[HUN] Védelempolitika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

rumcajsz

Well-Known Member
2015. április 30.
703
1 034
93
A szájkosár fenn van alapból, azt előtte le kell venni. Igaz az csak egy mozdulat,de akkor veszik le ha a kutyát küldeni fogják. Bár szájkosárral is elég nagyot szól ha egy 50 kilós német juhász , vagy egy roti rád ugrik. Elég jó visszatartó erő a látványa is. Bár sokszor túl sokat várnak el tőle a kutyások, és túlbecsülik szintén a képességeit a másik oldal szereplői is. Azért a filmbeli REX kutyát ne hasonlítsuk egy átlag járőrkutyához.

Valaha rég aktívan kutyáztam. Akkoriban 80+ kilót nyomtam és nem hájban. Ennek ellenére a Tarzan nevezetű német juhász szájkosárral is fel tudott dönteni. A "rohadék" megtanulta fegyverként használni a szájkosarat és lendületből akkorát ütött vele mint egy faltörőkos. A filmebeknek semmi közük a tényleges szolgálati munkakutyákhoz, de az alap őrzésvédelmi kiképzés nem a világ. Kell hozzá egy engedelmességi vizsga meg egy jó csibészfogó készség (lövéstől nem fél, parancsra támad, parancsra enged és jól tűri a fájdalmat) oszt annyi. És még valami: nem tudom miért, de azt tapasztaltam, hogy a mi kutyáink a színesbőrükkel szemben valami miatt sokkal agresszívebbek. Lehet rasszista-nácizni, de ez tény. Van valami a szagukban a hanghordozásukban ami ösztönösen agressziót vállt ki a kutyákból. Legalábbis amikor megindult az első afganisztáni háború és a paládi erdő minden bokra alatt ült egy afgán ezt tapasztalták a határőrök.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 987
113
<blockquote rel="desertfox">Egyébként a Belvédelmi eerők további pillerekkel való ellátása, mint az elején a TEK és most a TIBESZ , azért fontos , mert jelenleg a Orbán kormányt a nyugatról, csak is titkosszolgálati módszerekkel lehet eltávolítani, a többi lehetőség kizárva, mint a katonai erő alkalmazása NATO szövetséges megtámadása esetén olyan negatív hozzadéka lenne a nyugat számára a többi szövetséges között hogy nem éri meg.
És mint a török példán is jól látható, a régi belvédelmi eről illetve jól kiismert és ismert vezetők vannak az élükön akit idővel , meg lehet környékezni valamilyen modon (pénz, zsarolás, egyéb dolgok )
de egy uj szervezet uj vezetokkel, uj jogokkal, bizonyos idore meghiusit barmilyen titkosszolgalati akciot.
Zsenialisan sakkozik a vezetesunk, idot nyerve illetve uj sakklepessel lepeselonybe kerulve.
Legszebb az egeszbe hogy a vezetesunk , nem szalad az eredmeny utan ( mint a portugal magyar foci meccsen ) hanem lepeselonybe maga lep eloszor ezzel lepes elonnyel Ő maga lep eloszor.
Aki latja es erti a nagy sakk jatszmat, az tudja , hogy szep partyt játszanak oda fent.

Tökéletesen igazad van. Orbán legalább vette a bátorságot, hogy külügy miniszternek egy tehetséges pár ember nevezett ki Szíjártó Péter révén. Én is meglepődtem, hogy képes okos és higgadt lépésekre.
Másik dolog külügy kapcsán Orbán elkezdet biztonság politikai szakértőkre hallgatni. Pl. Nógrádira
Nem véletlen támadták mostanában dr. Nógrádi Györgyöt. Viszont remek, és értékes német kapcsolatai vannak. Khol vonal vagy most a bajor tartományi főnök. Míg Merkel megy a levesbe az az ember holnap is Bajorország első embere lesz.

