1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 2. tindalos likes this.
 3. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 4. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Mire gondolt? Vagy csak be volt tépve?
   
 6. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Az első hét hónapban 25 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya

  Az első hét hónapban 25 százalékkal, 9,48 milliárd euróra nőtt Románia külkereskedelmi mérlegének hiánya a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet. A külkereskedelmi mérleg hiánya abszolút értékben 1,89 milliárd euróval haladta meg a tavalyit a vizsgált időszakban. Az első hét hónapban az export értéke 40,73 milliárd euró volt, ami 2,1 százalékkal haladta meg a tavalyit. Az import ugyanakkor csaknem háromszor gyorsabban, 5,8 százalékkal, 50,21 milliárd euróra nőtt.
  Júliusban a kivitel 1 százalékkal, 5,84 milliárd euróra mérséklődött, ugyanakkor a behozatal 5,9 százalékkal, 7,59 milliárd euróra emelkedett, így a külkereskedelmi mérleg hiánya elérte az 1,76 milliárd eurót. Tavaly egész évben 15,132 milliárd euró volt a külkereskedelmi mérleg hiánya, amely 16,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Tavaly Románia 62,641 milliárd euró értékben exportált, az egész éves import értéke 75,596 milliárd euró volt. - a Maszol.ro portálról

  https://www.maszol.ro/index.php/gaz...zalekkal-n-tt-a-kulkereskedelmi-merleg-hianya

  Kb itt, amikor ilyen cikkeket olvas az ember, akkor picit meg tud nyugodni, hogy az idő jelenleg velünk van.

  Sajnos sokan csak a "tőlünk picit nyugatabbra Bécsben" mantrát tudják nyomni, amikor éppen nem "bezzeg Románia" mantra van náluk soron.
  Mondjuk a Bécsezők elmehetnek a csudába, ugyanis egyszerűen a világ legélhetőbb városához igazítanak mindent, mint etalon, közben nem veszik észre, hogy a
  régióban pl Budapest lekörözött minden fővárost, de pl Madrid, Lisszabon, Róma is le lett hagyva.
  Picit belpol, de szerintem a fejlődés fenntarthatóságához hozzátartozik egy Matolcsy idézet:
  A felzárkózás folytatható, mert rátaláltunk a receptre és kreatívan megújítjuk a magyar modellt. Azért, mert nálunk a politika versenyelőny és nem versenyhátrány.
  https://pestisracok.hu/matolcsy-gyorgy-szerint-sokaig-tart-meg-az-uj-magyar-aranykor/

  Mindeközben "Bezzegék"
  Koszorúztak és fáklyás megemlékezést terveznek román szervezetek az úzvölgyi temetőben

  A málnásfürdői ortodox templomban tartott találkozón ünnepelte vasárnap több román nacionalista szervezet Kisboldogasszony napját. És ha már Székelyföldön voltak, az úzvölgyi temetőben megkoszorúzták az engedély nélkül épített román katonai emlékművet. Október 25-re fáklyás megemlékezést terveznek a sírkertben. Az úzvölgyi kirándulásról Mihai Tîrnoveanu, a Calea Neamului nevű ortodox szervezet elnöke számolt be a Facebook-oldalán. A brassói fogorvos volt az a személy, aki az incidensekkel végződő június 6-ai román megemlékezésen felolvasta a temetőben állítólagosan nyugvó román katonák névsorát.
  Tîrnoveanu a bejegyzésében fel is idézte a június 6-án történteket. Emlékeztetett, hogy akkor az úzvölgyi temetőben „5000 csodálatos román hazafi” volt jelen, akik utóbb a „nemzetellenes propaganda” célpontjaivá váltak; a média szerinte hazugságokat állított róluk, ugyanúgy, ahogy 1990 márciusában a marosvásárhelyi románok segítségére siető hodákiakat és ibánfalviakat is „barbároknak” állította be az akkori sajtó egy része. (Szerk. meg.: a június 6-ai „megemlékezésen” futballhuligánok betörték a temető kapuját, kövekkel dobálták és gyalázták az élőláncot alkotó magyarokat.)
  Tîrnoveanu közölte, hogy október 25-én, a román hadsereg napján fáklyás megemlékezésre készülnek a nacionalista román szervezetek az úzvölgyi katonai temetőben. „Nem futamodunk meg az ellenségeink elől (…). Győzni fogunk, mert az Úr velünk van” – írta a Calea Neamului vezetője. - a Maszol.ro portálról
  https://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/116267-koszoruztak-es-faklyas-megemlekezest-terveznek-roman-szervezetek-az-uzvolgyi-temet-ben
   
