1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Guest által indítva @ 2013. február 20..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Szép összefoglaló, köszönöm.
  Ugyanakkor továbbra is feláll a szőr a hátamon, ha valaki ki akarja verni a felkelőket (azaz milliós népességet). Én pl simán hiszek a történelmi Magyarország gondolataiban, mégsem akarnék kiverni románokat, szerbeket, vagy éppen szlovákokat.
  A kommentem kivert felkelőkre vonatkozott, ami valójában milliók elüldözését, avagy jogfosztását jelenti.
  Az orosz fenyegetés szerintem annyiban igaz, hogyha kellően sarokba szorítjuk, vagy a szankciós politika kilátástalanná teszi a helyzetüket, azzal ki lehet provokálni egy megelőző csapást a részükről, amivel jogalapot nyerhet egy orosz ellenes támadás.
  Sajnos a kiprovokált háborúkra ugyanúgy találhatunk példákat a történelemben, mint még fogunk is...

  az oroszok fenyegetésére válaszul fegyverkezünk- Alkalom adtán nézz meg pár védelmi költségvetést is... Oo. nincs pariban.
   
  vilmoci likes this.
 2. ProPatria

  ProPatria Member

  Naiv gondolat a Kárpátián és Magozott Cseresznyén felnőtt nemzedéknek víziója az európai országok - főleg NATO-tagállamok - között megvívott háborúról.
  Semmi racionális nincs ebben az elképzelésben. Szlovákia megtámadná Magyarországot? (Túl azon, hogy ha kilépne is a NATO-ból, mi még benne lennénk, ha Románia, Szlovákia, Horvátország egyszerre lépne ki egy összeesküvés alatt belőle, a többi kéttucat tagállam akkor sem lépne ki.)
  Mivel? Egyik közép-kelet-európai országnak sincs elég konvencionális hadereje egy ország katonai megszállásához. Mit csinálni Szlovákia párezer bevethető katonával? Mit Magyarország ugyanennyivel?
  A jelenlegi fegyverkezés önmagában csekély mértékű egy-egy ország részére globális értelemben, nem más országok megtámadására irányul. Hanem a NATO kollektív védelmi képességeinek egy-egy tagállami beadása az összeségbe.
  Nem véletlen, hogy azonos területeken, és közel azonos módon zajlanak!
  Gondolom, nem mondok senkinek újat azzal, hogy 44 darab harckocsival - legyenek akármilyen modernek is - nem lehet területeket annektálni. Sem megtartani. De most azt kell magyaráznom, amit 5 éve a NATO-ra hivatkozva a Honvédség felszámolása mellett kardoskodó baloldali liberálisoknak:
  A NATO nem valami isteni védőbúra, ami ránkterül, hanem a tagok kollektív védelme. Annyi az ereje, amennyi a tagjai ereje. Amikor azt mondják, úgysem tudnánk legyőzni senkit 14 db Gripennel, mit érnénk az oroszok ellen, meg amúgy is ott a NATO - ekkor magyaráztam azt, hogy a szövetségben a tagok képességei kiegészítik egymást, egy közös rendszerbe állnak fel. Nekünk nem kell világverő haderőt fenntartanunk, nem kell az oroszokkal szemben a sikernek akár csak csekély reményével is önállóan kiállni tudó hadsereggel bírnunk. Csak annyit kell biztosítanunk, amit méretünkből és szerepünkből fakadóan hozzá kell adnunk a közöshez. Nem méreten felüli vállalás az országnak. De annyit igen. Mert a NATO ez, nem egy fogalom, aminek a neve mágikus erővel megvéd, ha magunkon hordjuk.
  Most ugyanezt kell itt is magyaráznom. Egyik régióbeli országnak sincs itt operatív képességű, számottevő hadereje.
  És még egy parktikus kérdés. Tegyük fel, hogy akár Szlovákia, akár Románia lerohanja és bekebelezi Magyarországot.
  ...Mi a tökömnek?
  Ezen elgondolkodott már valaki? Mit kezd Szlovákia kétszer annyi magyarral, mint saját maga lakossága? Hogy kell-e 10 millió plusz magyar anyanyelvű Romániának?
  Értem én, hogy bennünk van a korábbi országcsonkítás traumája, okkal, és nem is szívlelem a kisebbségüldöző politikáját a szomszédos államoknak. De a realista, józan eszünket tartsuk meg. Ennek sem gyakorlati értelme, sem eleve már kivitelezhetősége nem lenne.
   
