek. Az egész NATO csatlakozás nekem úgy jött le, hogy mind "jobb" és baloldalon tapsikolva cserélték le hivatalosan is az ülepet, amit addig nyaltak. Közben megszüntettek fegyvernemeket és önként(!!!) a trianoni követelményszintre züllesztették a hadsereget. Pedig nem ez volt a követelmény, ám a rendszerváltás utáni újmagyar jobbliberális és balliberális szervilizmus önszabályozóan visszaállította a hadsereget az 1920-as szintre. Esküszöm néha az az érzésem, hogy ezeknél, még a komcsik is nagyobb hazafiak voltak.
  A hadsereg szerepéről, ugye az oldal profiljából adódóan, jórészt mint háborús tényező esik szó. Ám sokan elfelejtik, hogy például a sikeres külpolitikának is három alapja van: PÉNZ, HADSEREG, DEMOGRÁFIA
  -Ugye a PÉNZ az magától értetődő dolog. Kell hozzá egy erős gazdaság. (nincs) Pár napja olvashatott róla a nagyérdemű cikket, hogy a magyar gazdaság növekedése EUs pénzek nélkül, csak egy álom lenne. Egyáltalán nem vagyunk, önellátóak, írd és mondd, még mezőgazdasági termékekből sem.
  Csak egy is kultúrbonbonként azoknak akik elolvassák. 1920-ra a területi elcsatolások az oláh és egyéb rablások révén 40%-al csökkent a magyar GDP az 1913-as háború előtti szinthez képest. 1925-re ezt ledolgoztuk, sőt 1926-ra egyensúlyban volt a költségvetési mérleg és 1927-re már külkereskedelmi többletünk volt. Tudjátok, hogy 2009-es válság hatására mennyit csökkent a magyar GDP? 6.9%-ot!! Tudjátok, hogy ezt meddig tartott ledolgozni? 2015-ig. Emlékeztek, hogy 500 milliárdért bevezettük az egykulcsos adórendszert, ami fú de tökéletes (már nyugaton megbukott mire bevezettük) mantrázta a sok hülye. Tudjátok hány kulcsos volt 1921-ben az az adórendszer amit a Bethlen kormány bevezetett? 7, hét, seven, sieben, sapte. :D:D csak egy kis kultúrbonbon Orbánisztán felvirágozódásához azoknak akik nem tudnak betelni a pártharsonákkal.
  - Ugyebár azt mindannyian tudjuk, hogy a HADSEREGünk létszáma, az kutyástól macskástól kb 30 000 fő. Ennek a töredéke a hadrafogható katona. Nincsenek olyan hagyományos fegyvernemeink, mint tüzérség(!!!), alig vannak hadrafogható páncélosaink a T72-ket még a gyurcsótányék alatt eladtuk Iraknak, az ISIS azóta köszöni szépen őket :D nekik még jó :D A légvédelmünk az némi mistralból áll, senki ne álmodozzon már Budapest körüli légvédelmi gyűrűről. Nincsenek szállítóhelikoptereink kivéve azt a pár 456 234 évest. Ráadásul hiába vagyunk 16 éve egy nyugati szövetségi rendszer tagjai a hadseregünk még mindig az 1991-ben kivonult orosz hadsereggel mutat lényegesen nagyobb kompatibilitást, sem mint a nyugati szövetségeseinkkel, persze a tisztesség kedvéért jegyezzük meg, hogy a kompatibilitási probléma, az egy általános dolog a NATO-n belül. Tehát a konklúzió az, hogy hadseregünk sincs. (nem írom ide, hogy a Horthyék, ennél sokkal szarabb időkben mi mindent megtettek, hogy ne legyünk annyira kiszolgáltatottak és valami seregünk legyen)
  - Bármilyen hihetetlennek is hangzik elsőre, de a DEMOGRÁFIA is beleszámít abba, hogy egy ország milyen eréllyel tudja képviselni az érdekeit. Máshogy állnak, hozzá a jobb politikai érdekérvényesítő képességgel rendelkező országok, egy olyan országhoz, amelyiknek dinamikus növekvő lakossága van (pl folyamatosan bűvülő piac) és máshogy egy olyanhoz, aminek, huzamosabb ideje, folyamatosan csökken a lakosság száma. Ha a saját helyzetünkre gondolunk, nálunk az egy főre jutó gyermek áldás 1.4 / család (siralmas szám), ha levonjuk belőle a cigányokat akkor olyan 0.8 / család (még siralmasabb) körüli szám fog kijönni.

  Összegezve a leírtakat, ami mind a három területben közös az az, hogy a 90-as évek óta nem létezik semmilyen központi hosszútávú stratégia az egyes területeken. Nem hogy mind a 3 területet összefogó elképzelés. Ezért amint nap mint nap láthatjuk, a magyar külképviselet erélytelen. Például egy 5 milliós szlovákia, simán megfosztja az ott élő magyarokat a tót állampolgárságuktól, ha felveszik a magyart. Nincs erdélyi autonómia, nincs délvidéki autonómia, helyette van elvándorlás, bocsánat újbeszélül kalandozás, meg fejtörés és spekuláció, hogy honnan töltsük föl az elvándorolt népességet, mert lassan működési zavarokat fog okozni a szakemberhiány mert 30% lószaremelés nem egyenlő a kint ugyanazért a kuli melóért 3x annyit keresekkel.
   
  dragonette and antigonosz like this.
 16. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Akkor lesz itt egy rendes hadsereg, ha azzal vàlasztàst lehet nyerni. Minden mâs, az duma. Erről szól minden.
  Legyünk őszinték, a lakóssàg legnagyobb részének a honvèdelem nem fontos. Sőt. Mert ugye abból a pènzből lehetne bèreket emelni stb.
   
 17. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Látom a szar is szar számodra. Azt is látom , hogy egyes részekhez lila gőzöd sincs, mint pl. az adózás, gazdaság, demográfiai folyamat lassítása ill.megfordítása, vagy hogy miért alakult vízfejűvé a MH . Ezeknek a rendszer szintű megismerése, kibeszélése nélkül csak sárdobálás és nem a valós bajok megszüntetésének mikéntjéről beszélhetünk.
   
 18. yangwenli

  yangwenli Active Member


  Az is meglehet,h. majd megprobaljak ugy eladni neki a dolgot,h. a hivatalos 2%-ra noveles ugyan lassu lesz, DE a fejlesztesekre szant penzek kulon alapbol jonnek majd "amit ha beleszamolnank. . . ". Pl. anno a helikopterekre szant penz se a honvedseg keretebol ment volna. Persze siman meglehet,h. Mattis egy ilyen probalkozast az irodajaban csak siman felkezzel lesopor az iroasztalarol, godolva "ezek mar megint sunnyognanak" :p
   
 19. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Csak egy szösszenet úgy nehéz külpolt tervezni, hogy demokráciában pártok között nincs minimális eggyetértés.
  Valamint eggyes politikai csoportok, Brüsszelben és más hova futnak árulkodni, ha nem az ő szavuk a döntő.
  Úgy nem lehet tervezni és mások se tudnak velünk. Tervezni
   
  dragonette and fip7 like this.
 20. MuldR

  MuldR Well-Known Member

  A katonák nyugdíj kifizetését át kell tenni NYUP-ból a honvédelmi költségvetésbe mint az USAban, és máris megvan a 2%.
  Esetleg még 2 kórházat becsapni a honvéd kórház alá.
   
  tindalos, dragonette, laiki and 5 others like this.

Ezen oldal megosztása