</blockquote>

Igen, a bajor kapcsolatok még jól jöhetnek majd, Merkel után. Viszonylag jól egyensúlyozik eddig a magyar külügy szerintem is, ahogy utaltam már rá, ettől jobban jelenleg szerintem sem nagyon lehetne csinálni. Minket követ le pl. migránskérdésben Európa, csak fáj nekik elismerni, hogy nekünk volt igazunk, és 1 év késésben vannak hozzánk képest. A nagyok közt meg egy ilyen kis országnak csak óvatosan lavírozni érdemes, ahogy nagyjából csináljuk is.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 614
14 586
113
Egyébként , nem tudom mi a véleményetek , de Én a Magyar biztonságpolitikával kapcsolatosan csak is fejlődést látok.
Elkezdték erősíteni a belvédelmi erőket , rendőrőkkel , illetve határőrökkel.
Akkor meg alapítoták a TIBESZ-t vagy mi fenét.
Akkor a honvédségben is valamiféle fejlesztések láthatoak ( helikopterek) illetve számomra az is pozitivum , hogy a két gajra ment Gripent nem volt kérdéses , hogy potolni kell. Fel se merült , azért mint tudjuk volt olyan kormányunk aki elajándékozta a tankjainkat stb... Tehát igazából ez a normális ha valami elromlik vagy összetörik akkor helyette veszek másikat, de eddig nem egy normális biztonságpolitikát láttunk.
Persze a Honvédségi beszerzéseket, egy okos vezető homályosan csinálja és a levégén, tehát régen Mátyás király sem küldött követett a Töröknek , hogy vett 3 ágyút és 2000 kardot, hanem sunyiba váratlanul csinálja az okos ember, csak ebbe kurva demokráciába lett divat kiteregetni a szennyest. meg az anyagi helyzetet ( GDP) régen egz uralkodó hülye lett volna világá kürtölni hogy szar évet zárt pénzügy.
Továbbá az országba Nehézipar betelepítése (buzszok ) sem véletlen.
Iszonyatosan erős lett a külpoltikája az országnak és az elmult évekkel ellentétben , lett sulya a magyar külpoltikának.
Régen ha bármit mondtuk, kb kinevettek, mert olyanok voltunk mint a görögök , ha kérdeztünk az sem volt igaz, ha 3% gdp hiányt mondtunk lett 8 %.
2016-ra összefogtuk a V4-ket , ami nagy szó , mert a legerősebb országgal Lengyelországgal szoros a viszony, ez miatt szinte írányio szerepben vagyunk.
Továbbá aki látja látja , aki nem akarja nem látja ,de a külhoni magyarságot is hosszu ido ota aktivizálta a politika ( mind az állampolgársággal ) mind az aktiv cselekmenzekkel tam,ogataSokkakl és ez ám a biytonságpolitika a körnzeyö orsyágoknak, föleg romanianak....
Gondolom a titkosszolgálat is dolgozik gözerővel.


Tehát összefoglalva a Magyar biztonságpolitika az elmúlt évekbe pozitív változás irányába ment, több területen is.

Érdekes szemüvegen át nézed a világot.

Lefordítom amit írtál: Orbán Viktor létrehozott egy titkosszolgálatot//belbiztonsági szolgálatot, ami kb. arra jó, hogy védje vele a saját s***t (jellemzően még az ogy elnöke és a KE sem bízik meg benne) miközben katonaság/rendőrség - ezáltal a társadalom - letojva, CB ugyanúgy megy tovább, mint eddig.


"Továbbá az országba Nehézipar betelepítése (buzszok ) sem véletlen."

?????

2010 tavasza előtt komolyabb hazai buszgyártás volt, mint ma van. A hazai buszgyártásnak pont azt tett be, hogy 2010 tavasza után buszstopot vezettek be a volánoknál, és amikor mégis beszerzés volt (pl. BKK), valahogy mindig külföldi buszt szereztek be.
 

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
Fegyvertelen betolakodók ellen még képes minimális erőkifejtésre?? Ez eredmény?
Egy szép kirakat van kiváló reklámmal, de belül üres és lepusztult.
Az elmúlt 6 év pont annyira nulla, mint az azt megelőző nyolc év. Ne szépítsünk már!
Nem a politikusaink jók, hanem még nem vagyunk útjába senkinek!

pár százezer ellen, igen, és nem utolsó sorban gyarmattartóink erős rosszallása mellett, de nem bánom üssük agyon a témát egy fideszezéssel, a lényegen ez nem változtat
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
<blockquote rel="ijasz">Fegyvertelen betolakodók ellen még képes minimális erőkifejtésre?? Ez eredmény?
Egy szép kirakat van kiváló reklámmal, de belül üres és lepusztult.
Az elmúlt 6 év pont annyira nulla, mint az azt megelőző nyolc év. Ne szépítsünk már!
Nem a politikusaink jók, hanem még nem vagyunk útjába senkinek!

pár százezer ellen, igen, és nem utolsó sorban gyarmattartóink erős rosszallása mellett, de nem bánom üssük agyon a témát egy fideszezéssel, a lényegen ez nem változtat</blockquote>

Távol áll tőlem a pártoskodás, engem csak az eredmények érdekelnek.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Szerintem is túlzás a tűzparancs. Elmúltak azok az idők mikor a határon ellenforradalmárok és dezertőrök szöktek át. A Dunában meg békaemberek dobáltak a partra ürgebőrbe vart fém dobozaikat.

Az a nyugati harci búvárokra vonatkozott és jó eséllyel valós volt a veszély.
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
<blockquote rel="antigonosz">A szájkosár fenn van alapból, azt előtte le kell venni. Igaz az csak egy mozdulat,de akkor veszik le ha a kutyát küldeni fogják. Bár szájkosárral is elég nagyot szól ha egy 50 kilós német juhász , vagy egy roti rád ugrik. Elég jó visszatartó erő a látványa is. Bár sokszor túl sokat várnak el tőle a kutyások, és túlbecsülik szintén a képességeit a másik oldal szereplői is. Azért a filmbeli REX kutyát ne hasonlítsuk egy átlag járőrkutyához.

Az enyém egy mozdulat alatt leszedte magáról ;)</blockquote>

Jegesmaci? :D
 

karpatalja

Well-Known Member
2015. március 10.
3 323
3 315
113
<blockquote rel="karpatalja"><blockquote rel="antigonosz">A szájkosár fenn van alapból, azt előtte le kell venni. Igaz az csak egy mozdulat,de akkor veszik le ha a kutyát küldeni fogják. Bár szájkosárral is elég nagyot szól ha egy 50 kilós német juhász , vagy egy roti rád ugrik. Elég jó visszatartó erő a látványa is. Bár sokszor túl sokat várnak el tőle a kutyások, és túlbecsülik szintén a képességeit a másik oldal szereplői is. Azért a filmbeli REX kutyát ne hasonlítsuk egy átlag járőrkutyához.

Az enyém egy mozdulat alatt leszedte magáról ;)</blockquote>

Jegesmaci? :D</blockquote>

Nem, a német juhász. Határőr kutyus :)
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 614
14 586
113
Ez a következménye annak, hogy Magyarországon a rendőr/katona, stb szolgálati lőfegyverét csak világvége esetén használhatja:

http://index.hu/belfold/2016/08/27/elvette_egy_rendor_pisztolyat_egy_afgan_menekult_szegeden/

Ezzel együtt úgy vélem, hogy a konkrét rendőrt minimum azonnal le kellene szerelni.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Ez a következménye annak, hogy Magyarországon a rendőr/katona, stb szolgálati lőfegyverét csak világvége esetén használhatja:

http://index.hu/belfold/2016/08/27/elvette_egy_rendor_pisztolyat_egy_afgan_menekult_szegeden/

Ezzel együtt úgy vélem, hogy a konkrét rendőrt minimum azonnal le kellene szerelni.

Több mint égő, hogy egy fegyvertelen migráns elvette egy rendőr fegyverét és még meg is harapta. Sírjunk, vagy nevessünk ?

http://www.ma.hu/kekhirek/288948/Megharapott_egy_rendort_egy_afgan_ferfi_Szegeden?place=srss
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 344
10 724
113
Ez a következménye annak, hogy Magyarországon a rendőr/katona, stb szolgálati lőfegyverét csak világvége esetén használhatja:

http://index.hu/belfold/2016/08/27/elvette_egy_rendor_pisztolyat_egy_afgan_menekult_szegeden/

Ezzel együtt úgy vélem, hogy a konkrét rendőrt minimum azonnal le kellene szerelni.

Én meg először azt olvastam, hogy szét kellene szerelni...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Na, a részleteket nem ismerjük. Ne ítéljünk így. :) Le nem fogják szerelni a rendőrt, de a migránst lehet már elverték rendesen. Annak idején, a határőrségnél is volt ilyen eset, itt a nyugati végeken. Egy volt körmendi határőr mesélte, hogy még le is ütötte az elkövető a határőrt és lefegyverezte. Utána félholtra verték az illetőt. Nem a határőrt. :) Rábafüzesnél volt talán, vagy a környékén.
Szóval nem tudjuk a részleteket és a sajtóhír sokban különbözhet a valós történettől. Majd kiderülnek a dolgok. Csupán remélni tudom, hogy nem egy 160 centis, 50 kilós rendőrlány kísérte az illetőt. Mert a körmendi rendőr szakközépbe, sajnos nem egy ilyen kinézetű kislány is jár.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 614
5 352
113
<blockquote>Minek a katonának/rendőrnek szolgálati lőfegyver, hanem használhatja?

...
Valaki linkelt egy magyar fejlesztésű harctéri radart. Én olyanokat telepítenék és szirénákat meg fényeket.
Ha szerb oldalról valaki 20-30 méterre megközelíti a kerítést akkor hang és fény jelzés következik. Úgy érzem, hogy ennek komoly visszatartó ereje lenne, mert aki próbálkozik azonnal tudja majd, hogy meg van figyelve.</blockquote>

Van ahol nincs 5meter az első szőlő,gyümifa,burgonyáig...
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 937
18 425
113
Ma 22.30-tól műsor van!



"Hétköznapi Honvédelem" a Hatos csatornán.



