1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Jóhogy,demokrácia van.
   
  b4l4g3 and zsolti like this.
 2. rappali_

  rappali_ Well-Known Member

  Népszavazást BÁRKI kezdeményezhet, akár magánszemély is. Más kérdés, h ehhez a kérdést is meg kéne tudni fogalmazni, de eddig sem terjed a jelenlegi ellenzéki intellektus (plussz összesen nincs annyi szavazójuk, amely a beadvány érvényesítéséhez kell).
   
  fip7, csibeszke, Pocok75 and 4 others like this.
 3. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Akkor lehet ennek egy sajátos bája, ahogy ex munkásőrök, Kádár fanatikusok miközben ott vannak a tömegben, a fiatalabb liberálisok akikkel együtt tüntetnek, ordibálják a ruszkik házát. Érdekes lehet egy két ilyen szitu ;).
   
  megazez and b4l4g3 like this.
 4. b4l4g3

  b4l4g3 Well-Known Member

  csípte is a szemét a demokratikus nyugatnak
   
  gioo and svajcibeka like this.
 5. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Nem értem,hogy kiket értesz ezen jelzős szerkezetek alatt,engem sanszosan nem,mert meggyőződéses heteró vagyok,gyakorlom,és élvezem is,nem vagyok keresztény,sem semmilyen vallású.
  Miért kellene mindenkinek,mindenben egyet érteni?
  Nem mellesleg a HTKA kifejezetten magas szakmai színvonalat képvisel,még a hozzám hasonló haditechnikai almafabékák is mindent megtalálnak benne.
  Miért van az,hogy ha valaki megsértődik a biztpolban,akkor az egész HTKA színvonaltalanná,szakmaiatlanná válik egyből-szerinte-?
  Nem kell biztpolozni,vagy a demokrácia szabályai szerint meg kell hallgatni a másikat is,és vagy egyetértünk vele,vagy nem.
  Kb a 80%-a az oldalnak nekem Kínai,és nem is érdekel,de ami érdekel,azt követem,írok bele,kérdezek belőle,de ettől még a maradék 80% nem szakmaiatlan,szinvonaltalan.
  Szóval ohne picsogás,azt olvasd,kommenteld ami neked fekszik,a többit engedd el,meg mindenki,aki ott nyafog,ahol nem értenek vele egyet.
  Peace.
  :)
   
  emel, blitzkrieg, fip7 and 5 others like this.
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Lezárva
   
  b4l4g3 and arcas like this.
 7. ProPatria

  ProPatria Member

  Az a baj, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a modern huszadik század Európára szűkített történelmével sem. Nem merül fel bennük a kérdés, miért van például elszigetelt, különálló orosz populáció a Krímen. Azért, mert a korábbi évszázados népességét, a krími tatárokat, akik ennek a területnek lakóit adták, egyszerűen internálták, kitelepítették, vagy megölték a szovjet érában.
  Az ukrán SZSZK határainak kijelölésén túlnyúlva jelentős ukrán városok voltak még keletebbre, a kijelölés az ukrán népesség tényleges kiterjedtségét nem rajzolta körbe.

  [​IMG]
  Ezek a szovjet érában készített térképek.
  [​IMG]
  Még Kubánban is ukrán nyelvű népesség volt. Jelenünkben ezek már mind orosz lakosúak. És az, hogy a mai Ukrajna délkeleti csücskében ma oroszok élnek, az annak következménye, hogy az oroszok a sztálini '30-as évektől Ukrajnában szisztematikus, tervszerű betelepítéssel milliós számmal jelentek meg, ami különböző intenzitással folytatódott a Szovjetunió egész ideje alatt. Ehhez pedig helyet a holodomorral csináltak, többmillió helyi ukrán likvidálásával. Aki ennek tapsol, az legitimálja a románok erdélyi térfoglalását is, ami ehhez hasonlóképpen lezajló, '70-es évekbeli tudatos népességátalakítással generált többséget a helyi népességgel szemben a mesterséges betelepítésekkel. Aki támogatja az oroszokat ebben a kérdésben, kezet foghat a románokkal, és pezsgőt bonthat a trianoni békediktátum 2020-as évforfulóján is, mert ugyanazt teszik az oroszok is most. Magunkat köpnénk le ezzel.
  Az pedig számomra kérdéses, hogyan nem szúrhatja önmagát hazaszeretőnek tartó, nemzeti érzelmű embernek a szemét a Krímbe kitűzött sarló-kalapács, míg ukrán oldalon Lenin-szobrok döntögetése megy, hogyan lehet szimpatikus a méteres vörös csillag előtt pózoló Putyin, vagy ünnepelheti a Sztálin-portrékkal vonuló oroszok külpolitiláját.
  Nem hiszem, hogy egy Pride, vagy egy gendersemleges vécé ér annyit, hogy összejátsszon bárki ezért a posztszovjet lázban égő kommunistákkal. Én legalábbis ebben polgári konzervatív értékrendet képviselek, koherens véleményben vagyok, ugyanúgy gondolkodok róluk, mint tíz éve, amikor ebben egyetértés fogadott azoktól, akik ma magyarellenes minősítéssel illetnének.
  És főleg nem egy olyan kérdésben, amiben bele lehet illeszteni saját helyzetünket - és nem, nem az ukrajnai oroszok párhuzamát az erdélyi magyarsággal, hanem az erőszakosan elvett területet, amin milliós, tervszerű betelepítés történt a helyi népesség elnyomására, mint Ceaușescu által Kolozsvár, Nagyvárad, Marosvásárhely, és más magyar városok demográfiájában zajlott az le a regáti románok milliós betelepítésével.

