[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
W

Wilson

Guest
Felteve, hogy a szankciok megszunnek, ugy erted, avagy Afrikaba-Kinaba...? Mert jelenleg szinte semmit nem tudnak nyugatra eladni es hacsak nem gyozik meg az orosz lakossagot, hogy Mercik helyett Dongfenget, Geelyt meg Great Wallt vegyenek, akkor ez sokat nem fog segiteni. ;)


Mindez biztosan igy van, de ettol meg exportalni nem fogjak, plane nem nyugat fele, euroert vagy dollarert. :)

A szankciok 2014-es bevezetese ota mindossze atlag 0.3% (!) novekedest kepes produkalni az orosz gazdasag - mindekozben a globalis novekedes 2-3% korul van evente, amit korabban ok is hoztak, Magyarorszage meg kozben meg annak is a duplaja... FDI gyakorlatilag megszunt, vele egyutt ment a hitelfevetel is a levesbe.
Sokan nem ertik, de a szankciok nagyon durvan terden rugtak az orosz gazdasagot, lassan egy ujabb evtized veszik el megint az oroszok eletebol, csak mert Putyin et. kellett egy helyi haboru a nepszeruseghez...
Miért kéne nekik nyugatra eladni, van azon kívül is élet:).Az orosz sertéshúst tárt karokkal várja pl Kína, a szankciók hatásában egyetértek veled de a szankciók hatására pl az orosz mezőgazdaság és feldolgozóipar robbanásszerű fejlődésnek indult. Ami pedig a krimi háborút és Donbaszt illeti Putyinnak nem volt más választása...
 
K

kamm

Guest
Miért kéne nekik nyugatra eladni, van azon kívül is élet:).
Van hat, Great Wallt meg Dongfenget vezetve, nem BMWt es Mercedest, orosz es kinai jatekokkal jatszani orosz es kinai szamitogepeken, amelyek nem kepesek x86-ot normalisan futtatni, kinai es orosz GPU-koppintasokkal erolkodve, kinai es orosz kamerakkal felvett kinai es orosz filmeket nezve a kinai es orosz teveken, amelyeket kinai es orosz szamitogepeken futo, nullarol ujrairt kinai es orosz vagoprogramokon editaltak es igy tovabb.

Lehet igy is, csak ez bele fog telni vagy 50-100 evbe es kozben a lakossag fele elvandorol mashova avagy a vasvillara tuzi a partvezetoket.


Az orosz sertéshúst tárt karokkal várja pl Kína,
Lasd fenn. :)

a szankciók hatásában egyetértek veled de a szankciók hatására pl az orosz mezőgazdaság és feldolgozóipar robbanásszerű fejlődésnek indult.
Ami, lassuk be, egy vicc. 100+ eve keptelen onellatova valni Oroszorszag, hiaba van meg mindene hozza...

Ami pedig a krimi háborút és Donbaszt illeti Putyinnak nem volt más választása...

Huh? :eek:
 
K

kamm

Guest
https://www.portfolio.hu/global/202...a-legrosszabb-remalmaidat-kelti-eletre-460052
"2020. december 03. 06:11

Huszák Dániel
A Hegyi-Karabah régióba küldött orosz békefenntartók kötelékében is megjelent az RB-341V „Leer-3” elektronikus hadviselési rendszer. A komplexum gyakorlatilag a kiszemelt áldozat mobiltelefonját fordítja ellene: nemcsak pontosan fel tudja térképezni a felhasználó helyét, hanem blokkolni is tudja a kommunikációt és hamis üzenetek küldésével zavart is tud kelteni. A Leer-3-as csak csepp a tengerben: Oroszország számos hasonló e-harcászati rendszert fejlesztett az elmúlt években, olyan berendezésük is van, amely drónok fölött tudja átvenni az irányítást és olyan is, amely rakéták vezérlőrendszerét képes megbénítani. Bár az Egyesült Államok is rendelkezik néhány defenzív e-hadviselési rendszerrel, ezen a területen az amerikai vezetők is úgy gondolják, hogy le vannak maradva, az orosz eszközöket látva gőzerővel folyik most a fejlesztés a NATO berkein belül...
... Mindez persze csak a jéghegy csúcsa, a legtöbb nyugati szakértő úgy véli, hogy az orosz elektronikus hadviselési képességek fejlesztéséről szerzett ismeretek csak a felszínt karcolgatják és több olyan projekt fejlesztése is folyamatban van, ami ezeknél a rendszereknél lényegesen modernebb. Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint mintegy 450 elektronikus hadviseléssel foglalkozó projekt fut jelenleg az országban...
... EGYES VÉLEMÉNYEK SZERINT A KÉSEI FELISMERÉS MIATT AZ AMERIKAI FÉL JELENTŐSEN LE VAN MARADVA AZ OROSZ ELEKTRONIKUS HADVISELÉSI KÉPESSÉGEKHEZ KÉPEST,... "
Igen, ezek gyakorlatilag a fo elektronikai fejlesztesek iranyai, a fegyverzet ill. katonai rendszerek (radarok stb), leginkabb, mert itt a proprietary rendszer nemcsak remekul eladhato, de gyakran elonyt is jelent a NATOn kivuli orszagokban.
 
W

Wilson

Guest
Van hat, Great Wallt meg Dongfenget vezetve, nem BMWt es Mercedest, orosz es kinai jatekokkal jatszani orosz es kinai szamitogepeken, amelyek nem kepesek x86-ot normalisan futtatni, kinai es orosz GPU-koppintasokkal erolkodve, kinai es orosz kamerakkal felvett kinai es orosz filmeket nezve a kinai es orosz teveken, amelyeket kinai es orosz szamitogepeken futo, nullarol ujrairt kinai es orosz vagoprogramokon editaltak es igy tovabb.

Lehet igy is, csak ez bele fog telni vagy 50-100 evbe es kozben a lakossag fele elvandorol mashova avagy a vasvillara tuzi a partvezetoket.



Lasd fenn. :)


Ami, lassuk be, egy vicc. 100+ eve keptelen onellatova valni Oroszorszag, hiaba van meg mindene hozza...



Huh? :eek:
A kínaiak fizetnek az orosz árukért és hidd el a kínaiak pénze ugyanolyan jó mint a nyugaté,a számítástechnikában még nem tartoznak a világ élvonalába de az első lépéseket már megtették,hogy önállóvá váljanak.Ami pedig az önellátóvá válást illeti,épp most lehetsz a tanúja ennek a folyamatnak,és nehogy azt gondold,hogy a szankciók csak Oroszországot érintik negatívan,a Nyugat-európai nagy tőke évek óta telesírja a politikusok előszobáit,hogy a szankciók ennyi meg ennyi pénzt vesznek ki a zsebeikből és a józan észnek és a (zsebeiknek) teljesen ellentmond a szankciók fenntartása.

Ami pedig a Krim elfoglalását illeti,szerinted Ukrajna sikeres megmajdanozása után amennyiben minden marad a régiben,szerinted mennyi időn belül lett volna minimum egy NATO haditengerészeti bázis a Krimben?
 
K

kamm

Guest
A kínaiak fizetnek az orosz árukért és hidd el a kínaiak pénze ugyanolyan jó mint a nyugaté,
Legalabbis addig biztosan, amig olyat akarsz venni, amiert fizethetsz vele. ;) Mercit nem fogsz juanert kapni, elhiheted, erre irtam fenn a vicces nevu kinai automarkakat...

a számítástechnikában még nem tartoznak a világ élvonalába de az első lépéseket már megtették,hogy önállóvá váljanak.
Egyreszt az egesz vilagon normalis, csucskategorias chipgyarak csak par orszagban leteznek es Taiwan messze-messze mindenki mas elott jar a gyartastechnologiaban (csikszelesseg.) A kinaiaknak eselyuk nincs kulfoldi segitseg nelkul kivaltani egy ilyen massziv technologiai folenyt.
Masreszt semmifele epkezlab architekturat nem tudnak felmutatni, egyszeruen akkora ax x86 ill ARM floenye a tobb evtizedes beagyazottsagnak tekinthetoen, hogy egyedul ongyilkossag lenne ebbe belevagni, elvesztegetett penz es eroforras lenne minden rakoltott filler.

