[HUN] Védelempolitika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Kitelepített gépek száma tudomásom szerint 3-4 db vagy 1-2. Az a baj hogy szinte kötelező jelegű , mert már mindenki vállalt valamit.
A jó része benne az hogy Balti államok pénzén gyakorlatozhatunk, ha jól tudom nagy részét állják. 
Gondolom ,de ugyan ez a helyzet a Szlovénekkel is csak Ők 100% állják és ott igazából , annyi hogy nagyobb légteret védünk semmi extra, ezért Pápát be is tesztelték és alkamassá tették a gripenek fogadására. <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-14/" rel="nofollow">zotyek78</a> ne aggódj szerintem bőven kibírjuk. 
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Itt egy oldal ami bemutatja a C-D és E-F (NG )  közötti képesség különbséget. Szerintem nem kérdéses, hogy melyik.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
http://www.defesanet.com.br/gripen/noticia/7669/GRIPEN---A-ticket-to-the-future oldal lemard 
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
sf-laugh.gif
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
gigabiga said
A riportban a szokásos maszatolás, semmi konkrétum. Évek óta ez megy. Majd a távoli jövőben, majd ha az ország gazdagi helyzete, majd 2016-tól stb. stb. 
sf-cry.gif


 

A szlovén légtértől nem kell megijedni, ugyanis ez nem azt jelenti, hogy ki kell települni.
A balti országok védelméhez kell majd.

desertfox said
(...) <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-14/" rel="nofollow">zotyek78</a> ne aggódj szerintem bőven kibírjuk. 
Ez a 12-14 gép az ország védelméhez szükséges minimális flotta. Volt már szó hivatalosan arról, hogy NATO felajánláshoz ez nem lesz elég.

Szlovéniáig eldöcögni nyílván még nem egy nagy cucc, de min. 2-4 gép kitelepítése is már szvsz. stratégia hiba. :)
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 031
6 352
113
A balti államok légvédelmét 2004 óta látja el a NATO. Felajánlás alapján történik, hogy éppen kik védik, de mindig 4 elfogóvadász típusú gépnek kell kitelepülnie (kettő keszót ad, a másik kettő tartalék), és mindig 4 hónap telik el a váltások között.

A 4 elfogóvadászt kb.: 100 fő üzemeltető kíséri.

Az első két készültség az eredeti – szovjet típusú – földdel fedett hangárokban települt, amik beáztak. Később a harmadik, a brit készültség a magával hozott mobil, könnyűszerkezetű hangárjait a bázison hagyta és azóta ezeket használják a NATO-géppárok.

A művelet kezdetétől a tagországok önköltségi alapon magukra vállalták aktuális készültségi idejük teljes költségét (az alkalmazott géptípus és a kiszolgáló személyzet ellátásainak biztosítása, időszakos javítások stb.), de 2008 januárja óta költségtérítéses a művelet, tehát az érintett három ország fizet az elvégzett szolgáltatásokért.

A JAS-39-eseket azért javasolják erre a feladatra, mert az üzemeltetésük a baltikumban állítólag fele annyiba kerül, mint a Typhoon-oké.

Amikor Magyarország megkötötte a Gripen szerződést, akkor az egyik feltétel az volt, hogy annyi földi kiszolgáló berendezést is szállítsanak a Svédek, amennyi egy tartalék repülőtérre történő kitelepülésre is elég (ezt gyakorolták is, amikor Pápára kitelepült pár gép).

A balti államok légvédelme, egyébként valóban jó gyakorlás, egyérszt fizetik a költségeket, másrészt pl.: a Csehek eddig 9 légtérsértő Orosz katonai gépet fogtak el egyetlen 4 hónapos időszak alatt (ők eddig csak egyszer 4 hónapot teljesítettek).

Tudjuk, hogy pl.: Roman Mig-21 Lancer-ek is voltak már kint.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 535
72 530
113
imike said
A balti államok légvédelmét 2004 óta ...
Érdemes átfutni hogy melyik típus üzemeltetéséhez hány fő települt ki:

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Baltikumi_l%C3%A9gi_rend%C3%A9szet

 

(Illetve hogy ha valaki többször is részt vett már a programban, akkor hogyan változott a létszám.)
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
fip7 said
<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-13/" rel="nofollow">Batka</a>

A Gripen témához.

Szerintem egyelőre nem fenyeget minket akkora veszély, hogy 4 hónapra 4 gépet, ne tudnánk kitelepíteni. Ha bele gondoltok 10 gép marad itthon, egy akkora légtérre, mint amit kint elvileg 4-el védünk. Biztos meg lehet ezt oldani.
Két megjegyzésem lenne ehhez.. 1. Mohács (nem várták meg a teljes sereget) 2. Trianon (leszerelték a sereget) Az eredmények azt hiszem ismertek.

Az egy dolog, hogy ha mi civilek úgy gondoljuk, hogy "béke van, sehol semmi gond", de a döntéshozók legalább olyan hibákat ne kövessenek el, amelyek már párszor előfordultak a történelemben. :)
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 763
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-14/" rel="nofollow">zotyek78</a>

"Két megjegyzésem lenne ehhez.. 1. Mohács (nem várták meg a teljes sereget) 2. Trianon (leszerelték a sereget) Az eredmények azt hiszem ismertek.

