[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/11/25/ellenseges-repulok-leloveset-gyakoroltak-az-ukran-katonak/
"ELLENSÉGES REPÜLŐK LELÖVÉSÉT GYAKOROLTÁK AZ UKRÁN KATONÁK
Mint arról beszámol a novyny.live Odessza térségében tartott éjszakai hadgyakorlatot az ukrán légvédelem.
Az információ szerint a Déli hadseregcsoport légvédelmi egységei a Nemzeti Gárdával közösen november 25-re virradó éjjel a valósághoz közeli szituációkban gyakorlatoztak. A közös hadgyakorlat során az ellenséges viselkedést tanúsító helyi lakosság elleni fellépést és az ellenséges kémrepülők és felderítők éjszakai megsemmisítését imitálták.
A feltételezett ellenség a pilóta nélküli gépek bevetésén kívül légi támadást is intézett az ukrán állások ellen. A sajtónak adott tájékoztató szerint rendkívül aktuálissá vált az ilyen veszélyhelyzetek elleni fellépés gyakorlása. Ugyanis bármikor elindulhat Ukrajna ellen az orosz katonai gépezet.
Az információ szerint az ukrán katonák jelesre vizsgáztak az ellenséges erők megsemmisítésének gyakorlása során."
 

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 725
3 824
113
tudom hogy a fél fórum ennek borzasztóan örülne, de egyrészt: kia franc akar egy atomhatalmat a közvetlen szomszédba? részemről legyen csak egy fostos ukrajna közöttünk, aztán acsarkodjanak egymásra,úgyis testvérek :D(mondjuk kárpátaljára nincs szükségük, valljuk be)
másrészt: putyin nem akkora kretén hogy nyakába vegyen egy csődtömeget mikor otthon is vannak bajok
harmadrészt: olvasgatva az 5-6 éves vagy még régebbi kommenteket már akkor is azt jósolták a fórumos szakértők hogy egy éven belül "orosz protektorátus lesz megint Ukrajna" aztán valahogy még mindig itt vna, nem omlott össze
Ha atom nagyhatalom akkor az a határa mellé nem fog atomot használni. Rosszabb lenne egy török vagy más nagy népességű muzulmán ország.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 504
14 929
113
Egy alapvetően semleges, európai értékeket valló (kisebbségi kérdésekben is) Ukrajna lenne az ideális mindkét oldalnak, nekünk is. Azonban ez - a pillanatnyi helyzet ismeretében - irreális elképzelés. Az ukik a NATO-ba mennének, a NATO-nak csak csalinak kellenek, tagnak nem, az oroszok meg fújnak az egészre, ami meg frusztrációt okoz Ukrajnában. Ami pedig egyenes út a szomszédaival a konfliktushoz, az oroszokkal meg a háborúhoz.... Na, és itt jön a kérdések kérdése: KINEK JÓ EZ?
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Egy alapvetően semleges, európai értékeket valló (kisebbségi kérdésekben is) Ukrajna lenne az ideális mindkét oldalnak, nekünk is. Azonban ez - a pillanatnyi helyzet ismeretében - irreális elképzelés. Az ukik a NATO-ba mennének, a NATO-nak csak csalinak kellenek, tagnak nem, az oroszok meg fújnak az egészre, ami meg frusztrációt okoz Ukrajnában. Ami pedig egyenes út a szomszédaival a konfliktushoz, az oroszokkal meg a háborúhoz.... Na, és itt jön a kérdések kérdése: KINEK JÓ EZ?

Az "európai értékek" a kisebbségekkel szemben meglehetősen kegyetlen. A "tűzzel-vassal kiirtani" meg a "üsd-verd ahol éred" között szokott általában ingadozni. Azaz pl. a magyar kisebbséggel kapcsolatban ne drukkoljunk ezen irányzat előretörésének ott ...

Viszont szerintem amivel kevered az a kényszerbetelepítések erőltetése. Na az sem hiányzik nekünk ott a szomszédba ...

Egyébként sokkal több törésvonal is van. Pl. gazdasági. Az ukrán politikai vezetés húzna nyugatra. Eddig az oroszoktól kaptak mélyen piaci ár alatt olcsó energiahordozókat és minden mást. Gáztranzitdíjból 3-4 milliárd dollárnyit évente és rengeteg egyéb támogatást. A nyugat csak lerabolni akarja - no meg esetleg a ruszkik ellen némi húst a húsdarálóba. Ennyike ...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Nocsak.

https://karpathir.com/2021/11/25/elrendelik-e-ukrajnaban-a-hadiallapotot/
"ELRENDELIK-E UKRAJNÁBAN A HADIÁLLAPOTOT?
Mint azt Maijlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója kijelentette, valótlanok azok a híresztelések, hogy Ukrajnában december 1-én kihirdetik a hadiállapotot, írja az ukranews.com.
Elterjedt ugyanis a hír, amely szerint a növekvő orosz fenyegetettség miatt december 1-én kihirdetik az országban a hadiállapotot. Podoljak ezzel kapcsolatban közölte, hogy semmi ilyesmire nem készülnek, a híresztelésnek nincs valóságalapja, azt az oligarchákhoz közeli média és az orosz propaganda terjeszti. Valamint egyes ukrán közszereplők ily módon próbálják magukra terelni a figyelmet.
Ukrajna évek óta harcol az orosz agresszor ellen, de még soha nem látták szükségét annak, hogy ilyen drasztikus eszközhöz nyúljanak, mint amilyen a hadiállapot. Ezt még a jelenlegi súlyosbodó orosz katonai fenyegetettség közepette sem készülnek alkalmazni, közölte Podoljak."

https://rusvesna.su/news/1637924006
Zelenszkij: Információk vannak arról, hogy puccs készül Ukrajnában

Vladimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy információi vannak arról, hogy az országban puccs előkészítése zajlik, amelyben állítólag "Oroszország képviselői" is részt vesznek.
Egy folyamatban lévő sajtótájékoztató során a volt komikus, aki 2,5 éve tölti be az állam legmagasabb tisztségét, még az állítólagos puccs időpontját is megnevezte - december elsejét.

"Információim szerint államcsíny lesz államunkban elsején.
Nemcsak ügynökségi információkkal rendelkezünk, hanem még hangfelvételekkel is, amelyeken ukrán és orosz képviselők, mondjuk úgy, Rinat Ahmetov ukrajnai puccsban való részvételéről tárgyalnak, arról, hogy egymilliárd dollárt fognak felvenni, és így tovább" - állítja Zelenszkij.
Azonban azonnal tisztázta, hogy ő maga személy szerint nem hisz ennek a felkészülésnek a valóságában, és nem fog elmenekülni Ukrajnából, mint Viktor Janukovics volt elnök.
"Úgy vélem, hogy ez Rinat Ahmetov üzletember csapdája. Szerintem ez egy hadművelet, belerángatják egy háborúba az ukrán állam ellen. Úgy vélem, hogy ő kezdte el, sajnos, ez lesz a nagy hibája,mert nem indíthatsz háborút a saját néped ellen, az elnök ellen, akit Ukrajna népe választott meg... Nem vagyok Janukovics, nem megyek sehova" - érvelt Zelenszkij."

https://www.interfax.ru/world/805134

http://politic.karpat.in.ua/?p=34378&lang=hu
"Zelenszkij: értesülésem van arról, hogy államcsíny készül Ukrajnában Ahmetov részvételével
Tájékoztatást kaptam arról, hogy államcsíny lehet előkészületben Ukrajnában, amibe Rinat Ahmetov is kész bekapcsolódni – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök pénteken Kijevben, maratoni sajtótájékoztatóján, adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.
A tudósítás szerint Zelenszkij elmondta, hogy Ahmetov környezete az oligarchát is bele akarja vonni a saját nép és elnök elleni államcsínybe, az információs háborúba, azt állítva, hogy az már be is kapcsolódott. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem hisz az államcsínyekben.
Az államfő kijelentette: „értesülést kaptunk, hogy december elsején az országunkban államcsíny lesz. December 1–2-án. És nem itt nem csak ügynöki információról van szó, hanem hangfelvételről, amelyen Ukrajna képviselői Oroszország képviselőivel beszélik meg Rinat Ahmetov részvételét egy ukrajnai államcsínyben. Hogy ebbe egymilliárd dollárt fektetnek…”
Zelenszkij rámutatott, ez a bizonyíték szégyen Ahmetovra nézve, hogy be akarják vonni az ukrán állam elleni háborúba. Aláhúzta: „úgy vélem, Ahmetov elkezdte a háborút, szerintem ez nagy hiba lesz a részéről, mert nem szabad a saját nép és általa megválasztott elnök ellen harcolni. Úgy gondolom, hogy a környezete rángatja bele a háborúba…”
Az elnök kijelentette: „én nem Janukovics vagyok, sehová nem fogok menekülni. És Porosenko sem vagyok, nem fogok az égi század pusztulásán, a markológépen felkapaszkodni… Várni fogok ezekben a napokban mindenkit, aki erre készül. A hivatalomban fogok dolgozni.” "

 
G

Galthran

Guest
Ha atom nagyhatalom akkor az a határa mellé nem fog atomot használni. Rosszabb lenne egy török vagy más nagy népességű muzulmán ország.
nem az atom miatt, ha melletted van egy nagyfaszú akkor atom nélkül is leural és elkezd rád hatást gyakorolni mindennel. másik lehetőség hogy oylan toxikus a hangulat mint balti államoknál

jó nekünk ukrajna, higyjétek el, csak a földünket adják vissza
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 450
17 688
113
https://rusvesna.su/news/1637924006
Zelenszkij: Információk vannak arról, hogy puccs készül Ukrajnában

Vladimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy információi vannak arról, hogy az országban puccs előkészítése zajlik, amelyben állítólag "Oroszország képviselői" is részt vesznek.
Egy folyamatban lévő sajtótájékoztató során a volt komikus, aki 2,5 éve tölti be az állam legmagasabb tisztségét, még az állítólagos puccs időpontját is megnevezte - december elsejét.

"Információim szerint államcsíny lesz államunkban elsején.
Nemcsak ügynökségi információkkal rendelkezünk, hanem még hangfelvételekkel is, amelyeken ukrán és orosz képviselők, mondjuk úgy, Rinat Ahmetov ukrajnai puccsban való részvételéről tárgyalnak, arról, hogy egymilliárd dollárt fognak felvenni, és így tovább" - állítja Zelenszkij.
Azonban azonnal tisztázta, hogy ő maga személy szerint nem hisz ennek a felkészülésnek a valóságában, és nem fog elmenekülni Ukrajnából, mint Viktor Janukovics volt elnök.
"Úgy vélem, hogy ez Rinat Ahmetov üzletember csapdája. Szerintem ez egy hadművelet, belerángatják egy háborúba az ukrán állam ellen. Úgy vélem, hogy ő kezdte el, sajnos, ez lesz a nagy hibája,mert nem indíthatsz háborút a saját néped ellen, az elnök ellen, akit Ukrajna népe választott meg... Nem vagyok Janukovics, nem megyek sehova" - érvelt Zelenszkij."

https://www.interfax.ru/world/805134

http://politic.karpat.in.ua/?p=34378&lang=hu
"Zelenszkij: értesülésem van arról, hogy államcsíny készül Ukrajnában Ahmetov részvételével
Tájékoztatást kaptam arról, hogy államcsíny lehet előkészületben Ukrajnában, amibe Rinat Ahmetov is kész bekapcsolódni – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök pénteken Kijevben, maratoni sajtótájékoztatóján, adta hírül az Ukrajinszka Pravda hírportál.
A tudósítás szerint Zelenszkij elmondta, hogy Ahmetov környezete az oligarchát is bele akarja vonni a saját nép és elnök elleni államcsínybe, az információs háborúba, azt állítva, hogy az már be is kapcsolódott. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem hisz az államcsínyekben.
Az államfő kijelentette: „értesülést kaptunk, hogy december elsején az országunkban államcsíny lesz. December 1–2-án. És nem itt nem csak ügynöki információról van szó, hanem hangfelvételről, amelyen Ukrajna képviselői Oroszország képviselőivel beszélik meg Rinat Ahmetov részvételét egy ukrajnai államcsínyben. Hogy ebbe egymilliárd dollárt fektetnek…”
Zelenszkij rámutatott, ez a bizonyíték szégyen Ahmetovra nézve, hogy be akarják vonni az ukrán állam elleni háborúba. Aláhúzta: „úgy vélem, Ahmetov elkezdte a háborút, szerintem ez nagy hiba lesz a részéről, mert nem szabad a saját nép és általa megválasztott elnök ellen harcolni. Úgy gondolom, hogy a környezete rángatja bele a háborúba…”
Az elnök kijelentette: „én nem Janukovics vagyok, sehová nem fogok menekülni. És Porosenko sem vagyok, nem fogok az égi század pusztulásán, a markológépen felkapaszkodni… Várni fogok ezekben a napokban mindenkit, aki erre készül. A hivatalomban fogok dolgozni.” "

Aha.. Szóval tudják, hogy államcsíny lesz december 1-2-án, tudják kik az elkövetők és mégsem tesznek ellene semmit, a puccsistákat nem tartóztatták le, de mindezt a töketlenkedést azért bejelentik a sajtónak. Látszik, hogy humorista a srác, bár ez az előadás elég gyengére sikerült.
 
T

Törölt tag 008

Guest
jó nekünk ukrajna, higyjétek el, csak a földünket adják vissza
1. Nem fogják
2. A gáz is veszélyben mert így drágább, hosszabb úton kell beszerezni
3. Gazdaságilag is nehezebb így

Az oroszoknak nincs követelésük velünk szemben, nekik nem kell a kárpátok belső része, mert védhetetlen és infrastruktúrális rémálom.

Nekik elég annyi, ha a külső vonal az övék, a belső pedig nem ellenséges vagyis semleges Magyarország.
Történelmünk folyamán az alábbi háborúink voltak:
1849 amikor az osztrák hívta ránk és nem is nagyon akartak jönni
1914 amikor is a habsburgok mentek nekik (milyen jó ötlet volt 70 évvel korábban megvédeni őket? Ha nem verik le a szabadságharcot a habsburg birodalom szétesett volna 14-re)
1941 amikor is mi támadtunk, holott ők megkértek, hogy ne és elismerték minden igényünket a régi területeinkre
1956 amikor kvázi "mi" hívtuk be. Bár ez egy báb kormány volt, de valójában 41 miatt voltunk büntibe.

Szóval ha félre tesszük a turbohungarikumunkat elmondhatjuk, hogy az oroszokkal szemben mi sem voltunk jó fejek.
Tény, hogy ők kezdték 49-cel, de 41 ben csak ülnünk kellett volna és fejlődni.

Szóval én nem félnék attól, hogy az orosz 3 hágón keresztül elér minket.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 125
11 961
113
Aha.. Szóval tudják, hogy államcsíny lesz december 1-2-án, tudják kik az elkövetők és mégsem tesznek ellene semmit, a puccsistákat nem tartóztatták le, de mindezt a töketlenkedést azért bejelentik a sajtónak. Látszik, hogy humorista a srác, bár ez az előadás elég gyengére sikerült.
A hónap eleje olyan mint a pénteki orosz összeomlás. az oroszok egy évben min 52 szer mennek csődbe. Őket csak 12 szer lehet egy évben max mepuncsolni.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Aha.. Szóval tudják, hogy államcsíny lesz december 1-2-án, tudják kik az elkövetők és mégsem tesznek ellene semmit, a puccsistákat nem tartóztatták le, de mindezt a töketlenkedést azért bejelentik a sajtónak. Látszik, hogy humorista a srác, bár ez az előadás elég gyengére sikerült.
A teljességigénye nélkül.

Régóta szó van arról, hogy Ahmetovot ki akarják Zelenszkijék iktatni. Merthogy orosz (valójában tatár), oligarcha, és gyakorlatilag befolyása van legalább a fél országra.

Csakhogy.
Ahmetovnak hatalmas a vállalati birodalma, befolyása van a médiára, bankokra.... Ő egy oligarcha. Mégpedig nagyrészt hozzá kapcsolódik az Ukrán acélgyártás...
Gyakorlatilag Ahmetov miatt maradt Mariupol és több ipari terület a front közelében Ukrán kézen, ha Ahmetovot le akarják tartóztatni.. és nem sikerül bármilyen oknál fogva , akkor igen nagy az esélye hogy a Donbast senki sem tudja megállítani, a nehézipar mellé áll. Ha sikerül letartóztatni akkor meg még inkább borulhat minden- Állítólag nagy mértékben Ahmetov miatt volt gyakorlatilag 2015 után még több évig valamekkora "Ukrán" üzleti felügyelet DNR/LNR fölött, amit aztán Zaharcsenko megelégelt (nem is élt sokkal tovább)

Viszont éppen azért mert Ahmetov oligarcha , aki lényegében ellenőrzést gyakorol az acélgyártásra, valamekkorát a nehéziparra és szinte teljesen Mariupolra nagyon veszélyes főleg most Zelenszkijék számára, mert az iparnak kell a gáz és a szén (s). Ahmetovnak meghagyták a kokszén ellátását az oroszok, ezért az ő üzleti... helyzete nem romlik akkora mértékben mint mindenki másé, ezért a befolyása pláne nő- mert nyilvánvalóan van valamekkora orosz háttere még most is (igen kérdéses viszont már Szurkov befolyása a folyamatokra)

Ugyanezen okok miatt könnyen elképzelhető hogy Ahmetov élére próbálhat állni egy úgymond belső Ukrajnai államcsínynek/ puccsnak/ orosz irányú minimum visszarendeződésnek...
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 081
10 239
113
Aha.. Szóval tudják, hogy államcsíny lesz december 1-2-án, tudják kik az elkövetők és mégsem tesznek ellene semmit, a puccsistákat nem tartóztatták le, de mindezt a töketlenkedést azért bejelentik a sajtónak. Látszik, hogy humorista a srác, bár ez az előadás elég gyengére sikerült.
Benézett a spájzba kompótért???
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://timer-odessa.net/news/zelenskiy_poobeschal_ne_atakovat_v_donbasse_377.html
"Zelenszkij megígérte, hogy nem támad Donbassban, hogy ne veszítse el az egész hadsereget

Még ha a Donbassi válság megoldásáról szóló tárgyalások nem is vezetnek eredményre, Vladimir Zelenszkij nem tervezi a konfliktus katonai eszközökkel történő rendezését.
Ezt egy november 26-i sajtótájékoztatón mondta.
"Úgy vélem, hogy azoknak a politikai erőknek, akik ma azt mondják, hogy háborúba kell mennünk, úgy tűnik nekem, hogy fogalmuk sincs, és nem gondolnak senkire, beleértve a hadseregünket is. Most nem megyünk sehová" - mondta Zelensky.
"Úgy gondolom, hogy most az emberek az elsők, nem veszíthetjük el az egész hadseregünket" - hangsúlyozta az elnök."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusnext.ru/news/1637940993325319
"Zelenszkij megígérte hogy megakadályozza a puccsot.

Vladimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajnában nem lesz puccs, szerinte az ukrán hadsereg - ők nem puccsisták, nem csinálják ezt.
"A hadseregünk - ők nem puccsisták, nem teszik ezt, mert a hadsereg a nép mellett áll. Nem hiszek ebben, tudom, hogy a társadalom nem fogja ezt támogatni" - mondta Zelenszkij egy pénteki sajtótájékoztatón.
Korábban számos nyugati médiaorgánum "puccs előkészítésének" minősítette Zelenszkij nyilatkozatát egy lehetséges államcsínyről."
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
80 983
113
Odesszában kemény zsidók is élnek nagy számban...
Éltek nagy számban régen. Ma már számuk 12 000 körül van. Odessa orosz városban volt időszak, hogy ukránok sem éltek.

Odessa orosz város etnikai összetétele 1894-ben :

9%20%28194%29.jpg

oroszok: 188082, zsidók: 112235, lengyelek:13462, németek: 8897, görögök: 5272,franciák: 1129
 
  • Tetszik
Reactions: Masztiff