 3. fenntartható fejlövés

  fenntartható fejlövés Well-Known Member

  Naiv gondolat a romkocsmában 444-et olvasó nemzedék egy tagjától.
  EU-tagok is vagyunk, aminek egyik "alappillére" -imádják ezt a kifejezést- az emberi jogok védelme. Na most:
  Romániában megszüntetnek egy magyar nyelvű egyetemi képzést.
  Úzvölgy.
  Az ún. Szlovákiában betiltják az idegen himnuszok éneklését, tudjuk, hogy a magyarral volt gond. (Az most irreleváns, hogy ezt nem vitték végig).
  A csatlakozni akaró Ukrajnában betiltják a magyar és más idegen nyelvek használatát. És oldalakon keresztül lehetne sorolni.
  Ez mind az EU asszisztálásával történt! Hirtelen nem is olyan fontos számukra az a bizonyos "alappillér", ha rólunk van szó. Ezek után szerinted melyik nagy NATO tag mozdulna meg az érdekünkben egy esetleges konfliktus esetén? Hadd áruljam el: egyik sem. És hidd el, a környező népek alig várják, hogy betegyék a bocskorukat az országba.
  Nem az oroszok ellen kell nekünk fegyverkezni, hanem a környező országokkal szemben kell egy olyan haderőt felépíteni, ami az adott pillanatban elgondolkodtatja őket.
   
  gergo55, haubagoi, Gyurma and 10 others like this.
 4. zeal

  zeal Well-Known Member

  Kitalalom: Te vagy a fuggetlen szakember, mindenki mas pedig neonaci?
  Ja, most allhatunk neki atomot gyartani... vagy mi csak az agyaggalamb szerepere keszulunk?
  A tortenelem tankonyvek talan viccnek vannak? Leci lapozz mar bele egybe!
  Annak nincs ertelme, hogy oroszorszag ellen fegyverkezunk konvencionalis fegyverekkel. Oke, nyilvan ezt mondja minden politikus es katonai vezeto, de csak azert, mert mast nem is mondhat. o_O
  Remeljuk a szomszedokkal sem lesz semmilyen konfliktus, bar ennek azert nem nulla az eselye. A nyugati orszagok stabilitasa viszont csokkenni fog a kovetkezo evtizedekben. Na ezert mar inkabb muszaj egy stabilitast biztosito haderot felallitanunk.

  (Lehet ezt inkabb a beszelgeto/magyar biztpol topikban kellene kitargyalni.)
   
  anonim999, KoviUbi, b4l4g3 and 10 others like this.
 5. arcas

  arcas Well-Known Member

  "...a legnagyobb tisztelettel kell figyelni a magyarországi politikai diskurzust, amely „kulturális és civilizációs életerőt hordoz magában" - Macron 13-9-19
   
  antigonosz likes this.
 6. alali77

  alali77 Well-Known Member

  Azért (is) nem tiltották be az idegen himnuszok éneklését mert a szlovákok nem akartak nemzetközi, pl. EU ellenállást.
  Romániában van ez: http://www.sapientia.ro/hu/kuldetesnyilatkozat
  és ez: https://www.ubbcluj.ro/hu/programe_academice/licenta/
  Bezárták?
  Oldalakon át lehet sorolni, de azért ésszel, nem minden éjjel ontják ott a magyar vért rozsdás késsel a kézben szőrös talppal halkan osonva a hideg éjszakában...
   
  antigonosz likes this.
 7. fenntartható fejlövés

  fenntartható fejlövés Well-Known Member

  Senki nem mondta, hogy magyar vért ontanak, bár, ha tehetnék, megtennék. Ma ennél cizelláltabb módon tesznek alánk.
  https://www.origo.hu/nagyvilag/2018...yi-egyetem-magyar-tagozatanak-vezetosege.html
  Egyértelmű,hogy a magyarság beolvasztása, azaz a magyar kisebbség eltűntetése a cél. Aki ezt nem látja, vagy nem akar róla tudomást venni, az a saját nemzete ellensége.
   
  gergo55 and b4l4g3 like this.
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Ez hivatalos, vagy fake, vagy kiszivargott?
   
