1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Nyugat-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Tcat által indítva @ 2013. május 13..

 1. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Hát azért elég sok van.

  Az egyházi inkvizíció elég komoly dolog volt - egy egy per - már ha egyáltalán a vádak alapján eljárásra került a sor - akár évekig tarthatott, és a vád oldalán az elérhető legjobb gondolkodókat igyekeztettek felsorakoztatni, és az antiklerikális propagandával szemben igen ritkán végződött halálos ítélettel.

  A nagy káoszt pont a reformáció hozta, amikor sok bigott embernek nem tetszett az, amit reneszánsznak és humanizmusnak nevezünk ill. másoknak kedve szottyant ellopni az Egyház vagyonát.
   
 2. zeal

  zeal Well-Known Member

  Mert nem is vagyunk keresztenyek. :)
  Peldaul az amerikaiak onmagukra hasznaljak a judeo-kereszteny kultura kifejezest, rank pedig a poszt-keresztenyt. Ez meg is magyaraz sok mindent.
   
 3. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az egyházi inkvizíció, hol és mikor? Még Magyarországon is volt, habár elég kevés a forrás. A reformáció valóban rengeteg felfordulást okozott, de a fő okok az akkor katolikus egyház fényűző és korrupt viselkedésében keresendő.
  De végül is nem ez a lényege a mondanivalómnak. Európa fejlődése a tudomány fejlődésével vette kezdetét. Az igazán komoly tudományos felfedezések meg nem az egyházi állam gyámsága alatt születtek.
  Keresztény Európáról max. kulturális értelemben lehet beszélni, mert ugyebár húsvét meg karácsony, de ha jobban megkapargatjuk a felszínt kiderül, hogy ezek is pogány ünnepek.
   
 4. plushun

  plushun Well-Known Member

  Igen, és ez a baj. Ugyanis ezáltal nincs identitása.</blockquote>

  Ez nem teljesen igaz. Egyes nyugati politikusoknak vagy igen egyes nyugati országok lakóinak egy részének nincs. Az abszolút igaz amit Mackensen mondott, hogy az állam és az egyház szétválasztásával Európa ma nem tartana ott ahol tart, illetve nem formálódott volna olyanná amilyenné lett. Azonban vannak bizonyos morális szabályok, értékek aminek a megléte a kereszténységből maradt itt még ha sok ember nem is az, és ezek a morális, értékek, szabályok azok amiket európainak mondunk.
   
 5. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  A pontosság kedvéért -tömören fogalmazva- nem az ünnepek pogányok, hanem az időpontok, amikre esnek rendelkeznek pogány gyökerekkel is. Egyébként általában ez egy szerves fejlődés eredménye. De biztos ez mindenki számára világos, mert lassan több lesz itt a "teológus" mint "mérnök". :)
   
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Plushun, igen valami ilyesmit mondok én is, viszont ezek a keresztény értékek mintha kicsit háttérbe szorultak volna és a polgárosodás beindulásakor megjelent szabadságeszmék és mindenféle új izmusok (beleértve nacionalizmus) nyertek teret.
  Ha megkérdezel ma egy európait, hogy minek vallja magát a legtöbbje a nemzetiségét fogja megmondani, nem a vallását (max. az észak-ír mondja majd, hogy katolikus). Ezek számunkra annyira magától értetődnek, hogy nem is tudatosul bennünk a léte.
   
