1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Oroszország és a Szovjetunió utódállamai

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - Montezuma által indítva @ 2013. február 8..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://kitekinto.hu/2020/02/09/gaz...a-valik-feheroroszorszag-olajellatasa/178706/
  "Oroszország továbbra is piaci áron szállítja a kőolajat Fehéroroszországnak, és nem engedheti meg magának, hogy kedvezményt adjon belőle – jelentette ki Dmitrij Kozak, az orosz államfői hivatal helyettes vezetője újságíróknak Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka Szocsiban tartott pénteki tárgyalását követően."
   
 2. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  Sokat visszatöltöttek szerencsére. Ízelítőül :  egy kakukktojás (Uglegorszk):


  Itt lehet mazsolázni :

  https://twitter.com/AlexAnatolievic
   
  jurgenbauer, fishbed and Nemerson like this.
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  En ezt akar hányszor olvasom vissza, a felazsiai tatar befolyas a kovetkezmenyeivel az degreadalo kijelentes. Kerdezem en a felsobbrendu, lengyel, litvan, balti, es a (gondolom hiszen nemet, mutti ojropa fuhrerin) meg felsobb rendu nemet lovagrendi-porosz befolyas hogyan viszonyult a teruletukon levo szamogita, vagy lipek tatar (Charles Bronson) nepekkel?
   
  borisz likes this.
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem az volt a Kapolyie? Kicsit izgalmas lenne, de az a ven szocko valahol ott egette el a szenet.
   
 5. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ha lekapcsolnák, akkor sem halnánk bele, mert még 5 másik helyről szerezhetünk áramot. Drágább, ugyan, de az ukrajnai import csak az 5-ik a tehát a második legkisebb, az áram-importunkból. Ha meg kész lesz a Paksi erőmű, akkor amíg az 1-es és 2-es párhuzamosan működik, akkor átmegyünk áram exportőrbe, és lesz kb 6-10 év (Attól függ mikor lesz kész Paks2) amúgy kiépíthetjük a jövőbeli egyéb nem nukleális kiegészítő kapacitást. (A kormány célja közép és hosszútávon is az áram import 0%-ra csökkentése.)
   
 6. ladagrant

  ladagrant Active Member

  A félázsiai tatár befolyás egy életszemléletet tükröz és nem minősítést. Annyira nem hogy a Párt nemzeti identitásunk közé sorolja mintegy értékként tekint rá. Ellentmondanál nekik?
   
 7. Loken

  Loken Well-Known Member

 8. papajoe

  papajoe Well-Known Member  A Lengyel tesók ebben biztos pártatlanok..... :D
   
  zeal, zsolti, Gyurma and 1 other person like this.
 9. papi

  papi Well-Known Member

  Szerintem ez inkább az IMZ motorkerékpár gyár kész Ural gépeinek volt valami tárolása.
  Nem tűnnek lelakott daraboknak, mindegyik oldalkocsi le van fedve, rajtuk van a pótkerék, megvannak a sárvédők.
   
  zeal and borisz like this.
 10. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 11. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  El vagy tévedve a véleményemmel kapcsolatban. Soha nem becsülném le az oroszokat, sokat foglalkozom velük. Történelmükkel, gazdaságukkal, hadtudományukkal. Sőt haditechnikai eszközeikből is írtam már pár cikket. Sokat vitatkoztatok már itt az orosz helyzetről, nem akarok újabb parttalan vitát nyitni a gazdasági folyamatokról.
  Azt kell látni, hogy Putyin (aki nagyon tehetséges politikus szerintem) egy alaposan végiggondolt terv mentén akarja talpra állítani Oroszországot, visszahelyezni a régi SZU birodalom örökébe. Ez pedig egy ilyen (gazdaságilag) gyorsan fejlődő világban nagyon nehéz lesz, és a 2015-ös ukrán háború nagyon lassítja, sőt veszélyezteti a tervének megvalósítását. A gond a pénz, ami a 2015 óta stagnáló (minimálisan növekvő, tehát leszakadó) gazdaság miatt a hadiipar (melybe többet invesztálnak mint a haderő fenntartásába) innovációja csúszik, a kifejlesztett új eszközök gyártásba vitele még hihetetlen összegeket igényel. Ugyanakkor a pénz kell a hatalom megőrzéshez is, a nép ugyanis hálátlan. Csak folyamatos életszínvonal emelkedés mellett lehet Putyin népszerű, ezt azonban nem lehet sokáig a stagnáló olaj és gázbevételekből fedezni. Valahonnan el kell venni az pedig a haderő és a hadiipar lesz. Kérdés mi lesz akkor, ha a megtorpanás nem pillanatnyi, hanem elhúzódó lesz. Lehet fedezet nélkül emelni a béreket az államilag vezérelt gazdaságban? Mi lesz, ha bukik Putyin? Vagy csak egyszerűen meghal? Kik kaparintják magukhoz a hatalmat? Lesz/lehet békés hatalomváltás Oroszországban?
  A magyar biztonságpolitikával foglalkozó szakembereknek ezeket a kérdéseket azért kell vizsgálniuk, hogy fel tudjunk készülni egy Putyin utáni Oroszországra. Akkor nem lesz mindegy, hogy egy hanyatló gazdaságú ország a politikai gazdasági káoszból belső (forradalom, diktatúra) vagy külső eszközökkel igyekszik majd stabilizálódni. Pl.: dicsőséges honvédő háború az elcsatolt orosz(szláv) területek (ukrán, belorusz) visszaszerzésével egységbe kovácsolni a széteső nemzetet.
  Az a baj az említett országokkal, hogy mindenhol él orosz kisebbség, akiket mindig meg kell védeni, így mindig van/lesz indok a grúz, ukrán agresszióhoz hasonlóan.
  És a mi pechünkre Ukrajna sorsa egyáltalán nem mindegy, egy orosz-ukrán háború az összes ott élő kissességre nézve végzetes lehet.
  A fegyveres konfliktus esélyét nem, de intenzitását, hosszát, a vele járó veszteségeket befolyásolhatja az, hogy milyen állapotú és mennyiségű fegyverrel lehet azt kirobbantani és fenntartani, valamint milyen méretű ellenfélnek lehet nekimenni, ha már egyszer háborúba süllyed a nemzet.....
  Szóval lehet engem azzal vádolni, hogy nemszeretem az oroszokat, de ebben az esetben érzelmektől mentesen. Egy kis közép-európai nép szemszögéből kell vizsgálni Oroszország fegyverkezését, gazdasági megerősödését. :)
   
