[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nem az volt, hogy az orosz hajó nem tudta utolérni az angolt?
Nem kell itt rohangálni angol határsértő cirkálók után. Néhány figyelmeztető bomba, gépágyú sorozat, és ha nem érti meg a nemzetközi nyelvű jelbeszéd üzenetet, akkor "utána megy 3-4 hajó elleni nagysebességű rakéta ami EXPRESSZ viszi a kapitánynak a szótárt. Rá lesz írva krétával az elejére". :oops: (Увидимся, английский капитан ! :) ) De nem volt gond, mert a kapitány az első kettő "üzenet" után "kamaszlányos zavarán" túljutva "hirtelen" megtalálta a nemzetközi jelbeszéd szótárát, és boldogan visszaintegetve távozott amíg nem lyukas a teknője. Arról nincs hír hogy volt-e elég pelenka a fedélzet raktárában miután megbirkóztak a nehéz jelbeszéd fordítási feladattal. :oops:
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
A családom nem csak olvasta a történelmet, hanem részt is vett benne.

Mindkét nagyapám sorkatonaként szolgált a magyar hadseregben a II. Világháborúban és hadifogságba esett. Az egyik orosz fogságba, három év kényszermunka után jött haza. A másik amerikai fogságba, néhány héttel a háború vége után már otthon volt.

Az oroszok nem csak a hadifogjokkal bántak így, hanem a saját népükkel is. Ne erőlködj, nem fogsz meggyőzni, hogy ők voltak a jók, és a gonosz nyugat miatt kellett így viselkedniük.
Semmit nem értettél meg abból, amit írtam, ezért nyugodtan maradjál meg a kis világodban.
Szép napot.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Na ezt már rég be akartam tenni, de nem tudtam eldönteni, hogy ide, vagy inkább a humor-topikba, aztán meg el is felejtettem.

A kárpátaljai Nagy Cickányvadász történetei az ukrán hadseregről :D :D


Nagyon jó a srác, bekövettem. :D Hatalmas aranyköpések. Sajnos minimum a fele tuti igaz. Sztem azóta romlott az ukrán hadsereg morálja, bár nemtom a cigánytáborhoz képest, mi van lejjebb!

Köszi a videót!
 
W

Wilson

Guest
A "hét bankár" támogatta a NATO bővítését ..

Tizenöt évvel azután, hogy az akkor még ismeretlen Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke lett, az elemzők még mindig nem tudják, hogyan került a hivatalába. A bne IntelliNews által nemrégiben nyilvánosságra hozott, Bill Clinton elnök adminisztrációjából származó, titkosítás alól feloldott dokumentumok azt mutatják, hogy Putyin jelölése kompromisszum volt az amerikaibarát oligarchák és a konzervatív "államvédők" közötti elkeseredett oroszországi hatalmi harcban. A tét nemcsak az oroszországi hatalom volt, hanem Oroszország és a Nyugat kapcsolatának legfontosabb kérdése is.

w6P1eMzMTVd9Evzd8k9BT6aJOlaan5LPxhi3ZE98hXhyPV3iXymKCnl14kAzmcHnHU_QPyu0mX29WZqO8iNKVO5Q_AI01l_M44avnL1AVm9Lr8sm5ZcGKVdc0bWTvPb6m2YzndbN


Az orosz "oligarcha" Jelcin 1996-os újraválasztása során került hatalomra, amikor kihasználta, hogy a választások finanszírozását hét vezető orosz bankárra támaszkodva "lefölözte" az erőforrásokban gazdag ország nyersanyag-kitermelő iparának vagyonát. A Clinton-kormányzat dokumentumai szerint, amelyeket a kötelező titkosítás feloldása keretében hoztak nyilvánosságra, az Oroszország által akkoriban létrehozott oligarchikus rendszer egyik fő ideológusa Vlagyimir Gusinszkij orosz-izraeli bankár és médiamágnás, a Most Bank és az NTV televíziós csatorna tulajdonosa volt.

Gusinsky 1996 novemberében egy fontos üzenettel érkezett az amerikai nagykövetség tisztviselőivel tartott vacsoramegbeszélésre: az oligarchák továbbra is maradnak, de az USA-nak nem kell félnie tőlük. Az oligarchia a megfelelő kormányzati rendszer Oroszország számára, és az országot Amerika-barát irányba fogja terelni. "Oroszország - magyarázta Gusinsky - nem demokratikus vagy európai ország, hanem ázsiai ország" - mondta a követségi feljegyzések szerint, Gusinsky nevét kitörölve, de utalva rá. "Az országot egy oligarchia irányítja, amelynek a hozzá hasonló üzletemberek szerves részét képezik, és ez még egy ideig így is marad" - mondta Gusinsky amerikai diplomatáknak. "Nyugati barátaink" helyesen kritizálták az oligarchákat a múltban, de most ők [az oligarchák] "felelősséget vállaltak Oroszország nemzeti érdekeiért" - mondta.

Gusinszkij "nem tagadta, hogy sok orosz üzletember, köztük ő maga is, kétes tevékenységet folytatott, különösen amikor vállalkozásba kezdett és tőkét halmozott fel" - mondta diplomatáknak. "Mindazonáltal mostanra számos jelentős üzletember - például Berezovszkij hét bankárja [maga Borisz Berezovszkij, Vlagyimir Gusinszkij, Mihail Fridman, Vlagyimir Vinogradov, Alekszandr Szmolenszkij, Mihail Hodorkovszkij, Vlagyimir Potanin] - olyan erős és befolyásos lett, hogy már nincs szükségük ilyen tevékenységekre, és nem is folytatnak többé ilyeneket" - áll a dokumentumban. Gusinszkij azt állította, hogy az oligarchák szervezett bűnözéssel való kapcsolatáról szóló állításokat az orosz különleges szolgálatok terjesztették a tőke kimentése megakadályozása érdekében.

Az 1990-es évek oligarchái közül senki sem volt hatalmasabb, mint Borisz Berezovszkij, Berezovszkij magas politikai tisztséget töltött be, amely lehetővé tette számára, hogy izraeli állampolgárként közvetlenül meghatározza Oroszország bel- és kül és biztonsági politikáját. Berezovszkij elismerte, hogy hatalma az ORT televíziós csatorna feletti ellenőrzésén alapul. A titkosítás alól feloldott dokumentumok szerint Berezovszkij 2000-ben amerikai diplomatáknak azt mondta, hogy "a televíziós befolyás 90 százaléka a három vezető csatornában összpontosul: az ORT-ben, az RTR-ben és az NTV-ben", hozzátéve, hogy az ő saját ORT-je messze a legerősebb csatorna. Az ORT-vel, mint hatalmának középpontjával Berezovszkij politikai ambícióit tekintve elkülönült a többi oligarchától. Nemcsak a kulcsfontosságú belpolitikai kérdésekben - beleértve az ország területi integritását -, hanem közvetlenül az orosz külpolitikában is befolyást akart és szerzett is . Hatalma csúcsán Berezovszkij a hatalmas hatalommal rendelkező orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője volt.

Ugyanakkor, amint az a dokumentumokból kiderül, Ivan Rybkin, a Biztonsági Tanács vezetője csupán a bábja volt. Egy 1996-ban az amerikai diplomatáknak benyújtott jelentés szerint Eduard Sevardnadze, Grúzia akkori elnöke és volt szovjet külügyminiszter aktívan kereste az Egyesült Államok támogatását egy "radikálisan nyugatbarát politikához", amit ígért nekik. Sevardnadzét Grúziában Berezovszkij közeli üzlettársa és barátja, Badri Patarkatsishvili támogatta, és úgy tűnik, hogy 1996-ban Berezovszkij embereként működött közre abban, hogy Berezovszkijt közelebb hozza az Egyesült Államokhoz. Az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetével 1996 novemberében tartott találkozón Sevardnadze azt mondta az amerikai diplomatáknak, hogy Berezovszkij "rendkívüli ember", aki "radikálisan más külpolitikát szeretne, [szeretné] Oroszországot közvetlenül a Nyugat oldalára állítani". "Megérdemli az USA támogatását" - tanácsolta Sevardnadze, de "a támogatást a megfelelő adagokban kell adni". Idővel "szükséges és hasznos emberré fog válni" - mondta Sevardnadze.
 
W

Wilson

Guest
2.

Ahogyan különösen Sevardnadze mondta, Berezovszkijnak egyáltalán nem állt érdekében az orosz befolyás kiterjesztése a posztszovjet térségben, és például a posztszovjet vámunióra vonatkozó születőben lévő terveket "ostobaságnak" tartotta.

Berezovszkijnak az orosz külpolitika nyugatbarát forradalmára vonatkozó tervei megvalósításához meg kellett találnia a módját, hogy szembeszálljon az akkori külügyminiszterrel, Jevgenyij Primakovval. Primakov a KGB egykori vezetője volt, és rendkívül szkeptikus volt a Nyugat Oroszországgal kapcsolatos szándékait illetően. Sevardnadze szerint Berezovszkij a következő módon akarta aláásni Primakov pozícióját: "valami olyasmit akart létrehozni, mint egy államtitkári pozíció az orosz Biztonsági Tanácsban. A Biztonsági Tanács hatáskörét az alkotmány nem határozta meg, és a kritikusok attól tartottak, hogy a Biztonsági Tanácsot arra lehet felhasználni, hogy párhuzamos kormányt hozzon létre a parlamenti ellenőrzésen kívül. Berezovszkij ugyanakkor igyekezett Primakovot háttérbe szorítani. "Berezovszkij úgy érezte, hogy az orosz politikának drámaian meg kell változnia, és megértette, hogy ez lehetetlen személyi változások nélkül" - mondta Sevardnadze.

Az amerikai diplomaták jól ismerték a nyugati és az orosz médiában megjelent negatív híreket, amelyek szerint Berezovszkij, vagy ahogyan gyakran nevezték, a "Kreml keresztapja", részt vett olyan korrupciós ügyletekben, mint például az állami tulajdonú Aeroflot nemzeti légitársaság pénzeszközeinek elvonása, és a "cimborák" privatizációjából származó haszon. Soha nem írtak alá olyan dokumentumot, amelyben kötelezettséget vállaltak volna arra, hogy támogatják [Berezovszkijt], ahogyan azt Sevardnadze akarta. Ahogy Pavel Guszev, a Moszkovszkij Komszomolec című vezető orosz lap kiadója és szerkesztője amerikai diplomatáknak nyilatkozta: "Berezovszkij, a Biztonsági Tanács elnökhelyettese veszélyes figura. Ő egy igazi maffiózó, és kinevezése azt bizonyítja, hogy a nagy bűnözői csoportok elérték a kormányzat legmagasabb szintjeit."

A titkosítás alól feloldott dokumentumokban az egyetlen szabálysértés, amelyről szó esik, Berezovszkij beismerése, hogy az orosz állampolgárság mellett izraeli állampolgársággal is rendelkezik, ami a Biztonsági Tanács helyettes vezetője számára illegális és különösen visszataszító. "1993-ban kaptam, és teljesen megfeledkeztem róla" - magyarázta meglehetősen hiteltelenül amerikai diplomatáknak. Azt is elmondta, hogy nemrégiben visszavonta izraeli állampolgárságát. "A rendőrfőnök jelenlétében folytatott telefonbeszélgetésből ítélve arra törekedett, hogy a törlést megelőzze a Biztonsági Tanácsba való kinevezése" - jegyzi meg szárazon a küldemény.


Az oligarchák akkor kerültek hatalomra, amikor a NATO megkezdte ellentmondásos kelet felé irányuló nyomulását. Az amerikai diplomaták szerint a lépéssel szemben erőteljes elutasítással szembesültek. "A NATO-bővítés nemkívánatos voltáról és a "különleges megállapodások" szükségességéről szóló állítások mindenütt és minden találkozón folyamatosan elhangzottak" - írták amerikai diplomaták 1997-ben.

Miközben az Egyesült Államok igyekezett eloszlatni Oroszország gyanúját, az oligarchák - tekintettel az orosz televíziós monopóliumukra és arra, hogy legitimitásuk nemzetközi elismerésére vágynak - felajánlották a kézenfekvő megoldást: egy televíziós csatornát. Így az oligarchák azonnal a NATO-bővítés lelkes támogatóinak mutatkoztak. Berezovszkij még Oroszország nyilvánvaló ajánlatát is támogatta, hogy csatlakozzon a katonai szövetséghez. "Hiba volt Oroszország részéről, hogy nem élt azonnal a NATO ajánlatával, hogy a szövetség tagjává váljon" - mondta Berezovszkij később amerikai diplomatáknak egy 1999. februári találkozón. Berezovszkij azt is elmondta, hogy Oroszországban az értelmiség körében jelentős támogatottsága van az Egyesült Államoknak, "mint a demokratikus eszmék hordozójának és mint globális tervekkel rendelkező erős országnak".

Igor Malascsenko, Gusinszkij jobbkeze és Gusinszkij zászlóshajójának, az NTV csatornának az elnöke még lelkesebb volt a NATO bővítéséért, mint maguk az amerikai diplomaták. Miközben hajlandóak voltak együttműködni Oroszországgal, hogy legyőzzék a "keleti terjeszkedés" politikájával kapcsolatos aggályait, Malasenko egy 1997-es találkozón azt tanácsolta az amerikai diplomatáknak, hogy egyszerűen "csendben tegyék".

Malascsenko Oroszország helyzetét a Nyugattal szemben az 1990-es években Németország vagy Japán helyzetéhez hasonlította a második világháborús kapituláció után, de - mint mondta - az ország vezetése ezt nem ismerte fel. "Oroszország elvesztette a hidegháborút, de ezt soha nem fogják hallani, hogy bármelyik vezetőnk elismeri" - idézték Malasenkót amerikai diplomaták.

"Malashenko felhívása az Egyesült Államokhoz - csak folytassák a NATO bővítését, de csendben" - hasznos figyelmeztetés arra, hogy a jelenlegi politikailag feszült légkörben "ügyes kezekre" van szükség" - hangzott el az Egyesült Államokban a találkozót követően
 
W

Wilson

Guest
3.

Primakovtól Putyinig

Az oligarchák nyílt támogatása a NATO bővítése mellett növelhette a nyugati szövetséggel szembeni gyanakvást az orosz külpolitika konzervatív szereplői és az elit körében, akik attól tartottak, hogy az oligarchák hajlandóak eladni országukat a Nyugatnak.

A diplomáciai jelentésekből kiderül, hogy az egymással versengő - Amerika- és oroszbarát - külpolitikai álláspontok a Jelcin-korszak végén gyorsan belekeveredtek a hatalomért és a pénzért folytatott belső küzdelembe. Berezovszkij küzdelme a politikai dominanciáért Primakov felett, akit "ideológiai ellenfelének" nevezett, együtt járt azzal, hogy Primakov 1999-ben ellenezte Berezovszkij üzleti gyakorlatát.

Primakov 1999 szeptemberében lett miniszterelnök, miután Oroszország 1998 augusztusában fizetésképtelenné vált. 1999 elejére nagyon erős elnökjelölt-aspiráns lett. 2000 márciusában esedékes választások voltak, és Jelcin nem indulhatott harmadszor is. Primakov alatt az állami szervek megkezdték Berezovszkij üzleti birodalmának ellenőrzését. Primakov ugyanakkor ellenezte a Szlobodan Milosevics Szerbiája elleni nyugati katonai fellépést.

A dokumentumok szerint 1999 májusában Berezovszkij közvetlenül próbált amerikai támogatást szerezni Primakov miniszterelnöki tisztségéből való elmozdítása és ezáltal elnöki ambícióinak semmissé tétele érdekében.

Az amerikai diplomatákkal 1999 februárjában, az üzletének első kormányzati ellenőrzését követően Berezovszkij egy kulcsfontosságú találkozón arra figyelmeztetett, hogy "Primakov valójában piros, mint a paradicsom", és hogy "Primakov május után nem fogja átvenni a miniszterelnöki tisztséget". Berezovszkij azt mondta, hogy "közvetve" Primakov leváltására törekszik, és biztosítékokat kért az Egyesült Államoktól, hogy támogatni fogja Primakov "puha leszállását" egy új kormány javára.

Berezovszkij ezután angolra váltott, hogy az USA-t az új kormány támogatására kérje. "Egy ilyen kormány megértené és "egyértelműbb" megközelítést alkalmazna arra vonatkozóan, hogy kinek és hogyan kellene vezetnie a gazdaságot. Megkérdezte, hogy az USA hajlandó lenne-e ebben az esetben segíteni Oroszország stabilizálásában. Képes lenne az USA előre vinni az országot? " - áll a titkosítás alól feloldott dokumentumokban.

Az amerikai diplomaták az ígért külpolitikai előnyök ellenére attól tartottak, hogy belekeverednek a belső viszályokba. "Berezovszkij vékonyan burkolt kérdését az amerikai támogatásról ilyen körülmények között, valamint jól fejlett intrikára való hajlamát úgy kell értelmezni, mint egy figyelmeztetést, hogy különösen óvatosnak kell lennie a következő hónapokban a pletykákra vagy eseményekre való túl gyors reagálással kapcsolatban" - írták.

Valójában Jelcin május 12-én kirúgta Primakovot, ami sokkot okozott az orosz politikában. Jelcin Szergej Sztepacsint nevezte ki Primakov utódjává, de hat héttel később a politikailag ismeretlen Vlagyimir Putyin váltotta le.

Egy évvel azután, hogy Berezovszkij összeesküdött az USA-val Primakov megbuktatására, Vlagyimir Putyin lett az elnök, Berezovszkij pedig távozni készült.

Egy oligarcha halála
Miért tévedett Berezovszkij ennyire Putyinnal kapcsolatban? A fő ok, amelyre az amerikai diplomáciai jelentések is rámutatnak, éppen Berezovszkij és Primakov régóta fennálló ellenségeskedése és félelme. "Putyin jobb, mint Primakov" - mondta Berezovszkij nyersen amerikai diplomatáknak 2000-ben. Primakovval ellentétben Putyin kijelentette, hogy nem fogja újrakezdeni az 1990-es évek ellentmondásos privatizációit, amelyek során oligarchák szereztek kulcsfontosságú eszközöket a nyersanyag-kitermelő iparágakban.

Berezovszkij nem úgy tűnt, mintha arra számítana, hogy Putyin aláássa az oligarchák politikai szárnyát, talán azért, mert számára és oligarchatársai számára a politikai és a gazdasági hatalom egy és ugyanaz a dolog. Putyin ideológiai keveréke a kapitalizmus és a konzervatív tekintélyelvűség új politikát jelentett Oroszország számára, amelyet arra használt, hogy binárisan szembeállítsa mind a szovjet államiságpárti erőket, mind a nyugatbarát, be nem avatkozó politika híveivel.

Berezovszkij nem sietett. "Putyin Peron vagy Pinochet útját járja - nem egy autoriter államra törekszik, hanem arra, hogy demokratikus államot építsen autoriter módon" - mondta Berezovszkij amerikai diplomatáknak 2000 végén.

Putyin nemcsak az oligarchák ellen volt, hanem gyanús volt az Amerika-barát politikai preferenciáik miatt is. "Putyin nem fél az Egyesült Államoktól vagy a NATO-tól, de úgy véli, hogy az USA olyan álláspontot képvisel, amely ellentétes Oroszország érdekeivel" - figyelmeztetett Berezovszkij

Azokkal a hírekkel ellentétben, amelyek szerint Berezovszkij Putyint választotta jelöltjének, úgy tűnik, hogy Putyin és Berezovszkij kevés kapcsolatot tartott fenn egymással, mielőtt Putyin elnök lett, ami egy másik ok lehetett, ami miatt Berezovszkij rosszul ítélte meg őt. Berezovszkij maga mondta amerikai diplomatáknak, hogy támogatja az új külügyminisztert, Igor Ivanovot , aki 1999-ben Primakovot követte a miniszterelnöki székben, bár végül hat hét szünet után Putyin nyerte el a jóváhagyást.

