[BIZTPOL] Oroszország és a Szovjetunió utódállamai (Baltikum, Ukrajna, Moldova)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
458
822
93
A kanadai Vera van Horn javaslatai Ukrajna térképének javítására.......:)Colonelcassad
ebben a verzióban mitől kerülnének azok a bizonyos telepítendő raketták távolabbra moszkvától?
 

Jano64

Active Member
2021. március 7.
45
218
33
Félemetes , hogy miként csinál Putyin bolondot az amerikai és NATO vezetésből.
Oroszország célja világos, megakadályozni Ukrajna NATO csatlakozását, és fenntartani puffer állam státusát.
Szüksége van -e OO-nak Ukrajnára, mint alárendelt csatlós államra. Nézzük meg Fehéroroszországot! Oo finanszírozza, tartja talpon gazdaságilag, kell ehhez még egy csődtömeg? Szerintem nem.
A jelenlegi helyzet a legjobb Putyinnak! Ukrajna a nyugat pénzét égeti, és neki nem kell mást tenni, mint jól láthatóan ott tartani a sereg egy részét a határon. Arra jó, hogy visszatartja az ukránokat egy támadástól, más dolga nincs, mint fenntartani a fenyegetés látszatát. Csak ezzel a plusz költséget nem jelentő tettel a végtelenbe tolja Ukrajna NATO csatlakozást,
Ukrajna a biztos gazdasági, és társadalmi csőd felé halad, és OO. úgy várhatja ki ezt az időpontot, hogy nem kell részt vennie a visszamaradt romhalmaz szanálásában.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
41 612
43 040
113
Ezt komolyan gondolod? A cári Oroszország még gabona exportőr volt. A lakosság 80 % -a a mezőgazdaságból élt. Hatalmas és termékeny mezőgazdasági területeik vannak.

A probléma inkább az, hogy a szovjet rendszer nem igazán tette érdekelté az embereket abban, hogy jobban dolgozzanak. A kezdeményező készség és az önállóság pedig egyenesen gyanús volt.
A cári Oroszországhoz a mai Ukrajna és Kazahsztán területe is beletartozott, kitünő termőföldekkel. ;) Oroszország ma már nem rendelkezik ezen területekkel, ismét bizonyítottad a hozzá nem értésedet(tudatlanságot) :D
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
394
947
93
A cári Oroszországhoz a mai Ukrajna és Kazahsztán területe is beletartozott, kitünő termőföldekkel. ;) Oroszország ma már nem rendelkezik ezen területekkel, ismét bizonyítottad a hozzá nem értésedet(tudatlanságot) :D
Itt jegyezném meg, hogy ezekből a kitűnő ukrán termőföldekből, amelyek egyébként az egész világ legnagyobb kiterjedésű első osztályú csernozjom talajai, több méteres!!!!! termőréteggel - tényleg nincs a világon máshol ebből ennyi egy helyen - a nagyon demokratikus nyugati országok befektetői több tízezer hektárt szereztek meg a SZU felbomlása után. Nagyon sok terület került brit, holland és némi német tulajdonba. Egy skótot én is ismerek, aki ott nyomul, és ráadásul vannak jó politikai kapcsolatai a szülőhazájában is. Biztos fájna nekik, ha holnaptól rubelben kellene bért fizetniük.... Vagy ha kikötő híján nem tudnának volument exportálni...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
7 543
13 716
113
A szójabab hozama Oroszországban a 2000-es évek vége óta szinte folyamatosan nő. 2021-ben - újabb rekord, 4,76 millió tonna, az előző csúcs - 4,36 millió tonna 2019-ben.

2021-ben, immár ötödik éve, megújult a repcetermés rekordja, amely elérte a 2,79 millió tonnát (2020-ban 2,57 millió tonnát).

Minden rekord zöldségtermés a modern időkből származik. A rekord 14,1 millió tonna 2019-ben, a második helyen a 2020-as eredmény áll - 13,9 millió tonna 2 millió tonna.

2021-ben rekord mennyiségű gyümölcsöt és bogyót szüreteltek be Oroszországban - körülbelül 4,6 millió tonnát (a Rosstat csak a gyümölcsökről és bogyókról közölt adatokat, szőlő nélkül, a Földművelésügyi Minisztérium későbbi jelentései szerint a szőlőtermés a megfelelő szinten volt várható 2020-ból - 680 ezer tonna, mi valamivel alacsonyabb becslést alkalmaztunk - 650 ezer tonna). A korábbi rekord - 4343 ezer tonna 2020-ban. A szovjet időszak legjobb mutatója - 1983-ban 3972 ezer tonna - a negyedik helyen áll.

Péntek közeleg és a gazdasági tönkremenetel. Remélem sikerült adatokkal is alátámasztanom.
De legalább nem fognak éhezni!
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
14 703
34 342
113
Olyan műveletek, amelyek ellenük vagy az oroszul beszélő emberek ellen irányuló támadásnak tűnnek.....John Kirby, a Pentagon szóvivője megalapozatlanul azt állította, hogy Oroszország állítólag ürügyet keres Ukrajna lerohanására.

"Anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznánk, olyan információkkal rendelkezünk, amelyek azt mutatják, hogy Oroszország már aktívan dolgozik azon, hogy ürügyet teremtsen egy esetleges invázióhoz, egy ukrajnai előrenyomuláshoz" - idézte a RIA Novosztyi.

Mint Kirby megjegyezte, az amerikai fél állítólag olyan információkkal rendelkezik, hogy Oroszország egy operatív csoportot vet be, hogy "idegen zászló alatt műveletet hajtson végre".

"Egy olyan hadművelet, amelynek úgy kell tűnnie, mintha támadást intéznének ellenük vagy az ukrajnai orosz ajkú emberek ellen, hogy ürügyet szolgáltasson a megszálláshoz" - mondta.

https://russian.rt.com/world/news/949287-pentagon-rossya-predlog-vtorzhenie-ukraina - cink

Valójában itt nincs mit kitalálni. Ukrajna már 8 éve támadja és gyilkolja az oroszul beszélő embereket Donbasszban. Ezt az ürügyet olyan nehéz volt megtalálni (nem). És ezt az ürügyet már 2014-ben is fel lehetett volna (kellett volna) használni. Azóta eltelt majdnem 8 év, és a támadások nem szűntek meg. Az oroszok és oroszul beszélő emberek meggyilkolása sem, akiket 8 (!) éve gyilkolnak. Most egyébként a Donbasszban élő orosz állampolgárokat is támadják. Milyen új ürügyre van itt szükség, ha a cél az ürügy megtalálása? Hogy 10 évig gyilkolják őket egy kerek számért? Vagy mennyi idő lenne elég?

Természetes, hogy a Kreml mindezt csak célozgatásnak nevezte, mert ha ezt az ürügyet akarták volna használni, már régen és többször is felhasználhatták volna. Érdemes megjegyezni azt is, hogy 2016-ban egy FSZB-tiszt és egy tengerészgyalogos meghalt egy provokációban a krími határon. Nem kell semmit sem kitalálni

Colonelcassad
 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
394
947
93

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
10 296
27 458
113
Oroszország számára elfogadhatatlan Ukrajna NATO-tagsága, valamint az, hogy nyugati országok csapásmérő eszközöket telepítsenek ukrán területre és bázisokat hozzanak létre az Azovi-tengeren - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteki moszkvai évértékelő sajtóértekezletén.
Forrás: https://kuruc.info/r/4/238595/

Amerikai kérésre őrizetbe vette az orosz FSZB a REvil hekkercsoport tagjait
Forrás: https://kuruc.info/r/4/238600/
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
14 703
34 342
113
Megy az előkészítés:


Oroszország első attrakciója önmaga ellen lesz.
Oroszország provokációt készít elő Transznisztriában, hogy bekerítse Kijevet"......


Illusztráció: tsn.ua

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága (GUR) január 14-én közölte, hogy a Dnyeszteren túli orosz katonai raktáraknál provokációkat készítenek elő, "azzal a céllal, hogy Kijevet hibáztassák érte".

"Az ukrán katonai hírszerzés szerint január 13-án a Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli régió fegyveres erőinek 3. különálló motorizált lövészdandárjában szolgálati értekezletet tartottak, amelyen a személyzetet arról tájékoztatták, hogy Ukrajna részéről provokációk várhatóak Kolbasznoje falu (az Orosz Föderáció erőinek operatív csoportjának tüzérségi lerakatai) térségében" - áll a jelentésben.
Ugyanakkor az SMM megállapította, hogy nem adtak parancsot a fokozott harckészültségre, de a személyzet "első parancsnokságon lévő készenlétét a kijelölt feladatok végrehajtására" megjegyezték.

"Az ukrán katonai hírszerzés azt is megtudta, hogy a parancsnokok/vezetők utasítást kaptak arra, hogy egy bizonyos jelre közöljék beosztottjaikkal, hogy a katonai egységhez kell érkezniük" - állította az ukrán védelmi minisztérium.
Emlékeztetőül, a Varsói Szerződés összeomlása után Kelet-Európából hozott fegyvereket a dunántúli Kolbasznoje faluban tárolják. Ez több mint 20 000 tonna lőszert jelent a különböző típusú fegyverekhez, amelynek nagy része lejárt és nem szállítható. Az orosz erők Dnyeszteren túli operatív csoportja (az OGRF biztosítja a békefenntartó kontingens rotációját is) őrzi.

2019 augusztusában Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter látogatást tett Kisinyovban. Megvitatta a moldovai vezetéssel a Dnyeszteren túli fegyverraktárak felülvizsgálatának és megsemmisítésének kérdését. Az Európai Unió és az Egyesült Államok üdvözölte a demilitarizálási kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy az hozzájárul a dnyeszteri konfliktus rendezésének előmozdításához.

Tavaly december elején a NATO különleges erői a moldovai hadsereggel közösen (szimulált) provokációt hajtottak végre a Dnyeszteren túli határon, az orosz erők műveleti csoportjának helyszínei közvetlen közelében. Egy lehetséges harci forgatókönyv részeként javították egységeik együttműködését a térségben. A Német Szövetségi Köztársaság különleges egységeinek katonái és a brit SAS katonái a Moldovai Köztársaságból érkező kollégáikkal felderítették a terepet, és gyakorolták a szabotőrök elleni esetleges fellépést.

Colonelcassad
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
4 880
9 326
113
Stier tegnap szerepelt a tévében, amúgy alapvetően egész érdekes vitára sikeredett. Persze egy-két helyen becsúszott néhány tárgyi tévedés, de sztem színvonalasra sikeredett. Plusz striguláztam az alkalmakat, amikor olyanokat idézett, amiket még én írtam meg :D