 12. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Azt nem látod, mint biztonságpolitikai szakember, hogy ezeket a reflexeket pont az USA provokálja ki az oroszokból? Mondok példát, ha nem értenéd: a Defender Europe 2020 hadgyakorlat és hasonlók kapcsán már Barbarossa II-t emlegetnek, amely hogy-hogynem a szovjet időket juttatja az oroszok eszébe, a Nagy Honvédő Háborút. Ha pedig ez most a Barbarossa II, akkor bizony meg kell védelni a területüket. Mely területet? Hát a Szovjetunió területét, nem csak Oroszországét, hiszen ha ez most a Barbarossa II, akkor ez ugyanaz mint a "múltkor", vagyis az egész Szovjetunió területét kell megvédeni, mint akkor. Pontosan így fog megszületni a Szovjetunió 2.0,
  az USA-nak köszönhetően.
   
 13. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  "Az a baj az említett országokkal, hogy mindenhol él orosz kisebbség, akiket mindig meg kell védeni, így mindig van/lesz indok a grúz, ukrán agresszióhoz hasonlóan."

  Erre meg már lehet, hogy jobb is, ha nem reagálok, mert akkor ilyeneket írnél válaszul, mint:

  Az a baj Szlovákiával, Ukrajnával, Romániával, Szerbiával, Horvátországgal, hogy mindehol él magyar kisebbség, akiket mindig meg kell védeni, így mindig van/lesz indok...

  de inkább abbahagyom és csak annyit mondok, hogy szerinted Oroszország örül annak, hogy oroszok milliói kerültek határon kívülre?
   
  zeal and antigonosz like this.
 14. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  "És a mi pechünkre Ukrajna sorsa egyáltalán nem mindegy, egy orosz-ukrán háború az összes ott élő kissességre nézve végzetes lehet."

  Gondolom azt átaludtad, amikor a donyecki harcokba az ukrán vezetés létszámarányon felül sorozott be kárpátaljai magyarokat... mert különben nem védenéd Ukrajna sorsát.
   
  antigonosz likes this.
 15. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Ne haragudj, ez azért meredek. Az USA szerepét nem vitatom, sokszor leírtam, hogy nagy szarkavarók az egész bolygón, nem vitatom, hogy Oroszország nem akar behódolni az USA akaratának, az jogos reakció. De itt arról van szó amit korábban írtam, az Oroszok egyénragúnak gondolják magukat az USA-val. Ezért izmoznak a Közel-Keleten, Afganisztánban,stb. Nem azok.
  Kérdés, hogy mennyire józanok a vitatkozók a kocsmában. Ha elcsattan egy-két pofon az nekünk nem jó. Viszont legalább két-három részeg hülyénél pisztoly (atomfegyver) is van. Nyilván csak végszükség esetén használja mindenki az "önvédelmi" fegyverét....
  Ja, és a kocsmából nem léphetünk le....
  Az izmozás a részegség (beszámíthatatlanság) egy foka, Trump esetében meg nagyon orvosi vélemény sem kell, hogy komplett elmeroggyant (szónoklatai Mussoliniével mérhetőek csak össze).
  Amúgy meg az oroszok kezdték a hadgyakorlatosdít, szóval az, hogy ki provokál kit az nem olyan egyértelmű. A Barbarossa II. nagyon hangzatos, lehet vele rémisztgetni a sajátjaikat, úgy látszik szükségük van a lakosság hergelésére a nyugat ellen.....Fontos a közös ellenség, a gonosz nyugat (Napóleon, német festő, stb.)
  Ja és a véleménybefolyásolás intenzív, a különböző fórumokon is....;) Valószínüleg mindkét oldalról.
   
