[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Ide jutott a "fényességes Nyugat"! Buzik diktatúrája lett Germániából!
Redefreiheit für Deutschland!
A NER ugyanezt csinálja az ellenfeleivel.

Kele János, Hrutka János, stb.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
Amiben viszont a libsik gecibbek, hogy még bocsánatkérésre is kötelezték. Persze Petry meg bocsánatot is kért.
 
  • Tetszik
Reactions: Galthran

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 487
14 276
113
1. Vesd le a NER hályogod.
2. Gondold végig újra, hogy ki miért emelt szót!
..
(Egyébként meg, csinálják csak amit csinálnak. Lesz eredménye!)

Teljesen ugyanaz a logika.

Két ember megfogalmazott egy-egy politikai véleményt - ill. Hrutka csak kiállt Gulácsi mellett - amiért ki lettek rúgva az állásukból.

Mindkettő kib*t gáz, mivel egyikül sem munkaidőben tette.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 813
113
Ide jutott a "fényességes Nyugat"! Buzik diktatúrája lett Germániából!
Redefreiheit für Deutschland!

Az lehetett a baj, hogy még a bevándorlókra is kitért. Bár valószínűleg anélkül is elég lett volna a kirúgáshoz.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 677
34 557
113
Európa-szerte sérelmezik Von der Leyen kanapéra ültetését
Pedig még örülhetnek, hogy nem fektetés történt!
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 685
13 345
113
Európa-szerte sérelmezik Von der Leyen kanapéra ültetését
Pedig még örülhetnek, hogy nem fektetés történt!

Hogy nehogy nálunk is ilyen baleset érje, arra gondolok, hogy meg se hívjuk.

Képes 2 szék között padra ülni...:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Az lesz ám a Jogállamisági probléma !

..."A" Selejt, és az ő bosszúja !


U.i.: Lehet, hogy többesszámot kellett volna írnom.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: antigonosz and enzo

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 124
93
Ha húsz évvel fiatalabb, akkor fektetik. :)
1978. Szép csaj volt, és 7 gyerek szülése után is formás.
albrecht-ernst-politician-cdu-germany-prime-minister-lower-saxony-picture-id543818313
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
"A Brexit több tekintetben változást idézett elő az Egyesült Királyságon belül. A sokat tárgyalt gazdasági és kereskedelmi következmények mellett új kérdések is felmerültek az ország jövőjét illetően. Ezek közül talán az egyik legérdekesebb az, hogy egyben marad-e egyáltalán az Egyesült Királyság, vagy az egyes nemzetek megpróbálnak majd függetlenedni a londoni kormányzattól. A skótok esetében a 2014-es függetlenségi népszavazás bizonyítja, hogy mutatkozik erre való hajlandóság, de Észak-Írország tekintetében is meghatározhatja a kérdés a politikai közbeszédet a jövőben."
https://www.portfolio.hu/global/202...sa-megvalosulhat-a-horror-forgatokonyv-473520
..
SKÓCIA - Az Egyesült Királyság nemzetei közül minden bizonnyal a skótok a legfogékonyabbak arra, hogy elszakadjanak Londontól. 2014-ben népszavazást tartottak a kérdésben, amely kis híján sikerrel is járt, ugyanis a résztvevők 45%-a arra voksolt, hogy Skócia szakadjon el az Egyesült Királyságtól.
..
Azóta történt azonban pár dolog, amely feszültebbé tette a London és Edinburgh közötti viszonyt és hozzájárult ahhoz, hogy a függetlenség kérdése, legalábbis a skótok részéről, továbbra is napirenden maradjon. Ezek közé tartozik a Brexit és a koronavírus-járvány.
..
A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson ugyan országos átlagban a résztvevők szűk, 51,9 %-os többsége a kilépést támogatta, a skótok jelentős része, 62,2%-a viszont a bennmaradásra voksolt. Főleg ez volt az oka annak, hogy a skót politikai vezetés ismét felvetette a függetlenség gondolatát. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök érvelése szerint ugyanis Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángassa" az Európai Unióból.
..
A 2019 decemberében tartott nagy-britanniai parlamenti választás után szólította fel Sturgeon először hivatalosan Londont annak lehetővé tételére, hogy a skót parlament dönthessen az újabb függetlenségi referendum kiírásáról. Ez volt az a választás, ahol Sturgeon pártja, a nacionalista Skót Nemzeti Párt (SNP) a skóciai szavazatok 45%-át kapta, ezzel pedig a londoni alsóházban Skóciának járó 59 képviselői helyből 48-at szerzett meg. Hozzá kell tenni azt is, hogy az SNP 2007 óta rendre nyeri a skóciai parlamenti választásokat.
skot-fuggetlenseg-felmeres-438150.png

---
ÉSZAK-ÍRORSZÁG - Az országrész különösen kényes téma volt a Brexit körüli viták idején, de valószínűleg a következő években is komoly fejtörést fog okozni Londonnak, ez pedig leginkább a régió történelméből fakad.
..
Ugyanis amikor az írek 1922-ben elnyerték a függetlenségüket az Egyesült Királyságtól, az angol-ír békemegállapodás értelmében a felek megállapodtak abban, hogy az Ír-szigetet kettéosztják. Így annak déli, katolikusok által dominált részén létrejött az Ír Szabadállam (amely 1936-ban vált Ír Köztársasággá), hat északi és protestáns többségű megye viszont Észak-Írország néven az Egyesült Királyság része maradt. A megállapodás azonban viszályt szított a független Írországban és az Egyesült Királyságon belül is.
..
Sok ír sérelmezte azt, hogy nem vált valóra régi álmuk, amely az Ír-sziget egyesülése volt egy független ír köztársaság alatt. Észak-Írországban azonban ennél rosszabb volt a helyzet, mivel a protestáns unionisták mellett, számos ír katolikus is az Egyesült Királyságon belül maradt, akik továbbra is a sziget egyesítését tűzték ki célul. A hovatartozás kérdése gyakorlatilag polgárháborús állapotokat idézett elő 1969 és 1997 között, amelyet a térség történelmében csak Troubles-ként, azaz a bajok időszakaként emlegetnek. A nagyjából 3500 áldozatot követelő több évtizedes konfliktus alapvetően az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) nevű ír nacionalista paramilitáris szervezet és a brit hatóságok között folyt, kiegészülve Ulsteri Önkéntes Erők nevű északír unionista paramilitáris erőkkel.
..
A harcok végül 1998-ban értek véget, miután az Egyesült Királyság, az Ír Köztársaság és az északír pártok megkötötték a Nagypénteki Egyezményt, amelyben rendezték az északír kérdést. Az egyezmény eredményeképpen többek között alábbiakban született megállapodás:
  • Észak-Írország önkormányzatot kap.
  • Megszűnik az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti fizikai határ.
  • Nyitva hagyják annak a lehetőségét, hogy az északírek a jövőben népszavazás útján döntsenek hovatartozásukról.
Észak-Írországot azóta gyakorlatilag közösen kormányozza az Írországgal való egyesülést szorgalmazó Sinn Fein és a Demokratikus Unionista Párt (DUP) annak ellenére, hogy teljesen más az elképzelésük az országrész jövőjét illetően.
..
Az igazán nagy követ azonban a Brexit-szavazás dobta az állóvízbe egyrészt azért, mert az északírek többsége 55,7%-a (valószínűleg a törékeny béke megőrzése érdekében) az európai uniós tagság fenntartása mellett tette le a voksát, másrészt pedig azért, mert így kérdésessé vált, hogy továbbra is nyitott marad-e a határ az Ír-szigeten, amelyet a Nagypénteki Egyezmény garantált.
..
Hosszas viták után végül speciális rendelkezések születtek Észak-Írország kapcsán, amely így egyszerre tartozik az Európai Unió belső piacához és az Egyesült Királyság önálló vámtérségéhez is. Ennek értelmében az északír határon nincs ellenőrzés, helyette az északír tengeren jött létre a vámhatár az Észak-Írország és a Nagy-Britannia között mozgó áruk esetén.
..
Az északírek körében azonban ez a megoldás is igen megosztó, bár már önmagában a Brexit is az volt. A katolikus ír népesség, amelyik sérelmezte az Európai Unióval való szakítást ma közelebb áll az Írországgal való egyesülés gondolatához, mint korábban, az unionisták pedig amiatt elégedetlenek, hogy vámhatár került kialakításra Észak-Írország és az Egyesült Királyság között. A felháborodás mértékét jól mutatja, hogy a múlt héten északír unionista paramilitáris csoportok közölték Boris Johnson brit miniszterelnökkel, hogy nem támogatják többé a Nagypénteki Egyezményt, mivel szerintük az új szabályok akadályozzák a kereskedelmet Észak-Írország és Nagy-Britannia között.
..
Világos, hogy hosszú távon két forgatókönyv képzelhető el a térség hovatartozását illetően: vagy marad az Egyesült Királyság része, vagy pedig egyesül az Ír Köztársasággal. Az ugyanis jelenleg szinte kizárt, hogy az északírek a skótokhoz hasonlóan teljes függetlenségben gondolkodnának.
---
WALES - Bár Wales esetében sokkal kevésbé valószínűsíthető egy szakítás az Egyesült Királysággal, mint a többi nemzet esetében, az utóbbi időben látványosan felerősödtek a függetlenségi hangok a térségben. Az elszakadást legfőbb célként kitűző YesCymru nevű kezdeményezés tagjainak száma például egy év alatt 2000-ről 17000-re nőtt. Ez már csak abból a szempontból is érdekes adat, hogy a Brexit népszavazáskor a walesiek többsége, 55,5%-a kilépésre szavazott.
..
Ennek ellenére Wales esetében a legkisebb annak a valószínűsége, hogy a függetlenedés útjára lépne, mivel egy friss felmérés alapján ezt csak a megkérdezettek 22%-a támogatná. Ezt támasztja alá az is, hogy erősen kérdéses, mennyire lenne működőképes egy független Wales gazdaságilag.
..
A függetlenség helyett a walesi politikusok tehát inkább a londoni befolyás lazítását tűzhetik ki célul a jövőben, például azzal, hogy több jogosítvány kerüljön át Westminstertől a Cardiffban székelő walesi Nemzetgyűléshez, erősítve ezzel az Egyesült Királyság decentralizációját.
---
LEHETSÉGES FORGATÓKÖNYVEK - A helyzet megoldásának kulcsa jelenleg a konzervatívok vezette brit kormány kezében van, amelynek nem titkolt célja az Egyesült Királyságon belüli egység megőrzése. Ennek következtében nagyon valószínűtlen, hogy London csak úgy elengedné az egyes nemzetek kezét és hagyná, hogy függetlenedjenek. Ezek alapján tehát három forgatókönyv valószínűsíthető:
  1. A brit kormány, ahogy tette eddig is, megpróbálja fenntartani a status quót és meggyőzni a nemzeteket, hogy a jelenlegi feltételekkel is megéri az Egyesült Királyságban maradni. A skótok esetében azonban már most feltételezhető, hogy ez a stratégia nem biztos, hogy eredményre vezet.
  2. Jelentősen átalakítják az Egyesült Királyság alkotmányos berendezkedését és eltolják az országot egy föderális struktúra felé, ahol az egyes tagállamok az eddigieknél is szélesebb önálló jogkörökkel bírnának. Utóbbit szorgalmazza a legnagyobb ellenzéki párt szerepét betöltő Munkáspárt is. Ez sem lenne azonban biztosíték arra, hogy visszaszoruljanak a függetlenségi mozgalmak.
  3. Bár jelenleg erre van a legkisebb esély, de előfordulhat az is, hogy az Egyesült Királyság pár éven belül valóban darabokra hullik. Ha ez így lenne, a sort szinte biztosan a skótok kezdenék, de a többi nemzet is követheti példájukat.
A KORONA-vírus következménye...
---
"A mostani konfliktus tavaly júniusig nyúlik vissza, amikor Bobby Storey, a radikális katolikus britellenes mozgalom egykori legnagyobb fegyveres szervezete, az Ír Köztársasági Hadsereg néhai hírszerzési főnöke elhunyt, és temetésén kétezren gyűltek össze a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások megsértésével."
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Szintén a koronavírus...
---
"Egy majdnem húsz éve tartó trend fordult meg azzal, hogy az Egyesült Királyságból immáron többen vándorolnak ki, mint ahányan bevándorolnak. Sok Kelet-Közép-Európából érkezett, hosszabb-rövidebb ideig Angliában vendégmunkásként dolgozó vagy ott élő tér vissza hazájába. Kérdés, ki fog mosogatni a brit kocsmákban, mert a helyieknek nem tetszik ez a munka."
https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazd...-london-brexit-egyesult-kiralysag.726301.html
..
900
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Nehéz lesz, de nincs más út!!!

Salvini - Orbán - Morawiecki


Úgy látszik bővülni fog a fenti tengely a spanyok VOX-szal. Mondjuk, hogy a poszt, mire utal nem értem.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and vata

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
K

kamm

Guest
Úgy látszik bővülni fog a fenti tengely a spanyok VOX-szal. Mondjuk, hogy a poszt, mire utal nem értem.
A vegen? Elvileg azon csodalkozik, hogy ezuttal Brusszel nem itelte el az eroszakot...
Kivancsi lennek, hogy o beszel egyebkent spanyolul? :)
Mert en inkabb no hay condenacion de la violencia contra Vox stb irtam volna, az szerintem tisztabb, de spanyolbol is van millio dialektus... mondjuk az aunque hasznalatat sem ertem, de azt logikailag sem: mitol lenne "habar" a baloldal frusztracioja az eroszak szempontjabol? Inkabb (en) cualquier caso es inaceptable (kb mindenkeppen elfogadhatatlan), netan a pesar de (todo vagy vmi a baloldal frusztraciojarol.)
Persze fene tudja, lehet, o naponta hasznalja es igy frappansabb ott (en ritkan hasznalom, regebben taxisokkal lehetett gyakorolni, ma mar az sincs. :()
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 560
113