[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
K

kamm

Guest
Tudtommal és ezt lejjebb Veér "kolléga" is megerősített Kína már építi a 10 mm gyárat, és iszonyatos pénzeket önt ebbe az ágazatba,én veled ellentétbe úgy gondolom, hogy Kína eljutott arra a színtre,hogy önállóan tovább tudjon lépni....
Sot, azzal ellentetben, amit ti olvastok bele a mondataimba, en azt irtam, hogy a Huawei 7 nanon is gyart, de egyreszt borzaszto gaz a yield, masreszt meg mindig csak licenszelt nyugati architekturat.
Eddig sem tudott sehova jutni egyedul, ezutan sem fog, plane ugy, hogy kb betiltottak meg a kinai gyartasu nyugati procikra epulo mobil network hwt is. :)

Kihagyod a képletből Kínát az oroszok profitálni fognak, a szorosabb együttmüködésükből...
Az oroszok joval okosabbak a kinaiaknal, de elkepesztoen gaz a mgmt, rossz a gyartasi kulturajuk es a QC. A kinaiak hajtosak nagyon, de naluk meg nincs tisztelete az egyeni sikernek, mindenki mindent lop es masol, raadasul a Part randomra lezuzza a tech cegeket, mert a pornepnek szurja a szemet az iszonyat gazdagodas.
Ez egy olyan alapveto ellentmondas, amit a Kommunista Part diktaturajan belul keptelenseg feloldani.

Dehogyis ezt nagyon rosszul látod szerintem egyrészt Krím Hruscsov döntéséig sohasem volt Ukrajna része mindig is Oroszországhoz tartozott,
Ez most hogy jon ide? Mi meg a 9. szazadban jottunk, megsem mondjuk hogy az avaroke vagy a keltake volt mindig is Magyarorszag.

Amikor a SZU felbomlott, akkor elengedtek. Sot, a ruszkik alairtak a Budapest memorandumot is - aztan jo magasan szartak ra, 20 evig sem lehetett bizni a szavukban.

másrészt Majdanig az oroszok bár megtehették volna nem foglalták el a Krímet mivel biztosítva látták, hogy a NATO nem teszi be a lábát oda,,,
Meg1x: ez nem igy mukodik. Ezt maximum primary agresszor orszagok, mint a zsidok, amerikaiak meg oroszzok csinaljak, hogy ukmukkfukk elfoglalom egy masik orszag teruletet, mert csak.
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant
K

kamm

Guest
TSMC-nél gyártatnak saját cuccokat, elbrus-t is, és legújabban risc-v alapokon terveik újra mindenük, látva annak előnyeit (nyíltsága, rohamos terjedése)
A TSMC egy foundry, nem tervez semmifele chipet.
Azt gyart, amit odaviszel, mi ebben a meglepo? :) Ettol viszont meg a kutya nem fog sem Elbrust hasznalni, sem mast anelkul, hogy vilagszinten elterjedne, ahhoz meg bezony amerikai es nyugati cegek kellenek moge. Ha RISC lesz a jovo, az is amerikai ill europai licensz lesz, nem kinai es nem orosz, majd meglatod.
 
K

kamm

Guest

Google, HP, Oracle Join RISC-V – Open-source processor core gains traction(http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1328561&)

XiangShan open-source 64-bit RISC-V processor to rival Arm Cortex-A76(https://www.cnx-software.com/2021/07/05/xiangshan-open-source-64-bit-risc-v-processor-rival-arm-cortex-a76/)

Apple M1 foreshadows Rise of RISC-V(https://erik-engheim.medium.com/apple-m1-foreshadows-risc-v-dd63a62b2562)
401 points|socialdemocrat|9 months ago|305 comments
RISC-V Foundation moving to Switzerland over trade curb fears(https://www.reuters.com/article/us-usa-china-semiconductors-insight/u-s-based-chip-tech-group-moving-to-switzerland-over-trade-curb-fears-idUSKBN1XZ16L)
379 points|thesausageking|2 years ago|269 comments
Western Digital Plans to Ship More Than One Billion RISC-V Cores a Year(https://www.wdc.com/about-wd/newsroom/press-room/2017-11-28-western-digital-to-accelerate-the-future-of-next-generation-computing-architectures-for-big-data-and-fast-data-environments.html)

India's first RISC-V based Chip is Here: Linux boots on Shakti processor(http://www.geekdave.in/2018/07/indias-first-risc-v-is-here-linux-boots.html)

Huawei Seeks Independence from the US with RISC-V and Ascend Chips(https://www.tomshardware.com/news/huawei-risc-v-ai-processors-ascend-us,40238.html)
ESP32-C3 WiFi and BLE RISC-V processor is pin-to-pin compatible with ESP8266(https://www.cnx-software.com/2020/11/22/esp32-c3-wifi-ble-risc-v-processor-is-pin-to-pin-compatible-with-esp8266/)

SiFive Tapes Out First 5nm TSMC 32-bit RISC-V Chip with 7.2 Gbps HBM3(https://www.tomshardware.com/news/openfive-tapes-out-5nm-risc-v-soc) (őket vette meg az intel szőröstül-bőröstül)