Petr Aven bankár-oligarcha megerősítette amerikai diplomatáknak, hogy nincs különleges kapcsolat Putyin és Berezovszkij között, sőt "megjegyezte, hogy ő maga mutatta be egymásnak a két férfit" - írták amerikai diplomaták. "Putyin nem ismer senkit" - mondta Aven a diplomatáknak. Ugyanakkor elismerte, hogy az oligarcháknak "nincs rá befolyással bíró eszközük".

Berezovszkij hamarosan rájött, hogy a Primakov hatalomból való távoltartására tett kísérletei visszafelé sültek el, és ő maga is veszít a hatalmából és a befolyásából. "Úgy tudjuk, hogy Putyin uralmának kezdetétől fogva Berezovszkij elvesztette kiváltságos hozzáférését a Kremlhez, és minden alkalommal engedélyért kellett folyamodnia, amikor látogatást akart tenni" - írták amerikai diplomaták 2000-ben.

Berezovszkij azzal hencegett, hogy hajlandó ellenállni a Kremlnek. "Börtönbe zárhatnak, de az nem segít" - dicsekedett diplomatáknak. Végül elhagyta az országot, hogy elkerülje a börtönt az Aeroflot és az általa irányított LogoVAZ ellen elkövetett csalás vádjai miatt és Nagy-Britanniában telepedett le, ahonnan tovább próbálta szervezni a Putyin elleni ellenzéket.

Az amerikai diplomaták ezt követően csak egyszer találkoztak a - a (zavart) Berezovszkijjal - 2012-ben, miután Londonban megsemmisítő bírósági vereséget szenvedett Roman Abramovics volt üzlettársától, ami talán depresszióját és 2013-as öngyilkosságát okozta. Miután Primakov kormánya 1999-ben elrendelte az első ellenőrzéseket Berezovszkij üzleteiben, ami az üzleti birodalom végének kezdetét jelentette, "az aggodalom egyértelmű jelei tükröződtek a híres oligarcha arcán és hangján", aki "suttogva beszélt" - írta az amerikai nagykövet az aggódó vendégről.



Graham Stack (Business New Europe)
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 980
113
Semmit nem értettél meg abból, amit írtam, ezért nyugodtan maradjál meg a kis világodban.
Szép napot.
Pontosan értem amit írsz. Nyomod az orosz propagandát. Ugyanazt, mint amit 40 éven keresztül nyomtak. Azért ismerős, mert nekem még vizsgáznom kellett politikai gazdaságtanból, meg tudományos szocializmusból. :D
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 034
24 593
113
Semmilyen propagandát nem nyomok, ez a te szöveged. Keversz itt mindent össze-vissza. Mi köze a két tantárgynak ahhoz, amiről írtam. Tudatlan vagy, de még nyomod is hozzá a hülyeségeidet. Nincs is miről vitázzunk.
Különben meg, ha te töröd rám az ajtómat és még el is kezdesz öldökölni, meg rombolni a házamban, akkor ne csodálkozzál, ha a puska csövét fel dugom a s&ggedbe!!!
Én befejeztem.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Orosz doktrínában benne van, hogy nem alkalmaznak első csapást. Csak akkar támadnak atommal, ha megtámadják az országot. A történelem során a jenkik és a britek akarták leatomozni még a Szovjetúniót.

Azért egy TV műsort nem neveznék hivatalos álláspontnak. A BBC nem egy olyan kézivezérelt TV, mint amilyenek kelet európában jellemzőek.
Hahaha!
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Mvel nem vagy jártas orosz tematikában, leírom neked, hogy Putyin szokásos évi "válaszolok az ország lakosainak kérdéseire", amelyre júniusban került sor. Putyin így szólt: "Ha elsüllyestettük voln a brit rombolót, akkor sem tört volna ki a 3. világháború, mivel a nyugat tudja, hogy nem győzhet ilyen háborúban"

Másik dolog, hogy Moszkvának van egy igen komoly rakétavédelmi rendszere. biztos nem hallottál még róla- úgy hívják A-235 Nudol. Londonnak nincs. Még csak saját atomrakétái sincsenek. Jenkiktől bérelnek Trident-II az atomtengóik számára. SE stratégiai bombázóik, se szárazföldi silóik ICBM-el.

Egy Vojevoda végezne Londonnal, hogy semmisem maradna belőle.
Én se a Nudolban, se a Moszkva körüli (különben valóban nagyon komoly) légvédelmi rendszerben nem bíznék. Az angoloknak hasonló hatáskörben pont a Deffender rombolók vannak Aster rakétákkal.
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Mvel nem vagy jártas orosz tematikában, leírom neked, hogy Putyin szokásos évi "válaszolok az ország lakosainak kérdéseire", amelyre júniusban került sor. Putyin így szólt: "Ha elsüllyestettük voln a brit rombolót, akkor sem tört volna ki a 3. világháború, mivel a nyugat tudja, hogy nem győzhet ilyen háborúban"

Másik dolog, hogy Moszkvának van egy igen komoly rakétavédelmi rendszere. biztos nem hallottál még róla- úgy hívják A-235 Nudol. Londonnak nincs. Még csak saját atomrakétái sincsenek. Jenkiktől bérelnek Trident-II az atomtengóik számára. SE stratégiai bombázóik, se szárazföldi silóik ICBM-el.

Egy Vojevoda végezne Londonnal, hogy semmisem maradna belőle.
Beszélsz itt hülyeségeket folyamatosan. Az a flottaprancsnok elviszi/vitte a balhét, nemsokára (1-2 év) visszakerül parancsnoki beosztásba, Putyin mutathatja, hogy legközelebb keményebbek leszünk, otthon dagadhatnak az orosz kebelek a büszkeségtől - és mégsem alakult ki veszélyes konfliktus.
Ellenben, ha elmélkedésed szerint egy Vojevoda elpusztítaná Londont, akkor a szép Oroszországból sem maradna sok minden szép, mert szerinted mit lépne az USA legnagyobb támogatója és NATO partnere fővárosának megtámadására?
Ne nézd már Putyint akkora marhának, amekkora te vagy....
 
  • Tetszik
Reactions: Lord Gazember

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nincs atomtöltettel lövöldözés SENKI RÉSZÉRŐL, ezt felejtse már el mindenki ha kérhetem.

A harci játékokban amivel a fiatalokat hülyítik ott van ilyen, de az online világban ott nincs.

Ja, és ez meg NEM egy harci játék beszélgetős (pofázós) oldala, hanem egy Bizt.pol. topic ! KAPISE ? :eek::D:D

Akinek NEM inge az meg ne vegye magára ha kérhetem... :)
 
W

Wilson

Guest
A türkmén elnök Gurbanguly Berdimuhamedow, repült a vadiúj M-346FA gépek egyikével, az arra érzékenyek figyelmét a szikrázóan kemény elnöki tekintet miatt felhívom,hogy a videó megtekintéséhez megfelelő védőszemüvegre lehet szükségük.Valamint azt is érdemes megjegyezni, hogy a türkmén alattvalók jegyzetelési technikája még elmarad az észak-koreai kollégáikétól:)


 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Ha ez a válasz a Hsz-emre, akkor nem akarsz megérteni semmit. :(
Válasz erre:

jani22 said:
Szerintem a németek is rengeteg atrocitást és éheztetést követtek el az orosz hadifogjokkal szemben, millió számra haltak meg és ne felejtsük el a leningrádi tetteiket sem, amikor éheztetéssel akarták leredukálni a város civil lakosságát.
Rferi66 said:
A saját népükkel is így bántak, már a háború előtt is. Ha csak a hadifogjokkal bántak volna így, akkor más lenne a véleményem.
 
Status
Not open for further replies.