  Btw. Bár itt sokan abban a véleményben vannak, hogy a kormány a szomszédos állam ellen (hova tovább, az oroszok segítségére számítva!) fegyverkezik, sőt, hogy ez válasz mások fegyverkezéseire a régióban, ez súlyos tévedés.
  Egyfelől, nem fogunk NATO-tagokkal háborút vívni NATO-tagokként. Ezt felejtsük el. Lehet mondani, hogy "de a történelem szövetségei, stb", ami igaz is. Csakhogy ez egy egészen a jellegű szövetség. Európa majd minden országa tagja, és még Észak-Amerika is, és nagyon csekély az esélye, hogy mindannyian egyszerre akarjanak kilépni belőle. Márpedig ez a lényeg. Más, példának hozott szövetségektől ez különbözteti meg. Nem lehet csak Norvégiával háborúba kerülni Portugália nélkül, aki Lengyelországgal kerül konfliktusba, Olaszországgal is, és így tovább. Igen, ha a szövetség csak a szomszédos államokból, és belőlünk állna, volna lehehőség rá, hogy pillanatnyi érdek szerint felbomlik, háború lesz. De nem csak belőlük. Ha Szlovákia, Románia, Horvátország kilép a NATO-ból? Nagyon jó. Mi attól még tagjai vagyunk, és Franciaország is, Kanada is, Spanyolország is. Mi a francot változtatna ez bármin? Lépjenek! Nem lesz háború sem Szlovákiával, sem Romániával, sem Horvátországgal. Ezt felejtsük el végre. Mert nem lesz.
  A fegyverkezés pedig - bár olvastam itt olyanokat, hogy ó, hát nem jelentik be, hogy a szomszédok ellen megy, de "mind tudjuk" - éppen a NATO-tagokkal összehangolva, és abba illeszkedően történik, az oroszok ellen.
  Nem véletlen, hogy mindenki (nem, nem csupán a szomszédaink, hanem Lengyelország, Bulgária is, akiknek nem sok érdekük fűződik a galád megtámadásunkban) most kezdett haderőfejlesztésbe, ugyanazon a területeken, mint mi (légierő, ezért vettek egyszerre a horvátok, a szlovákok, és a románok is F-16-okat, és volna szándékuk a bolgároknak is, ha nem lennének legatyásodva, mi pedig, akik kipipáltuk ezt már a Gripenekkel tíz éve, más légi képességeket, mert ezt jelöli meg a NATO össznemzeti iránya), és ugyanolyan időbéli vállalásban, mint a mi Zrínyi 2026-unk. Ezek összehangolt, egymással párhuzamos fejlesztések, azonos indulással, és azonos időtávra, hasonló területekre, mivel a NATO saját strukturális erősítése. A nehézdandár kiépítése a NATO-n belül megejtett walesi vállalásunk. Nem egy homályos szándékú terv. Az ok pedig mind a kormányfő, mind a vezérkari főnökség, mind az összhaderőnemi parancsnokság véleményformálásában egyöntetű. És aki előtt kérdéses, hogy az oroszok ellen fegyverkezünk-e, olvassa:

  "Keleti és déli veszély fenyegeti Európát, a keletit úgy hívják Oroszország, a délit úgy, hogy terrorizmus."
  Orbán Viktor miniszterelnök, 2018.07.12.

  "
  Európának a biztonságát az Egyesült Államok hadereje nélkül is biztosítani kell Oroszország ellenegy közös hadsereggel.
  [...]
  Az orosz–magyar viszony fontos számunkra, de nekünk Magyarország katonai biztonsága az első, Oroszországgal gazdasági együttműködésre törekszünk.
  [...]
  Márpedig az energiapolitikai nem szerelemre, hanem profitra épül. Rossz hír ez Magyarország számra is, hiszen érdekünk, hogy Románia minél sikeresebben és minél nagyobb mennyiségű gázt tudjon kitermelni, és így lehetőség nyíljon Magyarország számára, hogy az egyetlen nem orosz forrásból származó gázhoz hozzá tudjunk férni. – mondta."
  Orbán Viktor miniszterelnök, 2019.02.14.