SiFive Tapes Out First 5nm TSMC 32-bit RISC-V Chip with 7.2 Gbps HBM3(https://www.tomshardware.com/news/openfive-tapes-out-5nm-risc-v-soc)

Apple Exploring RISC-V, Hiring RISC-V ‘High Performance’ Programmers(https://www.tomshardware.com/news/apple-looking-for-risc-v-programmers)
Ennek most mi koze ahhoz, hogy tovabbra sem lesz kinai vagy orosz architektura a budos eletben vilagszabvany?
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
Ennek most mi koze ahhoz, hogy tovabbra sem lesz kinai vagy orosz architektura a budos eletben vilagszabvany?
Erre állnak át ők is. Keleten és nyugaton mindenki ezt tolja az elmúlt két évben, amióta az nvidia-arm dealt brlengettek, de sokan előtte isntolták. Ennyi köze van hozzá, hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez...
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 847
18 961
113
A TSMC egy foundry, nem tervez semmifele chipet.
Azt gyart, amit odaviszel, mi ebben a meglepo? :) Ettol viszont meg a kutya nem fog sem Elbrust hasznalni, sem mast anelkul, hogy vilagszinten elterjedne, ahhoz meg bezony amerikai es nyugati cegek kellenek moge. Ha RISC lesz a jovo, az is amerikai ill europai licensz lesz, nem kinai es nem orosz, majd meglatod.
Nyílt a RISC-V, de verd ki a sasokra! Freedom! !!
 
K

kamm

Guest
Erre állnak át ők is. Keleten és nyugaton mindenki ezt tolja az elmúlt két évben, amióta az nvidia-arm dealt brlengettek, de sokan előtte isntolták. Ennyi köze van hozzá, hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamed megy a hegyhez...
Jo de en nem azt mondtam, hogy Intel avagy x86 lesz orokke, hanem azt mondom, hogy sajat maguk sosem fognak sem az oroszok, sem a kinaiak sajat ISA exportalni nyugatra.

Nyílt a RISC-V, de verd ki a sasokra! Freedom! !!

Ezt most nem ertem? :confused: A TSMC egy foundry, nem tervez semmit. Odaviszed a chip designodat es atadod, ok onnantol intezik a teljes gyartast neked, tapeouttol a csomagolt procikig. Milyen sasok...? Milyen freedom...? o_O
 
K

kamm

Guest
Nem tudom, ez mi volt, de talaltam valamit, ami jol abrazolja, miert nem akartak az ukranok az oroszok "ernyoje" alatt maradni... :)


Ugyanakkor az a sajat dramajuk, hogy ezutan sem lett jobb semmivel, csak most mas oligarchak meg mafiak lopnak el mindent. :(
 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/09/20/a-...set-gyakoroljak-az-oroszok-a-fekete-tengeren/
"A TENGERALATTJÁRÓK MEGSEMMISÍTÉSÉT GYAKOROLJÁK AZ OROSZOK A FEKETE-TENGEREN
Oroszország is hadgyakorlatot tart az ukrán-amerikai közös akció után. Nagyszabású hadgyakorlatba kezdett mintegy húsz orosz hadihajó a Fekete-tengeren – jelentette hétfőn az Interfax orosz hírügynökség.
A hadgyakorlatban a többi között rakétás hajók, rombolók, tengeralattjárók és aknaszedők, illetve harci repülőgépek és helikopterek is részt vesznek. Rakétás és tüzérségi bevetéseket hajtanak végre, tengeri csatákat vívnak, és tengeralattjárók megsemmisítését gyakorolják be..."
 
  • Tetszik
Reactions: Nemerson

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=30289&lang=hu
"Oroszország felelni fog a megszállt ukrán területek lakosainak bevonásáért az Állami Duma választásokba – Kuleba
Oroszország felelősségre lesz vonva, amiért bevonta az Ukrajna megszállt területein élőket az Állami Duma választásokba – jelentette ki Dmitro Kuleba külügyminiszter egy hétfői televíziós interjúban, adta hírül az unn.com.ua hírportál..."
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Felteve, hogy a szankciok megszunnek, ugy erted, avagy Afrikaba-Kinaba...? Mert jelenleg szinte semmit nem tudnak nyugatra eladni es hacsak nem gyozik meg az orosz lakossagot, hogy Mercik helyett Dongfenget, Geelyt meg Great Wallt vegyenek, akkor ez sokat nem fog segiteni. ;)


Mindez biztosan igy van, de ettol meg exportalni nem fogjak, plane nem nyugat fele, euroert vagy dollarert. :)

A szankciok 2014-es bevezetese ota mindossze atlag 0.3% (!) novekedest kepes produkalni az orosz gazdasag - mindekozben a globalis novekedes 2-3% korul van evente, amit korabban ok is hoztak, Magyarorszage meg kozben meg annak is a duplaja... FDI gyakorlatilag megszunt, vele egyutt ment a hitelfevetel is a levesbe.
Sokan nem ertik, de a szankciok nagyon durvan terden rugtak az orosz gazdasagot, lassan egy ujabb evtized veszik el megint az oroszok eletebol, csak mert Putyin et. kellett egy helyi haboru a nepszeruseghez...

Mindenekelőtt pár gondolat a nyugatról (most főleg az EU részéről). Azok is nagyságrendileg ekkora növekedést tudnak produkálni - stagnálás vagy 1% körüli/alatti mértékben. Az ÁTLAG orosz lakosság részére nincsen olyan opció, hogy "Mercik vagy Bömösök". A felső tÍzezer pedig ott sincs kizárva ebből. Ugyanakkor van egy olyan sejtésem, hogy az ilyen "Dongfeng, Geely meg Great Wall" -nak nyugaton is egyre nagyobb lenne a kereslete, ha lenne. Azért a Dacia -nak is megvan a célcsoportja ...

Rátérve az oroszokra. Tulajdonképpen azt kell mondjuk, hogy Ők kipróbálták a nyugati utat is:

  • ugye a "jelcini mélynyomort" volt alkalmuk "élvezni" egy jó ideig. Olyanra nem emlékszem, hogy az ÁTLAG orosz mindegyike "Mercikkel vagy Bömösökkel" járt volna, ugyanakkor úgy gondolom, hogy az oroszok jelentős része viszont emlékszik mivel járt akkoriban ...
  • a mostani rendszer. Hullává szankciózva is víz felett maradnak. Sőt egy-egy részterületen képesek eredményeket is elérni. Az "ukrán balhé" meg annyira hiányzik Nekik, mint kb. egy t@könrúgás. Az intelligensebbjei még azt is tudhatják, hogy Putyin sincsen más helyzetben. E nélkül hozott volna vagy 70% -ot ... :) Na ennyit a helyi háború meg a népszerűség összefüggéséről ...

Valahol az utolsó mondatodban össze is foglaltad érdekes módon, hogy a nyugat milyen opciókat kínál Nekik: a "szabadrablásos mélynyomort" vagy a "szankciókat". Más választási lehetőség nincs. Az oroszok alhangon a fele (választási eredmények) szerintem pontosan tudja ki veszi el "az újabb évtizedet az életükből".

Elképzelhető, hogy most gondolod azt, hogy russzofil és/vagy "nyugat-hater" vagyok. Egy frászt :) . Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a "nyugati-módi" minden aspektusához "felállva tapsolni" kellene ... A "primary aggressor" kérdésköréhez. Most csak úgy itt hagyok néhány országnevet. Semmi különös - "csak úgy": Líbia, Irak, Szíria, Afganisztán ... Ugyanakkor a "fatális véletlen" kategóriába sorolom én is azt, hogy pl. Grúzia és Ukrajnában is ugyanaz a CEU -n végzett Szaakasvili tűnik fel, mely országokban véletlenül egy puccsot (ez olyan "demokratikus" dolog) követően fegyveres konfliktust kezdeményeznek "holmi oroszok" ellen ...

Ukrán kérdés. Igen, az oroszok is láthatják illetve az ukránok a saját bőrükön tapasztalhatják milyen az amikor a nyugat teljes mellszélességgel "működik". Egyből minden ÁTLAG ukrán "Mercikkel vagy Bömösökkel" jár. Avagy az "alternatív valóságban" lehet egy "Dongfeng, Geely meg Great Wall" -al is kiegyezne már a lövészárok helyett a keleti fronton ...

Most teljesen őszintén mit tud(na) a nyugat ajánlani az átlag oroszoknak? A "kánaánt" akarják elhozni a számukra? Avagy esetleg mehetnének a rakéták a távol-keleti határra (a másik "ősgonosz" ellen) - Ők meg a húsdarálóba?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/09/20/ukran-iskolak-nyitasat-koveteli-ukrajna-varsoi-nagykovete/
"UKRÁN ISKOLÁK NYITÁSÁT KÖVETELI UKRAJNA VARSÓI NAGYKÖVETE
Lengyelországban egyre több ukrán család vállal munkát, ám a gyerekek anyanyelven való oktatása nem biztosított, írja az inpoland.net.pl.
Mivel nincs lehetőség arra, hogy ukránul tanulhassanak az ukrán gyerekek Lengyelországban, a szülők kénytelenek őket lengyel tanintézményekben taníttatni. Ám Andrij Desica nagykövet szerint ily módom meg vannak fosztva az ismeretek anyanyelven való elsajátításától, az ukrán történelem és kultúra megismerésétől. Ezen az ukrán diplomácia lengyelországi vezetője szerint csak úgy lehet segíteni, ha a lengyel vezetés ukrán tannyelvű iskolákat nyit, valamint indít egy ukrán nyelven sugárzó televíziós csatornát.
Desica megjegyzi, hogy az ukrán migránsok a lengyel kormánytámogatásával már indítottak ukrán nyelvű sajtókiadványt, és a kincstári televízióban heti egy alkalommal sugároznak ukrán nyelvű műsort, ám ez nagyon kevés."
 
K

kamm

Guest
Mindenekelőtt pár gondolat a nyugatról (most főleg az EU részéről). Azok is nagyságrendileg ekkora növekedést tudnak produkálni - stagnálás vagy 1% körüli/alatti mértékben.
Dehogy. :)
Franciak atlag 1.5-2% korul novekedtek a jarvany elott, hollandok 1.7%, az olaszok 1-1.7% kozott, spanyolok 2% korul voltak, meg a nemetek is (akik ugye qrva magas szinvonalon futtatjak a gazdasagot es szigoru penzugypolitikat futtatnak) 0.6-0.8% korul mozogtak, a duplaja az orosz 0.3%-os erteknek 2014 ota.