  Firga bácsi likes this.
 16. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Kihasználja őket.....(Balti országok, Ukrajna,,?)
   
 17. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Nagyon rosszul gondolod. Ha nem tudnád a feketén és a fehéren kívül van más szín is a világon.
  De honnan vetted, hogy egy picit is kedvelem az ukrán politikát? Egy szóval sem írtam ilyet.
   
  Firga bácsi likes this.
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Milyen megtorpanás,nő az aranytartalékuk,az olajár november óta 8 dodót nőtt,az Orosz tűrőképességben sokkal több van,mint a nyugatiban,ha 5 évig nem nőnek a bérek,hát nem nőnek,ha Putyint 70 helyett 51%-al választják meg elnöknek,akkor mi van?
  Mindjárt elkészül a gázcső muttiék felé,onnan is csöpög majd valami,Szíria már felszabadított részét ők építik újjá,Kína annyi energia hordozót vesz meg,amennyi van,mit aggódjanak?
  Natoval meg kitörölhetjük,ha megtámadnák kke-t,a nyugat európai nato tagok egy dologra ügyelnének nagyon,hogy kimaradjanak belőle,úgy 0.0000000001 másodperc alatt megegyeznének a seggünkről az Oroszokkal,és mire csőre vágnánk a kalast,a huzat ki is rántaná a kezünkből,ahogy a szövetségeseink elhúznának mellőlünk.
  Ép eszű ember nem hiheti,hogy bármelyik ny európai ország full kontaktozni fog a támadó Orosz hadsereggel értünk,max,ha Hegyeshalomnál sem lassítanak.
  Ne viccelődjünk már!
  Beleverhetjük az 5. cikkejünkbe,ha az Oroszokkal kell szembenézni,ha usánka beszáll,akkor térdre,imára mert forgószél lesz,csúnya,nagy,mármint pár tucat usa nagyvárosban is,ezért pontosan tudják meddig mehetnek el,értünk nem kár,de a silók azért maradjanak zárva szibériában.
  A lenegyel tesókat,ukránokat,egész kke-t órák alatt ikszelnék ki,pár tucat kinzsallal,cm-el,megbénítanának mindenkit,azt sem tudjuk milyen zavaró cuccaik vannak,komoly usa drónokat hoztak le egyben,látják az F35-öt is,globális kém műhold rendszerük van,saját hely meghatározó rendszerük,gps nélkül is minden betalál 1 méteres pontossággal,ébredjünk már fel....
  Egyszer utána néztünk talán S-300 vonatkozásában,hogy hogy állhatnak,csak a rendszerben lévő S-300-akat ha egyszer újratöltik cirka 2000 rakétánál jártunk,és ugye te sem gondolod,hogy max egyszer tudnák újratölteni az S-300-aikat?
  Kicsit vicces ezek fényéban az Orosz agresszióval való rettegtetés,ha fejre áll a világ,itt akkor messze,messze ők a helység kalapácsa,az atommal bármelyik/mindegyik egyéb atomhatalmat 1 telefonnal lebeszélik arról,hogy érdemben beavatkozzon a dolgaikba,de valami rejtélyes módon nem teszik,nem akarják még ukrajnát sem megtámadni,kifejezetten udvariasan viselkednek az agresszor ukrán hadsereggel,szerinted mi lenne az usa viselkedése,ha valamelyik gyarmatukon elkezdenék az ottani yenkiket élve elégetni,lelődözni ahogy kiugrálnak kínjukban az égő épületből,stb?
  Ugye tudod a választ...
  Hagyjuk már,ideje lenne elhúzni a natonak az határaikról,a yenkiknek európából,a Lengyel tesóknak megegyezni velük,végre rendbe tenni a múltjukat,és jó szomszéd módjára egymás mellett élni,qrvára nem kke-nek kellene az usával,meg ny európával az oroszok ellen menni,hanem a yenki szolgálatokat kellene kib@szni az európai kormányokból,brüsszelből,a ceu-val,ngo-kkal,az lmqbt-kkel,jogvédőikkel együtt és európa nyugodtan élhetne,fejlődhetne,ami kell az Oroszoktól importálni,ami az Oroszoknak kell exportálni,usánka meg pukkadjon meg,ha kell onnan valami majd szólunk,addig élvezzék a gmo-jukat,szabad fegyver viselésüket,társadalmi egyenlőségüket,vagy amit akrnak,otthon.;)
  kb ennyi.
   
  ghostrider, tindalos, zsolti and 9 others like this.
 19. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Csetepaté volt a donyecki fronton.


   
  fishbed likes this.
 20. papajoe

  papajoe Well-Known Member  A napokban gondoltam is, hogy túl nagy a csend arra felé, Vajon Miért támadtak a Donzeckiek?
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása