1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Szép összefoglaló, köszönöm.
  Ugyanakkor továbbra is feláll a szőr a hátamon, ha valaki ki akarja verni a felkelőket (azaz milliós népességet). Én pl simán hiszek a történelmi Magyarország gondolataiban, mégsem akarnék kiverni románokat, szerbeket, vagy éppen szlovákokat.
  A kommentem kivert felkelőkre vonatkozott, ami valójában milliók elüldözését, avagy jogfosztását jelenti.
  Az orosz fenyegetés szerintem annyiban igaz, hogyha kellően sarokba szorítjuk, vagy a szankciós politika kilátástalanná teszi a helyzetüket, azzal ki lehet provokálni egy megelőző csapást a részükről, amivel jogalapot nyerhet egy orosz ellenes támadás.
  Sajnos a kiprovokált háborúkra ugyanúgy találhatunk példákat a történelemben, mint még fogunk is...

  az oroszok fenyegetésére válaszul fegyverkezünk- Alkalom adtán nézz meg pár védelmi költségvetést is... Oo. nincs pariban.
   
  vilmoci likes this.
 2. ProPatria

  ProPatria New Member

  Naiv gondolat a Kárpátián és Magozott Cseresznyén felnőtt nemzedéknek víziója az európai országok - főleg NATO-tagállamok - között megvívott háborúról.
  Semmi racionális nincs ebben az elképzelésben. Szlovákia megtámadná Magyarországot? (Túl azon, hogy ha kilépne is a NATO-ból, mi még benne lennénk, ha Románia, Szlovákia, Horvátország egyszerre lépne ki egy összeesküvés alatt belőle, a többi kéttucat tagállam akkor sem lépne ki.)
  Mivel? Egyik közép-kelet-európai országnak sincs elég konvencionális hadereje egy ország katonai megszállásához. Mit csinálni Szlovákia párezer bevethető katonával? Mit Magyarország ugyanennyivel?
  A jelenlegi fegyverkezés önmagában csekély mértékű egy-egy ország részére globális értelemben, nem más országok megtámadására irányul. Hanem a NATO kollektív védelmi képességeinek egy-egy tagállami beadása az összeségbe.
  Nem véletlen, hogy azonos területeken, és közel azonos módon zajlanak!
  Gondolom, nem mondok senkinek újat azzal, hogy 44 darab harckocsival - legyenek akármilyen modernek is - nem lehet területeket annektálni. Sem megtartani. De most azt kell magyaráznom, amit 5 éve a NATO-ra hivatkozva a Honvédség felszámolása mellett kardoskodó baloldali liberálisoknak:
  A NATO nem valami isteni védőbúra, ami ránkterül, hanem a tagok kollektív védelme. Annyi az ereje, amennyi a tagjai ereje. Amikor azt mondják, úgysem tudnánk legyőzni senkit 14 db Gripennel, mit érnénk az oroszok ellen, meg amúgy is ott a NATO - ekkor magyaráztam azt, hogy a szövetségben a tagok képességei kiegészítik egymást, egy közös rendszerbe állnak fel. Nekünk nem kell világverő haderőt fenntartanunk, nem kell az oroszokkal szemben a sikernek akár csak csekély reményével is önállóan kiállni tudó hadsereggel bírnunk. Csak annyit kell biztosítanunk, amit méretünkből és szerepünkből fakadóan hozzá kell adnunk a közöshez. Nem méreten felüli vállalás az országnak. De annyit igen. Mert a NATO ez, nem egy fogalom, aminek a neve mágikus erővel megvéd, ha magunkon hordjuk.
  Most ugyanezt kell itt is magyaráznom. Egyik régióbeli országnak sincs itt operatív képességű, számottevő hadereje.
  És még egy parktikus kérdés. Tegyük fel, hogy akár Szlovákia, akár Románia lerohanja és bekebelezi Magyarországot.
  ...Mi a tökömnek?
  Ezen elgondolkodott már valaki? Mit kezd Szlovákia kétszer annyi magyarral, mint saját maga lakossága? Hogy kell-e 10 millió plusz magyar anyanyelvű Romániának?
  Értem én, hogy bennünk van a korábbi országcsonkítás traumája, okkal, és nem is szívlelem a kisebbségüldöző politikáját a szomszédos államoknak. De a realista, józan eszünket tartsuk meg. Ennek sem gyakorlati értelme, sem eleve már kivitelezhetősége nem lenne.
   
  HAndrás and Robur like this.
 3. fenntartható fejlövés

  fenntartható fejlövés Well-Known Member

  Naiv gondolat a romkocsmában 444-et olvasó nemzedék egy tagjától.
  EU-tagok is vagyunk, aminek egyik "alappillére" -imádják ezt a kifejezést- az emberi jogok védelme. Na most:
  Romániában megszüntetnek egy magyar nyelvű egyetemi képzést.
  Úzvölgy.
  Az ún. Szlovákiában betiltják az idegen himnuszok éneklését, tudjuk, hogy a magyarral volt gond. (Az most irreleváns, hogy ezt nem vitték végig).
  A csatlakozni akaró Ukrajnában betiltják a magyar és más idegen nyelvek használatát. És oldalakon keresztül lehetne sorolni.
  Ez mind az EU asszisztálásával történt! Hirtelen nem is olyan fontos számukra az a bizonyos "alappillér", ha rólunk van szó. Ezek után szerinted melyik nagy NATO tag mozdulna meg az érdekünkben egy esetleges konfliktus esetén? Hadd áruljam el: egyik sem. És hidd el, a környező népek alig várják, hogy betegyék a bocskorukat az országba.
  Nem az oroszok ellen kell nekünk fegyverkezni, hanem a környező országokkal szemben kell egy olyan haderőt felépíteni, ami az adott pillanatban elgondolkodtatja őket.
   
  notaricon, Pogány, arcas and 7 others like this.
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  Kitalalom: Te vagy a fuggetlen szakember, mindenki mas pedig neonaci?
  Ja, most allhatunk neki atomot gyartani... vagy mi csak az agyaggalamb szerepere keszulunk?
  A tortenelem tankonyvek talan viccnek vannak? Leci lapozz mar bele egybe!
  Annak nincs ertelme, hogy oroszorszag ellen fegyverkezunk konvencionalis fegyverekkel. Oke, nyilvan ezt mondja minden politikus es katonai vezeto, de csak azert, mert mast nem is mondhat. o_O
  Remeljuk a szomszedokkal sem lesz semmilyen konfliktus, bar ennek azert nem nulla az eselye. A nyugati orszagok stabilitasa viszont csokkenni fog a kovetkezo evtizedekben. Na ezert mar inkabb muszaj egy stabilitast biztosito haderot felallitanunk.

  (Lehet ezt inkabb a beszelgeto/magyar biztpol topikban kellene kitargyalni.)
   
  b4l4g3, arcas, dragonette and 8 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása