[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 479
113
Jó, hogy néha vki összegyűjti a tényeket.


Az orosz gázexport az Európai Unióba mára éves szinten eléri a 180-190 milliárd köbmétert (a teljes európai gázfelhasználás körülbelül 40%), ebből az ukrán gáztranzitra esik az 50-55 milliárd köbméter szállítása. Magyarország gázexportja összességében átlagosan 7 milliárd köbméter körül alakul, ami a teljes európai uniós orosz gázbeszerzések nagyjából 3,6%-a, az ukrán gáztranzitnak pedig nagyságrendileg a 13% százaléka.

Amúgy az ukrán gáztranzitból származó bevételek átlagosan 3 milliárd dollárt jelentenek éves szinten, ezért a magyar megrendelésekből származó bevétel éves szinten maximum 200-350 millió dollárt érheti el.

Az ukrán gáztranzittól egészében vagy részben függő tizenhat államból

számos ország már eddig is áttért más gázszállítási útvonalra.
Csehország lekerült az említett államok listájáról már 2013-ban, amióta Északi Áramlat 1 és OPAL vezetékeken biztosítja az ellátását. 2021 márciusa óta a Török Áramlatnak köszönhetően a lista tovább szűkült, mivel Bulgária, Románia, Görögország, Észak-Macedónia, Szerbia új irányból kapja a gázt, ahogy maga Törökország is 2020 januárja óta.

Mindezekhez az országokhoz Magyarország és Horvátország csupán 2021. október 1-től csatlakozott. Példaként említsük meg, hogy 2019-ben az ukrán gáztranzit Bulgária, Görögország, Észak-Macedónia és Törökország felé összesen 9,2 milliárd köbméter gázt jelentett, ami egyértelműen nagyobb veszteség, mint a magyar 7 milliárd köbméter.
Kíváncsi vagyok, meddig játszhatjuk ezt a földkéreggel. Ez az 50-55 mrd köbméter ez 50-55 km3 kitermelt gáz ami után ugye erősen nyomáscsökkent területek maradnak lent. Jó nagy üregek, vagy laza anyagrétegek.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113
Kíváncsi vagyok, meddig játszhatjuk ezt a földkéreggel. Ez az 50-55 mrd köbméter ez 50-55 km3 kitermelt gáz ami után ugye erősen nyomáscsökkent területek maradnak lent. Jó nagy üregek, vagy laza anyagrétegek.
A kitermelt rétegben bőven marad gaz a pólusokbÁN ezt hívják párna gaznak. Ne aggódj e miatt.
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Kíváncsi vagyok, meddig játszhatjuk ezt a földkéreggel. Ez az 50-55 mrd köbméter ez 50-55 km3 kitermelt gáz ami után ugye erősen nyomáscsökkent területek maradnak lent. Jó nagy üregek, vagy laza anyagrétegek.
A földkéreg teherviselése szempontjából tudtommal nincs ennek jelentősége. Egy mélyművelésű szénbánya viszont beindít felszíni mozgásokat a kitermelés utáni évtizedekben. A gáz nyomását a földkéreg nagy közegellenállása tartja meg, egyfajta tartályt képezve a gáznak az anyagból. Maga a gáz viszont elosztva jelentkezik az anyagban.

A szénbányákban a metán is így halmozódik fel nagy nyomással (ez persze változó hol mekkora nyomással) a szénrétegek környékén. Sok bányász volt a családomban, rengeteget meséltek a katasztrófákról. Itt volt olyan nagy nyomású metán kitörés, ami annyi szenet hordott ki a közeli vágatokba, hogy hetekig hordták fel, és nagy vasúti vagonban és rengeteg tonnában számolták a kihordott anyagot főként szenet. A patkányokat direkt etették, mert a rendkívül finom érzékszerveikkel (pld. hallás) már előre érzékelték a készülő katasztrófákat. (ahogy rengeteg más állat is a földön képes jóval korábban érzékelni a készülő katasztrófákat) Az én családom mindig megúszta a bányakatasztrófákat, de sok embert ismerek akiknél számtalan bányász halott van a családban. A temetőben van sok ilyen kereszt. A két leghírhedtebb metános akna itt van, a Zobáki és a Bétai, ami a legtöbb áldozatot szedte. A suliban is volt bányász árva osztálytársam, sajnos sokat tudok mondani. De volt osztálytársam aki később az uránbányában szenvedett súlyos balesetet. Levált egy 50-70 tonás kő a mennyezetről és pont telibe találta. Hihetetlen de túlélte és "összerakták" újra. (szó szerint ! ) A csípő forgója a vállánál volt !!! Az volt a szerencséje hogy a lezuhant kő egyben maradt, és ott ahol volt volt egy 70 centiméter mély horpadás a vágat aljába. 1,5 napig szedték ki a kő alól. Végig magánál volt. Akkora volt a kő, hogy külön vágatot hajtottak be a kő alá hogy élve ki tudják hozni. A kő megemeléséről vagy bármilyen piszkálásáról szó sem lehetett, mert ha törik azonnal megölte volna. Ő akkor újra született.