Az ÁTLAG orosz lakosság részére nincsen olyan opció, hogy "Mercik vagy Bömösök". A felső tÍzezer pedig ott sincs kizárva ebből.
Nem errol van szo. Arrol van szo, hogy elkepeszto mennyisegu cuccot kell importalniuk, euroert, nyugatrol.

Ugyanakkor van egy olyan sejtésem, hogy az ilyen "Dongfeng, Geely meg Great Wall" -nak nyugaton is egyre nagyobb lenne a kereslete, ha lenne.
Hat ha lenne olyan elmeroggyant orszag, aki a kinai biztonsagi eloirasoknak megfelelo szemetet az utakra engedi.
Nezd mar meg, mennyivel csokkentek a balesetek, kulonosen a halallal vegzodoek 30 ev alatt a fejlett orszagokban... inkabb ne legyen olcso szar, ha az megint koporsonak jo maximum.


Azért a Dacia -nak is megvan a célcsoportja ...
Nem ismerem szemelyesen, de kepek-videok alapjan meg is kell felelnie a biztonsagi eloirasoknak, azokban nem is tul jo, de legalabb ronda es igenytelen is.
Rátérve az oroszokra. Tulajdonképpen azt kell mondjuk, hogy Ők kipróbálták a nyugati utat is:

  • ugye a "jelcini mélynyomort" volt alkalmuk "élvezni" egy jó ideig. Olyanra nem emlékszem, hogy az ÁTLAG orosz mindegyike "Mercikkel vagy Bömösökkel" járt volna, ugyanakkor úgy gondolom, hogy az oroszok jelentős része viszont emlékszik mivel járt akkoriban ...
Nem probaltak ki semmifele nyugati demokraciat. Egy hatalmas uberkorrupt mafiaorszag volt, semmilyen nyugati norma nem ervenyesult Jelcin alatt, hanem az oligarchak diktaltak mindenkinek es gatlastalanul elloptak az egesz allamot.
Az oroszoknak alapvetoen fogalmuk nincs semmifele kepviseleti demokraciarol, hiszen sosem volt benne reszuk.

Ok alapvetoen egy fejletlen azsiai feudalis rendszerbe szuletnek es semmi mas nem is ismernek.
Demokratikus mercek szerint kb ugyanilyenek az Arab-felsziget lakoi is, meg a kevesbe veresszajuak, mint mondjuk Oman, is gyakorlatilag fedualis, felulrol iranyitott huberuralmak, csak azok meg iskolazatlanok is, elteroen az oroszoktol.

  • a mostani rendszer. Hullává szankciózva is víz felett maradnak.
Messze vagyunk meg a hullava szankciozastol. Paran ideat eroltettek, de nem ment volna at a Kongresszuson, mert a jozanabbjanak vilagos, hogy ha Putyin megbukik egy penzugyi crash miatt, akkor egyreszt kiszamithatatlanna valhat, masreszt lehet, hogy valami sokkal rosszabb elmebeteg komcsi jon vagy hasonlo.

  • Sőt egy-egy részterületen képesek eredményeket is elérni.
Hat, meg kell tanulni fozni, amikor bezarnak az ettermek...

  • Az "ukrán balhé" meg annyira hiányzik Nekik, mint kb. egy t@könrúgás. Az intelligensebbjei még azt is tudhatják, hogy Putyin sincsen más helyzetben. E nélkül hozott volna vagy 70% -ot ... :) Na ennyit a helyi háború meg a népszerűség összefüggéséről ...
2014-re az orosz gazdasag mar regen inogott; a 2008-as valsag ota a padlon voltak az itteni kamatok, a spekulans toke elment keletre magasabb kamatokert, igy az orosz cegek nagy resze devizaban adosodott el, valami 500 milliard dollar fole kuszott az adossaguk 2014-re.
Jott az olajarzuhanas, 100+ dollarrol ~40 dollarra, amivel tokeletesen kihuztak a szonyeget az orosz gazdasag alol.
A krimi aggresszio csak elterelte a figyelmet a kozeledo valsagrol, maskulonben elsoprik Putyin et honapokon belul.
Az eredmenye viszont a szankciok lettek, amitol meg durvabban bezuhant a rubel, fele ala esett az erteke egy even belul, de igy az egeszet ra lehett fogni a nyugati erokre stb stb.

Valahol az utolsó mondatodban össze is foglaltad érdekes módon, hogy a nyugat milyen opciókat kínál Nekik: a "szabadrablásos mélynyomort" vagy a "szankciókat". Más választási lehetőség nincs. Az oroszok alhangon a fele (választási eredmények) szerintem pontosan tudja ki veszi el "az újabb évtizedet az életükből".
Errol szo nincs, Ha kivonulnak, akkor a szankciokat is feloldjak es visszaterhet a novekedesuk - en biztos ezt csinalnam, de en nem vagyok Putyin, nem loptam osszes 200+ milliard dollarnyi vagyont es nem muszaj hatalomban maradnom orokre emiatt. :)

Az, hogy az amerikai, kinai meg orosz szolgalatok hogyan probaljak megpuccsolni a masikat, az egy masik tema, mindegyik a masik ellen dolgozik, ez tiszta sor.

Elképzelhető, hogy most gondolod azt, hogy russzofil és/vagy "nyugat-hater" vagyok. Egy frászt :) . Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a "nyugati-módi" minden aspektusához "felállva tapsolni" kellene ... A "primary aggressor" kérdésköréhez. Most csak úgy itt hagyok néhány országnevet. Semmi különös - "csak úgy": Líbia, Irak, Szíria, Afganisztán ... Ugyanakkor a "fatális véletlen" kategóriába sorolom én is azt, hogy pl. Grúzia és Ukrajnában is ugyanaz a CEU -n végzett Szaakasvili tűnik fel, mely országokban véletlenül egy puccsot (ez olyan "demokratikus" dolog) követően fegyveres konfliktust kezdeményeznek "holmi oroszok" ellen ...
Ha jol emlekszem, kulon megemlitettem mindenkit:

"Meg1x: ez nem igy mukodik. Ezt maximum primary agresszor orszagok, mint a zsidok, amerikaiak meg oroszzok csinaljak, hogy ukmukkfukk elfoglalom egy masik orszag teruletet, mert csak."

Ukrán kérdés. Igen, az oroszok is láthatják illetve az ukránok a saját bőrükön tapasztalhatják milyen az amikor a nyugat teljes mellszélességgel "működik". Egyből minden ÁTLAG ukrán "Mercikkel vagy Bömösökkel" jár. Avagy az "alternatív valóságban" lehet egy "Dongfeng, Geely meg Great Wall" -al is kiegyezne már a lövészárok helyett a keleti fronton ...
Ukrajnaban milyen nyugati rendszer mukodik? o_O
Meg kolcsont sem adnak nekik, nemhogy atalakitanak az orszagot meg a gazdasagot, semmi kozuk a nyugati demokraciakhoz.

Most teljesen őszintén mit tud(na) a nyugat ajánlani az átlag oroszoknak? A "kánaánt" akarják elhozni a számukra? Avagy esetleg mehetnének a rakéták a távol-keleti határra (a másik "ősgonosz" ellen) - Ők meg a húsdarálóba?
Nyugat-Europa nem akar semmi ajanlani szerintem. Ha akarnak kereskedni az oroszok, akkor 1. be kell tartani a szabalyokat es torvenyeket 2. ezek resze, hogy nem mergezem meg ill lovom le avagy sittelem le az ellenzekemet 3. nem veszek el porimary aggresszorkent orszagreszeket willy-nilly erovel a szomszedoktol.
Ennyi az egesz, nem olyan bonyolult am ez, csak ugye az azsiai felfeudalis rendszerekben ez nem automatikus, nem is ertik, mitol nem logikus a nyugatiaknak, amit ok csinalnak...
 
  • Tetszik
Reactions: ladagrant

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
20%-os feldolgozottságnál:

Партия «Единая Россия» набирает на выборах в Госдуму по партийному списку 42,96% голосов избирателей, КПРФ – 23,01%, ЛДПР – 8,75%, «Справедливая Россия» – 7,18%, свидетельствуют данные ЦИК после обработки 20,3% протоколов с избирательных участков.

Партия «Единая Россия» набирает на выборах в Госдуму по партийному списку 42,96% голосов избирателей, КПРФ – 23,01%, ЛДПР – 8,75%, «Справедливая Россия» – 7,18%, «Новые люди» – 6,86%, свидетельствуют данные ЦИК после обработки 20,3% протоколов с избирательных участков.

Egységes Oroszország-42,96%
Orosz Kommunista Párt -23,01%
Liberális-Demokrata Párt-8,75%
Igazságos Oroszország-7,18%

Új emberek-6,86% (új párt)

Ezek jutnának be a Dumába (parlamentbe)
Azért megdöbbentő, hogy mennyi komcsinosztalgiázó aljanép élhet arra, ha 23%-ot lapott ez a rohadás.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 480
113
Dehogy. :)
Franciak atlag 1.5-2% korul novekedtek a jarvany elott, hollandok 1.7%, az olaszok 1-1.7% kozott, spanyolok 2% korul voltak, meg a nemetek is (akik ugye qrva magas szinvonalon futtatjak a gazdasagot es szigoru penzugypolitikat futtatnak) 0.6-0.8% korul mozogtak, a duplaja az orosz 0.3%-os erteknek 2014 ota.


Nem errol van szo. Arrol van szo, hogy elkepeszto mennyisegu cuccot kell importalniuk, euroert, nyugatrol.


Hat ha lenne olyan elmeroggyant orszag, aki a kinai biztonsagi eloirasoknak megfelelo szemetet az utakra engedi.
Nezd mar meg, mennyivel csokkentek a balesetek, kulonosen a halallal vegzodoek 30 ev alatt a fejlett orszagokban... inkabb ne legyen olcso szar, ha az megint koporsonak jo maximum.



Nem ismerem szemelyesen, de kepek-videok alapjan meg is kell felelnie a biztonsagi eloirasoknak, azokban nem is tul jo, de legalabb ronda es igenytelen is.

Nem probaltak ki semmifele nyugati demokraciat. Egy hatalmas uberkorrupt mafiaorszag volt, semmilyen nyugati norma nem ervenyesult Jelcin alatt, hanem az oligarchak diktaltak mindenkinek es gatlastalanul elloptak az egesz allamot.
Az oroszoknak alapvetoen fogalmuk nincs semmifele kepviseleti demokraciarol, hiszen sosem volt benne reszuk.

Ok alapvetoen egy fejletlen azsiai feudalis rendszerbe szuletnek es semmi mas nem is ismernek.
Demokratikus mercek szerint kb ugyanilyenek az Arab-felsziget lakoi is, meg a kevesbe veresszajuak, mint mondjuk Oman, is gyakorlatilag fedualis, felulrol iranyitott huberuralmak, csak azok meg iskolazatlanok is, elteroen az oroszoktol.


Messze vagyunk meg a hullava szankciozastol. Paran ideat eroltettek, de nem ment volna at a Kongresszuson, mert a jozanabbjanak vilagos, hogy ha Putyin megbukik egy penzugyi crash miatt, akkor egyreszt kiszamithatatlanna valhat, masreszt lehet, hogy valami sokkal rosszabb elmebeteg komcsi jon vagy hasonlo.


Hat, meg kell tanulni fozni, amikor bezarnak az ettermek...


2014-re az orosz gazdasag mar regen inogott; a 2008-as valsag ota a padlon voltak az itteni kamatok, a spekulans toke elment keletre magasabb kamatokert, igy az orosz cegek nagy resze devizaban adosodott el, valami 500 milliard dollar fole kuszott az adossaguk 2014-re.
Jott az olajarzuhanas, 100+ dollarrol ~40 dollarra, amivel tokeletesen kihuztak a szonyeget az orosz gazdasag alol.
A krimi aggresszio csak elterelte a figyelmet a kozeledo valsagrol, maskulonben elsoprik Putyin et honapokon belul.
Az eredmenye viszont a szankciok lettek, amitol meg durvabban bezuhant a rubel, fele ala esett az erteke egy even belul, de igy az egeszet ra lehett fogni a nyugati erokre stb stb.


Errol szo nincs, Ha kivonulnak, akkor a szankciokat is feloldjak es visszaterhet a novekedesuk - en biztos ezt csinalnam, de en nem vagyok Putyin, nem loptam osszes 200+ milliard dollarnyi vagyont es nem muszaj hatalomban maradnom orokre emiatt. :)

Az, hogy az amerikai, kinai meg orosz szolgalatok hogyan probaljak megpuccsolni a masikat, az egy masik tema, mindegyik a masik ellen dolgozik, ez tiszta sor.


Ha jol emlekszem, kulon megemlitettem mindenkit:

"Meg1x: ez nem igy mukodik. Ezt maximum primary agresszor orszagok, mint a zsidok, amerikaiak meg oroszzok csinaljak, hogy ukmukkfukk elfoglalom egy masik orszag teruletet, mert csak."


Ukrajnaban milyen nyugati rendszer mukodik? o_O
Meg kolcsont sem adnak nekik, nemhogy atalakitanak az orszagot meg a gazdasagot, semmi kozuk a nyugati demokraciakhoz.


Nyugat-Europa nem akar semmi ajanlani szerintem. Ha akarnak kereskedni az oroszok, akkor 1. be kell tartani a szabalyokat es torvenyeket 2. ezek resze, hogy nem mergezem meg ill lovom le avagy sittelem le az ellenzekemet 3. nem veszek el porimary aggresszorkent orszagreszeket willy-nilly erovel a szomszedoktol.
Ennyi az egesz, nem olyan bonyolult am ez, csak ugye az azsiai felfeudalis rendszerekben ez nem automatikus, nem is ertik, mitol nem logikus a nyugatiaknak, amit ok csinalnak...
Egy részével egyetértek, de a nyugatnyaló résszel abban nem, hogy szerinted van valamiféle.magasztosabb erkölcsük aminek megfekszi a gyomrát ellenzéki politikusok és ügynökök lesittelése. Baszki, annyi példát tudnék felsorolni csak így reggeli kómában is, hogy bele sem kezdek, mert csak írnám és írnám.
 
W

Wilson

Guest
Dehogy. :)
Franciak atlag 1.5-2% korul novekedtek a jarvany elott, hollandok 1.7%, az olaszok 1-1.7% kozott, spanyolok 2% korul voltak, meg a nemetek is (akik ugye qrva magas szinvonalon futtatjak a gazdasagot es szigoru penzugypolitikat futtatnak) 0.6-0.8% korul mozogtak, a duplaja az orosz 0.3%-os erteknek 2014 ota.


Nem errol van szo. Arrol van szo, hogy elkepeszto mennyisegu cuccot kell importalniuk, euroert, nyugatrol.


Hat ha lenne olyan elmeroggyant orszag, aki a kinai biztonsagi eloirasoknak megfelelo szemetet az utakra engedi.
Nezd mar meg, mennyivel csokkentek a balesetek, kulonosen a halallal vegzodoek 30 ev alatt a fejlett orszagokban... inkabb ne legyen olcso szar, ha az megint koporsonak jo maximum.



Nem ismerem szemelyesen, de kepek-videok alapjan meg is kell felelnie a biztonsagi eloirasoknak, azokban nem is tul jo, de legalabb ronda es igenytelen is.

Nem probaltak ki semmifele nyugati demokraciat. Egy hatalmas uberkorrupt mafiaorszag volt, semmilyen nyugati norma nem ervenyesult Jelcin alatt, hanem az oligarchak diktaltak mindenkinek es gatlastalanul elloptak az egesz allamot.
Az oroszoknak alapvetoen fogalmuk nincs semmifele kepviseleti demokraciarol, hiszen sosem volt benne reszuk.

Ok alapvetoen egy fejletlen azsiai feudalis rendszerbe szuletnek es semmi mas nem is ismernek.
Demokratikus mercek szerint kb ugyanilyenek az Arab-felsziget lakoi is, meg a kevesbe veresszajuak, mint mondjuk Oman, is gyakorlatilag fedualis, felulrol iranyitott huberuralmak, csak azok meg iskolazatlanok is, elteroen az oroszoktol.


Messze vagyunk meg a hullava szankciozastol. Paran ideat eroltettek, de nem ment volna at a Kongresszuson, mert a jozanabbjanak vilagos, hogy ha Putyin megbukik egy penzugyi crash miatt, akkor egyreszt kiszamithatatlanna valhat, masreszt lehet, hogy valami sokkal rosszabb elmebeteg komcsi jon vagy hasonlo.


Hat, meg kell tanulni fozni, amikor bezarnak az ettermek...


2014-re az orosz gazdasag mar regen inogott; a 2008-as valsag ota a padlon voltak az itteni kamatok, a spekulans toke elment keletre magasabb kamatokert, igy az orosz cegek nagy resze devizaban adosodott el, valami 500 milliard dollar fole kuszott az adossaguk 2014-re.
Jott az olajarzuhanas, 100+ dollarrol ~40 dollarra, amivel tokeletesen kihuztak a szonyeget az orosz gazdasag alol.
A krimi aggresszio csak elterelte a figyelmet a kozeledo valsagrol, maskulonben elsoprik Putyin et honapokon belul.
Az eredmenye viszont a szankciok lettek, amitol meg durvabban bezuhant a rubel, fele ala esett az erteke egy even belul, de igy az egeszet ra lehett fogni a nyugati erokre stb stb.


Errol szo nincs, Ha kivonulnak, akkor a szankciokat is feloldjak es visszaterhet a novekedesuk - en biztos ezt csinalnam, de en nem vagyok Putyin, nem loptam osszes 200+ milliard dollarnyi vagyont es nem muszaj hatalomban maradnom orokre emiatt. :)

Az, hogy az amerikai, kinai meg orosz szolgalatok hogyan probaljak megpuccsolni a masikat, az egy masik tema, mindegyik a masik ellen dolgozik, ez tiszta sor.


Ha jol emlekszem, kulon megemlitettem mindenkit:

"Meg1x: ez nem igy mukodik. Ezt maximum primary agresszor orszagok, mint a zsidok, amerikaiak meg oroszzok csinaljak, hogy ukmukkfukk elfoglalom egy masik orszag teruletet, mert csak."


Ukrajnaban milyen nyugati rendszer mukodik? o_O
Meg kolcsont sem adnak nekik, nemhogy atalakitanak az orszagot meg a gazdasagot, semmi kozuk a nyugati demokraciakhoz.


