[BIZTPOL] Oroszország és a Szovjetunió utódállamai

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
12 704
39 608
113
Ez lett a végeredmény.

Érdekes összevetni az első adatokkal. Szemmel látható a különbség.
Érdekes lenne megnezni6, körzetenként, higyan oszlanak meg az adatok. Ugye Csecsenföldön full elcsalva 99% körül nyert Kadirov.

Viszont vannak ilyen körzetek is. Itt Putyin az országos tarolás ellenére bezuhant.

 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
9 696
12 587
113
Már hogy a viharban ne kapnál!
What. :D Ha igen, akkor nagyon rossz valtoaron, ez volt a lényege. :)

Kína 24 nm-en gyárt, és a 10nm-es gyára már épül.
Jajj, ne mar...
TSMC, Samsung, sot, meg a Huawei is 7nm gyart - utobbi persze licensz alapjan csinalta a sajat ARM verzioit. :)
A lenyeg viszont azon van, hogy pl 10nm->7nm valtasnal 40% felett olcsobb ugyanaz a proci (es ugye gyorsabban is clockolhatod, kisebb ho mellett avagy joval erosebbet tervezhetsz stb.)

Az intel 14nm-en van.
Dehogy. :) Az Intel kozismerten lemaradt evekkel ezelott, szoval nem igazan mervado, de amugy 10 nanon is van mar egy ideje, sot, a 10 nanos wafer outputja mar lenyomta a 14 nanot es vegre Arizonaban el is indul a 7 nano is (ezert hivtak vissza a volt Intel-alumni ex-VMware Gelsingert, hogy tegye rendbe a problemakat.)

Kína teljesen hazai gyártású számítógépet tud gyártani, amivel az államigazgatás függetlenné vélt az amerikaiaktól.
Hajra. En nem is irtam mast, de azzal exportra nem megy es qrva draga lesz. :)
24 nanon jo lassu lesz avagy iszonyat hot termel stb, viszont 3x annyiba kerul darabja, mint 7 nanon.

A dolog lényege, hogy gy ez meg tobb penzt visz el, ami meg mashol kellene, de nagyon. :)

Felmutattak párat, csak nem terjedtek el. Az ARM elterjedt, mert az intel béna volt, az ARM pedig jókor jó helyen volt.
?
Az ARM 40 eves ceg, ebbol 20 evig sehova nem jutott. Az hagyjan, de szinte mindenkinek volt ARM licensze, de olyan halott volt a piaca, hogy az AMD el is adta az uzletagat 10-15 (?) eve.
Az Intel nem bena volt, hanem, lassuk be, az o ISA kevesbe passzolt a rendkivul kis fogyasztasra es celra kihegyezett teljesitmenyre tervezett telefonok es mobilgepek tervezoinek, az ARM, RISC leven, sokkal kezenfekvobb valasztas volt, plusz a 20-30 eves pangas utan fillerekert adta a licenszet az Acorn.
Ez a piac 2007-2008 korul indult meg igazan, az amerikai Qualcomm (szinten ARM licensee) is akkor jott ki az elso Snapdragonnal (elotte amijuk volt, ARM v9-11, az max embedded cuccokba volt jo.)


Figyelő szemed a SPARC-V -re vesd, mindenki azzal foglakozik, az ARM-ből mindenkinek elege van, különösen mióta az nvidia kivetette rá a hálóját.
RISC. Ugyanarrol van szo.


Egy évtized és a RISC-V lesz az ami most az arm, csak mivel a licenszelése nem problémás, meg is fog tartósabban ragadni.
Meglatjuk. Az AMD iszonyatosan elhuzott a desktop es server piacon a teljesitmennyel, de meg igy is csak ~25% a market share a total x86 piacon az Intel 75% kepest - es ez 15+ eve a legmagasabb erteke...
Sokan nem tudjak, de az Intel iszonyu gazdag es sokretu. Veszel barmit, amiben HDMI van, annak a licenszdijabol az Intel is reszesul. Barmi, ami MPEG tomoritest hasznal (mp4, h.264-265/HVEC stb) detto. Ezek a license poolok a 10-20 legnagyobb tech companyt fogjak osszes es barmikor eltartjak alaphangon a fejleszteseiket, szinte lehetetlen oket onnan kibillenteni.


Márpedig reális fenyegetés volt, és nekik biztos még alaposabb hírszerzési infóik voltak, amik miatt valószínűleg meg indokoltabb lehetett hedgelni a helyzetet.

Meh. Szamomra egyertelmu volt, hogy a penzugyi krizisben imbolygo Oroszorszagban Putyin et muszaj volt valami hazafias cirkuszt csinalni, maskulonben repult volna. :)
 
 • Tetszik
Reactions: ladagrant

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
9 696
12 587
113
Tudtommal és ezt lejjebb Veér "kolléga" is megerősített Kína már építi a 10 mm gyárat, és iszonyatos pénzeket önt ebbe az ágazatba,én veled ellentétbe úgy gondolom, hogy Kína eljutott arra a színtre,hogy önállóan tovább tudjon lépni....
Sot, azzal ellentetben, amit ti olvastok bele a mondataimba, en azt irtam, hogy a Huawei 7 nanon is gyart, de egyreszt borzaszto gaz a yield, masreszt meg mindig csak licenszelt nyugati architekturat.
Eddig sem tudott sehova jutni egyedul, ezutan sem fog, plane ugy, hogy kb betiltottak meg a kinai gyartasu nyugati procikra epulo mobil network hwt is. :)

Kihagyod a képletből Kínát az oroszok profitálni fognak, a szorosabb együttmüködésükből...
Az oroszok joval okosabbak a kinaiaknal, de elkepesztoen gaz a mgmt, rossz a gyartasi kulturajuk es a QC. A kinaiak hajtosak nagyon, de naluk meg nincs tisztelete az egyeni sikernek, mindenki mindent lop es masol, raadasul a Part randomra lezuzza a tech cegeket, mert a pornepnek szurja a szemet az iszonyat gazdagodas.
Ez egy olyan alapveto ellentmondas, amit a Kommunista Part diktaturajan belul keptelenseg feloldani.

Dehogyis ezt nagyon rosszul látod szerintem egyrészt Krím Hruscsov döntéséig sohasem volt Ukrajna része mindig is Oroszországhoz tartozott,
Ez most hogy jon ide? Mi meg a 9. szazadban jottunk, megsem mondjuk hogy az avaroke vagy a keltake volt mindig is Magyarorszag.

Amikor a SZU felbomlott, akkor elengedtek. Sot, a ruszkik alairtak a Budapest memorandumot is - aztan jo magasan szartak ra, 20 evig sem lehetett bizni a szavukban.

másrészt Majdanig az oroszok bár megtehették volna nem foglalták el a Krímet mivel biztosítva látták, hogy a NATO nem teszi be a lábát oda,,,
Meg1x: ez nem igy mukodik. Ezt maximum primary agresszor orszagok, mint a zsidok, amerikaiak meg oroszzok csinaljak, hogy ukmukkfukk elfoglalom egy masik orszag teruletet, mert csak.
 
 • Tetszik
Reactions: ladagrant

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
9 696
12 587
113
TSMC-nél gyártatnak saját cuccokat, elbrus-t is, és legújabban risc-v alapokon terveik újra mindenük, látva annak előnyeit (nyíltsága, rohamos terjedése)
A TSMC egy foundry, nem tervez semmifele chipet.
Azt gyart, amit odaviszel, mi ebben a meglepo? :) Ettol viszont meg a kutya nem fog sem Elbrust hasznalni, sem mast anelkul, hogy vilagszinten elterjedne, ahhoz meg bezony amerikai es nyugati cegek kellenek moge. Ha RISC lesz a jovo, az is amerikai ill europai licensz lesz, nem kinai es nem orosz, majd meglatod.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
9 696
12 587
113

Google, HP, Oracle Join RISC-V – Open-source processor core gains traction(http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1328561&)

XiangShan open-source 64-bit RISC-V processor to rival Arm Cortex-A76(https://www.cnx-software.com/2021/07/05/xiangshan-open-source-64-bit-risc-v-processor-rival-arm-cortex-a76/)

Apple M1 foreshadows Rise of RISC-V(https://erik-engheim.medium.com/apple-m1-foreshadows-risc-v-dd63a62b2562)
401 points|socialdemocrat|9 months ago|305 comments
RISC-V Foundation moving to Switzerland over trade curb fears(https://www.reuters.com/article/us-usa-china-semiconductors-insight/u-s-based-chip-tech-group-moving-to-switzerland-over-trade-curb-fears-idUSKBN1XZ16L)
379 points|thesausageking|2 years ago|269 comments
Western Digital Plans to Ship More Than One Billion RISC-V Cores a Year(https://www.wdc.com/about-wd/newsroom/press-room/2017-11-28-western-digital-to-accelerate-the-future-of-next-generation-computing-architectures-for-big-data-and-fast-data-environments.html)

India's first RISC-V based Chip is Here: Linux boots on Shakti processor(http://www.geekdave.in/2018/07/indias-first-risc-v-is-here-linux-boots.html)

Huawei Seeks Independence from the US with RISC-V and Ascend Chips(https://www.tomshardware.com/news/huawei-risc-v-ai-processors-ascend-us,40238.html)
ESP32-C3 WiFi and BLE RISC-V processor is pin-to-pin compatible with ESP8266(https://www.cnx-software.com/2020/11/22/esp32-c3-wifi-ble-risc-v-processor-is-pin-to-pin-compatible-with-esp8266/)

SiFive Tapes Out First 5nm TSMC 32-bit RISC-V Chip with 7.2 Gbps HBM3(https://www.tomshardware.com/news/openfive-tapes-out-5nm-risc-v-soc) (őket vette meg az intel szőröstül-bőröstül)

SiFive Tapes Out First 5nm TSMC 32-bit RISC-V Chip with 7.2 Gbps HBM3(https://www.tomshardware.com/news/openfive-tapes-out-5nm-risc-v-soc)

Apple Exploring RISC-V, Hiring RISC-V ‘High Performance’ Programmers(https://www.tomshardware.com/news/apple-looking-for-risc-v-programmers)
Ennek most mi koze ahhoz, hogy tovabbra sem lesz kinai vagy orosz architektura a budos eletben vilagszabvany?
 

Veér István

Well-Known Member
2011. február 14.
3 206
6 173
113
Ennek most mi koze ahhoz, hogy tovabbra sem lesz kinai vagy orosz architektura a budos eletben vilagszabvany?
Erre állnak át ők is. Keleten és nyugaton mindenki ezt tolja az elmúlt két évben, amióta az nvidia-arm dealt brlengettek, de sokan előtte isntolták. Ennyi köze van hozzá, hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez...
 

Veér István

Well-Known Member
2011. február 14.
3 206
6 173
113
A TSMC egy foundry, nem tervez semmifele chipet.
Azt gyart, amit odaviszel, mi ebben a meglepo? :) Ettol viszont meg a kutya nem fog sem Elbrust hasznalni, sem mast anelkul, hogy vilagszinten elterjedne, ahhoz meg bezony amerikai es nyugati cegek kellenek moge. Ha RISC lesz a jovo, az is amerikai ill europai licensz lesz, nem kinai es nem orosz, majd meglatod.
Nyílt a RISC-V, de verd ki a sasokra! Freedom! !!
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
9 696
12 587
113
Erre állnak át ők is. Keleten és nyugaton mindenki ezt tolja az elmúlt két évben, amióta az nvidia-arm dealt brlengettek, de sokan előtte isntolták. Ennyi köze van hozzá, hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez...
Jo de en nem azt mondtam, hogy Intel avagy x86 lesz orokke, hanem azt mondom, hogy sajat maguk sosem fognak sem az oroszok, sem a kinaiak sajat ISA exportalni nyugatra.

Nyílt a RISC-V, de verd ki a sasokra! Freedom! !!

Ezt most nem ertem? :confused: A TSMC egy foundry, nem tervez semmit. Odaviszed a chip designodat es atadod, ok onnantol intezik a teljes gyartast neked, tapeouttol a csomagolt procikig. Milyen sasok...? Milyen freedom...? o_O
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
9 696
12 587
113
Nem tudom, ez mi volt, de talaltam valamit, ami jol abrazolja, miert nem akartak az ukranok az oroszok "ernyoje" alatt maradni... :)


Ugyanakkor az a sajat dramajuk, hogy ezutan sem lett jobb semmivel, csak most mas oligarchak meg mafiak lopnak el mindent. :(
 
 • Tetszik
Reactions: SilvioD

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 159
8 767
113
https://karpathir.com/2021/09/20/a-...set-gyakoroljak-az-oroszok-a-fekete-tengeren/
"A TENGERALATTJÁRÓK MEGSEMMISÍTÉSÉT GYAKOROLJÁK AZ OROSZOK A FEKETE-TENGEREN
Oroszország is hadgyakorlatot tart az ukrán-amerikai közös akció után. Nagyszabású hadgyakorlatba kezdett mintegy húsz orosz hadihajó a Fekete-tengeren – jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.
A hadgyakorlatban a többi között rakétás hajók, rombolók, tengeralattjárók és aknaszedők, illetve harci repülőgépek és helikopterek is részt vesznek. Rakétás és tüzérségi bevetéseket hajtanak végre, tengeri csatákat vívnak, és tengeralattjárók megsemmisítését gyakorolják be..."
 
 • Tetszik
Reactions: Nemerson

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 159
8 767
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=30289&lang=hu
"Oroszország felelni fog a megszállt ukrán területek lakosainak bevonásáért az Állami Duma választásokba – Kuleba
Oroszország felelősségre lesz vonva, amiért bevonta az Ukrajna megszállt területein élőket az Állami Duma választásokba – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter egy hétfői televíziós interjúban, adta hírül az unn.com.ua hírportál..."
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
1 169
2 726
113
Felteve, hogy a szankciok megszunnek, ugy erted, avagy Afrikaba-Kinaba...? Mert jelenleg szinte semmit nem tudnak nyugatra eladni es hacsak nem gyozik meg az orosz lakossagot, hogy Mercik helyett Dongfenget, Geelyt meg Great Wallt vegyenek, akkor ez sokat nem fog segiteni. ;)


Mindez biztosan igy van, de ettol meg exportalni nem fogjak, plane nem nyugat fele, euroert vagy dollarert. :)

A szankciok 2014-es bevezetese ota mindossze atlag 0.3% (!) novekedest kepes produkalni az orosz gazdasag - mindekozben a globalis novekedes 2-3% korul van evente, amit korabban ok is hoztak, Magyarorszage meg kozben meg annak is a duplaja... FDI gyakorlatilag megszunt, vele egyutt ment a hitelfevetel is a levesbe.
Sokan nem ertik, de a szankciok nagyon durvan terden rugtak az orosz gazdasagot, lassan egy ujabb evtized veszik el megint az oroszok eletebol, csak mert Putyin et. kellett egy helyi haboru a nepszeruseghez...

Mindenekelőtt pár gondolat a nyugatról (most főleg az EU részéről). Azok is nagyságrendileg ekkora növekedést tudnak produkálni - stagnálás vagy 1% körüli/alatti mértékben. Az ÁTLAG orosz lakosság részére nincsen olyan opció, hogy "Mercik vagy Bömösök". A felső tÍzezer pedig ott sincs kizárva ebből. Ugyanakkor van egy olyan sejtésem, hogy az ilyen "Dongfeng, Geely meg Great Wall" -nak nyugaton is egyre nagyobb lenne a kereslete, ha lenne. Azért a Dacia -nak is megvan a célcsoportja ...

Rátérve az oroszokra. Tulajdonképpen azt kell mondjuk, hogy Ők kipróbálták a nyugati utat is:

 • ugye a "jelcini mélynyomort" volt alkalmuk "élvezni" egy jó ideig. Olyanra nem emlékszem, hogy az ÁTLAG orosz mindegyike "Mercikkel vagy Bömösökkel" járt volna, ugyanakkor úgy gondolom, hogy az oroszok jelentős része viszont emlékszik mivel járt akkoriban ...
 • a mostani rendszer. Hullává szankciózva is víz felett maradnak. Sőt egy-egy részterületen képesek eredményeket is elérni. Az "ukrán balhé" meg annyira hiányzik Nekik, mint kb. egy t@könrúgás. Az intelligensebbjei még azt is tudhatják, hogy Putyin sincsen más helyzetben. E nélkül hozott volna vagy 70% -ot ... :) Na ennyit a helyi háború meg a népszerűség összefüggéséről ...

Valahol az utolsó mondatodban össze is foglaltad érdekes módon, hogy a nyugat milyen opciókat kínál Nekik: a "szabadrablásos mélynyomort" vagy a "szankciókat". Más választási lehetőség nincs. Az oroszok alhangon a fele (választási eredmények) szerintem pontosan tudja ki veszi el "az újabb évtizedet az életükből".

Elképzelhető, hogy most gondolod azt, hogy russzofil és/vagy "nyugat-hater" vagyok. Egy frászt :) . Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a "nyugati-módi" minden aspektusához "felállva tapsolni" kellene ... A "primary aggressor" kérdésköréhez. Most csak úgy itt hagyok néhány országnevet. Semmi különös - "csak úgy": Líbia, Irak, Szíria, Afganisztán ... Ugyanakkor a "fatális véletlen" kategóriába sorolom én is azt, hogy pl. Grúzia és Ukrajnában is ugyanaz a CEU -n végzett Szaakasvili tűnik fel, mely országokban véletlenül egy puccsot (ez olyan "demokratikus" dolog) követően fegyveres konfliktust kezdeményeznek "holmi oroszok" ellen ...

Ukrán kérdés. Igen, az oroszok is láthatják illetve az ukránok a saját bőrükön tapasztalhatják milyen az amikor a nyugat teljes mellszélességgel "működik". Egyből minden ÁTLAG ukrán "Mercikkel vagy Bömösökkel" jár. Avagy az "alternatív valóságban" lehet egy "Dongfeng, Geely meg Great Wall" -al is kiegyezne már a lövészárok helyett a keleti fronton ...

Most teljesen őszintén mit tud(na) a nyugat ajánlani az átlag oroszoknak? A "kánaánt" akarják elhozni a számukra? Avagy esetleg mehetnének a rakéták a távol-keleti határra (a másik "ősgonosz" ellen) - Ők meg a húsdarálóba?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 159
8 767
113
https://karpathir.com/2021/09/20/ukran-iskolak-nyitasat-koveteli-ukrajna-varsoi-nagykovete/
"UKRÁN ISKOLÁK NYITÁSÁT KÖVETELI UKRAJNA VARSÓI NAGYKÖVETE
Lengyelországban egyre több ukrán család vállal munkát, ám a gyerekek anyanyelven való oktatása nem biztosított, írja az inpoland.net.pl.
Mivel nincs lehetőség arra, hogy ukránul tanulhassanak az ukrán gyerekek Lengyelországban, a szülők kénytelenek őket lengyel tanintézményekben taníttatni. Ám Andrij Desica nagykövet szerint ily módom meg vannak fosztva az ismeretek anyanyelven való elsajátításától, az ukrán történelem és kultúra megismerésétől. Ezen az ukrán diplomácia lengyelországi vezetője szerint csak úgy lehet segíteni, ha a lengyel vezetés ukrán tannyelvű iskolákat nyit, valamint indít egy ukrán nyelven sugárzó televíziós csatornát.
Desica megjegyzi, hogy az ukrán migránsok a lengyel kormánytámogatásával már indítottak ukrán nyelvű sajtókiadványt, és a kincstári televízióban heti egy alkalommal sugároznak ukrán nyelvű műsort, ám ez nagyon kevés."
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
9 696
12 587
113
Mindenekelőtt pár gondolat a nyugatról (most főleg az EU részéről). Azok is nagyságrendileg ekkora növekedést tudnak produkálni - stagnálás vagy 1% körüli/alatti mértékben.
Dehogy. :)
Franciak atlag 1.5-2% korul novekedtek a jarvany elott, hollandok 1.7%, az olaszok 1-1.7% kozott, spanyolok 2% korul voltak, meg a nemetek is (akik ugye qrva magas szinvonalon futtatjak a gazdasagot es szigoru penzugypolitikat futtatnak) 0.6-0.8% korul mozogtak, a duplaja az orosz 0.3%-os erteknek 2014 ota.

Az ÁTLAG orosz lakosság részére nincsen olyan opció, hogy "Mercik vagy Bömösök". A felső tÍzezer pedig ott sincs kizárva ebből.
Nem errol van szo. Arrol van szo, hogy elkepeszto mennyisegu cuccot kell importalniuk, euroert, nyugatrol.

Ugyanakkor van egy olyan sejtésem, hogy az ilyen "Dongfeng, Geely meg Great Wall" -nak nyugaton is egyre nagyobb lenne a kereslete, ha lenne.
Hat ha lenne olyan elmeroggyant orszag, aki a kinai biztonsagi eloirasoknak megfelelo szemetet az utakra engedi.
Nezd mar meg, mennyivel csokkentek a balesetek, kulonosen a halallal vegzodoek 30 ev alatt a fejlett orszagokban... inkabb ne legyen olcso szar, ha az megint koporsonak jo maximum.


Azért a Dacia -nak is megvan a célcsoportja ...
Nem ismerem szemelyesen, de kepek-videok alapjan meg is kell felelnie a biztonsagi eloirasoknak, azokban nem is tul jo, de legalabb ronda es igenytelen is.
Rátérve az oroszokra. Tulajdonképpen azt kell mondjuk, hogy Ők kipróbálták a nyugati utat is:

 • ugye a "jelcini mélynyomort" volt alkalmuk "élvezni" egy jó ideig. Olyanra nem emlékszem, hogy az ÁTLAG orosz mindegyike "Mercikkel vagy Bömösökkel" járt volna, ugyanakkor úgy gondolom, hogy az oroszok jelentős része viszont emlékszik mivel járt akkoriban ...
Nem probaltak ki semmifele nyugati demokraciat. Egy hatalmas uberkorrupt mafiaorszag volt, semmilyen nyugati norma nem ervenyesult Jelcin alatt, hanem az oligarchak diktaltak mindenkinek es gatlastalanul elloptak az egesz allamot.
Az oroszoknak alapvetoen fogalmuk nincs semmifele kepviseleti demokraciarol, hiszen sosem volt benne reszuk.

Ok alapvetoen egy fejletlen azsiai feudalis rendszerbe szuletnek es semmi mas nem is ismernek.
Demokratikus mercek szerint kb ugyanilyenek az Arab-felsziget lakoi is, meg a kevesbe veresszajuak, mint mondjuk Oman, is gyakorlatilag fedualis, felulrol iranyitott huberuralmak, csak azok meg iskolazatlanok is, elteroen az oroszoktol.

 • a mostani rendszer. Hullává szankciózva is víz felett maradnak.
Messze vagyunk meg a hullava szankciozastol. Paran ideat eroltettek, de nem ment volna at a Kongresszuson, mert a jozanabbjanak vilagos, hogy ha Putyin megbukik egy penzugyi crash miatt, akkor egyreszt kiszamithatatlanna valhat, masreszt lehet, hogy valami sokkal rosszabb elmebeteg komcsi jon vagy hasonlo.

 • Sőt egy-egy részterületen képesek eredményeket is elérni.
Hat, meg kell tanulni fozni, amikor bezarnak az ettermek...

 • Az "ukrán balhé" meg annyira hiányzik Nekik, mint kb. egy t@könrúgás. Az intelligensebbjei még azt is tudhatják, hogy Putyin sincsen más helyzetben. E nélkül hozott volna vagy 70% -ot ... :) Na ennyit a helyi háború meg a népszerűség összefüggéséről ...
2014-re az orosz gazdasag mar regen inogott; a 2008-as valsag ota a padlon voltak az itteni kamatok, a spekulans toke elment keletre magasabb kamatokert, igy az orosz cegek nagy resze devizaban adosodott el, valami 500 milliard dollar fole kuszott az adossaguk 2014-re.
Jott az olajarzuhanas, 100+ dollarrol ~40 dollarra, amivel tokeletesen kihuztak a szonyeget az orosz gazdasag alol.
A krimi aggresszio csak elterelte a figyelmet a kozeledo valsagrol, maskulonben elsoprik Putyin et honapokon belul.
Az eredmenye viszont a szankciok lettek, amitol meg durvabban bezuhant a rubel, fele ala esett az erteke egy even belul, de igy az egeszet ra lehett fogni a nyugati erokre stb stb.

Valahol az utolsó mondatodban össze is foglaltad érdekes módon, hogy a nyugat milyen opciókat kínál Nekik: a "szabadrablásos mélynyomort" vagy a "szankciókat". Más választási lehetőség nincs. Az oroszok alhangon a fele (választási eredmények) szerintem pontosan tudja ki veszi el "az újabb évtizedet az életükből".
Errol szo nincs, Ha kivonulnak, akkor a szankciokat is feloldjak es visszaterhet a novekedesuk - en biztos ezt csinalnam, de en nem vagyok Putyin, nem loptam osszes 200+ milliard dollarnyi vagyont es nem muszaj hatalomban maradnom orokre emiatt. :)

Az, hogy az amerikai, kinai meg orosz szolgalatok hogyan probaljak megpuccsolni a masikat, az egy masik tema, mindegyik a masik ellen dolgozik, ez tiszta sor.

Elképzelhető, hogy most gondolod azt, hogy russzofil és/vagy "nyugat-hater" vagyok. Egy frászt :) . Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a "nyugati-módi" minden aspektusához "felállva tapsolni" kellene ... A "primary aggressor" kérdésköréhez. Most csak úgy itt hagyok néhány országnevet. Semmi különös - "csak úgy": Líbia, Irak, Szíria, Afganisztán ... Ugyanakkor a "fatális véletlen" kategóriába sorolom én is azt, hogy pl. Grúzia és Ukrajnában is ugyanaz a CEU -n végzett Szaakasvili tűnik fel, mely országokban véletlenül egy puccsot (ez olyan "demokratikus" dolog) követően fegyveres konfliktust kezdeményeznek "holmi oroszok" ellen ...
Ha jol emlekszem, kulon megemlitettem mindenkit:

"Meg1x: ez nem igy mukodik. Ezt maximum primary agresszor orszagok, mint a zsidok, amerikaiak meg oroszzok csinaljak, hogy ukmukkfukk elfoglalom egy masik orszag teruletet, mert csak."

Ukrán kérdés. Igen, az oroszok is láthatják illetve az ukránok a saját bőrükön tapasztalhatják milyen az amikor a nyugat teljes mellszélességgel "működik". Egyből minden ÁTLAG ukrán "Mercikkel vagy Bömösökkel" jár. Avagy az "alternatív valóságban" lehet egy "Dongfeng, Geely meg Great Wall" -al is kiegyezne már a lövészárok helyett a keleti fronton ...
Ukrajnaban milyen nyugati rendszer mukodik? o_O
Meg kolcsont sem adnak nekik, nemhogy atalakitanak az orszagot meg a gazdasagot, semmi kozuk a nyugati demokraciakhoz.

Most teljesen őszintén mit tud(na) a nyugat ajánlani az átlag oroszoknak? A "kánaánt" akarják elhozni a számukra? Avagy esetleg mehetnének a rakéták a távol-keleti határra (a másik "ősgonosz" ellen) - Ők meg a húsdarálóba?
Nyugat-Europa nem akar semmi ajanlani szerintem. Ha akarnak kereskedni az oroszok, akkor 1. be kell tartani a szabalyokat es torvenyeket 2. ezek resze, hogy nem mergezem meg ill lovom le avagy sittelem le az ellenzekemet 3. nem veszek el porimary aggresszorkent orszagreszeket willy-nilly erovel a szomszedoktol.
Ennyi az egesz, nem olyan bonyolult am ez, csak ugye az azsiai felfeudalis rendszerekben ez nem automatikus, nem is ertik, mitol nem logikus a nyugatiaknak, amit ok csinalnak...
 
 • Tetszik
Reactions: ladagrant

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
8 913
23 101
113
20%-os feldolgozottságnál:

Партия «Единая Россия» набирает на выборах в Госдуму по партийному списку 42,96% голосов избирателей, КПРФ – 23,01%, ЛДПР – 8,75%, «Справедливая Россия» – 7,18%, свидетельствуют данные ЦИК после обработки 20,3% протоколов с избирательных участков.

Партия «Единая Россия» набирает на выборах в Госдуму по партийному списку 42,96% голосов избирателей, КПРФ – 23,01%, ЛДПР – 8,75%, «Справедливая Россия» – 7,18%, «Новые люди» – 6,86%, свидетельствуют данные ЦИК после обработки 20,3% протоколов с избирательных участков.

Egységes Oroszország-42,96%
Orosz Kommunista Párt -23,01%
Liberális-Demokrata Párt-8,75%
Igazságos Oroszország-7,18%

Új emberek-6,86% (új párt)

Ezek jutnának be a Dumába (parlamentbe)
Azért megdöbbentő, hogy mennyi komcsinosztalgiázó aljanép élhet arra, ha 23%-ot lapott ez a rohadás.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
8 913
23 101
113
Dehogy. :)
Franciak atlag 1.5-2% korul novekedtek a jarvany elott, hollandok 1.7%, az olaszok 1-1.7% kozott, spanyolok 2% korul voltak, meg a nemetek is (akik ugye qrva magas szinvonalon futtatjak a gazdasagot es szigoru penzugypolitikat futtatnak) 0.6-0.8% korul mozogtak, a duplaja az orosz 0.3%-os erteknek 2014 ota.


Nem errol van szo. Arrol van szo, hogy elkepeszto mennyisegu cuccot kell importalniuk, euroert, nyugatrol.


Hat ha lenne olyan elmeroggyant orszag, aki a kinai biztonsagi eloirasoknak megfelelo szemetet az utakra engedi.
Nezd mar meg, mennyivel csokkentek a balesetek, kulonosen a halallal vegzodoek 30 ev alatt a fejlett orszagokban... inkabb ne legyen olcso szar, ha az megint koporsonak jo maximum.Nem ismerem szemelyesen, de kepek-videok alapjan meg is kell felelnie a biztonsagi eloirasoknak, azokban nem is tul jo, de legalabb ronda es igenytelen is.

Nem probaltak ki semmifele nyugati demokraciat. Egy hatalmas uberkorrupt mafiaorszag volt, semmilyen nyugati norma nem ervenyesult Jelcin alatt, hanem az oligarchak diktaltak mindenkinek es gatlastalanul elloptak az egesz allamot.
Az oroszoknak alapvetoen fogalmuk nincs semmifele kepviseleti demokraciarol, hiszen sosem volt benne reszuk.

Ok alapvetoen egy fejletlen azsiai feudalis rendszerbe szuletnek es semmi mas nem is ismernek.
Demokratikus mercek szerint kb ugyanilyenek az Arab-felsziget lakoi is, meg a kevesbe veresszajuak, mint mondjuk Oman, is gyakorlatilag fedualis, felulrol iranyitott huberuralmak, csak azok meg iskolazatlanok is, elteroen az oroszoktol.


Messze vagyunk meg a hullava szankciozastol. Paran ideat eroltettek, de nem ment volna at a Kongresszuson, mert a jozanabbjanak vilagos, hogy ha Putyin megbukik egy penzugyi crash miatt, akkor egyreszt kiszamithatatlanna valhat, masreszt lehet, hogy valami sokkal rosszabb elmebeteg komcsi jon vagy hasonlo.


Hat, meg kell tanulni fozni, amikor bezarnak az ettermek...


2014-re az orosz gazdasag mar regen inogott; a 2008-as valsag ota a padlon voltak az itteni kamatok, a spekulans toke elment keletre magasabb kamatokert, igy az orosz cegek nagy resze devizaban adosodott el, valami 500 milliard dollar fole kuszott az adossaguk 2014-re.
Jott az olajarzuhanas, 100+ dollarrol ~40 dollarra, amivel tokeletesen kihuztak a szonyeget az orosz gazdasag alol.
A krimi aggresszio csak elterelte a figyelmet a kozeledo valsagrol, maskulonben elsoprik Putyin et honapokon belul.
Az eredmenye viszont a szankciok lettek, amitol meg durvabban bezuhant a rubel, fele ala esett az erteke egy even belul, de igy az egeszet ra lehett fogni a nyugati erokre stb stb.


Errol szo nincs, Ha kivonulnak, akkor a szankciokat is feloldjak es visszaterhet a novekedesuk - en biztos ezt csinalnam, de en nem vagyok Putyin, nem loptam osszes 200+ milliard dollarnyi vagyont es nem muszaj hatalomban maradnom orokre emiatt. :)

Az, hogy az amerikai, kinai meg orosz szolgalatok hogyan probaljak megpuccsolni a masikat, az egy masik tema, mindegyik a masik ellen dolgozik, ez tiszta sor.


Ha jol emlekszem, kulon megemlitettem mindenkit:

"Meg1x: ez nem igy mukodik. Ezt maximum primary agresszor orszagok, mint a zsidok, amerikaiak meg oroszzok csinaljak, hogy ukmukkfukk elfoglalom egy masik orszag teruletet, mert csak."


Ukrajnaban milyen nyugati rendszer mukodik? o_O
Meg kolcsont sem adnak nekik, nemhogy atalakitanak az orszagot meg a gazdasagot, semmi kozuk a nyugati demokraciakhoz.


Nyugat-Europa nem akar semmi ajanlani szerintem. Ha akarnak kereskedni az oroszok, akkor 1. be kell tartani a szabalyokat es torvenyeket 2. ezek resze, hogy nem mergezem meg ill lovom le avagy sittelem le az ellenzekemet 3. nem veszek el porimary aggresszorkent orszagreszeket willy-nilly erovel a szomszedoktol.
Ennyi az egesz, nem olyan bonyolult am ez, csak ugye az azsiai felfeudalis rendszerekben ez nem automatikus, nem is ertik, mitol nem logikus a nyugatiaknak, amit ok csinalnak...
Egy részével egyetértek, de a nyugatnyaló résszel abban nem, hogy szerinted van valamiféle.magasztosabb erkölcsük aminek megfekszi a gyomrát ellenzéki politikusok és ügynökök lesittelése. Baszki, annyi példát tudnék felsorolni csak így reggeli kómában is, hogy bele sem kezdek, mert csak írnám és írnám.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
12 572
28 542
113
Dehogy. :)
Franciak atlag 1.5-2% korul novekedtek a jarvany elott, hollandok 1.7%, az olaszok 1-1.7% kozott, spanyolok 2% korul voltak, meg a nemetek is (akik ugye qrva magas szinvonalon futtatjak a gazdasagot es szigoru penzugypolitikat futtatnak) 0.6-0.8% korul mozogtak, a duplaja az orosz 0.3%-os erteknek 2014 ota.


Nem errol van szo. Arrol van szo, hogy elkepeszto mennyisegu cuccot kell importalniuk, euroert, nyugatrol.


Hat ha lenne olyan elmeroggyant orszag, aki a kinai biztonsagi eloirasoknak megfelelo szemetet az utakra engedi.
Nezd mar meg, mennyivel csokkentek a balesetek, kulonosen a halallal vegzodoek 30 ev alatt a fejlett orszagokban... inkabb ne legyen olcso szar, ha az megint koporsonak jo maximum.Nem ismerem szemelyesen, de kepek-videok alapjan meg is kell felelnie a biztonsagi eloirasoknak, azokban nem is tul jo, de legalabb ronda es igenytelen is.

Nem probaltak ki semmifele nyugati demokraciat. Egy hatalmas uberkorrupt mafiaorszag volt, semmilyen nyugati norma nem ervenyesult Jelcin alatt, hanem az oligarchak diktaltak mindenkinek es gatlastalanul elloptak az egesz allamot.
Az oroszoknak alapvetoen fogalmuk nincs semmifele kepviseleti demokraciarol, hiszen sosem volt benne reszuk.

Ok alapvetoen egy fejletlen azsiai feudalis rendszerbe szuletnek es semmi mas nem is ismernek.
Demokratikus mercek szerint kb ugyanilyenek az Arab-felsziget lakoi is, meg a kevesbe veresszajuak, mint mondjuk Oman, is gyakorlatilag fedualis, felulrol iranyitott huberuralmak, csak azok meg iskolazatlanok is, elteroen az oroszoktol.


Messze vagyunk meg a hullava szankciozastol. Paran ideat eroltettek, de nem ment volna at a Kongresszuson, mert a jozanabbjanak vilagos, hogy ha Putyin megbukik egy penzugyi crash miatt, akkor egyreszt kiszamithatatlanna valhat, masreszt lehet, hogy valami sokkal rosszabb elmebeteg komcsi jon vagy hasonlo.


Hat, meg kell tanulni fozni, amikor bezarnak az ettermek...


2014-re az orosz gazdasag mar regen inogott; a 2008-as valsag ota a padlon voltak az itteni kamatok, a spekulans toke elment keletre magasabb kamatokert, igy az orosz cegek nagy resze devizaban adosodott el, valami 500 milliard dollar fole kuszott az adossaguk 2014-re.
Jott az olajarzuhanas, 100+ dollarrol ~40 dollarra, amivel tokeletesen kihuztak a szonyeget az orosz gazdasag alol.
A krimi aggresszio csak elterelte a figyelmet a kozeledo valsagrol, maskulonben elsoprik Putyin et honapokon belul.
Az eredmenye viszont a szankciok lettek, amitol meg durvabban bezuhant a rubel, fele ala esett az erteke egy even belul, de igy az egeszet ra lehett fogni a nyugati erokre stb stb.


Errol szo nincs, Ha kivonulnak, akkor a szankciokat is feloldjak es visszaterhet a novekedesuk - en biztos ezt csinalnam, de en nem vagyok Putyin, nem loptam osszes 200+ milliard dollarnyi vagyont es nem muszaj hatalomban maradnom orokre emiatt. :)

Az, hogy az amerikai, kinai meg orosz szolgalatok hogyan probaljak megpuccsolni a masikat, az egy masik tema, mindegyik a masik ellen dolgozik, ez tiszta sor.


Ha jol emlekszem, kulon megemlitettem mindenkit:

"Meg1x: ez nem igy mukodik. Ezt maximum primary agresszor orszagok, mint a zsidok, amerikaiak meg oroszzok csinaljak, hogy ukmukkfukk elfoglalom egy masik orszag teruletet, mert csak."


Ukrajnaban milyen nyugati rendszer mukodik? o_O
Meg kolcsont sem adnak nekik, nemhogy atalakitanak az orszagot meg a gazdasagot, semmi kozuk a nyugati demokraciakhoz.


Nyugat-Europa nem akar semmi ajanlani szerintem. Ha akarnak kereskedni az oroszok, akkor 1. be kell tartani a szabalyokat es torvenyeket 2. ezek resze, hogy nem mergezem meg ill lovom le avagy sittelem le az ellenzekemet 3. nem veszek el porimary aggresszorkent orszagreszeket willy-nilly erovel a szomszedoktol.
Ennyi az egesz, nem olyan bonyolult am ez, csak ugye az azsiai felfeudalis rendszerekben ez nem automatikus, nem is ertik, mitol nem logikus a nyugatiaknak, amit ok csinalnak...
Az a baj, hogy elfogult vagy Oroszországgal szemben, és nem látod, hogy teljesen más fejlődési utat jártak be más a mentalitásuk.És abban igaza van dkesnek, hogy a nyugat nem nagyon kínált nekik másik alternatívát ,mert mindig a keleti veszélyt látta bennük az ázsiai hordákat a gonosz birodalmát, akinek természeti és humán erőforrásait fillérekért ki akarta aknázni, de sohasem akarta egyenrangú félként elismerni.
A nyugat mindig azt akarta, és arra törekedett , hogy Oroszország gyenge és széttagolt legyen ezért felelt meg neki tökéletesen Jelcin ezért támogatta minden eszközzel, és ezért fordult a Nyugattal szemben Putyin amikor rájött a beiktatása után nem sokkal, hogy a Nyugat csupán csak egy eszközt lát benne amivel elérheti azt, hogy Oroszország továbbra is gyenge és megosztott legyen nem pedig egy egyenlő partnert.
És bizony a Nyugat és az USA azért majdanozta meg Ukrajnát, hogy nehogy szorosabb integráció épüljön ki Oroszország és Ukrajna között, ami mind a két fél számára gazdaságilag előnyös lett volna mivel Ukrajna gazdasága ezer szállal kötődött az orosz gazdasághoz.Csak meg kell nézni mekkorát bukott gazdaságilag ezzel Ukrajna a számok nem hazudnak.A másik ok pedig az amiért végrehajtották a Majdant az az , hogy átvegyék a Krím felett az ellenörzést amivel teljesen bezárták volna Oroszországot, és ez a törekvês már mint az,hogy teljesen körbe zárják és elszigeteljék az Oroszokat már régóta az USA alapvető külpolitikai célja.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
6 853
11 418
113
Csodálatos jó reggelt mindenkinek! :)
Ideje volna pár adatot felfrissiteni ès ennek fényében nézni a helyzetet:
Oroszország a vilàg 11.legnagyobb gazdasága. A 3.legnagyobb olajtermelő, 2. legnagyobb olajexportálló, 2. legnagyobb fôldgáztermelő és exportáló, a 3.legnagyobb szénexportáló, a legnagyobb gyémánttermelő, 4.legnagyobb ezüsttermelő, 2.legnagyobb aluminiumtermelő, legnagyobb buzaexportáló, atomerőművek terén világelső. Kereskedelmi mérlegtöbblete jelentős.
Szóval nem fognak jövò heten (se) tönkremenni és nyugati segitségèrt könyörögni. És eppen ez az, ami bosszantja a "nyugatot", elsòsorban az US-t, aki kûlönben vidáman kereskedik velûk.
Viszont nyugaton elképzelhető, hogy hidegek lesznek a lakàsok egyes országokban ezen a télen, lásd UK, ahol a gázárak az egy évvel ezelőttiek 250%-a.
A világpolitikában játszott szerepükről, ahol nem mellőzhetők, nem is szóltam....
Szóval semmi ok lenézni őket.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
22 246
23 838
113
Rettentő gazdag a világ túlnyomó tobbsegehez kepest, az oroszokhoz képest meg végképp. :)


Adósságcsapda? Te érted, hogyan mukodik egy modern gazdaság?Az oroszokat meg az égvilágon semmi.
Amikor anno bezuhant az olaj ára 120-rol 30-40 dollár köze, Putyin et. kétségbeesetten allitgatta le a különböző projecteket, mert ok 80-100 dollaros arra terveztek elotte a krgvetesuket - igy jar as az orszag, amelyiknek nincs valodi exportja, csak a nyersanyagait éli fel, ugye.

Ezt amúgy Putyin et. is pontosan tudja, 2011-ben még a budsze felét adtak az olaj- stb bevetelek, most már peszoritottak harmadára - a probléma csak az, hogy tovabbra sincs igazan mit ezportalni Nyugatra, az olaj helyett a fegyverexport lett feltekerve, ami meg mindig nem egy normalis gazdasag alapja, ugye.

Tanultak persze abbol a valsagbolaskeppen is, ma mar óvatosan $45-50 körül van kalkulalva a minimum olajar a budzseben, de ettől még továbbra sem lesz exportképes termekuk.

Putyin et. 10+ éve kuzd azzal, hogy gy modernizalja a rettentően elavult orosz gazdaság szerkezetét. Ha nem lett volna hódító háború, hogy helyrepofozza a gazdasagi válság miatt megingott hatalamat, akkor nem lettek volna szankciók és nem tartana 30-40 évig majd atalakitani a gazdasagot, egy teljes emberöltőt elveszitve a kilatastalan lehetosegeik miatt. A várható max életkort a hatvanas évek óta emelték, majd 1995-tol zuhany es csal 2015 korul ert vissza az 1995-os szintre... azota eltelt 5 ev es habiol remlik, egyetlen evet emelkedett - igy már csak 10 (!) evvel marad el mondjuk az olaszoketol, 6-8 evvel Nyugat Europatol...


Mindeközben az EU kb MINDENT exportál, a legmagasabb technológiai és egyéb hozzaadott erteket kepviselve.
Ha egyetlen deka gazt nem venne az oroszoktol, akkor is vidaman megelne, max pl visszaesnenek az autoeladasok, ahogy megdrágulna az energia az elején.
Nem érted a piacok mukodeset, ha azt hiszed, az EU adossagcsapdaban van es plane nem erted, ha azt hiszed, EU ne tudna megelni az oroszok nélkül. :)
Az EU aggodalmat exportal es melle nemi figyelmeztetest.

Amugy ezt talaltam tegnap.
 
 • Tetszik
Reactions: kamm