Szóval a gázkitermelés általában nem probléma. Itt nálunk viszont a bányák felé tudok olyan helyeket az erdőben ahol 15-20 méteres fák is simán eltűnnek mélyedésekben. Elnyeli őket a föld.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/10/14/dizelvalsag-fenyegeti-ukrajnat/
"DÍZELVÁLSÁG FENYEGETI UKRAJNÁT
Október 16-tól, szombattól felfüggeszthetik Ukrajnában a gázolaj értékesítését, miután a petróleumtermékek forgalmazására vonatkozó új szabályozásban rossz határértékeket adtak meg, írja a Goloskarpat.info az Ukrán Olaj- és Gázszövetség közleményére hivatkozva.
A közlemény szerint valamilyen oknál fogva az új szabályozás nem tartalmazza a téli dízelüzemanyagokra vonatkozó dízel üzemanyag maximális szűrési hőmérsékletét. Emiatt nem lehetséges az ilyen üzemanyag tesztelése és forgalomba hozatala. Ezért 2021. október 16-tól Ukrajnában nem hozhatóak forgalomba a téli dízelüzemanyagok, viszont a nyári időszak végével a nyári gázolajat értékesítését is betiltják.
Ezenkívül az új műszaki előírás, bár meghatározza a bioetanol nélküli benzin új besorolását (E0), viszont nem határozza meg a címkézés sorrendjét. Ezen hibák miatt Ukrajnában az elkövetkező napokban üzemanyaghiány léphet fel, amely drágulást hozhat magával. Ezért az Ukrán Olaj- és Gázszövetség felszólította Ukrajna kormányát, hogy haladéktalanul javítsa ki a hibákat."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://economic.karpat.in.ua/?p=15963&lang=hu
"Moszkva megnevezte az Ukrajnán keresztüli gázszállítás növelésének feltételeit
Korábban Putyin kijelentette, Oroszország számára veszteséges a gáz tranzitálása az ukrajnai gázszállító rendszeren keresztül.

Putyin kijelentését követően Dmitro Peszkov, az orosz elnök szóvivője ismertette azokat a „feltételeket”, amelyek révén Oroszország növelni fogja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást, számolt be a TASSZ.
Peszkov kijelentette, az európai vállalatok köthetnek újabb, hosszú távú, nagyobb gázmennyiségről szóló megállapodást az orosz monopolistával.
„Ahhoz, hogy valamit Ukrajnán keresztül szállítsunk, szükség van arra, hogy valaki vásároljon, és a mi vásárlóink Európában vannak” – állítja Peszkov.
Putyin szóvivője idézte az orosz elnök nyilatkozatát a tranzit megállapodásokról.
„Az elnök többször is kijelentette, hogy ha továbbra is vásárolják a gázunkat, ha növelik a szerződésekben lévő mennyiséget, és ha Ukrajna versenyképes kereskedelmi ajánlatokat tesz, mindez a jövőben is működni fog” – nyilatkozta Peszkov.
Egyben hozzátette, Oroszország a hatályban lévő szerződések alapján maximumra növelte a gázszállítást Európába.
Peszkov a földgázellátás növelésének lehetőségét a Gazprommal folytatott tárgyalások napirendi pontjának nevezte."
 
W

Wilson

Guest

ÁRAMKORLÁTOZÁS JÖHET, HA FEHÉROROSZORSZÁG NEM AD EL ÁRAMOT UKRAJNÁNAK​

2021.okt.13/18:03




Ukrajna energetikai minisztériuma azt tervezi, novembertől Fehéroroszországból fog elektromos áramot importálni.
aramkorlatozas-johet-ha-feheroroszorszag-nem-ad-el-aramot-ukrajnanak

A szaktárca ily módon próbálja elkerülni, hogy a szeptember végén október elején kialakult ukrajnai energiaválság megismétlődjön a tél beálltával. A tervek szerint a két országot összekötő elektromos vezetékek mintegy felét igénybe fogjál venni, melyeknek 900 MWatt a teljesítménye.
UKRAJNA KÉPTELEN SAJÁT FORRÁSBÓL MEGOLDANI AZ ENERGIAELLÁTÁST, MIVEL NEM TARTALÉKOLT ELÉG SZENET.
Amennyiben Fehéroroszország politikai okok miatt nem hajlandó áramot eladni Ukrajnának, utóbbi kénytelen lesz mesterségesen korlátozni az áramfogyasztást.
Elsőként az iparvállalatokat fogják 10-20 %-os takarékosságra felszólítani.


 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://podiji.karpat.in.ua/?p=63729&lang=hu
"Több ezer nacionalista menetel Kijev központjában, Zelenszkij hivatalát is felkeresik
Több ezer nacionalista tart erődemonstráló vonulást csütörtökön Kijevben Ukrajna védőinek a napja alkalmából a Nemzeti Hadtest, Szvoboda párt és Jobb Szektor szervezésében, a menetelők a Majdanra tartanak, utána egy részük az Elnöki Hivatal épületéhez megy – adta hírül az rbc.ua hírportál.
A jelentés szerint a menetoszlop élén a donbászi ukrán–orosz háború veteránjai haladnak. A vonulók a Dicsőség Ukrajnának!, Dicsőség a hősöknek! és a Szabadságot a veteránoknak! jelszavakat skandálják. A nacionalista menetelés célpontja a Majdan, de a menetelők egy része tovább megy majd a Bankovaja utcába, az Elnöki hivatal épülete elé.
A vonulás útvonalán sok a rendőr, közöttük tűzszerészek és túsztárgyalók is vannak. A menetelés egyelőre békésen zajlik, még nem voltak összetűzések és incidensek – írta a kiadvány,"

http://podiji.karpat.in.ua/?p=63742&lang=hu
"Erőszak veszélyére figyelmeztető közleményt adott ki az USA kijevi követsége a nacionalista menetelés kapcsán
Erőszakos cselekmények valószínűségére figyelmeztető közleményt tett közzé csütörtökön a kijevi amerikai nagykövetség az ukrán nacionalista szervezetek erődemonstrációs vonulásával kapcsolatban – adta hírül a strana.news hírportál.
A jelentés szerint a követség Facebook-oldalán azt írta: „szélsőjobboldali csoportok nagy menetelést terveznek, valószínűleg több ezer résztvevővel. A vonulás 12:00 órakor a Sevcsenko parkban kezdődik.” A menetoszlop útvonalát előre nem közölték, de az minden bizonnyal végighalad a Krescsatikon, megáll a Majdanon, az Égi Szászad sétányon és az Elnöki Hivatal épületénél a Bankovaja utcában. „Az előzetes információk és a korábbi tapasztalatok erőszakos cselekményeket valószínűsítenek” – figyelmeztetett a kijevi amerikai külképviselet..."
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://podiji.karpat.in.ua/?p=63757&lang=hu
"Egy 12 éves luhanszki lányt vett fel halállistájára ukránellenes propaganda vádjával a Mirotvorec központ
Ukránellenes propaganda folytatásának vádjával rakta fel honlapjára egy 12 éves gyermekíró luhanszki lány, Faina Szavenkova személyes adatait a szélsőséges Mirotvorec központ, miután a kislány az ENSZ Biztonsági Tanácsának és Emmanuel Macron francia elnöknek címzett videoüzenetben emelt szót a donbászi gyermekek életének védelme érdekében – adta hírül csütörtökön a strana.news hírportál.
A jelentés szerint a Mirotvorec Szavenkovát az „orosz-terrorista propaganda és pszichológiai erőszak áldozatának” nevezi, miközben azzal vádolja, hogy a szakadár (LDNR) köztársaságok írószövetségének tagjaként prózaírói, dramaturgiai és esszéírói tevékenységnek álcázott ukránellenes propagandát folytat, álhíreket terjeszt az ukrán hadseregről és mindenféle oroszországi írópályázatokon vesz részt.
A hírportál emlékeztetett arra, hogy Faina Szavenkova elbeszéléseket, esszéket, színdarabokat, forgatókönyveket ír. Idén jelent meg Alekszandr Kontorovics orosz íróval közösen írt Akik mögötted állnak című könyve. Neve akkor vált ismertté, amikor az orosz interneten közzétett egy videoüzenetet, amelyben az ENSZ BT tagjaihoz és Emmanuel Macron francia elnökhöz fordulva Donbász elpusztításával vádolta meg az ukrán fegyveres erőket, és azt kérte tőlük, hogy ne feledkezzenek meg arról, a donbászi gyermekeknek is joguk van a békés élethez."


 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 512
113
https://karpathir.com/2021/10/14/dizelvalsag-fenyegeti-ukrajnat/
"DÍZELVÁLSÁG FENYEGETI UKRAJNÁT
Október 16-tól, szombattól felfüggeszthetik Ukrajnában a gázolaj értékesítését, miután a petróleumtermékek forgalmazására vonatkozó új szabályozásban rossz határértékeket adtak meg, írja a Goloskarpat.info az Ukrán Olaj- és Gázszövetség közleményére hivatkozva.
A közlemény szerint valamilyen oknál fogva az új szabályozás nem tartalmazza a téli dízelüzemanyagokra vonatkozó dízel üzemanyag maximális szűrési hőmérsékletét. Emiatt nem lehetséges az ilyen üzemanyag tesztelése és forgalomba hozatala. Ezért 2021. október 16-tól Ukrajnában nem hozhatóak forgalomba a téli dízelüzemanyagok, viszont a nyári időszak végével a nyári gázolajat értékesítését is betiltják.
Ezenkívül az új műszaki előírás, bár meghatározza a bioetanol nélküli benzin új besorolását (E0), viszont nem határozza meg a címkézés sorrendjét. Ezen hibák miatt Ukrajnában az elkövetkező napokban üzemanyaghiány léphet fel, amely drágulást hozhat magával. Ezért az Ukrán Olaj- és Gázszövetség felszólította Ukrajna kormányát, hogy haladéktalanul javítsa ki a hibákat."



Dilettáns csurhe(az ukrán kormányzat)....
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 250
113
Nincs benne semmi stratégiai lépés. Már korábban ismert volt, hogy oda lesz kinevezve. Az előző nagykövetet visszahívta Putyin és a helyére lett kinevezve Poklonszkaja, aki nem indult a szeptemberi parlamenti választásokon és ma volt az új parlament nyitó ülése, tehát korábbi parlamenti képviselő megbizatása lejárt így a fizetése is megszünt. Új megbizatás/munka nagyobb pénz.

Azért került a szigetekre mert szembement az EOP politikai irányával.
Mondtam, hogy száműzték. :)



 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 790
113

Logikus, érthető.
Azért 1 kérdés. 7m3 gázra van szükségünk 1 évben. 4,5m3 lekötöttünk az oroszoknál. 82%-on a gáztárolóink, tehát röhögve megleszünk jövő őszig.
De azért hianyzik még 2,5m3 gáz. hosszú távon. Szándékosan diverzifikálják az irányokat. De ez a maradék honnan is lesz?? A horvátok felől? Ez a Shelk vagy a katari? Vagy is-is?
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 643
113

Logikus, érthető.
Azért 1 kérdés. 7m3 gázra van szükségünk 1 évben. 4,5m3 lekötöttünk az oroszoknál. 82%-on a gáztárolóink, tehát röhögve megleszünk jövő őszig.
De azért hianyzik még 2,5m3 gáz. hosszú távon. Szándékosan diverzifikálják az irányokat. De ez a maradék honnan is lesz?? A horvátok felől? Ez a Shelk vagy a katari? Vagy is-is?
Van saját termelésük!
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
A cikkírónak nem sok fogalma van arról amiről ír...
 

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
2 482
4 980
113

Logikus, érthető.
Azért 1 kérdés. 7m3 gázra van szükségünk 1 évben. 4,5m3 lekötöttünk az oroszoknál. 82%-on a gáztárolóink, tehát röhögve megleszünk jövő őszig.
De azért hianyzik még 2,5m3 gáz. hosszú távon. Szándékosan diverzifikálják az irányokat. De ez a maradék honnan is lesz?? A horvátok felől? Ez a Shelk vagy a katari? Vagy is-is?
Onnan vesszük, ahol olcsóbb. Valószínűleg ez is orosz gáz lesz, csak nem hosszútávú szerződés alapján. Illetve vállaltuk, hogy valamennyi gázt mindenképpen veszünk a horvát LNG terminálon keresztül.
 
  • Tetszik
Reactions: ogretankHU
Status
Not open for further replies.