1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Nyugat-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Tcat által indítva @ 2013. május 13..

 1. monster

  monster Well-Known Member

  Igen, alapvetően az a kérdés, hogy melyik a demokráciább:
  1. Adott népcsoport szabadon eldöntheti népszavazás útján, hogy saját szülőföldjén saját országban akar-e élni, vagy sem.
  2. Adott népcsoport függetlenségi törekvéseit azok dönthetik el, akiket ott akarnak hagyni.

  És ha az egyik országnál az 1. verzió az elfogadott, akkor a másiknál miért a 2?
  Ez a kérdés független attól, hogy kinek mekkora autonómiája van, vagy éppen nincs.
   
  fip7, BiancoGasto and gergo55 like this.
 2. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Pedig úgy tűnik, hogy az elérhető "100% autonómia" a saját ország. (Oké, nem az, de a mai demokráciák keretein belül.) Akiknek mondjuk 95% önrendelkezésük van, azoknál joggal kérdezhetjük, hogy hfnk? Nem lenne okosabb a sok politikai energiát a saját, belső hasznukra fordítani a ribillió helyett?

  Akiket viszont már az önrendelkezés ötletére felpofoznak, azokat sztem joggal támogatjuk.

  A katalánokat kizsákmányolják a gaz spanyolok. De a reálpolitika rajongóihoz íme egy csokor költői kérdés: előrébb vannak függetlenség dolgában a katalánok, mint tíz éve? Jobban megy a bolt? Pörög a turizmus? Jönnek a befektetők? Meghátráltak a spanyolok? Boldog a nép (mint a barom, melyet igába hajt)? (bocs a betűnagyságért, telefonos hiba, nem tudom javítani.)
   
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  3 ember halt meg a Price Edward rendőr attaknál. 1 lány rejtélyes módon vízbefulladt (valószínüleg komcsi ügynökök voltak, mert egyik tüntetésszervező volt és a helyi úszócsapat top embere.)
  Kb 1 hónapja volt tüntetés az miatt, hogy a rendőrségre bevitt lányokat molesztálták és megerőszakolták valamint egy 63 éves fickót akit kórházba vittek a tüntiről leszíjaztak az ágyhoz, seggbekúrták gumibottal majd a szájába nyomták. Ezt spec pont felvette a kórház kamerája akik kiadták a felvételt így a 2 rendőr kapott 2-2 évet. Minden mást eltusoltak.
   
  fip7, svajcibeka, FilcTroll and 2 others like this.
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az fasza. Akkor az tényleg csücskösebb azért.
   
 5. plushun

  plushun Well-Known Member

  Csakhogy ennek a történetnek van egy sajátos "bája". A skótoknál az utolsó függetlenségről szóló népszavazás azért nem jött össze, mert az autómatikus kiesést eredményez az EU-ból. Most viszont azért győznének a függetlenség pártiak, mert az eu pártiak ezzel vissza tudnának kerülni az EU-ba. Szóval a függetlenség egyben EU bennmaradást eredményezne. Persze nem azonnal, de a cél ez és Skócia nyilván megfelel a kritériumoknak. Elég abszúrd helyzet.
   
  BiancoGasto likes this.
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Legfeljebb levezeti a gozt ojropaban. Proxi haboru eszakon egy legyengult, mindenfele valsaggal kuzdo Europaban?
   
 7. monster

  monster Well-Known Member

  Nem igazán értem ezeket a felvetéseket. Itt most az elvekről beszéltünk (én legalábbis). Az, hogy mi az ésszerű, vagy épp mi az, ami tulajdonképpen reális, az más lapra tartozik. Az, hogy kinek mihez van joga, az elvi kérdés viszont, a gyakorlati az, hogy mit tud / érdemes belőle megvalósítani. Viszont európában szeretnek az elvekkel és jogokkal példálózni, ezért lehet ezt az orruk alá dörgölni.
   
 8. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Igen, sztem mind arról beszélünk. :) Rengeteg jogos kritika illeti az EU-t, de a katalán-ügyben sztem nem sérülnek a demokratikus elvek, így nem felróható nekik, ha lapítanak.

  Ráadásul az EU nem is képviseli azt a hiperdemokratikus, önrendelkezés-párti vonalat, ami alapján most számonkéritek. Sőt: az egységesülő Európa víziója éppen hogy az autonómia részleges feladását várja el minden tagállamtól. Végeredményben egy olyan EU a vízió, amiben minden ország kb. annyira autonóm, mint a katalánok voltak a ribillió előtt.
   
  HAndrás likes this.
 9. monster

  monster Well-Known Member

  Én nem azt kérem számon rajta, hogy azt képviselje, hanem azt, hogy ha így gondolja, akkor a világ más országaira vonatkozóan se álljon másképp a dologhoz. Kézenfekvő példa ugyebár Koszovó esete, amelyben az anyaországnak esze ágában sem volt engedni a függetlenséget, az EU és az USA támogatásával mégis létrejött.
   
  antigonosz likes this.
 10. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 11. Roni

  Roni Well-Known Member

  Nem igazán értem miért volt probléma hogy Németbe jenki katonák vannak?
  Akadályozták a németeket valamiben? Nem! Hát akkor?
   
 12. megazez

  megazez Well-Known Member

  Elolvastad a cikket? :)
   
  borisz, fip7 and Roni like this.
 13. monster

  monster Well-Known Member

  Nem valószínű :)
   
 14. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://kitekinto.hu/2019/11/05/eur...egyre-inkabb-bevandorloorszagga-valik/176787/
  "Tovább emelkedik és húsz éven belül meghaladja az egyharmadot a bevándorlók és bevándorló származásúak aránya Németországban – mondta a szövetségi munkaügyi hivatal munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézetének (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung – IAB) vezető migrációs szakértője egy hétfői lapinterjúban."
   
 15. Roni

  Roni Well-Known Member

  Nem :).
  Éjszakai műszak után kicsit kómás voltam :)
   
 16. Python

  Python Well-Known Member

  A brit kormány a decemberi választások előtt nem hajlandó közölni azt a titkosszolgálati jelentést, amely arról szól, az oroszok befolyásolták-e a Brexit-kampányt.
  Az ellenzéki Munkáspárt Nagy-Britanniában aggodalmát fejezte ki, és kérte az illetékes hatóságokat Dominic Cummings orosz kapcsolatainak feltárására. Boris Johnson főtanácsadója három évig Oroszországban dolgozott a kilencvenes években, a választásra készülő munkáspártiak szerint ez ad okot aggodalomra.
  Nagy Britanniában dúl a választási kampány, melynek témája a Brexit. David Lammy, a Munkáspárt egyik parlamenti képviselője azt kérdezte Twitteren: Dominic Cummings orosz kém? Az ügy előzménye az, hogy Emily Thornberry, a Munkáspárt árnyék-külügyminisztere levélben kérte a konzervatív külügyminisztert, Dominic Raabot, hogy mutassa már meg Mr. Brexit nemzetbiztonsági átvilágításának eredményét. A Munkáspártot ugyanis megkereste valaki, aki azt állítja: Dominic Cummings kapcsolatba került az orosz titkosszolgálattal, amikor három évig Oroszországban élt és dolgozott a kilencvenes években. A Munkáspárt árnyék-külügyminisztere nemcsak a konzervatív külügyminiszternek, de a két érintett titkosszolgálatnak, az MI 5-nak és az MI 6-nek is elküldte levelét.
  Mr. Brexit orosz kém lenne?
   
 17. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  1948-ban még kicsit más volt a helyzet, az akkori németek egy vesztes háború és egy megszállás után is bizakodóbban nézhettek a jövőbe, mint a maiak, érdemes elolvasni a kommenteket:
   
  anonim999 likes this.
 18. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Igen, Koszovó az elég fura volt. Annyi a javukra szól, hogy önerőből kialakítottak és üzemeltettek egy alternatív államot, aztán harcoltak is érte. A háború sokmindent megváltoztatott akkor a nyugat hozzáállásában, és már mindenkinek tele volt a töke az égő Balkánnal. Talán akkor lehetne a katalón-spanyol viszállyal egybevetni Koszovó esetét, ha Spanyolországban is polgárháború lenne. Akkor vszeg ott teremne az ENSz, és lehet, hogy lenyeletnék a spanyolokkal a békát a béke érdekében. De ezt inkább el kéne kerülni.
   
 19. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  Mekkora poén,hogy a Munkáspárt aggódik az orosz befolyás miatt a Toryknál!!!
   
 20. monster

  monster Well-Known Member

  Lassan túlbeszéljük már a dolgot, de azt azért jelzem, hogy anno a Koszovói szakadárok kezdték támadni az ott élő szerbeket, utána ment be a szerb hadsereg, aminek következtében a nyugati hatalmak aztán légicsapások sorozatát mérték Szerbiára, aztán bementek a békefenntartók. Ezután eltelt vagy 10 év, és kikiáltották Koszovó függetlenségét az albánok, amit aztán a nyugat gyorsan el is ismert.
  Ha most a katalánok elkezdenék támadni fegyveresen a nem katalán lakosokat, és bemenne a spanyol hadsereg, hogy leverje a lázadást, vajon a spanyol hadsereget megbombáznák, aztán támogatnák a független Katalónia kikiáltását?

  Ez költői kérdés volt, természetesen nem tennék. Amit én meg is értek persze, viszont azért ne tegyünk már úgy, mintha nem érdekből politizálnának, hanem elvek alapján.
  Szerintem ezt a témát amúgy lassan lezárhatjuk, mindenki érti szerintem, miről van szó :)
   

Ezen oldal megosztása