Nyugat-Europa nem akar semmi ajanlani szerintem. Ha akarnak kereskedni az oroszok, akkor 1. be kell tartani a szabalyokat es torvenyeket 2. ezek resze, hogy nem mergezem meg ill lovom le avagy sittelem le az ellenzekemet 3. nem veszek el porimary aggresszorkent orszagreszeket willy-nilly erovel a szomszedoktol.
Ennyi az egesz, nem olyan bonyolult am ez, csak ugye az azsiai felfeudalis rendszerekben ez nem automatikus, nem is ertik, mitol nem logikus a nyugatiaknak, amit ok csinalnak...
Az a baj, hogy elfogult vagy Oroszországgal szemben, és nem látod, hogy teljesen más fejlődési utat jártak be más a mentalitásuk.És abban igaza van dkesnek, hogy a nyugat nem nagyon kínált nekik másik alternatívát ,mert mindig a keleti veszélyt látta bennük az ázsiai hordákat a gonosz birodalmát, akinek természeti és humán erőforrásait fillérekért ki akarta aknázni, de sohasem akarta egyenrangú félként elismerni.
A nyugat mindig azt akarta, és arra törekedett , hogy Oroszország gyenge és széttagolt legyen ezért felelt meg neki tökéletesen Jelcin ezért támogatta minden eszközzel, és ezért fordult a Nyugattal szemben Putyin amikor rájött a beiktatása után nem sokkal, hogy a Nyugat csupán csak egy eszközt lát benne amivel elérheti azt, hogy Oroszország továbbra is gyenge és megosztott legyen nem pedig egy egyenlő partnert.
És bizony a Nyugat és az USA azért majdanozta meg Ukrajnát, hogy nehogy szorosabb integráció épüljön ki Oroszország és Ukrajna között, ami mind a két fél számára gazdaságilag előnyös lett volna mivel Ukrajna gazdasága ezer szállal kötődött az orosz gazdasághoz.Csak meg kell nézni mekkorát bukott gazdaságilag ezzel Ukrajna a számok nem hazudnak.A másik ok pedig az amiért végrehajtották a Majdant az az , hogy átvegyék a Krím felett az ellenörzést amivel teljesen bezárták volna Oroszországot, és ez a törekvês már mint az,hogy teljesen körbe zárják és elszigeteljék az Oroszokat már régóta az USA alapvető külpolitikai célja.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 459
113
Csodálatos jó reggelt mindenkinek! :)
Ideje volna pár adatot felfrissiteni ès ennek fényében nézni a helyzetet:
Oroszország a vilàg 11.legnagyobb gazdasága. A 3.legnagyobb olajtermelő, 2. legnagyobb olajexportálló, 2. legnagyobb fôldgáztermelő és exportáló, a 3.legnagyobb szénexportáló, a legnagyobb gyémánttermelő, 4.legnagyobb ezüsttermelő, 2.legnagyobb aluminiumtermelő, legnagyobb buzaexportáló, atomerőművek terén világelső. Kereskedelmi mérlegtöbblete jelentős.
Szóval nem fognak jövò heten (se) tönkremenni és nyugati segitségèrt könyörögni. És eppen ez az, ami bosszantja a "nyugatot", elsòsorban az US-t, aki kûlönben vidáman kereskedik velûk.
Viszont nyugaton elképzelhető, hogy hidegek lesznek a lakàsok egyes országokban ezen a télen, lásd UK, ahol a gázárak az egy évvel ezelőttiek 250%-a.
A világpolitikában játszott szerepükről, ahol nem mellőzhetők, nem is szóltam....
Szóval semmi ok lenézni őket.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Rettentő gazdag a világ túlnyomó tobbsegehez kepest, az oroszokhoz képest meg végképp. :)


Adósságcsapda? Te érted, hogyan mukodik egy modern gazdaság?



Az oroszokat meg az égvilágon semmi.
Amikor anno bezuhant az olaj ára 120-rol 30-40 dollár köze, Putyin et. kétségbeesetten allitgatta le a különböző projecteket, mert ok 80-100 dollaros arra terveztek elotte a krgvetesuket - igy jar as az orszag, amelyiknek nincs valodi exportja, csak a nyersanyagait éli fel, ugye.

Ezt amúgy Putyin et. is pontosan tudja, 2011-ben még a budsze felét adtak az olaj- stb bevetelek, most már peszoritottak harmadára - a probléma csak az, hogy tovabbra sincs igazan mit ezportalni Nyugatra, az olaj helyett a fegyverexport lett feltekerve, ami meg mindig nem egy normalis gazdasag alapja, ugye.

Tanultak persze abbol a valsagbolaskeppen is, ma mar óvatosan $45-50 körül van kalkulalva a minimum olajar a budzseben, de ettől még továbbra sem lesz exportképes termekuk.

Putyin et. 10+ éve kuzd azzal, hogy gy modernizalja a rettentően elavult orosz gazdaság szerkezetét. Ha nem lett volna hódító háború, hogy helyrepofozza a gazdasagi válság miatt megingott hatalamat, akkor nem lettek volna szankciók és nem tartana 30-40 évig majd atalakitani a gazdasagot, egy teljes emberöltőt elveszitve a kilatastalan lehetosegeik miatt. A várható max életkort a hatvanas évek óta emelték, majd 1995-tol zuhany es csal 2015 korul ert vissza az 1995-os szintre... azota eltelt 5 ev es habiol remlik, egyetlen evet emelkedett - igy már csak 10 (!) evvel marad el mondjuk az olaszoketol, 6-8 evvel Nyugat Europatol...


Mindeközben az EU kb MINDENT exportál, a legmagasabb technológiai és egyéb hozzaadott erteket kepviselve.
Ha egyetlen deka gazt nem venne az oroszoktol, akkor is vidaman megelne, max pl visszaesnenek az autoeladasok, ahogy megdrágulna az energia az elején.
Nem érted a piacok mukodeset, ha azt hiszed, az EU adossagcsapdaban van es plane nem erted, ha azt hiszed, EU ne tudna megelni az oroszok nélkül. :)
Az EU aggodalmat exportal es melle nemi figyelmeztetest.

Amugy ezt talaltam tegnap.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 962
113
Nincs kétségem afelől, hogy nem viltak tisztességesek a választások, de ezek a videój komolytalanok. Szted Putyin így csal??? Óvodás hülyegyerek szint. De persze reggel a ZDF mint bizonyítékot a csalásra mar bemutatta a németeknek. Amilyen szinten vannak, ők benyalták.... Mit mondjak??? Ott a Zöldek 1 hét múlva kormánypárt lesz...
No de honnet tudja a ZDF hogy Putyin embere tomkodte be azt a par szavazolapor? Inkabb valami kis elkeseredett szelsoseges part embere, ennyi kellett talan az 1%-hoz.
De a ZDF altal felberelt emberek is lehettek a nezettseg kedveert...
 
Status
Not open for further replies.