1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Klaus Johannis, Ludovic Orbant kérte fel kormányalakításra

  A várakozásoknak megfelelően Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét kérte fel Klaus Johannis államfő, hogy alakítson kormányt.

  Az államfő a Cotroceni-palotában jelentette be, hogy a PNL elnökét bízná meg a kormányalakítással. Az elmúlt napokban számos olyan híresztelés látott napvilágot, amely azt valószínűsítette, hogy a PNL elnöke alakíthat majd kormányt, amennyiben megbízza ezzel az államfő és a parlament is bizalmat szavaz neki. Az utóbbi jelenleg eléggé kérdéses, mivel a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelezte, hogy nem kívánják támogatni az új kormány beiktatását, de az USR-nek, az RMDSZ-nek és a Pro Romániának is más-más feltételei vannak egy PNL-kormány támogatását illetően.

  Victor Ponta kedden azt nyilatkozta, hogy a PNL szerinte nem számít a Pro Románia törvényhozóinak szavazataira az új kormány beiktatása tekintetében, ez idáig ugyanis nem keresték meg őket a téma kapcsán.

  „Még mindig érvényes, amit korábban mondtam: jót tettünk azzal, hogy véget vetettünk a Dăncilă-kormány szenvedésének, amely egyébként is egy halott kabinet volt. Úgy látom, a liberálisok akarnak kormányt alakítani. Baloldali pártként mi sikert kívánunk nekik, de nem hinném, hogy ránk alapoznának”- nyilatkozta a Pro Románia elnöke.

  Johannis reményét fejezte ki, hogy "valamennyi politikai szereplő" megérti, politikai válságban van az ország, amelyből mielőbb ki kell lábalnia, ezért haladéktalanul be kell iktatni az új kormányt, amelynek - többek között - meg kell szerveznie az államfőválasztást, ki kell dolgoznia a jövő évi költségvetést és le kell zárnia az idei büdzsét.

  "Egyáltalán nem lesz egyszerű a helyzet, mert a parlamentben az a felállás, amelyet a bizalmatlansági indítványról való szavazáskor is láthattunk, ezért nehéz lesz kiegyezni az összetettebb törvénytervezeteken (mint amilyen például a 2020-as költségvetési törvény), de nem lehetetlen. Bízom benne, hogy az Orban-kormány a lehető legkomolyabban foglalkozik majd mindezekkel - mondta még az elnök.

  Az alkotmány vonatkozó előírása értelmében a kijelölt miniszterelnöknek tíz napon belül össze kell állítania a kabinetjét alkotó miniszterek listáját, valamint a kormányprogramot, és a parlament elé kell terjesztenie jóváhagyásra.

  Az Adevărul napilap korábban párton belüli forrásokra hivatkozva közölte azok névsorát, akik miniszteri tárcákat kaphatnak majd az Orban-kormányban. (hírszerk.) - a Transindex.ro portálról

  http://itthon.transindex.ro/?hir=57189&johannis_ludovic_orbant_kerte_fel_hogy_alakitson_kormanyt
   
 2. tomcat1

  tomcat1 Well-Known Member

  Akkor most gratuláló levelet kell fogalmazni, vagy útlevelet csináltatni neki. Tudtommal magyar hátterü vezérük 100 éve nem volt
   
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Hát erre a faszira nincs miért büszkének lennünk.

  "Ludovic Orbanról

  Az 56 éves Ludovic Orban apja, a néhai Orbán Imre, Székelyudvarhelyen született, és 1948 és 1956 között a Securitate román kommunista politikai rendőrség tisztje volt. Amint a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) honlapján megtalálható adatlapjából kiderül, Orbán Imrét 1956 februárjában, hét évvel Ludovic Orban születése előtt századosi rangban helyezték tartalékos állományba. Testvére, Leonard Orban Románia EU-csatlakozása után a többnyevűségért felelős európai biztos volt a José Manuel Barroso vezette Európai Bizottságban.

  Ludovic Orban Brassóban szerzett gépészmérnöki diplomát 1988-ban, a román forradalom Kézdivásárhelyen érte, ahol a szigetelőgyár gyakornok mérnökeként dolgozott. 1993-ban posztgraduális tanulmányok után a Bukaresti Tudományegyetemen szerzett politikatudományi és közigazgatási diplomát.

  Az MTI szerint Ludovic Orban román anyanyelve mellett angolul és franciául folyékonyan, magyarul és németül alapfokon beszél.

  Magyar származása ellenére elutasítóan nyilatkozott a kisebbségi anyanyelvhasználati jogok kiszélesítését kezdeményező RMDSZ-javaslatról. Egy 2019 áprilisában adott interjúban a Hotnews.ro portálnak kijelentette: nem ért egyet azzal, hogy az etnikai kritérium is szerepeljen a közigazgatási egységek létrehozásának a kritériumai között. Ugyanakkor azt is elmondta, azzal sem ért egyet, hogy lecsökkentsék a küszöbértéket, amely fölött nyelvhasználati jogok illetik meg a nemzeti kisebbségeket. A jelenleg hatályos romániai törvény szerint azokon a településeken használhatják a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek az anyanyelvüket a közigazgatási intézményekben, ahol számarányuk meghaladja a 20 százalékot."

  https://888.hu/amerika-london-pariz...et-romania-kovetkezo-miniszterelnoke-4209312/
   
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Talan tenyleg oket bombazzak majd le egyszer helyettunk. Budapest es Orban helyett, bukarest es Orban. Arrafele el lehet tevedni a kukoricasban is...
   
  fedett_mókus, fip7, tindalos and 7 others like this.
 5. milagro

  milagro Well-Known Member

  Az számomra is nyilvánvaló, hogy örömködni nincs okunk, még ha ő is lesz a befutó, pusztán a dolog szinkronicitásbeli feltűnősége miatt szúrt szemet ez az egész... A történelem zajlik és folyik metafizikai síkon is... Érdekes lesz mindenesetre, ha bejön! Ikrek jegyű vezíre nem sűrűn volt a romulánoknak...
   
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Az mit jelent?
   
  blitzkrieg likes this.
 7. borisz

  borisz Well-Known Member

  Statisztikai adat. bejött a normális eloszlás törvénye.
   
  anonim999, blitzkrieg and zeal like this.
 8. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 9. milagro

  milagro Well-Known Member

  Szétfeszítené ennek a topiknak a kereteit, és nem ide való...
  De, ha érdekel a mundánasztrológia, egyes népek történelme ilyen kontextusban, akkor magánban elküldöm, ha van kérdésed...
   
 10. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Nah b+.
   
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ennél én földhöz ragadtabb vagyok. De ha egyszer sok időm lesz nyugdíj körül...
   
 12. milagro

  milagro Well-Known Member

 13. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Amilyen nyomi, ha elég meggyőzően mondod neki, hogy ő bukarestet nyerte meg elhiszi.
  A romulánok meg örülének neki, hogy olyat kaptak aki "csak" napi 1 millát lop el. Ez ott már tiszta kéznek számít :D
  win-win
   
 14. plushun

  plushun Well-Known Member

  A népnek Ő kellett, hát most élvezzék. Nem sok idő és Budapest főpolgármesteri címe nem fog többet érni mint az a papír amin rajta lesz a kinevezése.
   
  Lelkeslaikus, zeal, arcas and 4 others like this.
 15. milagro

  milagro Well-Known Member

  Na jha.., lesz szabad városok szövetsége + klímavészhelyzet (de hogy ez mi?, nem ehetünk babot majd??)!
   
  plushun and b4l4g3 like this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mit erdekli ez a pesti 350000-et aki ra szavazott? Az a lenyeg lesz napelem meg fa. A zome meg egy egzotikus utnak tartja ha netan eleteben egyszer kikeveredik Hatvanig. Az mar kulfold vagy mi.
   
 17. borisz

  borisz Well-Known Member

  Miért is menne? Aki vidéken lakik, az automatikusan szellemi fogyatékos. Meg még fideszes is.
   
 18. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Hö?
   
  zeal likes this.
 19. milagro

  milagro Well-Known Member

  tindalos likes this.
 20. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member

  Győrig meg csak a legbátrabbja keveredik el. G.morgen.:D:D:D:D:D
   

Ezen oldal megosztása