1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Mali polgárháború

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Terminator által indítva @ 2013. január 12..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Én meg arra gondolok hogy Líbiában a francia Haditengerészet és a Légierő mutatta meg mire képes, most meg a Hadsereg akarja bizonyítani hogy "jobb ha inkább rájuk költik a pénzt".

   
   
 2. Python

  Python Well-Known Member

  Egy friss képriport:
  http://www.theatlantic.com/infocus/2013/01/the-conflict-in-mali/100446/
   
 3. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Komolyan erre a beavatkozásra mi szükség? Mikor a itt ellenségnek tartott felkelő csoportokhoz hasonlókat támogatják Szíriában és Libiába.

  Az jobban megértettem volna ha Libiába mennek rendet csinálni ha már káoszt okoztak.

  Na de mindegy ilyen hadműveletek nem kevés pénzt emésztenek fel. Ami európából való forrás kivonást jelent. Pont most !
   
 4. Sharky

  Sharky New Member

  Mali volt francia gyarmat és mint ilyen a francia állam felelősséget vállalt a volt gyarmatáért. Ha mali segítséget kér, Franciaország köteles segíteni neki.
   
 5. sulyid

  sulyid New Member

  Ebben igaza van Sharkynak, a franciák mindig is nagyon aktívan rajta tartották a szemüket a volt gyarmataikon, s ha elkezdett bedurvulni a helyzet, rendszerint közbeléptek...
   
 6. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ez a francia állam  milyen rendes és önzetlen, hihetetlen.
   
 7. huleaks

  huleaks New Member

  erdifefe!

  Azt hogy egy honvéfdégi dandár egy hét alatt hüléyre verné az egész iszlaista bagázst komolyan gondoltad?
   
 8. huleaks

  huleaks New Member

  Sokba kerül a franciáknak a hadművelet. Majd megsajnálom őket ha ráérek.
   
 9. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  ezek a szegény franciák... sztem akkor is így igyekeznének ha nem lenne ott uránium , és nem a 3. legnagyobb aranykitermelő országról lenne szó Afrikában.
   
 10. desertfox

  desertfox New Member

  :D és sírnak a napi 2,7 millió Euros költségekre :D Ennyit szerintem még a Magyar állam szívesen áldozna egy Ország teljes befolyásáért :D  :D
   
 11. comandante

  comandante Well-Known Member

  A pofára esés már is megtörtént, a felkelők szétspiccelve elpárologtak, aztán majd le fognak csapni ahol lehet. Már is arról beszélnek a csapatokat ki kell vonni és afrikaiakkal kellene helyettesíteni. Úgy hogy nem mennek semmire  a technikájukkal. Itt is lesz egy végtelen háború.
   
 12. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Eredetileg is ez volt a terv, a franciák ekkora mértékben nem akartak beavatkozni, csak aztán a felkelők túl gyorsan jutottak Bamako közelébe.
   
 13. independence

  independence Active Member

  Megdöbbentő őszinteséggel ,a manapság divatos, terrorizmust felszámoló háborúkról ....

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e4i8T-UotEw
   
 14. Montezuma

  Montezuma New Member

  Independece:

  http://kitekinto.hu/europa/2013/02/09/a_nigeriai_uran_rejlik_a_francia_katonai_beavatkozas_mogott
   
 15. Roni

  Roni Well-Known Member

  Amerika újabb szankciókat ró Iránra Venezuelára Szíriára kínára és Fehéroroszországra .

  Ezzel megint csak azt bizonyítja hogy nincs ott semmi emberjogi sértés meg atom fegyver készítés hanem csupán ezek azok az országok akik nem azt csinálják amit ők diktálnak.
   
 16. Fennek

  Fennek Well-Known Member

 17. Testudo

  Testudo New Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Mali - Napi 2,7 millió euróba kerül a háború Franciaországnak
  Bizonyára megfigyeltétek az elmúlt évek helyi háborúiban, hogy nagyrészüket Toyota pickupokra hegesztett fegyverekel vívták Szomáliától, Libíán át egészen Maliig.
  De miért pont Toyota?
  Nos itt a válasz. Nekilátott néhány "angol hülye" megpróbálni lezúzni egy Toyotát. Nem ment könnyen:
  http://www.youtube.com/watch?v=xnWKz7Cthkk

  http://www.youtube.com/watch?v=kFnVZXQD5_k
   
 18. Pela

  Pela New Member

  Tiszteletem uraim/hölgyeim! 

   

  Ismételten okoskodom a porondon! :D

  Bár annyira nem vagyok otthon a témában...