 7. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Igen, és ez a baj. Ugyanis ezáltal nincs identitása.</blockquote>

  Ez nem teljesen igaz. Egyes nyugati politikusoknak vagy igen egyes nyugati országok lakóinak egy részének nincs. Az abszolút igaz amit Mackensen mondott, hogy az állam és az egyház szétválasztásával Európa ma nem tartana ott ahol tart, illetve nem formálódott volna olyanná amilyenné lett. Azonban vannak bizonyos morális szabályok, értékek aminek a megléte a kereszténységből maradt itt még ha sok ember nem is az, és ezek a morális, értékek, szabályok azok amiket európainak mondunk. </blockquote>

  Európának addig volt kb. egységes európai identitása, amíg egységesen keresztény volt. A reformáció/második egyházszakadás során ez megszűnt - nem véletlen, hogy a törökök ekkortájt tudtak terjeszkedni - sőt, kifejezetten ellenségként tekintettek a másikra. Pl. a reformátusok inkább szövetkeztek a törökökkel, minthogy pl. segítsenek a katolikus uralkodónak visszafoglalni az országot - nem véletlenül támogatták a törökök a reformáció terjedését.

  Miután sikerült megdönteni az egyház ideológiai hatalmát, azután jelent meg a nacionalizmus, ami valamelyest pótolta az elveszett identitást (korábban nem létezett a mai értelemben vett, elsősorban etnikai alapú nemzetfelfogás, ezért is értelmetlen pl. Rákóczi-szabadságharcról beszélni).

  A mai, trockista gyökerű liberalizmus azonban ezt az identitást is le akarja rombolni - és mit látjuk, nem teljesen eredménytelenül.
   
 8. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Egyház mint intézmény sok sebből vérzik. Mint most is Róma püspökének viselkedése megkérdőéjezhető.

  Vallás, nemzeti kultúra stb. egy váz egy alap amely segítségével az egyén eltudja magát helyezni a egy virtuális koordináta rendszerbe.

  Akár mennyire próbálod a kereszténységet beállítani rossznak pl római kori tudást a szerzetes rendszer szorgos könyvmásolói őriztek meg. Későbbi genetika alapját szolgáló öröklés tan atya egy Mendel nevű szerzetes.

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Gregor_Mendel

  Newton és társai azért kutatták mert így akarták jobban megismerni Isten által teremtett világot.

  De ma is igaz sajnos fizikai kémia berkei belül volt szerencsén kvantum mechanikát tanulni. Heisenberg és társairól
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Hat%C3%A1rozatlans%C3%A1gi_rel%C3%A1ci%C3%B3
  remek dolog mikor azzal szembesülsz, hogy egy szinten az atomok tartózkodási helye egy adott pillanathoz bizonyos amúgy meg statisztikus. stb. Nagyobb léptékbe meg atom helye áldónak tekinthető,minden és kiszámítható.
  Isten valahol itt fogható meg legjobban. Statisztikus valószínűség helyet kapsz egy viszonylag kiszámítható rendszert.

  -vissza térve, hogy vannak "barbár" ünnepeink. Ebből is látszik európai kereszténység organikus dolog. Egy adott helyen a közösség régi vallásának elemeit is magába integrálta és nem elpusztította. Ez által maga is fejlődött.
  Ez a lényeg! Vallás háború Európába is csak egyszer volt. Iszlám esetébe ez permanens+ más vallás ellen is mennek.

  A kereszténység igen nem egyeztethető össze egy kapitalista rendszerrel. Iszlám erre sokkal alkalmasabb.
  De a kereszténység az amely össze egyeztethető a fenntartható fejlődéssel. Mivel a munka becsületére int és az önmérsékletre!

  Bár hogy akarod forgatni a szavakat mint egy éles kardot. Nyugati civilizáció felemelkedésétől leválaszthatatlan a keresztény kultúra.
  Mostani hanyatlás egyik aspektusa pont a kereszténység elhagyása.
  Ami 50 évvel ezelőtt érték volt ma nem az, értéktelen dolgok vették át a helyét.