Téma: közös európai haderő; Magyarország helyzete a NATO és Oroszország konfliktusában; Magyar Honvédség helyzete
Vendég: Dr. Szenes Zoltán nyá. vezérezredes NKE tanára, a MH korábbi vezérkari főnöke és Dr. Wagner Péter a MKKI vezető kutatója.


Adás ismétlései:
2016.09.12. hétfő 23.30
2016.09.13. kedd 00.00
2016.09.13. kedd 07.00
2016.09.14. szerda 18.00
 

bat77

Well-Known Member
2015. január 13.
2 232
1 450
113
http://index.hu/kulfold/2016/09/13/...dik_a_del-szudanban_zsoldoskodo_vadaszpilota/

Fegyvertelen géppel repült harci bevetést az a dél-szudáni kormányerők légi-erejében szolgáló magyar zsoldos, akinek eltalálták a gépét. Az eseményről a Blikk hozott le cikket, melyből kiderül, hogy Czingáli Tibor feladata az volt, hogy a frászt hozza a sugárhajtású L–39 Albatros típusú gépével az ellenségre, illetve füstcsíkkal jelölje meg a felfedezett állásokat, hogy a második hullámban érkező, már fegyverrel is felszerelt helikopterek csapást tudjanak mérni a lent rejtőző lázadókra.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 383
23 116
113
http://index.hu/kulfold/2016/09/13/...dik_a_del-szudanban_zsoldoskodo_vadaszpilota/

Fegyvertelen géppel repült harci bevetést az a dél-szudáni kormányerők légi-erejében szolgáló magyar zsoldos, akinek eltalálták a gépét. Az eseményről a Blikk hozott le cikket, melyből kiderül, hogy Czingáli Tibor feladata az volt, hogy a frászt hozza a sugárhajtású L–39 Albatros típusú gépével az ellenségre, illetve füstcsíkkal jelölje meg a felfedezett állásokat, hogy a második hullámban érkező, már fegyverrel is felszerelt helikopterek csapást tudjanak mérni a lent rejtőző lázadókra.

Szabványos hajózó ruha, meg az a szabványos cipő :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 839
65 468
113
Szabványos hajózó ruha, meg az a szabványos cipő :)
Érdekes hogy a blikknél a másod pliótának dél szudáni zászlós felvarrója van, míg az indexes cikkben meg azt hiszem ugandai.:)
Háát mit mondjak a sztorira ,rutinos kiképzett nyugállományú pilóta, kb alezredes volt mikor pár éve leszerelt. Ennek ellenére vigéckedik 10 m magasan egy fegyvertelen géppel az ellenség felett. Ráadásul még vissza is megy, és csodálkozik hogy kilyuggatják. Eszméletlen mázlija volt. És ez egy volt rutinos pilótánk...
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 651
55 286
113
Érdekes hogy a blikknél a másod pliótának dél szudáni zászlós felvarrója van, míg az indexes cikkben meg azt hiszem ugandai.:)
Háát mit mondjak a sztorira ,rutinos kiképzett nyugállományú pilóta, kb alezredes volt mikor pár éve leszerelt. Ennek ellenére vigéckedik 10 m magasan egy fegyvertelen géppel az ellenség felett. Ráadásul még vissza is megy, és csodálkozik hogy kilyuggatják. Eszméletlen mázlija volt. És ez egy volt rutinos pilótánk...
Nagy úr a pénz!!
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Nincs hibés a tűzszerészek halálát okozó robbanánál.
http://www.origo.hu/itthon/20160914...baleset-vizsgalata-a-honvedelmi-tarcanal.html
Most akkor vagy a procedúrával van baj, mert az a szar csak ferobbant valamitől, vagy nem tudták kideríteni, hogy mi történt, vagy valami olyan történt ami jobb ha titkos marad, vagy valaki elcseszte, de másr nem akarnak belerúgni a halottba, mert úgysem segítene semmit.
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 112
2 294
113
Nincs hibés a tűzszerészek halálát okozó robbanánál.
http://www.origo.hu/itthon/20160914...baleset-vizsgalata-a-honvedelmi-tarcanal.html
Most akkor vagy a procedúrával van baj, mert az a szar csak ferobbant valamitől, vagy nem tudták kideríteni, hogy mi történt, vagy valami olyan történt ami jobb ha titkos marad, vagy valaki elcseszte, de másr nem akarnak belerúgni a halottba, mert úgysem segítene semmit.

Ez a szakma ilyen. Instabil lett a robbanóanyag és akkor, amikor senki nem birizgálta, felrobbant (per tipp hőmérsékletváltozásra reagált). Ki volt már szerelve belőle az összes gyújtó is ráadásul.
 
Status
Not open for further replies.