   

  Ugye a kormány "behívta a franciákat" ez még rendben is van. Viszont ha ott tényleg van urán,arany illetve más ásványkincsek úgy már kezd érdekessé válni a dolog.. ebből adódóan gondolom nem egy szegény országról beszélünk, már ami a bevételeit illeti,azt pedig tudjuk,hogy Nyugat-Európában válság van, ez a franciákat sem kerülte el.

  Tehát nézzük csak: A franciák bemennek az országba,hogy ők majd leverik őket csak úgy,mert ők ilyen jó barátai Malinak aztán hoppá Mali azért picit messze van nekik így logisztikai gondot is okozott,de nem baj.. 

  Nézzük csak a nyereséget:

  A katonák harci tapasztalatra tesznek szert, ami össze nem hasonlítható egy gyakorlattal. Ezek után hatékonyabban tudnak majd összedolgozni az alakulatok... Előjönnek a hibák/hiányosságok mint például a logisztika, aztán előjöhetnek a humán és a technikai hibák/hiányosságok. A hadiipari cégek (természetesen a franciák) fejleszthetik a tapasztalatok alapján az eszközöket. Ez pedig nagyon fontos főleg,hogy Európában háborúközeli állapotok vannak. Egyébként feltételezhető,hogy Mali fizetni fog nekik,sőt talán vesznek francia fegyvereket is ami,azért eléggé megdobja a gazdaságuk..stb majd befejezem,mert zh-m következik :D 
   
 19. Pela

  Pela New Member

  Nos elnézést a megszakításért,viszont akkor folytatnám. Tehát Mali francia befolyás alatt van elég rendesen amellett,hogy több külföldi katona is állomásozik az országban,a helyzet is bizonyítja,hogy a Mali hadsereg olyan,hogy nincs... a franciáknak azért beütött a távolság a logisztikában, de valószínűleg megfogja érni neki,ha még Mali nem is fizet a beavatkozásért akkor is valószínűleg ráfogja ébreszteni a vezetést,hogy ez itt nagyon f***a nem akarja senki sem elveszíteni a hatalmás, gondolom a franciák sem,ezért is mentek lényegében. Tehát feltételezem,hogy amint vége a balhénak akkor befognak vásárolni haditechnikából.. ha van egy kis eszük,de kérdés,hogy ez a többi államnak mennyire érdeke,mert a kint lévő erők nagyobbak,mint a Mali hadseregé. De ugye most a válság.... viszont csigáék nem hülyék,tudják,hogy mi jó nekik! A már említett harci tapasztalat ami elég drága így a bevetések során,viszont amikor szükség lenne rá és nincs akkor pedig sokkal drágább. Már pedig a veszély valós, akár Afrikát,akár a közel-keletet nézzük. Tehát ha jól lobbiznak akkor francia eszközöket vehetnek, nem feltétlenül katonait,továbbá támogatni fogják Franciaországot nagyon sok esetben. Valószínűleg a franciák előnyt fognak élvezni a bányászati engedélyek beszerzésében,az ország fejlesztésében..stb.    Itt nem kis pénzekről beszélünk illetve más országok feletti befolyás eléggé értékes tud lenni,főleg ha ásványkincsekben gazdag. Erre rá jön a valós fenyegetés, ami pedig nem más,mintha ilyen erők jutnának hatalomra akkor lehet,hogy szépen lassan felemésztené Afrikát ami talán a NATO-nak is elég nagy fejfájást tudna okozni,mert ugye be kellene avatkozni,de már késő lenne. Korlátozottabbak lennének például a kőolaj, de ami még nagy fenyegetés lehet, az említett urán illetve az arany..  Az iskolázatlan lakosságot pedig egy Afrikai előbb maga mellé állítja,mint egy Amerikai(szerintem).      A Toyotákról pedig annyit,hogy van rá Magyarországi példa is, mégpedig az Országos Mentő-szolgálatnál, lefutották az 500.000km-t és le kellett őket cserélni, az előírások miatt, viszont a műszaki állapotuk még megfelelő lett volna, sőt volt amin nagyobb javítást nem is kellett végezni. Szóval eléggé strapabíró autókról beszélünk. De megfigyelhető már évek óta,hogy hiába a hi-tech fejlesztések, régi harcmodorokkal lelehetne nyomni bizonyos körülmények mellett. A magyar történelemben is volt már rá példa,hogy a modern magyar katonákat, barbárok régi harcmodorral vertek el. Egyszerűen azért,mert elavultnak tekintik és arra a védelemre már nem igazán fektetnek nagy hangsúlyt.

   

  Mellesleg a demokráciát is fegyverrel hozzák,nem érdekes?!
   
 20. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

Ezen oldal megosztása