A SZU hasonlat teljesen fals, az EU-t nem erőszakkal hozták létre, illetve minden EU polgárnak van valódi képviselete az EU vezetésében. Még demokratikusabb akkor lenne, ha transznacionális listákra szavaznánk tagállami kvóták nélkül, akkor pontosan ugyanannyit érne mindannyiunk szavazata. Diktátumokról egyedül a Tanácsban lehet beszélni, azt erősen meg kellene nyirbálni.
Mégegyszer: nem létezik "német érdek", vagy "magyar érdek". Egyéni érdekek vannak, és ezeket lehet érdekcsoportokba rendezni, de a nemzethez tartozás NEM ilyen érdekcsoport. Az azonos államhoz tartozás már lehet ilyen, de ez nem ugyanaz a "nemzeti érdekkel". Egy ausztriai magyarnak az osztrák nyugdíjrendszer fenntarthatósága az érdeke, nem a magyaré, és sosem fog olyat megszavazni, ami mondjuk az ausztriai nyugdíjakat csökkentené a magyarországiak javára. A német politikus nem azért képviseli most Németország érdekeit (tehát NEM a németek, hanem az ország szavazóinak érdekeit nemzeti hovatartozástól függetlenül!), mert onnan kapja a szavazatokat. Ha az egész EU-ból kapná, ha egy állam lenne az EU, akkor semmi értelme nem lenne nyomni a Deutschland über allest, mert még az összes német szavazattal sem érne el semmit, ennélfogva azonnal EU szinten kezdene kampányolni mindegyik, mert ez az ő személyes érdeke a karrierje miatt.
Tegyük fel van egy szavazás az EP-ben az EU ügyészség hatáskörének növeléséről. Nyilván vannak magyar, német, portugál, olasz képviselők akik igent nyomnának, de ugyanúgy vannak magyar, német, portugál, olasz képviselők akik nemmel szavaznának. Az én érdekem és célom az erős EU ügyészség, tehát az én érdekemet az igennel szavazók képviselnék. De mi ebben a magyarok, németek, olaszok érdeke? Ez értelmezhetetlen, hiszen mindkét oldalon van minden náció képviselője, most akkor melyik képviseli az adott nemzet érdekét? És az én érdekemet kik képviselik, a magyarok? Dehogyis, hiszen vannak magyarok ellenem is. Az én érdekemet mindazok képviselik, akik igennel szavaztak, és irreleváns, hogy ők magyarok, férfiak, nők, szőkék vagy kövérek-e.