  De ha kérsz még egy érvet ott vannak oroszok: két dolog hatja őket :1, orosz birodalmi érzet
  2, az Ortodox keresztény vallás

  Szankciók stb ide vagy oda nem törtek meg.
  Lassan viszont azok törnek meg akik meg akarták őket törni.
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Viszont a nacionalizmus sokkal erősebb modernizáló faktornak bizonyult, mint bármi más addig kialakult izmus.
  Trockinak csak egy könyvét olvastam (a balkáni háborúkról) abban viszont nem sokat politizál, viszont a későbbiekben mintha Stálint próbálta volna ellensúlyozni és végig ökörségeket hablatyolt, permanens forradalmakról, meg ilyenek.
  Nekem inkább az az érzésem, hogy kialakult és jelenleg is alakulófélben van egy nemzetállamok feletti gazdasági elit akiknek inkább útjukban állnak az országhatárok és a rengeteg vám, meg szabályozás amit a piciny nemzetállamocskák produkálnak.
  A gond, hogy mindenki hatalmas összeesküvéseket vizionál, de ismeretségi körömben is vannak kis és középvállalkozások akik a környező országokban lévő partnereikkel csencselnek. A vállalkozói rétegbe ezeket is beleszámolom, nem csak a gyíkembereket, meg guttemburg vagy milyen csoportot.
   
 10. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Hogy Merkel anyó nem tud különbséget tenni a keresztény vallás, és a keresztény kultúra között az rendben. De, hogy ti sem?
   
 11. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Semmi gond. Jó, hogy itt vagy és szépen elmagyarázod nekünk.
   
 12. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Hát ezt meg honnan veszed ?
  Egyes korábbi népek által használt elemek alkalmazása, átvétele, még nem teszi a karácsonyt és a húsvétot pogánnyá.
   
 13. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Nyugodj meg tudjuk. Merkel nénivel egy baj van nem ismeri a szenteket ( olyan emberük akik keresztények számára követendő példák) Ilyen szent László Királyunk.
  Ő életének példamutatása mai is követendő.
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nem a dátumokra, meg az adott népek elemeire értettem. Régebben megakadt a szemem valamilyen összehasonlító mitológiai akármicsodán. Annyira nem érdekelt a téma, csak megjegyeztem. Most meg utánakerestem.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_in_comparative_mythology
   
 15. bogaras

  bogaras New Member

  Mindig tanul az ember.
  Ha néhány mondatban kifejtenéd.
   
 16. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Furcsa, hogy ezt magyarázni kell.
  A vallás csak egy része a kultúránknak. Vannak írott és íratlan szabályaink, szokásaink amitől egy bizonyos kultúra részesei vagyunk.
  Mindenki részese annak a kultúrának amelyikben felnőtt és koveti a szokásait. Akkor is ha nem hisz egy bizonyos nevű nagyszellemben, és nem koveto a vallasi ritusokat.
  Ha európai szokások szerint élsz, akkor is részese leszel az európai kulturának ha nem gyakorlod egyik helyi vallást sem.
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Légyszi kifejtenéd bővebben, azokat a szabályokat és szokásokat melyeket nap mint nap követünk és a kereszténységhez kapcsolódnak. Az egyetlen ami eszembe jut az a böjt betartása. De kétlem, hogy a társadalom legnagyobb része e szerint élne.
   
 18. plushun

  plushun Well-Known Member

  Igen, és ez a baj. Ugyanis ezáltal nincs identitása.</blockquote>

  Ez nem teljesen igaz. Egyes nyugati politikusoknak vagy igen egyes nyugati országok lakóinak egy részének nincs. Az abszolút igaz amit Mackensen mondott, hogy az állam és az egyház szétválasztásával Európa ma nem tartana ott ahol tart, illetve nem formálódott volna olyanná amilyenné lett. Azonban vannak bizonyos morális szabályok, értékek aminek a megléte a kereszténységből maradt itt még ha sok ember nem is az, és ezek a morális, értékek, szabályok azok amiket európainak mondunk. </blockquote>

  Európának addig volt kb. egységes európai identitása, amíg egységesen keresztény volt. A reformáció/második egyházszakadás során ez megszűnt - nem véletlen, hogy a törökök ekkortájt tudtak terjeszkedni - sőt, kifejezetten ellenségként tekintettek a másikra. Pl. a reformátusok inkább szövetkeztek a törökökkel, minthogy pl. segítsenek a katolikus uralkodónak visszafoglalni az országot - nem véletlenül támogatták a törökök a reformáció terjedését.

  Miután sikerült megdönteni az egyház ideológiai hatalmát, azután jelent meg a nacionalizmus, ami valamelyest pótolta az elveszett identitást (korábban nem létezett a mai értelemben vett, elsősorban etnikai alapú nemzetfelfogás, ezért is értelmetlen pl. Rákóczi-szabadságharcról beszélni).

  A mai, trockista gyökerű liberalizmus azonban ezt az identitást is le akarja rombolni - és mit látjuk, nem teljesen eredménytelenül.
  </blockquote>

  Én ezzel is vitatkoznék. A reformáció létrejötte nem vonta magával a keresztény tanok megszűntét és a kereszténység egységességének felbomlását - teológiai értelemben igen, de kulturálisan és a világhoz való viszonyában semmiképpen, s csak megjegyzem I. Ferenc francia király a szultán szövetségese volt márpedig ő kő kemény katolikus volt - s ebben a kontextusban hibás is az állításod. A reformáció a kereszténység tovább fejlesztése, hovatovább nézetem az előszobája a modern emberi jogok létrejöttének (hozzáteszem a 16-18. századi református országok vallási szabályai sokszor szigorúbbak voltak a katolikus vallásénál). A szabadság jogok és az egyenlőség alapelvei az újszövetség keresztény tanaira vezethető vissza. Csak két példa. Szeresd fele barátodat mint ten magadat, vagy a miért nézed a másik szemében a szálkát amikor a tiédben gerenda van jézusi mondások, amely tanok ma részét képezik az olyan jogelveknek mint az alapvető emberi jogok, vagy az egyenlő bánásmód elve (persze van ma ezeknek egy nagy adag vad hajtása amit a liberalizmus kifordított). Azok az elvek ami ma a nyugat (és Európa) "modernitását" jellemzik mélyen a keresztény elvekből származnak. Ezek az elvek pedig ugyanúgy érvényesek nálunk is, mint Németországban vagy Spanyolországban. Azt se felejtsük el, hogy az egyház léte és vele együtt a világról alkotott felfogása évszázadokon át párhuzamosan haladt és épült bele a világi Európa társadalmába. Ez pedig nem mond ellent a nacionalizmusnak, ahol a hazaszeretet fogalma sokszor bizony összekapcsolódik a vallással. Mi is volt rá írva a Wermacht katonáinak övcsatjára? "Gott mint uns". Hogy szól a himnuszunk első strófája? "Isten áld meg a magyart". Kinek is a jelenlétében koronázta meg önmagát Napóleon? Lehetne még sorolni a példákat, mert számtalan létezik.
  Félre értés ne essék nem azt mondom, hogy a történelem során nem voltak olyan izmusok amik igyekeztek ezeket az elveket gyökeresen kiirtani a társadalmak gondolkodásmódjában, de azt sem lehet állítani, hogy Európa világfelfogása a kereszténység nélkül ma is ugyanilyen lenne. Ezt pedig szerintem jól példázza azon mai országok világképe, amely az például az iszlámot vallja magáénak, s azok értékeit (már ha van neki). Valljuk be az ő fejlődéstörténetük és identitásuk merőben más mint a nyugaté, és nem vagyok abban biztos, hogy a világunk ma ilyen lenne ha a 8. században az iszlám sikeresen meghódította volna Európát.
   
 19. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Keresztény értékek?
  Keresztény kultúra?
  Na,benne vagyunk a gittben rendesen.
  Valaki mondja már meg nekem,mi is az istenük neve,csak,hogy tudjam.
   
 20. bolneroll

  bolneroll Active Member

  Vagyok
   

Ezen oldal megosztása