1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Oroszország és a Szovjetunió utódállamai

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 8..

 1. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://www.hidfo.ru/2017/01/meggyilkoltak-az-orosz-konzult-gorogorszagban/
  "A görögországi orosz nagykövetség megerősítette, hogy meggyilkolták az orosz konzult Athénban. A liberális sajtó nem ítéli el a diplomaták ellen elkövetett merényleteket.
  A görög sajtó a nap folyamán számolt be arról, hogy meggyilkolták Andrej Malanint (55); a Protothema hírportál információi szerint az orosz diplomatát otthonában holtan találták. Reggel már nem érkezett be a követségre, és nem válaszolt a telefonhívásokra, emiatt kollégái rendőri támogatással kiérkeztek a lakhelyére, ahol a belülről kulccsal bezárt ajtót kinyitották és behatoltak az épületbe, majd a holttestet megtalálták. A rendőrök azt nyilatkozták a helyszínre kiérkező újságíróknak, hogy a konzul természetes halált halt. Az ügy kivizsgálása folyamatban van..."
   
 2. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Putyin jön 5-én. Már elkezdődtek az "előkészületek", mindenki izgul, gondolom nem véletlenül.
   
 3. joker

  joker Well-Known Member

 4. krokomach

  krokomach Well-Known Member

   
 5. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Az interfax még 9-én este ezt írta.
  http://www.interfax.ru/russia/544635
  Athénban meghalt az orosz nagykövetség konzuli osztályának a vezetője Andrej Malanin. . Az orvosszakértők szerint természetes okoból kifolyólag halt meg.

  http://rusvesna.su/news/1483989422
  (09.01.2017 - 22:17 ) Athénban meghalt az 55 éves orosz konzul. Az orosz nagykövetség megerősítette a diplomata halálát... A diplomata nem ment dolgozni reggel, és nem válaszolt a hívásokra. A kollégái a rendőrséggel közösen kimentek hozzá, kinyitották a lakása ajtaját, ami belülről volt kulcsra zárva. A rendőrségi forrás azt mondta, a konzul halála természetes okok miatt történt. A vizsgálat folyamatban.


  Sem az interfaxon sem a rusvesnán nem volt róla azóta hír. ( Ennél bővebben nem néztem utána)
   
 6. eadx

  eadx Active Member

  Aha, már szervezik a sípoló hadosztályokat megállítani az orosz veszedelmet. :p
  Amúgy milyen fontosabb dolgot fognak csinálni (pl. Paks2, szankciók feloldásának megpróbálása)?
   
  borisz and lgabo like this.
 7. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Sz.V. Taraszkin "ideiglenes szovjet elnök" sajtótájékoztatója Szocsiban 2016.12.28-án

  1.rész


  2.rész


  3.rész
   
 8. MuldR

  MuldR Well-Known Member

  Én ugyanígy jártam a koreai billentyűzettel. Megoldás ebay-ről kb 1600 ft egy jó minőségű matrica szet és kb 2000 ft itthon egy normálisabb angol vagy magyar billentyűzet. Kell még hozzá kb fél óra meg egy műszerész vagy szemöldök csipesz.

  Amúgy meg nehogymár nincs orosz nyelvű tankönyv az országban. Még nekem is volt, de rablóvátásnál hatalmas vigyorral vágtam ki. :)
   
 9. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

 10. 12delta

  12delta Active Member

 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  zeal likes this.
 12. closed society

  closed society Well-Known Member

  Mindenkinek, de elsősorban neked küldöm. Ebből teljesen nyilvánvalóvá válik, hogy Dugin abszolút nem bolsevik, hanem szlavofil, és azt tartja elsődleges eszmei alapnak.


  Szerintem érdekes a videó egésze, ezért az oroszul nem beszélőknek röviden összefoglalva:

  A bolsevik forradalom kapcsán arról beszél, hogy a százéves évforduló kapcsán már ideje tisztázni, megérteni hogy mi is történt valójában, kik voltak a szereplők, mert enélkül nem tudnak továbblépni.
  Dugin arra is reflektál, hogy sokan vörös-fehér kiegyezést akarnak Oroszországban, ő viszont ezt nem tartja aktuálisnak, mert klasszikus értelemben szerinte már nincsenek vörösök és fehérek.
  Viszont tesz egy szerintem egészen logikus felosztást annak kapcsán, hogy kikből tevődtek össze a fehérek és kikből a vörösök, ami talán nemcsak nekem teszi sokkal érthetőbbé a polgárháború időszakát.
  A fehéreket szerinte alapvetően két, egymással nem sok ideológiai egyezést mutató tábor alkotta: 1. a konzervatív, monarchista, tradicionalista szlavofilek, 2. nyugatos, antantbarát, jelentős részben szabadkőműves liberálisok.
  A vörösöket három csoportra osztja: 1. marxista kommunisták, 2. oroszellenes idegen elemek (az ő utódaik a mai oroszországi liberálisok), 3. narodnyikok, elsősorban eszerek, akik a bolsevikok tömegét, a mozgalmi szárnyat képezték, őket Dugin baloldali szlavofileknek tartja.

  Dugin semmi esetre sem tart lehetségesnek kiegyezést a vörösökhöz sorolt 1. és 2. csoporttal, ezeket egyértelműen káros, ellenséges elemeknek tartja.

  Viszont mint a felosztásból kiderül, úgy véli, történt egy hatalmas, és tragikus szakadás a XX. század első elején a döntő részben a "szlavofil szentháromságra" (önkényuralom vagy cárizmus, pravoszlávia, népiség) épülő orosz társadalomban: szétváltak monarchista, konzervatív, a cárhoz hű, pravoszláv jobboldali szlavofilekre, akik a fehér táborának bázisát képezték, valamint a népiségre épülő és a szociális ügyeket képviselő baloldali szlavofilekre. Lényegében ennek a két tábornak a tömege között zajlott szerinte a polgárháború a liberálisok, szabadkőművesek, russzofóbok legnagyobb örömére. Dugin szerint tehát alapvetően egy szlavofilek közti testvérháborúnak tekinthető a polgárháború, olyanok között zajlott, akiknek egy oldalon lett volna a helye.
   
  karpatalja likes this.
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Érdekes meglátás, de mondjuk ki nyíltan, hogy a polgárháború után a vörös 1. és 2. csoportból került ki a hetven évig uralkodó szovjet elit.
  Baskír, zsidó, grúz, örmény, ukrán, volgai német, miegyéb. Ne eufemizáljunk, mondjuk ki, az "oroszellenes idegen elemek" (liberálisok) a zsidók, a marxistának mondott kommunisták meg lényegében az előbb említett összes többi, így Dugin népi megfigyelése nem más, mint egy jó kis kincstári antiszemitizmussal átitatott sovinizmus.
  Ehhez egyébként minden joga megvan, de látni kell, hogy az utolsó orosz cár és családja kiirtásával a huszadik századi orosz történelemben lényegében kizárták az oroszokat a Kremlből és ezt valahol saját maguknak is köszönhetik.
   
  vilmoci, fip7, fishbed and 1 other person like this.
 14. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Múlt héten halt meg Svédországban a jog szerinti cár.
   
 15. joker

  joker Well-Known Member

  Volt nekik olyan? Mennyi vagyona meg hatalma volt és tudtak-e egyáltalán a svédek róla?
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Spengler használt ehhez hasonló kategóriákat. Ő pszeudomorfózisról beszélt az orosz civilizáció kapcsán, tehát olyan folymatról, amely Nagy Péter óta az orosztól idegen, a nyugattól kölcsönzött kulturális formákban kényszerítette az orosz népi alkotóerőt. Spenglernél alapvetően két rétege van az orosz világnak:

  1. nyugatos, a néplélektől elszakadt elemek, akik idegen formákkal fejezik ki magukat (klasszikus képviselő a kultúrában Tolsztoj)
  2. orosz elemek, akik az eurázsiai formákat képviselik (klasszikus képviselő a kultúrában Dosztojevszkij)

  Ebben a szituációban a bolsevik forradalom egy hatalmas lázadás volt a nyugatosság ellen, amely alapvetően eltörölte a nyugatos elemeket azzal a fenntartással, hogy a Dugin által marxista kommunistáknak nevezet tisztán nyugati eszmeiséget képviselő kaszt megmaradt és bizonyos mértékű hatást is gyakorolt a péteri művet teljesen és joggal, az oroszság védelmében elpusztítani akaró nyugatellenes bolsevizmusra.

  Azt nem tudom csak, hogy Dugin mit nevez cárizmusnak. Az önkényuralom és az orosz népiség egyértelműen eurázsiai (az egykori cári birodalom területe lefedi az eurázsiai civilizáció területét, a közép-ázsiai török, az orosz, fehérorosz és ukrán népek tartoznak ide megkérdőjelezhetetlenül). Ha a cárizmus a forma, akkor abban inkább Spenglernek van igaza, hogy a péteri örökség minden, csak nem orosz. Ha a cárizmus mint népi ide az atyáról, a gazdáról, akkor az orosz.

  Sztálin ebben az értelemben egyértelműen orosz volt, a szlavofilizmus netovábbja.
   
 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Gondolom, mint Károly Királynak Madeirán.
   
 18. closed society

  closed society Well-Known Member

  Volt gyereke?
   
 19. closed society

  closed society Well-Known Member

  Ő az önkényuralom szót használja általában, a "cárizmus" szót én biggyesztettem oda, mivel a "szlavofil szentháromság" egyik elemét ezzel az elnevezéssel is szokták illetni. A lényege a cár isteni eredetű, korlátlan hatalma fenntartásának fontosságába vetett hit.

  A klasszikus szlavofil gondolkodók mélyebb megismerésére ezt ajánlom: http://antikva.hu/images/item_image/644/221544.jpg

  Spengler felosztását szerintem széles körben osztják, bár szerintem Puskin legalább annyira klasszikus képviselője a kultúrában a nyugatosoknak, mint Tolsztoj.
   
  karpatalja likes this.
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Melyik, mert van vagy három trónkövetelő!
   

Ezen oldal megosztása