Ami pedig az önellátóvá válást illeti,épp most lehetsz a tanúja ennek a folyamatnak,
100 ev kesessel es par millio hektarral tul roviden...

és nehogy azt gondold,hogy a szankciók csak Oroszországot érintik negatívan,a Nyugat-európai nagy tőke évek óta telesírja a politikusok előszobáit,hogy a szankciók ennyi meg ennyi pénzt vesznek ki a zsebeikből és a józan észnek és a (zsebeiknek) teljesen ellentmond a szankciók fenntartása.
Ez egyertelmu, de amig az EU kenyelmesen elel igy is, csak azon bubog, hogy nem gazdagodik annyira gyorsan, mint lehetne, addig az oroszok vergodnek es gyakorlatilag nincs novekedes 7. eve es nem is varhato addig, amig a szankciokbol ki nem tornek...
Ami pedig a Krim elfoglalását illeti,szerinted Ukrajna sikeres megmajdanozása után amennyiben minden marad a régiben,szerinted mennyi időn belül lett volna minimum egy NATO haditengerészeti bázis a Krimben?
Ketlem, hogy az lett volna, plane, hogy az oroszok a CCCP felbomlasa ota bereltek folyamatosan Szevasztopolt, ugye.
 
W

Wilson

Guest
Legalabbis addig biztosan, amig olyat akarsz venni, amiert fizethetsz vele. ;) Mercit nem fogsz juanert kapni, elhiheted, erre irtam fenn a vicces nevu kinai automarkakat...


Egyreszt az egesz vilagon normalis, csucskategorias chipgyarak csak par orszagban leteznek es Taiwan messze-messze mindenki mas elott jar a gyartastechnologiaban (csikszelesseg.) A kinaiaknak eselyuk nincs kulfoldi segitseg nelkul kivaltani egy ilyen massziv technologiai folenyt.
Masreszt semmifele epkezlab architekturat nem tudnak felmutatni, egyszeruen akkora ax x86 ill ARM floenye a tobb evtizedes beagyazottsagnak tekinthetoen, hogy egyedul ongyilkossag lenne ebbe belevagni, elvesztegetett penz es eroforras lenne minden rakoltott filler.


100 ev kesessel es par millio hektarral tul roviden...


Ez egyertelmu, de amig az EU kenyelmesen elel igy is, csak azon bubog, hogy nem gazdagodik annyira gyorsan, mint lehetne, addig az oroszok vergodnek es gyakorlatilag nincs novekedes 7. eve es nem is varhato addig, amig a szankciokbol ki nem tornek...

Ketlem, hogy az lett volna, plane, hogy az oroszok a CCCP felbomlasa ota bereltek folyamatosan Szevasztopolt, ugye.
A Kinaiak szerintem megfogják oldani ezt a problémát és ebből az Oroszok is profitálni fognak...Az pedig,hogy 100 év késéssel jutnak el az önellátáshoz, jelen és a jövő szempontjából szerintem lényegtelen.
Szerintem ne legyünk naívak a nyugat és az USA egy olyan ziccert nem hagyott volna ki,hogy Ukrajnába full nyugatbarát kormány kerül hatalomra és az Oroszok nem lépnek a Krím tekintetében, ha Nyugatnak illetve az USA-k sikerült volna az ellenőrzése alá vonni a Krímet akkor az Oroszoknak gyakorlatilag mattot adtak volna,ezt a lehetőséget illetve eshetőséget Putyin nem kockáztathatta meg...
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://economic.karpat.in.ua/?p=15263&lang=hu
"... Csökken az olaj és a gáz szerepe az orosz gazdaságban
Az első félévben az energia szektor mindössze a 15 százalékát adta a GDP-nek míg korábban jóval magasabb volt a részesedése. A csökkentés meglehetősen gyors, hiszen tavaly még csaknem 20 százalékos volt az energiaszektor részesedése. Jelentős részben a vegyipar és a nehézipar vette át az olaj és a földgáz kitermelés szerepét – írja az Rt.com..."
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
A valosagban sajat magukon meg par elmaradt kozep-azsiai orszagon kivul a kutyanak nem kell orosz szamitogep; eleve nincs is licenszuk kb semmihez pl CPU-hoz, a sajat utasitaskeszlet meg qrvara nem piackepes opcio egy x86, x86-64 avagy ARM piaci hegemoniajaval szemben meg iszonyu gazdag orszagoknak sem, nemhogy a ruszkiknak (ezt meg az Intel is feladta anno, amikor a 64 bites atteres idejen megprobalta a sajat, Itanium nevre hallgato uj architekturajat beeroltetni es csufosan megbukott vele.)
Ezért dolgozik mindenki a RISC-V-n pár éve. Ugyanis Royalty free, egy svájci alapítvány kezeli... Orosz és Kínai projektek vannak, de amint egy amerikai startup siekres kezdett lenni az NSA (Intel) felvásárolta,gondolom, hogy szokás szerint jól megbackdoorozhassa.

Az Itanium azért sokkal bonyolultabb volt mint 64 bites átállás, eleve VLIV volt, nagyon merész kísérlet volt.

Aztán szoftverben elég jók a ruszki srácok. (ukránok is) És szolgáltatásban is jók (pl. grafikus, stb.), drágábbak mint az indiaiak, most már oclsóbbak nálunk, de hasonlóan jó munkát végeznek, pár téren jobbat is. (nagy általánosítás, de a dizájnban sokszor jobban követik a trendeket).

Láttam önvezető kombánjaikat, eléggé rendben vannak, tudják azt amit az amcsi vetélytársak, nem a legbonyább cucc, nem egy városi forgalom gyalogosokkal, de nagyon hasznos!
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and gergo55
K

kamm

Guest
A Kinaiak szerintem megfogják oldani ezt a problémát és ebből az Oroszok is profitálni fognak...
Ez nem probléma kérdése. Kérdezd mrg @ozymandias véleményét miért bonyolult ezeket a fejlett otvozeteket eloallitani avagy miert a nemetek a vilag lrgjobb vegyeszei immáron 200 éve...

...na annal 10x bonyolultabb a chipgyartas, kulonosen a mostani csúcstechnológiás chipek terén, ahol lassan mar nanometer ala megyunk. A jelenlegi prémium a 7nm, ezt a tajvaniak mar 5 (!) eve tudják, a Huawei a teljes kinai gazdasági és politikai hatszellel, meg Trump Kina-ellenes háborúja előtt is csak 2-3 évvel később tudta lemásolni, manapság meg 3x annyi exporttilalom, szabaly stb van érvényben.

Az hagyján, de látod, meddig jutott a Huawei az Android nélkül... belföldon meg a harmadik vilagban esetleg remekül meglesz, de annyi.


Az pedig,hogy 100 év késéssel jutnak el az önellátáshoz, jelen és a jövő szempontjából szerintem lényegtelen.
Nek egészen, mert utána jonnie kellene annal a technológiai ugrasnak, ami nalunk mondjuk a 50 eve megvolt avagy most masik 30 evvel vannak lemaradva - viezont ahhoz megint gepek, számítógépek szoftverek, szenzorok stb kellene. Rs nem, nem tudnak mindent IS maguk megcsinalni hipp-hopp, az egyszerűen lehetetlen, se tőkéjük, se tapasztalatuk, raadasul kozben importalni kell a minosegi cuccokat a nepnek.
Szerintem ne legyünk naívak a nyugat és az USA egy olyan ziccert nem hagyott volna ki,hogy Ukrajnába full nyugatbarát kormány kerül hatalomra és az Oroszok nem lépnek a Krím tekintetében, ha Nyugatnak illetve az USA-k sikerült volna az ellenőrzése alá vonni a Krímet akkor az Oroszoknak gyakorlatilag mattot adtak volna,ezt a lehetőséget illetve eshetőséget Putyin nem kockáztathatta meg...
Egyrészt ha az ukranok qz alarjak, akkor koze semmi a ruszkiknak hozza, azert ezt ne feledjük. Masreszt en nem vagyok naiv, pontosan ezert mondom, hogy semmiféle "veszély" nem volt az oroszokra nezve, ők pontosan ugyanolyan primary aggressor ország, ezt 100 éve számtalanszor bizonyitottak. Krim csak a legutóbbi véres támadásuk volt egy másik ország ellen.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Legalabbis addig biztosan, amig olyat akarsz venni, amiert fizethetsz vele. ;) Mercit nem fogsz juanert kapni, elhiheted, erre irtam fenn a vicces nevu kinai automarkakat...
Már hogy a viharban ne kapnál!
Egyreszt az egesz vilagon normalis, csucskategorias chipgyarak csak par orszagban leteznek es Taiwan messze-messze mindenki mas elott jar a gyartastechnologiaban (csikszelesseg.) A kinaiaknak eselyuk nincs kulfoldi segitseg nelkul kivaltani egy ilyen massziv technologiai folenyt.
Kína 24 nm-en gyárt, és a 10nm-es gyára már épül. Az intel 14nm-en van.
Kína teljesen hazai gyártású számítógépet tud gyártani, amivel az államigazgatás függetlenné vélt az amerikaiaktól.

Masreszt semmifele epkezlab architekturat nem tudnak felmutatni, egyszeruen akkora ax x86 ill ARM floenye a tobb evtizedes beagyazottsagnak tekinthetoen, hogy egyedul ongyilkossag lenne ebbe belevagni, elvesztegetett penz es eroforras lenne minden rakoltott filler.
Felmutattak párat, csak nem terjedtek el. Az ARM elterjedt, mert az intel béna volt, az ARM pedig jókor jó helyen volt. Figyelő szemed a SPARC-V -re vesd, mindenki azzal foglakozik, az ARM-ből mindenkinek elege van, különösen mióta az nvidia kivetette rá a hálóját.

Egy évtized és a RISC-V lesz az ami most az arm, csak mivel a licenszelése nem problémás, meg is fog tartósabban ragadni.
Ketlem, hogy az lett volna, plane, hogy az oroszok a CCCP felbomlasa ota bereltek folyamatosan Szevasztopolt, ugye.
Márpedig reális fenyegetés volt, és nekik biztos még alaposabb hírszerzési infóik voltak, amik miatt valószínűleg meg indokoltabb lehetett hedgelni a helyzetet.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Wilson
K

kamm

Guest
Ezért dolgozik mindenki a RISC-V-n pár éve. Ugyanis Royalty free, egy svájci alapítvány kezeli... Orosz és Kínai projektek vannak, de amint egy amerikai startup siekres kezdett lenni az NSA (Intel) felvásárolta,gondolom, hogy szokás szerint jól megbackdoorozhassa.
Ez a "mindenki" eleg erős. :D

Az Itanium azért sokkal bonyolultabb volt mint 64 bites átállás, eleve VLIV volt, nagyon merész kísérlet volt.
Igen, de a pelda pont arról szólt, hogy még az Intel a saját korábbi platformjaval sem birt szembeszallni es az AMD x86-64 lett a standard, ehgez képest egy ruszki architekturanak zero meg az eselye is a vilagsikerre.

Aztán szoftverben elég jók a ruszki srácok. (ukránok is) És szolgáltatásban is jók (pl. grafikus, stb.), drágábbak mint az indiaiak, most már oclsóbbak nálunk, de hasonlóan jó munkát végeznek, pár téren jobbat is. (nagy általánosítás, de a dizájnban sokszor jobban követik a trendeket).
Egyrészt sokkal több mgmt kell melléjük, mint rgy nyugati mellé (az indiaiaknal kétségtelenül jobbak), ráadásul lulturalisan masok, emiatt 2x annyi idő velük egy komplexebb fejlesztés a mgmt miatti arban ugyanoda viszi őket, miny ha itt csinaltatom feleannyi idő alatt és rizikó nélkül.

Láttam önvezető kombánjaikat, eléggé rendben vannak, tudják azt amit az amcsi vetélytársak, nem a legbonyább cucc, nem egy városi forgalom gyalogosokkal, de nagyon hasznos!
Ez mind remdben is van - és mind-mind nyugati kontrollerekre, szenzorokra es procikra épül. A gépészetet megcsinaljak, de a vezerlorendszergez egész egyszerűen ertelmetlen lenne anyagilag saját platformot csinalni, mert van készen 2-3 architektúran min. 10-15 ready-to-use embedded, akár teal-time OS hozzá. :)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ez a "mindenki" eleg erős. :D

Google, HP, Oracle Join RISC-V – Open-source processor core gains traction(http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1328561&)

XiangShan open-source 64-bit RISC-V processor to rival Arm Cortex-A76(https://www.cnx-software.com/2021/07/05/xiangshan-open-source-64-bit-risc-v-processor-rival-arm-cortex-a76/)

Apple M1 foreshadows Rise of RISC-V(https://erik-engheim.medium.com/apple-m1-foreshadows-risc-v-dd63a62b2562)
401 points|socialdemocrat|9 months ago|305 comments
RISC-V Foundation moving to Switzerland over trade curb fears(https://www.reuters.com/article/us-usa-china-semiconductors-insight/u-s-based-chip-tech-group-moving-to-switzerland-over-trade-curb-fears-idUSKBN1XZ16L)
379 points|thesausageking|2 years ago|269 comments
Western Digital Plans to Ship More Than One Billion RISC-V Cores a Year(https://www.wdc.com/about-wd/newsroom/press-room/2017-11-28-western-digital-to-accelerate-the-future-of-next-generation-computing-architectures-for-big-data-and-fast-data-environments.html)

India's first RISC-V based Chip is Here: Linux boots on Shakti processor(http://www.geekdave.in/2018/07/indias-first-risc-v-is-here-linux-boots.html)

Huawei Seeks Independence from the US with RISC-V and Ascend Chips(https://www.tomshardware.com/news/huawei-risc-v-ai-processors-ascend-us,40238.html)
ESP32-C3 WiFi and BLE RISC-V processor is pin-to-pin compatible with ESP8266(https://www.cnx-software.com/2020/11/22/esp32-c3-wifi-ble-risc-v-processor-is-pin-to-pin-compatible-with-esp8266/)

SiFive Tapes Out First 5nm TSMC 32-bit RISC-V Chip with 7.2 Gbps HBM3(https://www.tomshardware.com/news/openfive-tapes-out-5nm-risc-v-soc) (őket vette meg az intel szőröstül-bőröstül)

SiFive Tapes Out First 5nm TSMC 32-bit RISC-V Chip with 7.2 Gbps HBM3(https://www.tomshardware.com/news/openfive-tapes-out-5nm-risc-v-soc)

Apple Exploring RISC-V, Hiring RISC-V ‘High Performance’ Programmers(https://www.tomshardware.com/news/apple-looking-for-risc-v-programmers)
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ez mind remdben is van - és mind-mind nyugati kontrollerekre, szenzorokra es procikra épül. A gépészetet megcsinaljak, de a vezerlorendszergez egész egyszerűen ertelmetlen lenne anyagilag saját platformot csinalni, mert van készen 2-3 architektúran min. 10-15 ready-to-use embedded, akár teal-time OS hozzá.
TSMC-nél gyártatnak saját cuccokat, elbrus-t is, és legújabban risc-v alapokon terveik újra mindenük, látva annak előnyeit (nyíltsága, rohamos terjedése)
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson
W

Wilson

Guest
Ez nem probléma kérdése. Kérdezd mrg @ozymandias véleményét miért bonyolult ezeket a fejlett otvozeteket eloallitani avagy miert a nemetek a vilag lrgjobb vegyeszei immáron 200 éve...

...na annal 10x bonyolultabb a chipgyartas, kulonosen a mostani csúcstechnológiás chipek terén, ahol lassan mar nanometer ala megyunk. A jelenlegi prémium a 7nm, ezt a tajvaniak mar 5 (!) eve tudják, a Huawei a teljes kinai gazdasági és politikai hatszellel, meg Trump Kina-ellenes háborúja előtt is csak 2-3 évvel később tudta lemásolni, manapság meg 3x annyi exporttilalom, szabaly stb van érvényben.

Az hagyján, de látod, meddig jutott a Huawei az Android nélkül... belföldon meg a harmadik vilagban esetleg remekül meglesz, de annyi.
Tudtommal és ezt lejjebb Veér "kolléga" is megerősített Kína már építi a 10 mm gyárat, és iszonyatos pénzeket önt ebbe az ágazatba,én veled ellentétbe úgy gondolom, hogy Kína eljutott arra a színtre,hogy önállóan tovább tudjon lépni....
Nek egészen, mert utána jonnie kellene annal a technológiai ugrasnak, ami nalunk mondjuk a 50 eve megvolt avagy most masik 30 evvel vannak lemaradva - viezont ahhoz megint gepek, számítógépek szoftverek, szenzorok stb kellene. Rs nem, nem tudnak mindent IS maguk megcsinalni hipp-hopp, az egyszerűen lehetetlen, se tőkéjük, se tapasztalatuk, raadasul kozben importalni kell a minosegi cuccokat a nepnek.
Kihagyod a képletből Kínát az oroszok profitálni fognak, a szorosabb együttmüködésükből...
Egyrészt ha az ukranok qz alarjak, akkor koze semmi a ruszkiknak hozza, azert ezt ne feledjük. Masreszt en nem vagyok naiv, pontosan ezert mondom, hogy semmiféle "veszély" nem volt az oroszokra nezve, ők pontosan ugyanolyan primary aggressor ország, ezt 100 éve számtalanszor bizonyitottak. Krim csak a legutóbbi véres támadásuk volt egy másik ország ellen.
Dehogyis ezt nagyon rosszul látod szerintem egyrészt Krím Hruscsov döntéséig sohasem volt Ukrajna része mindig is Oroszországhoz tartozott,másrészt Majdanig az oroszok bár megtehették volna nem foglalták el a Krímet mivel biztosítva látták, hogy a NATO nem teszi be a lábát oda,,,
 
  • Tetszik
Reactions: vata

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Tudtommal és ezt lejjebb Veér "kolléga" is megerősített Kína már építi a 10 mm gyárat, és iszonyatos pénzeket önt ebbe az ágazatba,én veled ellentétbe úgy gondolom, hogy Kína eljutott arra a színtre,hogy önállóan tovább tudjon lépni....

Kihagyod a képletből Kínát az oroszok profitálni fognak, a szorosabb együttmüködésükből...

Dehogyis ezt nagyon rosszul látod szerintem egyrészt Krím Hruscsov döntéséig sohasem volt Ukrajna része mindig is Oroszországhoz tartozott,másrészt Majdanig az oroszok bár megtehették volna nem foglalták el a Krímet mivel biztosítva látták, hogy a NATO nem teszi be a lábát oda,,,
Az SMIC állítólag tavaly ősszel már 7nm-en volt! Egyelőre nem jó még a kihozatal.

 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113
Ez lett a végeredmény.

Érdekes összevetni az első adatokkal. Szemmel látható a különbség.
Érdekes lenne megnezni6, körzetenként, higyan oszlanak meg az adatok. Ugye Csecsenföldön full elcsalva 99% körül nyert Kadirov.

Viszont vannak ilyen körzetek is. Itt Putyin az országos tarolás ellenére bezuhant.