 9. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Romániával lesz még meccs az kb elkerülhetetlen.Függetlenül attól akarja e az ember vagy sem.
  Ezt hivatalosan a "polkorrekt" politika nem mondja ki, de aki nem hülye az tudja, hogy erősen várható. Csak az oláhk addig hangosak míg nem kell harcolni.
   
  b4l4g3 and Nemerson like this.
 10. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Az első mondat után inkább azt lehetne mondani te vagy naiv!
  A varsó szerzödés alatt nyilt titok volt, hogy a degenerált Csaucseszko a magyarok ellen fegyverkezett és Kádár is nagyon szivesen kicsinálta volna a románokat. A fegyverkezési verseny nem a nyugat miatt alakult ki és az oroszok sem véletlenül állomásoztak itt előszeretettel. A néphadsereg úgy jellemezte a helyzetet, hogy a többet tudnak a románok ténykedéséről mint az osztrákokról.
  Emelett a kedvenc példám még a tengelyhatalmi "szövetség" Konkrétan a bécsi 2 döntés előtt frontálisan majdnem megtámadtuk romániát. A németeknek nagyon közbe kellet lépni, hogy romániát ne romboljuk le a föld szinéről és utána végig ellenségeskedés volt a "nagy szövetségesek közt"
  A nato kb ugyanez, hivatalosan mosoly parti "szövetség" van igazából egymás torkát elvágnák.
   
  dragonette, fip7, b4l4g3 and 3 others like this.
 11. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Jah és még valami Szlovákia soha nem kebelezi be Magyarországot XD Szlovákia soha nem nyert csatát Magyarország ellen. Ez egy történelmi tény és eléggé elgondolkodtató.
  Fizikailag is képtelen rá ugyanis kétszer kisebb ország és nagyon kevert népességgel. Ha már realitásról beszélsz ezek a tények.
  Románia meg papíron létezik egyenlőre a "saját" országukat se tudják hosszzabtávon megtartani nem hogy "kebeleznének" és itt is van egy történelmi tény. Románia soha nem nyert harcban háborút Magyarországgal szemben.
   
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  1935-ben nem volt semmilyen NATO. 2035-ben lesz? Hat 2135-ben mi lesz?
   
 13. Premortem

  Premortem Well-Known Member

  Szia Ulippo :)

   
  Lelkeslaikus likes this.
 14. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  SilvioD likes this.
 15. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Az érdekérvényesítésnek vannak kitaposott, jogilag szabályozott mezsgyéi, de vannak olyan határterületek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek. E területeken "az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy (...) nem dolgozunk, erre valók a titkosszolgálatok" - fogalmazott a miniszterelnök.

  Magyarország erősödik, és így az iránta táplált érdeklődés is nő. Az országnak egyre nagyobb a befolyása Közép-Európában, valamint az Európai Unióban, és ennek vannak következményei a rivális államokra nézve is. A fokozott érdeklődésről tudnunk kell, ezt szabályoznunk kell, és ott, ahol kell, el kell hárítanunk azt- tette hozzá a miniszterelnök.

  [​IMG]
  https://m.origo.hu/itthon/20190919-a-modern-magyar-allamnak-szuksege-van-alkotmanyvedelemre.html
   
  arcas, silurusglanis, fip7 and 3 others like this.
 16. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Orbán: Szüksége van védelemre a modern Magyarországnak

  Összeköltözött az alkotmányvédelem a TIBEK-kel.


  A modern magyar államnak szüksége van titkosszolgálatra, alkotmányvédelemre, nemzetbiztonsági szolgálatokra, és minden hasonló tevékenységre – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új, XI. kerületi épületének átadási ünnepségén. A kormányfő azt mondta, védeni kell Magyarország szuverenitását, amelyet elsősorban az alkotmányos szervek és intézmények garantálnak. Az új épület csaknem 30 milliárd forintba került – közölte.

  Van erőnk erre

  A magyar államnak rég nem volt annyi ereje, képessége – a kormányzatnak annyi elszántsága, a gazdaságnak pedig olyan jó teljesítménye –, hogy ekkora összeget előteremtsen alkotmányvédelmi intézmények „összegyűjtésére” egy helyre. Most azonban ez megtörténhetett, és az új ingatlannak köszönhetően az AH már nem négy különböző helyszínen fog működni – hangsúlyozta Orbán Viktor.

  Az AH új épületének egyenes vonalai világosságot, következetességet, fegyelmezettséget sugároznak - értékelt, hozzáfűzve: a kialakítás jól adja vissza azokat a tulajdonságokat, amelyeket a kormány és a belügyminiszter elvár az intézménytől. Bár az ingatlan is fontos, az alkotmányvédelem ereje nem az épületekben rejlik, hanem azokban az emberekben, akik vállalják, hogy a titkosszolgálatnál végzik a munkájukat - hangoztatta.

  Orbán Viktor kiemelte, hogy amióta szervezett társadalom létezik, alkotmányvédelem és titkosszolgálat is van. A különböző országok versenyeznek egymással, eltérő és ütköző érdekeik vannak, ezeket érvényesíteni próbálják. Az érdekérvényesítésnek vannak kitaposott, jogilag szabályozott mezsgyéi, de vannak olyan határterületek, ahol a szabályok nem vagy nem úgy érvényesek.

  E területeken az ellenfeleink is dolgoznak, mi sem tehetjük meg, hogy (...) nem dolgozunk, erre valók a titkosszolgálatok – fogalmazott a miniszterelnök. Kitért a modern idők újabb kihívásaira, így a kibervédelemre, az információszerzés új eszközeire, továbbá a közösségi médiára, amely – mint mondta – kontrollálatlan, nehezen áttekinthető.

  Kijelentette: az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH) dolgozók munkájának értelme a magyar nemzet szolgálata. Úgy fogalmazott: „amit önök tesznek, és ami ilyen különlegesen, titokzatosan hangzik, az nem különbözik lényegét tekintve attól a munkától, mint amit mi végzünk”.

  Az AH különlegessége nem a küldetésében rejlik, hanem az eszközeiben – hangsúlyozta Orbán Viktor. Kijelentette: Magyarország erősödik, és így az iránta táplált érdeklődés is nő. Az országnak egyre nagyobb a befolyása Közép-Európában, valamint az Európai Unióban, és ennek vannak következményei a rivális államokra nézve is. A fokozott érdeklődésről „tudnunk kell, ezt szabályoznunk kell, és ott, ahol kell, el kell hárítanunk” azt – tette hozzá a miniszterelnök.

  Orbán Viktor azt mondta, hogy a titkosszolgálatok minden mérhető szempontból jól, sőt kiválóan teljesítettek az elmúlt kilenc évben, és ez nem csupán az ő véleménye, hanem a belügyminiszteré is.

  Védett tárgyalók segítik Magyarország védelmét

  Kiss Zoltán, az AH főigazgatója emlékeztetett: a kormány 2016 májusában döntött arról, hogy egységes elhelyezést kell biztosítani az AH-nak, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, valamint a Kormányzati Adatközpontnak. A döntést azért volt indokolt meghozni, hogy még hatékonyabb legyen a rendvédelmi szervek működése – jelentette ki, megjegyezve: az Alkotmányvédelmi Hivatal korábban Budapest négy, egymástól távoli pontján működött, ami gyengítette az információáramlást, és így a teljesítményt.

  A kivitelező kiváló munkát végzett – értékelt Kiss Zoltán. Közölte, hogy a műszaki átadás-átvételt áprilisban zárták le, ezt követően az épületet alkalmassá tették a nemzetbiztonsági feladatokra. Az ingatlan megfelel mindazon követelményeknek, amelyeket a kor kihívásai támasztanak, valamint a magyar és NATO-s jogszabályok, rendelkezések előírnak – hangoztatta a főigazgató.

  Az új épület hatszintes, mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű. Az informatikai rendszer kialakításához 1200 kilométernyi kábelt használtak fel. Megtalálható benne egy 300 fős befogadóképességű konferenciaterem. Több mint ötven védett helyiséget alakítottak ki, és kiemelten védett tárgyalókat is építettek – sorolta Kiss Zoltán.

  Az AH főigazgatója köszönetét fejezte ki, amiért az intézmény lehetőséget kapott modern, korszerű ingatlanba költözni.

  (MTI)

  https://mandiner.hu/cikk/20190919_orban_szuksege_van_vedelemre_a_modern_magyarorszagnak
   
  arcas, silurusglanis, fip7 and 4 others like this.
 17. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

 18. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 19. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  svajcibeka likes this.
 20. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Nemrég voltam Felvidéken munkaügyben, és a beszélgetesekből kiderült, hogy stikában azért zajlik a magyar falvak elszlovákosítása. Sokgyermekes családok kapnak fű alatt komoly anyagi támogatást, ha magyarlakta faluba költöznek. Nem hivatalos és nem is éri el a sajtó ingerküszöbét, de a helyiek pontosan látják, mi zajlik.
   
  arcas likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása