1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Oroszország és a Szovjetunió utódállamai

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 8..

 1. lgabo

  lgabo Well-Known Member

 2. karpatalja

  karpatalja Well-Known Member

  Pont az új harcászati követelménynek megfelelően :)
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez egy dandár
  Pont mint az összes gépesített lövész hadosztálynak már vagy 50-60 éve...

  Halkan jegyezném meg,hogy ez az erő egy vegyes vadász és csapásmérő repülő ezreddel lekukázná a Kárpát-medencét és a Balkánt!
   
  karpatalja, eadx, lgabo and 3 others like this.
 4. laiki

  laiki Well-Known Member

  Ez egy gépesített lövész hadosztály 6 ezreddel. Bár az tény, hogy a képen a haditechnikájuknak csak egy része látszik.

  Mármint úgy érted, hogy Szlovákiát, Magyarországot, (esetleg Ausztriát), Romániát, Szlovéniát, Horvátországot, Szerbiát, Boszniát, Montenegrót, Koszovót, Albániát, Macedóniát, Görögországot és Bulgáriát együttvéve lekukázná? Ezt azért barokkos túlzás.

  Ha úgy érted, hogy ezen országok közül bármelyiket önmagában megverné, akkor ez a legtöbb felsorolt országra igaz. Azonban vannak kivételek.

  Romániára legfeljebb úgy igaz, hogy ha egy semleges helyen felvonulna a román haderő és az említett vegyes repülő ezreddel kiegészített orosz hadosztály, akkor az orosz hadosztálynak lenne esélye győzni. A vegyes repülő ezred (kb. 60 gép) a román légierőt F-16-osokkal együtt is nyilván lenyomná. Az orosz hadosztálynak ugyan kevesebb harckocsija van, mint a román hadseregnek, de ha figyelembe vesszük a hadrafoghatóságot és a harcértéket, akkor az oroszoknál a fölény. Hiába a kb. 1,5-szer több román harckocsi (meg amennyi T-55-öst esetleg fel tudnak éleszteni), a T-72B3 és a T-90 van annyival jobb, mint a TR-85, hogy az oroszoknak áll a zászló. Lövészpáncélosok terén is a mennyiségi fölény a románoknál, de a románok nagy csomó kohószökevény licenc BTR-je, MLVM-je legfeljebb az orosz BTR-ekre, Tigr-ekre és a páncélozatlan technikára, gyalogságra veszélyesek. A BMP-3-ra csak az MLI-84M jelent komolyabb veszélyt, na meg a viszonylag nagy számú román harckocsi. A hadrafoghatóságbeli és harcértékbeli különbség miatt vékony bőrű páncélozott technika terén is az oroszok esélyesebbek. A tüzérséget nézve már más a helyzet. A román sorozatvetők egyáltalán nem lebecsülendők és bár a 152 mm-es lövegeik vontatottak, de jó sok van nekik. Az apró munkára meg még több aknavetővel rendelkeznek. Úgyhogy e téren román fölénnyel kell számolni. Ott vannak a románoknak a Spike páncéltörő rakéták nem kis számban, amelyek némileg kiegyenlítik a páncélosok terén megmutatkozó orosz fölényt. Még azokat a 100 mm-es román páncéltörő ágyúkat is lehet használni. Az orosz harckocsik tornyát elölről nem viszik át, de a testét igen és oldalról széles szögtartományban testen és tornyon is átütik az orosz tankokat. A lövészpáncélosok ellen pedig értelemszerűen végzetesek tudnak lenni. Az élőerő kétségtelenül a románok javára szól. A román szárazföldi haderő létszáma kb. 4-szerese az orosz hadosztály 10 ezres létszámának. Ugyan feltételezhető, hogy az oroszok a sok gyakorlat miatt felkészültebbek, de 4-szeres létszámfölényt ez nem egyenlít ki.
  Tehát semleges, viszonylag sík terepen lenne esélye az orosz hadosztálynak, ha az oroszok ki tudják használni a mozgékonyságbeli fölényüket is, mert a román tüzérség és légvédelem sokkal kevésbé mobil. De ha a románok csak védekeznek, ezt ráadásul otthon, hegyvidéken teszik, akkor azért egy 10 ezer fős orosz gépesített lövész hadosztály önmagában kevés lenne Románia elfoglalásához.

  A görögök ellen meg nagyon nem kell számolgatni, spekulálni: egy orosz gépesített lövész hadosztály, meg az a vegyes repülő ezred édeskevés ellenük.

  Az említett orosz hadosztály 10 ezer fős. Van egy harckocsizó, egy önjáró lövész, egy csapat légvédelmi és 3 gépesített lövész ezrede. 200-250 harckocsi (T-72B3, vagy T-90A), 300-400 BMP-3, meg BTR-82A, 48-72 db MSZTA-SZ (esetleg max. 24 sorozatvető), meg az aprólék (Tigr, esetleg néhány Tajfun, páncélozatlan szállító és műszaki járművek, illetve a könnyű fegyverzet). Ez a hadosztály az oroszok erejének talán ha 5 %-át képviseli (figyelmen kívül hagyva a stratégiai erőket, a légierőt, a honi légvédelmet, a haditengerészetet és a taktikai nukleáris fegyvereket).

  Nekem igazán nem szokásom lebecsülni az oroszokat, de túlértékelni sem kell egy orosz gépesített lövész hadosztályt. Nyilván a Magyar Honvédséghez képest irdatlanul sokszoros a fölényük, de lássuk be, hogy mi nem is vagyunk mérce az operett haderőnkkel.
   
  tindalos likes this.
 5. joker

  joker Well-Known Member

  laiki ugyanazt a képet nézzük? Mégis hol van a román hadseregnek több harckocsija? Egymásután valószínűleg bedarálna az egészet úgy ahogy dudi is mondta, még ha 10k katona nem is lenne elég egy ország megtartására, de nem is erről volt szó.
   
  lgabo likes this.
 6. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Meg a román hadsereg nem is futna el,ha jönnének az oroszok. :)
  Ja,hülye vagyok, nato megmentené őket.
  Meg mindenkit...
  :rolleyes:
   
  fip7, borisz, zeal and 1 other person like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Hadosztály...Nem is tudom honnan jött a dandár bocsánat!

  A görögökről megfeletkeztem szóval emiatt tényleg hülyeség de azt állítom,hogy Magyarország,Szlovákia,Horvátország,Szlovénia,Szerbiát,Romániát, Szlovéniát, Horvátországot, Szerbiát, Boszniát, Montenegrót, Koszovót, Albániát, Macedóniát és Bulgáriát együttvéve lekukázná ez az erő.
  Nézz meg minket viccek vagyunk,a szlovákok dettó gyakorlatilag nem is létezünk.Milyen román F-16?Hol bevethetőek azok még?Ha légierőt nézünk a mi Gripenjeink az egyetlen komolyan vehető erő mindenki más csak agyaggalab lenne.
  Ezen kívül azt se felejtsük el,hogy ott a Kaukázusnál minden alegység folyamatosan harcban áll így ott van harci tapasztalat.
   
  tindalos likes this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt se felejtsd el,hogy az orosz hadsereg állapotából kiindulva annak a hadosztálynak a teljes technikai és személyi állománya fel van töltve és harcképes ellenben a fent nevezett országokkal.
   
 9. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Alakulgat... :)

  Гимн СССР - НОД Нижний Новгород 31.12.2016

  Published on Jan 3, 2017
   
 10. omae

  omae Well-Known Member

  A románok tüzérség fölénye nagyban függ attól hogy milyen a tüzérség tűz vezetése. A ruszkik Ukrajnában egy szalvóval szétvertek egy zászlóaljat, szerintem mozgásban lévő (hadoszlopban) egységeket is viszonylagos pontossággal tudnak támadni. A románoknak milyen tüzérségi radarjai vannak? (Amikkel gyorsan válasz tüzet tudnak küldeni az ellenfél tüzérségi tüzére.) Mert az hogy nem mobil a tüzérség a mai hadviselésben nagyon nagy hátrányt jelent egy fejlettebb ellenfélnél.
  Meg a román haderő morálja egy sokk hatás után nem tudom menyire lenne tartós. Az irakiak is megtörtek az első pofonok után és már kedvük sem volt a koalícióval harcolni.
  Fejlett nyugati egységek nélkül itt kelet-Európában nincs ami megfogjon egy ilyen támadást, egyszerűen nincs hozzá eszköz parkunk meg elég képzett emberünk. Nem véletlenül öntik be az amik az egységeiket gyakorlatilag az EU teljes fogatlan.
   
 11. vilmoci

  vilmoci Well-Known Member

  Oszt ennek miért kell örülni? o_O
  Én esküszöm, oroszpárti vagyok,de ez így nagyon cakkos... (sztalinjóska a falon, fullkomcsizászlóból kettő)
   
 12. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Őszintén, nem tudom örüljek-e neki, mert egy új CCCP kevésbé lenne orosz és így ez az oroszoknak sem biztos, hogy jó. Ugyanakkor valami elképesztő, ahogy az CCCP mászik kifelé a "kukából". Ha újra létrejön, ezzel valami olyasmit produkál, amelyet eddig még egyetlen letűnt birodalomnak sem sikerült: újraélesztenie saját magát.
  Persze, erős a gyanú, hogy nem is saját magát éleszti újra, hanem újraélesztik. Ezért is érdekes a folyamat. Ha jelentős erők állnak mögötte, akkor a siker garantált - és én ezért is tulajdonítok ezen folyamat látszólag apró "tüneteinek" nagy jelentőséget.
  Már másoknak is feltűnt, hogy ez a CCCP projekt fura módon tör előre. Néhány orosz már feltette a kérdést (az interneten), hogy kik finanszírozzák a CCCP nevű projektet? Kell-e ez nekünk? Az CCCP nem szláv, nem orthodox, nem orosz, akkor vajon kik állhatnak mögötte?
  Ugyanakkor, ha valakik nagy birodalmat akarnak álmodni az egykori CCCP helyére, az Eurázsiát ismét a világ egyik középpontjává teheti.
  Ennek viszont előnyös hatásai lehetnek az oroszokra és ránk nézve is. Ránk nézve azért, mert egy Eurázsiai birodalomban kevésbé szorulunk a peremre, mint az EU-ban.
  Szóval kettős érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban, a mosoly jel inkább csodálkozásnak értelmezendő a részemről, kb. így: "nem hiszem el, hogy tényleg ez történik" :)
   
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  A görögök azok nem a kárpát medence, úgyhogy felejtősek. Marad az aprónép a víztsztító ezredekkel. :)
   
  karpatalja and lgabo like this.
 14. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

 15. Roni

  Roni Well-Known Member

 16. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Szerintem amint eléri az orosz kormány inger küszöbét,letüsszentik őket,a csába,Putyin,és a mostani vezérkar nem hinném,hogy csipózná a konkurenciát. ;)
  Ha lesz eurázsiai únió,akkor az a mostani vezetéssel,az ő irányvonalaik mentén lesz,azok után amit elértek Putyinnal,màr ott sem jolly joker a CCCP márkanév.
   
  closed society likes this.
 17. papajoe

  papajoe Well-Known Member

  Csipócázná

  Miért nincs szerkeszthetőség?

  Kik finanszírozzák?
  Na,vajon kik,akik lenint,sztálint,meg a többi forradalmárt!?
   
  lgabo likes this.
 18. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Lukasenka lehetne az új Lenin, de már benne van a korban. A többiek nem veszélyesek. Putyin is túlkoros, ráadásul orosz. Peremvidékről származó, mélynövésű fasziktól kell tartani.
   
  vilmoci likes this.
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A németek.
   
 20. gacsat

  gacsat Well-Known Member

Ezen oldal megosztása