Az egy dolog, hogy ha mi civilek úgy gondoljuk, hogy "béke van, sehol semmi gond", de a döntéshozók legalább olyan hibákat ne kövessenek el, amelyek már párszor előfordultak a történelemben. :)"

 

Te tudsz jelenlegi török inváziós tervről vagy most vesztettünk el egy világ háborút vagy miről maradtam le? 
sf-laugh.gif

Egy kicsit más most a politikai helyzet. De egyébként háborúk nem jönnek a semmiből. A leggyorsabb esetben is 2 hét kell mire egy konfliktus felfut háborúvá. Ha nagy gebasz lesz, akkor ennyi idő alatt simán haza települnek. Én nem látok ebben akkora veszélyt. Főleg úgy, hogy az itthon maradt 10 gépet se nagyon tudjuk koppig tele pakolni csapásmérő fegyverzettel, mert nincs mivel. 
Én nem látom a kitelepülésben az általad vizionált veszélyeket. 
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Próbálj elvonatkoztatni légyszi... Mindkét esetben végzetes hibát követtek el azzal, hogy elkönnyelműsködték a dolgot. :)
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Újra piacra dobják a MiG-eket
khmmm...igazából milyen állapotban lehetnek azok a roncsok, ha ennyi pénzért akarnak rá vevőt találni...

pld illene páros lábbal kirúgni azokat, akik olyan büdzkék voltak és engedélyezték, hogy a derék fasza magyar pilóták szarrá repkedjék egy részüket a még anno repképesekből azzal a felkiáltással, hogy a "közeli légiharcot gyakorolják."

Hallgatnám Várí úr és a többi ocho-macho pilóta beszámolóját...
Avagy hány Artúrt ér egy szétgyilkolt repgép?
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
<a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-14/" rel="nofollow">fip7</a>: Ha békét akarsz készülj a háborúra. Híres mondások egyike. Én se tudok török inváziós seregről egyenlőre , de soha ne becsüljük alá ellenségeinket. 
Szerintem ha könnyű falatnak tűnsz , akkor be is kóstolnak egy idő után.
Jelenleg egy Nagyhatalom védelme alatt állunk, de mi van ha ennek annyi vagy jobb üzletet ajánlanak nekik, lásd Trianon. Nem adtunk az aranybányáinkból aranyat nekik , nyugi a románok 96%-át oda adják nekik.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 763
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/magyarorszag/page-14/" rel="nofollow">desertfox</a>

 

Én nem azt mondtam, hogy legyünk könnyelműek, hanem azt, hogy 4 gép mínusz 4 hónapig nem szabadna, hogy problémát jelentsen az ország védelmi képességeit illetően.  
 

Batka

Member
2010. május 11.
128
2
16
zotyek78 said

Ez a 12-14 gép az ország védelméhez szükséges minimális flotta. Volt már szó hivatalosan arról, hogy NATO felajánláshoz ez nem lesz elég.

Szlovéniáig eldöcögni nyílván még nem egy nagy cucc, de min. 2-4 gép kitelepítése is már szvsz. stratégia hiba. :)
 

Már megválaszolták neked előttem is: a csehek ugyanannyi gépből, mint nekünk van már kétszer kiküldtek négy darabot a balti KESZI ellátására.

Ez sokkal értelmesebb NATO fölajánlás, mint kimenni Afganisztánba.
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Szerintem a társadalmi folyamatokat elindítottak, most már nyíltan kimondják hogy ez így nem jó és kell új. Ha átmegy vagy támogatottságra is lesz a társadalomba, akkor mákunk van. Azért az hogy az a címe: Újrafegyverkezésre van szükség címe, nem köntör falazós 
 

desertfox

Active Member
2012. szeptember 18.
1 966
9
38
Lehetséges rejtett üzenetekben is olvasni kéne, hogy nem véletlen van egy cikknek egy címe.
lehetne az a címe Hende Csaba: Honvédelem helyzetkép, de mégse az,  miért ? Társdalom felé konkrét üzeneteket a jövővel kapcsolatosa nem fogalmazhatsz meg ( lásd III. Világháború topic ) , csak burkolt ráhatásokat tehetsz, na ez az....
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
desertfox szerinted mire fegyverkezik Hende? III. VH? Pozsony? Magyarország robbantja ki vagy csak részt vesz benne? Nyerünk?
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
joker said
desertfox szerinted mire fegyverkezik Hende? III. VH? Pozsony? Magyarország robbantja ki vagy csak részt vesz benne? Nyerünk?
Ja... Tök fölösleges a hadsereg Mo.-nak... Majd a NATO megvéd... Vagy ha 10 év múlva megváltozik pár dolog és tényleg háború lesz, akkor majd ráéérünk akkor mindent egyszerre beszerezni. Esetleg kölcsönkérni a románoktól, hamár úgyis éppen Pesten lesznek megint. :)
 
Status
Not open for further replies.