 
K

kamm

Guest
Már hogy a viharban ne kapnál!
What. :D Ha igen, akkor nagyon rossz valtoaron, ez volt a lényege. :)

Kína 24 nm-en gyárt, és a 10nm-es gyára már épül.
Jajj, ne mar...
TSMC, Samsung, sot, meg a Huawei is 7nm gyart - utobbi persze licensz alapjan csinalta a sajat ARM verzioit. :)
A lenyeg viszont azon van, hogy pl 10nm->7nm valtasnal 40% felett olcsobb ugyanaz a proci (es ugye gyorsabban is clockolhatod, kisebb ho mellett avagy joval erosebbet tervezhetsz stb.)

Az intel 14nm-en van.
Dehogy. :) Az Intel kozismerten lemaradt evekkel ezelott, szoval nem igazan mervado, de amugy 10 nanon is van mar egy ideje, sot, a 10 nanos wafer outputja mar lenyomta a 14 nanot es vegre Arizonaban el is indul a 7 nano is (ezert hivtak vissza a volt Intel-alumni ex-VMware Gelsingert, hogy tegye rendbe a problemakat.)

Kína teljesen hazai gyártású számítógépet tud gyártani, amivel az államigazgatás függetlenné vélt az amerikaiaktól.
Hajra. En nem is irtam mast, de azzal exportra nem megy es qrva draga lesz. :)
24 nanon jo lassu lesz avagy iszonyat hot termel stb, viszont 3x annyiba kerul darabja, mint 7 nanon.

A dolog lényege, hogy gy ez meg tobb penzt visz el, ami meg mashol kellene, de nagyon. :)

Felmutattak párat, csak nem terjedtek el. Az ARM elterjedt, mert az intel béna volt, az ARM pedig jókor jó helyen volt.
?
Az ARM 40 eves ceg, ebbol 20 evig sehova nem jutott. Az hagyjan, de szinte mindenkinek volt ARM licensze, de olyan halott volt a piaca, hogy az AMD el is adta az uzletagat 10-15 (?) eve.
Az Intel nem bena volt, hanem, lassuk be, az o ISA kevesbe passzolt a rendkivul kis fogyasztasra es celra kihegyezett teljesitmenyre tervezett telefonok es mobilgepek tervezoinek, az ARM, RISC leven, sokkal kezenfekvobb valasztas volt, plusz a 20-30 eves pangas utan fillerekert adta a licenszet az Acorn.
Ez a piac 2007-2008 korul indult meg igazan, az amerikai Qualcomm (szinten ARM licensee) is akkor jott ki az elso Snapdragonnal (elotte amijuk volt, ARM v9-11, az max embedded cuccokba volt jo.)


Figyelő szemed a SPARC-V -re vesd, mindenki azzal foglakozik, az ARM-ből mindenkinek elege van, különösen mióta az nvidia kivetette rá a hálóját.
RISC. Ugyanarrol van szo.


Egy évtized és a RISC-V lesz az ami most az arm, csak mivel a licenszelése nem problémás, meg is fog tartósabban ragadni.
Meglatjuk. Az AMD iszonyatosan elhuzott a desktop es server piacon a teljesitmennyel, de meg igy is csak ~25% a market share a total x86 piacon az Intel 75% kepest - es ez 15+ eve a legmagasabb erteke...
Sokan nem tudjak, de az Intel iszonyu gazdag es sokretu. Veszel barmit, amiben HDMI van, annak a licenszdijabol az Intel is reszesul. Barmi, ami MPEG tomoritest hasznal (mp4, h.264-265/HVEC stb) detto. Ezek a license poolok a 10-20 legnagyobb tech companyt fogjak osszes es barmikor eltartjak alaphangon a fejleszteseiket, szinte lehetetlen oket onnan kibillenteni.


Márpedig reális fenyegetés volt, és nekik biztos még alaposabb hírszerzési infóik voltak, amik miatt valószínűleg meg indokoltabb lehetett hedgelni a helyzetet.

Meh. Szamomra egyertelmu volt, hogy a penzugyi krizisben imbolygo Oroszorszagban Putyin et muszaj volt valami hazafias cirkuszt csinalni, maskulonben repult volna. :)
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant
Status
Not open for further replies.