  Van egy erős sejtésem, és ez is erre enged következtetni, hogy az Oroszországgal való hangvételt kiköveteli a kizárólagos energetikai függés az orosz gázimporttól, és az ezzel járó kiszolgáltatottság, amit egy kormányfő egyszerűen reálpolitikusként nem ignorálhat, hiszen pár hónapnyi szükségletet fedező tárolt tartalékunk van a saját gázkészletből. Ez valamilyen keretek között meghatározza a diplomáciai nyelvet. De van bennem egy olyan érzés, hogy ennek a függőségi viszonynak a kiiktatása, plurális források megszerzése (a fontosságukban hangoztatott román alternatív beszerzési vonalak) látványosan átalakítaná a mostani beszédstílust az orosz diplomácia felé.

  Ebbe teljesen belecseng a honvédelmi vezetés is, Böröndi Gábor dandártábornok úr, az ÖHP parancsnokhelyettese szavai szerint:
  Quote:
  "[...] Európa olyan biztonsági kihívással küzd, ami két dologra vezethető vissza. Az első könnyen felismerhető és definiálható, ez pedig Oroszország kelet-ukrajnai beavatkozása. A másik, az illegális migráció, ami inkább tünet, méghozzá Afganisztán, Irak, Szíria, Mali, Szomália és a többi válsággóc tünete, ahol a nemzetközi haderők a konfliktusokat nem tudták felszámolni."
  2016.04.21.

  Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr, és Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának korábbi elnöke is közös véleményben fogalmazta meg tavaly november 27-én, hogy "a NATO-ban az egyik legfontosabb fenyegetést Oroszországban látják."
  Benkő Tibor honvédelmi miniszter úr több más (akár videós) interjúban is Oroszországra hivatkozott, mint a Magyarországot érő egyik legnagyobb fenyegetettség.

  Korom Ferenc altábornagy úgy fogalmazta meg: "[...] A haderőnek 2026-ra nem csupán a hagyományos, hanem a hibrid és a kiber hadviselésre kell felkészülni, valamint a tömegpusztító ballisztikus rakéták elterjedése miatti hatásokra is tudnia kell reagálni.
  A Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program kiemelt célja, hogy a Magyar Honvédség 2026 végére korszerű, a régió egyik meghatározó haderejévé váljon, amely biztosítja Magyarország és a magyar emberek biztonságát – hangsúlyozta.
  "
  Nyilvánvalóan felismerhető, hogy nem a szlovák kibertámadások, vagy a román ballisztikus rakéták a célkitűzés alanyai, hanem az orosz fenyegetettség elhárítása.

  Mind a miniszterelnök, mind a honvédelmi miniszter, mind a vezérkari főnök, mind az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese világosan, és többször beszélt arról: az oroszok fenyegetésére válaszul fegyverkezünk.

  Ezt nem CIA-ügynökök, nem is a zsidó háttérhatalom ármánykodása mondja, hanem a Magyar Honvédség tagjai, akik tevőlegesen szolgálnak a magyar állampolgárok biztonságáért, közöttük én is.
   
  HAndrás, Sulaco, Kishuszár and 2 others like this.
 8. ProPatria

  ProPatria Member

  Más európai országok is. Kereskedünk is velük, mi is, Európa is, az USA is. Az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere Kína.
  Amíg nem zöld ruhás, sisakos emberek építik az atomerőművet, ami civil beruházás, és piaci alapú, addig ahhoz, amit én írtam, semmi köze nincs.
  Fegyvert például már nem vettünk tőlük, és nem is adtunk el.
   
  HAndrás likes this.
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  Amúgy szépen és jól összeszedetten írta meg a dolgot. Mégha nem is mindenben értek egyet vele.
   
  HAndrás and tindalos like this.
 10. ProPatria

  ProPatria Member

  Köszönöm. Nem szolgál újként ez az életemben. Amikor a határon láttam el szolgálatot, orbánjanicsározva voltam, a másik oldalról.
  De mindkét engem becsmérlő felet védem, akkor is, ha ezért leköpnek engem.
  Az embereket akkor is szeretni kell, ha nem érdemlik meg.
   
  HAndrás likes this.
 11. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Viktornak volt erre egy mondása. Valami olyasmi hogy " ne Azt nezd amit mondok hanem..."
   
 12. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Ezt most nem kötekedésből kérdezem,de te személyesen is úgy gondolod,hogy Oroszo. katonai fenyegetést jelent ránk nézve?
   
 13. ProPatria

  ProPatria Member

  Erre a mondásra talán nem emlékeznrk néhányan, pedig nem régi:
  "Lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik."

  Az már bőven elég, hogy egy mellettünk lévő, velünk szomszédos országban háborút folytatnak, mert Magyarországnak a szomszédos országokban is rengeteg nemzetrésze él, így érdekünk a régió stabilitása. Jelenleg magyarok halnak meg egy posztszovjet birodalmi nosztalgiától fűtött orosz péniszméregetés miatt, amivel újra "tényezőkké" akarnak válni nemzetközi szinten, noha GDP-jük az olasz gazdaság szintjén van.
  Oroszország és a NATO között konvencionális háborúra kicsi az esély (de nem lehet csak a nukleáris kölcsönös megsemmisíthetőség MAD-doktrinájára alapozni, kellenek a hagyományos fegyverzetek), ugyanakkor a hibrid hadviselésre akár a Baltikumban - ma már, pár éve még nem így volt - látok esélyt, illetve Finnország és Svédország sem véletlenül szándékozik a NATO-ba lépni, utóbbiban a sorkötelezettséget is visszaállították, akár a Baltikumban.
  Pár éve még a Krím annektálásában sem hittem volna. Egy éve még az ukrán matrózok jogtalan fogvatartásában sem. Mindig lejjebb kerül a szint, ami a nem megszeghető nemzetközi norma.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Így működik a világ!Az erősebb diktál.Az USA is így jött létre csak erről hajlamosak vagyunk megfeletkezni mert nem 30 éve vokt hanem 200.Persze lehet emiatt rosszallóan nézni hovatovább fel is lsehet háborodni jogosan csak nincs sok értelme mert amióta az első ősember a kezébe vett egy bunkót meg leszúrt harom botot és azt mondta,hogy ami ezen belül van az enyém azóta így mennek a dolgok.
   
  haubagoi, fip7, zsolti and 5 others like this.
 15. ProPatria

  ProPatria Member

  Ez gyakori válasz. Igen, valaha így volt. Elvenni egy területet az erősebbnek. Ebben nincs vita. Valaha rabszolgát tartani sem volt furcsa, a kínvallatás sem, vagy boszorkányokként elégetni embereket.
  De a társadalmi fejlődés meghaladta ezt Európában. Az oroszok pedig a végletekig akarják bizonyítani, hogy nem zárhatóak ki Európából, sőt, Lavrov megfogalmazása szerint Katalin cárnő egy miniszterének mondásához tartaná helyesnek a visszatérést, miszerint "Egyetértésünk nélkül még egy ágyút sem lehetne elsütni Európában."
  Az orosz gondolkodás megragadt valami általuk képzelt múltbéli, egyébként sosem igazán létező nagy szerepben, és nem európai mentalitásúak, a legkevésbé sem azok. Nem beszélek itt LMBTQ-jogokról, vagy más hasonlókról, nem ez tesz európaivá. De ami az európai normalitást jelenti, az Lengyelországon túl már véget ér.
   
 16. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ez szerintem a boldog békeidők rózsaszín agyszüleménye, aminek a világgazdasági helyzet romlásával és az erőforrások lassú fogyásával a népességnövekedéssel párhuzamosan, hamarosan csúnya vége lesz.
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Én pedig azt látom,hogy az európai gondolkodás elkalandozott valamilyen álomvilágba amiből óriási pofonokkal ébreszti(ébresztené)a valóság.
   
  haubagoi, fip7, zsolti and 6 others like this.
 18. krisss

  krisss Well-Known Member

  DE MÉG MINDIG MENJÜNK ÁT A MAGYAR BIZTPOL TOPIKBAAAA!! MAAACK LÉGYSZÍÍÍ!! :hadonaszos:
   
  zsolti and antigonosz like this.
 19. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  Ha emiatt szúrós szemmel nézel moszkva irányába, akkor tegyél így berlin, london és washington felé is!
  Ui: felkészül kína.

  Lehet valaki erkölcsös, de az úgy jár, mint dánia kínával kapcsolatban. Ez reálpolitia.
   
  zsolti likes this.
 20. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Néhány nyugat-európai szerint meg a Lajtánál ér véget az európai normalitás. Az ilyen komentekből mindig párolog egy enyhe fasizmus szag. Engedjük már el ezt a untermensch-übermensch leosztást könyörgöm,2019 van.
  Más és más történelmű,kultúrájú országokal van tele Európa és a világ.
   
  haubagoi, fip7 and zsolti like this.
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása