[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 090
113
Az Európai Parlament szerint különleges nemzetközi törvényszék létrehozására van szükség az Ukrajna elleni orosz agresszió során elkövetett bűncselekmények felelőseinek elszámoltatására, valamint a nemzetközi igazságszolgáltatás joghézagainak felszámolására a büntetlenség elkerülése érdekében.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/254102/

:mad:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 821
65 366
113
Az Európai Parlament szerint különleges nemzetközi törvényszék létrehozására van szükség az Ukrajna elleni orosz agresszió során elkövetett bűncselekmények felelőseinek elszámoltatására, valamint a nemzetközi igazságszolgáltatás joghézagainak felszámolására a büntetlenség elkerülése érdekében.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/254102/

:mad:
Nincs semmifele joghatosaguk Oroszorszag felett. Minden kotelet elvagtak mar.

Egyebkent kinozzak Éva Kajit.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 048
113
Mégis, ez a gyülevész, velejéig korrupt EU vezetőség mi az istennek képzeli magát. Gazdasági szervezetnek indult, de teljesen bürokratikus, diktatórikus, politikai szervezetté vált, aki mindenbe beleszól, mindenkinek osztja az észt. Ideje kilépni belőle, mielőtt teljesen eladósít minket is.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
774
1 976
93
forrás: https://www.ostro.org/news/9-krayin...-pro-bezpretsedentu-dopomogu-ukrayini-i402160

"Tallinni Nyilatkozat": 9 európai ország írt alá nyilatkozatot az Ukrajnának nyújtott példátlan segítségről
9 ország védelmi minisztériumának képviselői aláírták a "Tallinni Nyilatkozatot", amely nagyszabású katonai segítségnyújtást ír elő Ukrajnának. Erről a brit kormány hivatalos honlapján számoltak be.
„Mi, Észtország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Lettország és Litvánia védelmi miniszterei, valamint Dánia, Csehország, Hollandia és Szlovákia képviselői ma, január 19-én találkoztunk, hogy megerősítsük rendíthetetlen elhatározásunkat és eltökéltségünket Ukrajna támogatására. hősies ellenállás az illegális és provokálatlan orosz agresszióval szemben. Elítéljük az ukrán nép terrorizálását célzó orosz támadásokat, beleértve a polgári lakosság és a polgári infrastruktúra elleni szándékos támadásokat, amelyek háborús bűnnek minősülhetnek. Elutasítjuk, hogy Oroszország továbbra is megsérti a szuverenitását, függetlenségét és területi integritását Ukrajnáról és ukrán terület annektálásáról szóló illegális követeléseiről." - áll az állásfoglalásban.

Az aláíró felek kijelentették, hogy Ukrajnát új típusú fegyverekkel kívánják ellátni: tankokkal, valamint lég- és rakétaelhárító rendszerekkel. Dánia különösen az ukrán hadsereg kiképzésének folytatását vállalta, a Cseh Köztársaság pedig garantálta a lőszergyártás növekedését az Ukrajnába történő későbbi átszállítással, valamint a sérült fegyverek javítását. Az észt csomag több tucat 155 mm-es FH-70 és 122 mm-es D-30 tarackból, több ezer 155 mm-es tüzérségi lőszerből, tüzérségi egységek kisegítő berendezéseiből és több száz Carl-Gustaf M2 páncéltörő gránátvetőből áll lőszerrel. . Emellett 2023-ban Észtország továbbra is az ukrán fegyveres erők több száz katonája számára biztosít alap- és speciális képzést.

Lettország új segélycsomagokat készít elő több tucat ember által hordozható légvédelmi rakétarendszerrel (Stinger) és további légvédelmi elemekkel, két M-17-es helikopterrel, több tucat géppuskával lőszerrel, több tucat UAV-val és az M109-es tarackok alkatrészeivel. Lettország is jelentős összegeket fektet be az ukrán hadsereg kiképzésébe, és mintegy 2000 ukrán katona kiképzését tervezi különféle programokon, a gyalogsági alapkiképzéstől a speciális tanfolyamokig. Litvánia új támogatási csomagja több tucat L-70-es légvédelmi ágyúból, több tízezer lőszerrel és két Mi-8-as helikopterből áll, amelyek összköltsége 85 millió euró. Idén a litván kormány 40 millió eurót fektet be lőszervásárlásba az ukrán hadsereg támogatására. Ide tartoznak majd a drónok elleni védelem, az optika, a hőképalkotó eszközök és a drónok. Ezenkívül 2 millió eurót utalnak át az Egyesült Királyság Nemzetközi Alapjába nehézfegyverek, például tüzérségi rendszerek és lőszerek, közvetlen tűzoltó platformok vagy páncélozott harcjárművek beszerzésére irányuló projektek finanszírozására. A Litvániának szánt majdani halálos támogatási csomag összköltsége 125 millió euró.

Az új lengyel csomag S-60-as légelhárító lövegekből áll, 70 000 lőszerrel. Lengyelország már 42 gyalogsági harcjárművet szállított, valamint kiképzési csomagokat két gépesített zászlóalj számára. Emellett Lengyelország folytatja a 155 mm-es KRAB tarackok szállítását, és Ukrajnát látja el különféle típusú lőszerekkel. Folyamatosan folyik az orvosi és mérnökképzés is. Emellett Lengyelország kész átadni egy cég Leopard 2 harckocsit 1000 tölténnyel. Ezt megelőzően a Leopard 2 tankok adományozóinak szélesebb koalíciója jön létre. Szlovákia folytatja az intenzív megbeszéléseket a Szövetség tagjaival az Ukrajnának szánt adományok további felszerelésének lehetőségéről. Az erőfeszítések most a fő harckocsikhoz, a gyalogsági harcjárművekhez, a légvédelmi rendszerekhez, valamint a tarackok, aknamentesítő berendezések és lőszerek fokozott gyártásához kapcsolódó képességekre összpontosulnak. A konkrét részleteket a szövetség tagjaival és partnereivel folytatott folyamatos információcsere alapján kellő időben kidolgozzák. Szlovákia folytatja az ukrán hadsereg kiképzését, és az ukrajnai követelményeknek megfelelően bővíti a kiképzést. Az Egyesült Királyság gyorsított csomagja egy század Challenger 2 harckocsit tartalmaz páncélozott mentő- és javítójárművekkel; 155 mm-es AS90 önjáró fegyverek, valamint több száz páncélozott és védett jármű; manőver-támogató csomag, beleértve az aknamező és a híd áttörési képességeit; több tucat pilóta nélküli légi rendszer az ukrán tüzérség támogatására; további 100 000 tüzérségi lövedék; több száz kifinomultabb rakéta, köztük GMLRS rakéták, Starstreak légvédelmi rakéták és közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták; 600 kénköves páncéltörő lőszer; felszereléscsomag legfeljebb száz ukrán harckocsi és gyalogsági harcjármű modernizálásához. A csomagot tovább egészíti a brit fegyveres erők alap- és utánpótlás-képzésének folytatása 9 nemzetközi partnerrel. A fegyveres erők további mintegy 20 000 katonája kiképzése érdekében 2023-ban. Nagy-Britannia koordinálja az Ukrajna Nemzetközi Alapot is, amely partnereivel együtt csaknem 600 millió fontot gyűjtött össze.
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
364
2 424
93
Tallinni Nyilatkozat": 9 európai ország írt alá nyilatkozatot az Ukrajnának nyújtott példátlan segítségről
9 ország védelmi minisztériumának képviselői aláírták a "Tallinni Nyilatkozatot", amely nagyszabású katonai segítségnyújtást ír elő Ukrajnának.

Kicsit az jött át ebből a hosszú szövegből, hogy bepánikoltak a nyugati országok, de nem akarnak igazán sokat költeni.

Az oroszok az elmúlt egy évben számbeli hátrányból számbeli előnyt csináltak talán minden területen. Több a katona, több a felszerelés, több a lőszer.

Ha a nyugat nem csak össze-vissza hazudozna, hanem tényleg beleállna a dologba, már régen százával kellene legördüljön a technika a futószalagról.

Tényleg nem értem ezt a dolgot:
  • nem adunk komoly fegyvereket, mert a felhúzza az oroszokat
  • Ukrajnának kell nyernie
Most tényleg azt gondoljuk, hogy ha Ukrajna visszafoglalja a teljes területét, az nem fogja felhúzni az oroszokat?

Nagyjából egyetlen értelmes magyarázatot látok itt: arra várni, hogy Oroszország szankciók/államcsőd (menetrend szerint ma)/fekete mágia hatására belülről átalakul.

De erre alapozni nagyon-nagyon bátor. Látszik, hogy a nyugati vezetők nem a sajátjukkal verik a csalánt.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 803
30 380
113
1673980092-temp-midPLD_cikktorzs@4x.jpg
Letépték a margagréta virágszálat!

Így tartsd el a migánst, a hálája a sírodig üldöz...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 863
27 406
113
Ez egyre viccesebb:
https://www.kisalfold.hu/orszag-vil...itikusok-fizettek-le-eva-kailit-es-buntarsait

"A brüsszeli ügyészség gyanúja szerint az Ashton Kutcher és Demi Moore hollywoodi színészek tulajdonában lévő Thorn technológiai vállalat egy leendő európai közbeszerzés megnyerése érdekében a törvénytelen eszközöktől sem riadt vissza, és több baloldali európai politikust, köztük Eva Kailit is megvesztegette."
 

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
3 712
15 495
113
Ez egyre viccesebb:
https://www.kisalfold.hu/orszag-vil...itikusok-fizettek-le-eva-kailit-es-buntarsait

"A brüsszeli ügyészség gyanúja szerint az Ashton Kutcher és Demi Moore hollywoodi színészek tulajdonában lévő Thorn technológiai vállalat egy leendő európai közbeszerzés megnyerése érdekében a törvénytelen eszközöktől sem riadt vissza, és több baloldali európai politikust, köztük Eva Kailit is megvesztegette."
Zseniális :)
Még jó, hogy nyugaton nem ismerik a korrupció fogalmát :)
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 968
14 020
113

@SilvioD hozott egy nagyon jó grafikont --sajna, hirtelen nem találom, kár--, mert az alapján a sikító frászt hoznám rá a "szomszéd szövetségesekre" --kicsit "megtolva" a médiában is--, mert a magyar katonai költségvetés 2015-6-7 óta --valamelyiknél biztos igaz volt, emléxem-- kb. az ötszörösére emelkedett! :oops:


.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 866
91 380
113
@SilvioD hozott egy nagyon jó grafikont --sajna, hirtelen nem találom, kár--, mert az alapján a sikító frászt hoznám rá a "szomszéd szövetségesekre" --kicsit "megtolva" a médiában is--, mert a magyar katonai költségvetés 2015-6-7 óta --valamelyiknél biztos igaz volt, emléxem-- kb. az ötszörösére emelkedett! :oops:


.
Akkor updatelem HUF-ban

Év - nominál büdzsé - emelkedés az előző évhez képest - előző évi infláció

2015 - 260 mrd
2016 - 301 mrd +16% -0.1%
2017 - 364 mrd +20% +0.4%
2018 - 427 mrd +17% +2,4%
2019 - 512 mrd +20% +2,8%
2020 - 616 mrd +20% +3,4%
2021 - 778 mrd +26% +3,3%
2022 - 1.003 mrd +29% +5,1%
2022 - 1.203 mrd +55% +5,1% (évközi plusz honvédelmi alap)
2023 - 1.477 mrd +47% +15% / +23% +15% ( ez az évközi emelt büdzséhez )

Euróban is.

Év - büdzsé euróban - emelkedés az előző évhez képest - előző évi infláció - euró árfolyam

2015 - 0.84 mrd euro - 310 HUF
2016 - O.97 mrd euro +15% -0.1% 311 HUF
2017 - 1,18 mrd euro +22% +0.4% 309 HUF
2018 - 1,34 mrd euro +13% +2,4% 319 HUF
2019 - 1,60 mrd euró +19% +2,8% 320 HUF
2020 - 1,84 mrd euró +20% +3,4% 334 HUF
2021 - 2,16 mrd euró +18% +3,3% 359 HUF
2022 - 2,55 mrd euró +18% +5,1% 393 HUF ( éves átlag)
2022 - 3,0 mrd euró +39% +5,1% 400 HUF (mai napi) évközi plusz honvédelmi alappal
2023 - 3,7 mrd euró +45% +15% / +23% +15% ( ez az évközi emelt büdzséhez ) 400 HUF



Az eurónál mindig a éves átlagot szamoltam, kivéve idén ott a mai napi euró árfolyammal számoltam.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 185
20 154
113

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 968
14 020
113

Most --amíg jó a Forint-- vennék fel egy "kis" hitelt a piacról, majd az aláírt E-U tagsági szerződés egyoldalú Uniós megszegése miatt felfüggeszteném a magyar tagságot és befizetést.
Jééé, egyébként sem fizetnek!!!

Jut eszembe, "átszólnék" Matolcsy-nak, hogy ugye csinált a megbeszélés után költségvetés-nyereséges short-ot/egyebeket, mondjuk a "szokásos" francia/angol/USA mintára("csak", hogy ne legyen támadható)! :oops:
Mindjárt meg is van a Nekünk okozott E-U-s kár huszada!!!
A többi tízen-kilencedre meg van még 5-6-7 év??? :oops:
Miért is van pánik ??? "Param-parnm-ram-papam..." ;)


Felkészülni kellene már végre megoldásokkal a láthatólag várható problémákra!
Eléje menni azoknak, nem pedig követni az eseményeket, és folyamatosan veszteséges kényszer-lépéseket tenni, majd ezerrel ordítani, hogy megint "csak kicsit" veszítettünk!!!
Mikor nyerni is lehetne!!!
Ilyen összefüggésben nem győzelem a "csak kicsit veszítettünk !!!

.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 698
3 924
113
Régen arrafelé sokkal értékesebb embereknek robbant fel az autója, mikor elfordították a kulcsot...
Ezt csak úgy mondom...nem ötletelés, meg ilyesmi. ;)