  fip7, blitzkrieg, alfa74 and 2 others like this.
 7. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 8. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Igen, ennek ismeretében elég kérdéses, mikor lesz itt római euró.

  Nem is tudom honnan jön ez, amikor gyurcsányné ferenc klára ilyen ökörségeket jelent ki hogy: Kelet-Magyarországról emberek ezrei járnak át Rómába dolgozni.....
  Ilyenkor megvizsgáltatnám sürgősen.
  Lassan az 5 milliót eléri azok száma akik elhagyták az Rom-mániát.
  Azzal a húzással, hogy lecsapta az alapkamatot, legalább 2000 mrd forintot spórolt meg Magyarországnak, és ebből is finanszírozzuk a honvédség beszerzéseit, béremeléseket stb. Matolcsy előtt ez az összeg szépen elhagyta az országot, de mostmár nincsenek izzadtságmentes milliók a külföldieknek, így a magyarok egyből "korruptak" és "diktatórikusak" lettek.

  Sajnos az ilyen és ehhez hasonló "rendezvények" meg fognak szaporodni, a magyarok bűnbakká történő kikiáltása gyakorlat volt náluk mindig.
  A gazdasági nehézségek fel fogják erősíteni a nemzetiségek - magyarok elleni támadásokat, erre kell készülni. Ezt a frusztrált társadalmat irányító bizánci-bojár politika nem hazudtolja meg önmagát soha.
   
  gergo55, alfa74, antigonosz and 4 others like this.
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ez éppenséggel igaz, csak persze elhallgatott egy apró dolgot.
  Erdély legnyugatibb, a magyar határ melletti, nagyvárosaiban a lakásárak igencsak elszálltak, míg pár km-rel ezektől nyugatra a határ magyar oldalán csak falvak vagy apró kisvárosok vannak, ahol az ingatlanok jóval olcsóbbak. Ezért persze nagyon sokan átköltöztek Magyarországra, de a romániai munkájukat nagyrész megtartották és ingáznak pár km-t.
  Leginkább ezekről beszélt ő. Persze valószínűleg akadnak olyanok is akik mindig is Magyarországon éltek, de átjárnak dolgozni Romániába, hisz egy 200000 lakosú Nagyváradon azért jobban lehet találni munkát, mint a mellette levő 5000 fős Biharkeresztesen.
   
 10. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  A Biharugra-Geszt- Kötegyán-Battonya vonalat ismerem, ott sok román vett házat, mint ahogy Rajka 40%-a simán tót, Pozsony miatt.
  Viszont magyar-magyar vonatkozásban én olyanokat tudok akiknek vállalkozása van kint, de az ritka mint a fehér holló. Sőt azok is inkább Bukarest környékén tolják az ipart.
  Nagyapám szülőfalujában, (Partium), egy szál magyar sincs már, (talán a pap, és pár család, akik már vegyesek) vagy kiirtották, vagy kitelepítették őket még Csau idejében, a határ mellé települő regáti oláhoknak iszonyat pénzeket fizettek, és nem is nagyon beszélnek magyarul, (én nem boldogultam velük) ezért nagy kihívás egy csóresz magyarnak nyelvtudás nélkül boldogulni a másik oldalon. A keleti magyar kereskedők, gabonások sofőrjeinek, akik ott Váradon, Aradon, Temesváron bizniszelnek, viszont elég jól megy a román.
   
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem feltétlenül lehetetlen, hogy munkát kapjon egy románul nem tudó magyar pl. Nagyváradon.
  Multi cégeknél, ahol az angol a legfontosabb és a magyar is előny a sok magyarországi partner miatt, ott felvehetik.
  Vagy szalagmunkásnak, ahol meg tök mindegy, hogy milyen nyelven tud, annyit megért, hogy hova csavarjon két csavart.
   
 12. alfa74 likes this.
 13. Fade

  Fade Well-Known Member

  A HIMARS preciziós/okosfegyver melyik része hasznavehetetlen? Az a része, hogy 70/300kmre repül az, hogy preciziós, USMCnél 70/300km sniper riflenek becézik, vagy az, hogy okos? Csak egy koordináta kell, meg, hogy a célpont híd, finomító, laktanya vagy tank, páncélos erő.
  Hogy kevés avval is lehet vitatkozni. Én ha elkezdem felsorolni MO startégiai pontjatit, Paksi transzformátorállomástól, hidakon, finomítokon, katonai objekumokon át 54db ATACMS minden fontosra elég. Igazából pedig abból vettek keveset a "csak" 70kmes M30ból nem. És bár most nem téma ott van nekik az igencsak potens LAROM. Igaz az csak max 45kmet repül...

  https://ukrainetoday.org/2019/08/20/ukraine-to-receive-gas-from-romania-scheme/

  Romániának Moldova, Ukrajna és Bulgária felé is van vezetékük, nem csak felénk. Szó nincs arról, hogy csak nekünk lehetne eladni.
   
  anonim999 and ravenlord like this.
 14. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  Teljesen egyetértve veled azzal egészítem ki, hogy időközben 18-ra csökkebtették az ATACMS és a kilővő számát, anyagi ok miatt. De ez késôbb természetesen bármikor bővíthető.
   
 15. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  Ha esetleg itt nem lett volna :D

  Moldáv lap beszámolója szerint a román egy parazita állam

  A Nyezaviszimaja Moldova című moldáv függetlenségpárti lap szerint Moldova expanzív célokat megfogalmazó szomszédja, Románia egy parazita államhoz hasonlítható, melynek lehetséges, hogy üt az órája a világrendszer átalakulásával.
  A természetben 4100 parazita faj él – írja a cikk szerzője, Szvjatoszlav Mazur – ezek közös jellemzője, hogy egy gazdaállat vérét szívják, annak erőforrásait használják. Az államok között is vannak paraziták, amelyek mások vérét szopják, ellopják mások kultúráját, történelmét, ezek az államok hatalmasra növesztik potrohukat, mielőtt aztán végleg összeomlanának.
  A Nyezaviszimaja Moldova szerint a parazita államok mintapéldánya Románia, amely a római kor örökségére építi állami és terjeszkedő identitásának alapjait. „Románia, ezen mesterségesen létrehozott parazita állam agresszív vezetése, becsapva a világ közvéleményét, arra törekszik, hogy elfoglalja a szuverén és tősgyökeres Moldova földjét, olyan földeket, melyek soha nem tartoztak hozzá.”
  A románok el akarják lopni a moldovaiak kultúráját, történelmét, művészetét, nyelvét, mindezt románnak nevezve. El akarják törölni a föld színéről a moldáv népet, moldáv történelmet, moldáv nyelvet. Románia egy nagy blöff, egy parazita állam, amely Magyarország, Bulgária, Moldova ősi területeit kebelezte be, és ezeken élősködik – írja Mazur.
  Románia csakis azért létezhet, mert külső hatalmak támogatják, maga Románia állam is külső erők jóvoltából, támogatásával születhetett meg a 19. század második felében. Ez lehet a veszte is, mert a korábbi világrendszer közelgő összeomlásával Románia léte is veszélybe kerülhet – írja a moldovai lap. Moldovai politikai elemző: “Romániának el kell tűnnie a világ térképéről” A Moldovai Köztársaság parlamentjének volt képviselője, a jelenleg politikai elemző Andrej Szafonov az orosz nyelvű nr2.ru portálon azt írta másfél héttel ezelőtt, hogy „Romániának el kell tűnnie a világ térképéről”, ez lévén az egyetlen megoldás a román expanzionizmus megállítására. Szafonov megemlíti, hogy Oroszország és Ukrajna külügyminiszterei Csernovicban fognak találkozni a moldovai–transzdnyeszteri konfliktus kérdésének megvitatására, a helyet nem véletlenül választva ki, hanem azért, mert Romániának Észak-Bukovinára vonatkozó területi követelései vannak. Szafonov azt mondja, a találkozó ideális alkalom lehetne arra, hogy Oroszország és Ukrajna koordinálják a román expanzionizmus visszaszorítására irányuló erőfeszítéseiket.
  „Szembe kell néznünk a valósággal. A román expanzionizmussal szemben nem lehet félmegoldásokkal kiállni. Még ha Oroszországnak és Ukrajnának közösek is lesznek az álláspontjaik, nehéz meggátolni Ion Antonescu utódainak expanziós tendenciáit. Románia minden politikai rezsimje agresszív diplomáciai tevékenységet folytatott, mely expanzióért és sovinizmusért küzdött. Másodsorban Romániának erős és befolyásos szövetségesei vannak, mint például az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO”, írja Szafonov, megoldást is javasolva a románkérdésre.
  „Nyíltan ki kell mondanunk: az egyetlen mód egyszer és mindenkorra megszabadulni a román veszélytől az a román állam létezésének megszűnése és eltűnése a világ politikai térképéről”.
  Szafonov álláspontja szerint Románia térképről való eltűnéséhez együtt kell működniük mindazoknak az államoknak, melyek szenvedtek az oláhok miatt, vagyis Magyarországnak, Bulgáriának, Szerbiának, Ukrajnának, Oroszországnak és a Moldovai Köztársaságnak.
  Magyarország megkapná az erdélyi történelmi területeket, a Moldovai Köztársaság egyesülne a román Moldvával, Ukrajna és Oroszország pedig átvenné ezen ország kisebbségek által lakott területeit, Dobrudzsa a bolgárokhoz kerülne vissza stb. Romániát Vlachiára kellene szűkíteni, véli Szafonov, esetleg királysággá válva.
  Andrej Szafonov moldovai parlamenti képviselő volt a Szovjetunió idejében és aztán 1994-ig a Moldovai Köztársaság parlamentjében. 1992-től a tiraszpoli szeparatista rendszer egyik ideológusává vált. (Orosz Világ – Kolozsváros – Brassó Infó – Romániai Sajtófigyelő nyomán)
   
  arcas, szegcsab, Szittya and 14 others like this.
 16. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Andrej az új barátom.:D
   
  arcas, szegcsab, vilmoci and 8 others like this.
 17. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  szegcsab, megazez, Hegylakó and 2 others like this.
 18. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Hmmm... azt is lopták :(
  Lopnak ezek mindent :(:(:(

  De hogy ne legyen megtévesztve Elon Musk, nehogy összekeverje az országokat, javaslom, hogy az összes románt telepítsük Csádba, így emgelőzhetjük az esetleges további félreértéseket :D
   
  KoviUbi, tindalos and vilmoci like this.
 19. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member  Egy kis Románia elemzés... Akinek van türelme, érdekes összefüggéseket láthat...
   
  szuvorov, megazez, fip7 and 2 others like this.
 20. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  8x8-as APC-ből sosem elég. A Piranha üzlet után is vannak álmaik.
  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása