[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

 • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

  • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
  • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

  Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

  Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
15 929
16 737
113
76 éves korában meghalt az usá-ban az áruló Beljenko
Jó cikket írt róla Kővári az aranysasban ! Jól mutatta a két ország közti különbséget akkoriban ! Beljenko még a macska kaját is megette véletlenül mert nem tudta hogy a macskáknak külön konzervet csinálnak ! Lenyűgözte a nyugati világ !
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
2 647
12 899
113
Jó cikket írt róla Kővári az aranysasban ! Jól mutatta a két ország közti különbséget akkoriban ! Beljenko még a macska kaját is megette véletlenül mert nem tudta hogy a macskáknak külön konzervet csinálnak ! Lenyűgözte a nyugati világ !
Az is lehet,hogy látott csöveseket,mert azok is megeszik.
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
8 888
23 588
113
Abban az időben még nem volt szükség nálunk se macska, se kutya kajára. Egészségesebbek is voltak. Svájcban a belsőségeket az állatoknak adják, nekem a máj az egyik kedvencem, de ettől még nem vagyok elmaradottabb. Különben a Kővári miatt hagytam abba az Aranysas újságot megvenni. Nekem nagyon nem tetszett a stílusa.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
12 657
55 549
113
Jó cikket írt róla Kővári az aranysasban ! Jól mutatta a két ország közti különbséget akkoriban ! Beljenko még a macska kaját is megette véletlenül mert nem tudta hogy a macskáknak külön konzervet csinálnak ! Lenyűgözte a nyugati világ !
Én azt semmiképp se vonom kétségbe, hogy lenyűgözta az akkori nyugati világ, de az egy más USA volt, mint most. És egy másik orosz világból lépett le.
Nekem a lengyel jóbarátom fejette ki idén kint Radomban, hogy az oroszoknak végük, mert sokak nyomorognak, mivel az életben az az igazán döntő, hogy itt, Lengyelországban egy ember képes megvenni olyan dolgokat, mint pl egy LCD tévé, az oroszoknál meg nem. Hm.

Leszámítva, hogy ez önmagában is veretes marhaság, azért jól mutatja, hogy a nettó konzumer ellátottság nem keverendő össze a valós boldogsággal, még ha a fogyasztói társadalomból élő tényezők ezt másképp szeretnék is láttatni. Arról nem is beszélve, hogy az irígyelt konzumer-mennyoroszág USA lakóinak ténylegesen mi is van a tulajdonukban, ami nem hitelre van és a bank bármikor viheti? Az oroszok is biztosan sokan el vannak adósodva, de az USA lakói közül feltűnően nagy ez az arány, miközben az általános jólétet és közmegelégedettséget még meghatározza jópár másik faktor is, nem csak az elérhető LCD tévék nagysága.
Lehet lesajnálni az egyszeri oroszt, vagy kínait, de ha már eleve a kultúrális beállítottság máshova teszi a jólét fokmérőjét, akkor meddő vita azon lamentálni, hogy vajon egy orosz, avyg egy kínai jól érzi-e magát a bőrében, ahogy és ahol él, vagy sem?
A kínainak általában a legfontosabb a rend. Általában, mert ott is minden ember egyéniség, csak nem biztos, hogy ennek akkora teret enged. Kínában az életbe jobban beleszól a politika, aminek igazodása a rend és annak alapját képező hierarchia, ami miatt az általános gondolkodásmód is inkább rend- és hierarchiapárti. A jut is - marad is elv pedig enged némi egyéni érvényesülést, azon belül mindenki lehet akár még boldog is valamennyire, de mellé kap egy adag nemzeti büszkeséget. És ez egy életre elég, akár egymást követő generációknak is és még úgy is, hogy ott is változik az újabb generációk viselkedése és hozzáállása az egyéniség szerepéhez az életben.

Lehet, hogy a nyugati ember szabadabbnak érzi magát, de a vagyonát a bankok kontrollálják, míg az élete sokaknak sokkal üresebb.
Lehet. hogy egy orosz azért jelentkezik a hadseregbe, mert neki számít, hogy az övék a vilég legnagyobb országa. Egy olyan kohéziós erő, ami nem fejezhető ki pénzben, így GDP adatban sem. Nem látszik előre azokon a "műszerfalakon" melyket a nyugatiak kezelnek.

Beljenko szökése a szovjet realitásból az akkori Nyugat ideológia taktikai győzelme volt a szovjetek felett. Egy szép, kerek történet a individum kitöréséről, a szabad szellem győzelme az elnyomással szemben, a bátor kalandvágy és az önmegvalósítás egy rendpárti, de sivár zsarnokságot hátrahagyva, ahol a célállomás aszabad demokrácia fellegvára, az USA. A történet, ami önmaga validálja az amerikai szellem erkölcsi felsőbbrendűségét.
A pátosz és az izgalom mellett a komikus elemek sem hiányozhattak, hiszen egy megtért kommunistának előbb vezekelnie is kell az Újvilágban, lásd a macskakajára rácsodálkozás naívan. Ezek tipikus kommunikációs panelek, a rejtett triggerek a propagandában.

Persze felmerül a kérdés, hogy Beljenkót, mint trófeát érő politikai menekültet miért nem követték tömegesen?
Maga a dezertálás ahogy végre lett hajtva, egyedül, magányos akcióhősként hatalmas rizikó, de század, vagy netán akár ezred szinten már akadálytalanul ismételhető lett volna, hiszen senki se állathatta volna meg. Elvileg.
Tegyük fel, hogy egy zárt világban a retorzió kockázata és a család féltése miatt a tudat beszűkül és inkább nincs folytatás. Beljenkót kiközösítik, a szovjetben eleve van egy adag nacionalizmus, tehát így vagy úgy, követendő helyett megvetendő lesz a cselekedet. Ez nyilvánvaló.
És így fogadjuk el, hogy Beljenko egy magányos elhatározás végett döntött így, ami másfelöl persze validálta a szovjet integritást is. Lám-lám, vannak még egyedi hibák de a szovjet haderő, sőt maga Oroszország Anyácska integritása sértetlen. Természetesen a felelősöket megbüntetjük.

Én nem vonom kétségbe Beljenko szabadságvágyát, csak valahogy ezeket a ráeszméléseket el tudom képzelni külföldi eltérítéseknek is. Titkosszolgálati rásegítéseknek. Mert értem én, hogy egy pilóta intelligens. egy pilóta lát és hall a repülései során ezt-azt. Azt is megértem, hogy a szovjet ember is beszélt dolgokról, mikor épp senki se figyelt. A bázishoz közeli munkatáborról, a lakótelep siralmas minőségéről, netán a sztálini terror visszásságáról. De mégse lépett le mindenki.
Amúgy akik dezertáltak a szovjet légierőből, azokat a szovjet katonák megvetették, mint árulókat. Az ő szemükben nem a szovjet eszmét, Lenint, Sztálint, netán Brezsnyevet árulták el, hanem az orosz népet. Most erre lehet mondani, hogy na ja, savanyú a szőlő, de a nacionalista-patrióta faktor igen is megvolt és megvan még most is.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 067
22 311
113
Jó cikket írt róla Kővári az aranysasban ! Jól mutatta a két ország közti különbséget akkoriban ! Beljenko még a macska kaját is megette véletlenül mert nem tudta hogy a macskáknak külön konzervet csinálnak ! Lenyűgözte a nyugati világ !
Kb 5-6 másik emberrel hallottam ezt a sztorit, úgyhogy én azt mondanám, ez mindegyiknél csak az irodalmi munkásságának a része.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
11 659
28 425
113
Kb 5-6 másik emberrel hallottam ezt a sztorit, úgyhogy én azt mondanám, ez mindegyiknél csak az irodalmi munkásságának a része.

Én csak arra emlékszem, hogy amikor Beljenkónak megmutattak egy amerikai szupermarketet, úgy gondolta, hogy ez valami titkosszolgálati trükk. Ilyen árubőség nem létezhet.

@boki a Wikipedia szerint szeptember 24-én halt meg.

Beljenko az Egyesült Államokban töltött élete során szinte soha nem adott interjúkat. Egy rövid és kötetlen kocsmai interjúban 2000-ben azonban azt mondta, hogy boldog az Egyesült Államokban. Beljenko az interjúban megjegyezte, hogy "[az amerikaiak] toleránsak mások véleményét illetően. Bizonyos kultúrákban, ha nem fogadod el a mainstreamet, akkor kirúgnak, vagy esetleg eltűnsz. Itt vannak olyan emberek - tudod, akik fákat ölelgetnek, és olyanok, akik ki akarják vágni őket - és egymás mellett élnek!". (A cancel culture akkor még nem volt divat.)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 077
76 057
113
Én csak arra emlékszem, hogy amikor Beljenkónak megmutattak egy amerikai szupermarketet, úgy gondolta, hogy ez valami titkosszolgálati trükk. Ilyen árubőség nem létezhet.

@boki a Wikipedia szerint szeptember 24-én halt meg.

Beljenko az Egyesült Államokban töltött élete során szinte soha nem adott interjúkat. Egy rövid és kötetlen kocsmai interjúban 2000-ben azonban azt mondta, hogy boldog az Egyesült Államokban. Beljenko az interjúban megjegyezte, hogy "[az amerikaiak] toleránsak mások véleményét illetően. Bizonyos kultúrákban, ha nem fogadod el a mainstreamet, akkor kirúgnak, vagy esetleg eltűnsz. Itt vannak olyan emberek - tudod, akik fákat ölelgetnek, és olyanok, akik ki akarják vágni őket - és egymás mellett élnek!". (A cancel culture akkor még nem volt divat.)
Tegnap hozták le és én nem írtam dátumot.
76 éves korában meghalt az usá-ban az áruló Beljenko
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 069
39 098
113
Jó cikket írt róla Kővári az aranysasban ! Jól mutatta a két ország közti különbséget akkoriban ! Beljenko még a macska kaját is megette véletlenül mert nem tudta hogy a macskáknak külön konzervet csinálnak ! Lenyűgözte a nyugati világ !

Nekem ez olyan tipikus kamu dumának tűnik amikkel anno évtizedekig haknizott.

Mondjuk tény, hogy szovjetek nem foglalkoztak állatélelem gyártással, bőven elég volt nekik amit az asztalról kaptak, még valódi húsból készült a parizer is...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 067
22 311
113
Én csak arra emlékszem, hogy amikor Beljenkónak megmutattak egy amerikai szupermarketet, úgy gondolta, hogy ez valami titkosszolgálati trükk. Ilyen árubőség nem létezhet.

@boki a Wikipedia szerint szeptember 24-én halt meg.

Beljenko az Egyesült Államokban töltött élete során szinte soha nem adott interjúkat. Egy rövid és kötetlen kocsmai interjúban 2000-ben azonban azt mondta, hogy boldog az Egyesült Államokban. Beljenko az interjúban megjegyezte, hogy "[az amerikaiak] toleránsak mások véleményét illetően. Bizonyos kultúrákban, ha nem fogadod el a mainstreamet, akkor kirúgnak, vagy esetleg eltűnsz. Itt vannak olyan emberek - tudod, akik fákat ölelgetnek, és olyanok, akik ki akarják vágni őket - és egymás mellett élnek!". (A cancel culture akkor még nem volt divat.)
Ezt aláírom, de a kutya / macskakonzervet 5-6 embertől hallottam, saját sztoriként mesélve.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
8 781
27 465
113
Moldova
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
270
1 546
93
A szeptember 12-én kényszerleszállást végrehajtott gépet az oroszok körbekerítették. Még jó, hogy a szankciók nem működnek.

Mert felszállni egy ki..szott szántóföldről egy A-320-assal az olyan jó ötlet lenne, ugye? Mit csináljanak vele szerinted?

Itt van amúgy az esemény leírása, igen kevés köze van bármilyen szankcióhoz. Simán leszállhattak volna az célreptéren, helyette hoztak egy nagyon rossz döntést...

 

Nagy Csaba

Well-Known Member
2017. július 26.
1 332
2 413
113
Ukránok ismét elővették a Tocska-U-t. Belgorod régió:

paaXA3Zjkog.jpg


kttMZowdPKs.jpg

0UlDNO9N-10.jpg
hír szerint Örményektől kaptak hozzá rakétákat akiket az oroszok cserben hagytak az Azeri konfliktus alatt.....