1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. igaziigaz

  igaziigaz Well-Known Member

  A "bezzeg" románok XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  antigonosz likes this.
 2. krisss

  krisss Well-Known Member

  Na de bezzeg mi.
  Csak hogy éreztessem, acélsisak dettó, 50 éves AK dettó, de a mi embereinken legalább hupinarancssárga katonai alkalmazásra teljesen alkalmatlan mentőmellény van, amit civil cégtől vett HM mert a katonait gyártó cég 20 éve csődbe ment.

  [​IMG]
   
  gergo55, Masztiff, fishbed and 5 others like this.
 3. krisss

  krisss Well-Known Member

  Guglizd be, hogy szentesi fokos és nézegesd sokat.
   
 4. Shed

  Shed Well-Known Member

  Megnéztem a 2 perces bemutatót. Szép a narancs mellény, értem a célzást, de legalább látják hogy ki hol van ha vízbe esett. Csak hát 1:15-nél a katona csaj úgy lő a vaktölténnyel, hogy az AK válltámaszát kb. 10 cm-e eltartja a vállától. Inkább ez a szomorú a videon.
   
  antigonosz likes this.
 5. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Pont ezt írtam tegnap, vagy tegnapelőtt, hogy amíg nem fejezzük be a teljeskörű fejlesztési programot, nekünk is csak szarjaink vannak. Ez nem csak harckocsira értendő, hanem málhára, ruházatra, kézi lőfegyverre és minden egyébre.
   
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Meddig lat be, mert ott van kozepen a Baroti hegyseg, a radar meg lent van az Alfoldon.

  Amugy volt mar? Romanikum lesz a vegen a mangalica.
  https://index.hu/kulfold/2019/12/08...onomia_hungarikum_dakok_farmja_mark_wiens/amp
   
 7. papi

  papi Well-Known Member

  Amit a videóból én irigyelek tőlük.

  10 másodperc Oerlikon 35 milliléteres AA
  15 másodperc APR 40 rakétatüzérség
  45 másodperc BMP 25 milliméteres Oerlikonnal meg Spike rakétával.
  50 másodperc Gepard SPAAG
  1 perc 39 másodperc 2A65 ?
  2 perc 10 másodperc Uro Vamtac. Ha van belőle pár száz darab, akkor van egy használható páncélozott alap terepjárójuk.

  És amit a videón kívül.
  LAROM, Spike, IAR 330 Spike, Strela 2 Manpad, 9K31 Strela, 120 milliméteres a fene se tudja milyen típusú aknavető. Ja meg van néhány Herkules meg talán C27 is nekik, de nem emlékszem, repülők az meg nem nagyon hoz lázba.

  Ebből nálunk 2A65? helyett D20, Spike helyett Metis, 9k31 helyett Mistral, Vamtac helyett a kevés HMMWV, a többi gyakorlatilag nem létezik.
   
 8. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Like-oltam mert érdekes téma, de tudnod kell, hogy pl használt Bundeswehrest bárki vehet fityingekért (egy a mozgásban abszolút nem gátló vékony cucc, amit patron fúj fel). A seregnek nyilván nem az kell, de élesben szintén valamilyen a mozgásban nem zavaró, patronnal felfújható mellény kellene. Ezt éles helyzetben percek alatt szerezheted be. Egy gyakorlaton ezek igenis a láthatóság végett nagyon jók hogy egy úszó eszköz ne menjen át egy vízbe esett emberen. Már egy horgász mellény is simán zöld, de bármilyen vizes sportszerekkel kereskedő cégnél tucatnyi típus van.
  Ebben az esetben úgy gondolom, hogy gyakorlaton ez pont jó, hogy vízbeesés esetén ne legyen nagyobb baleset. Éles helyzetben pedig remélhetőleg nem lesz vízbe esés, mert mindenki begyakorolta és tudja a dolgát.

  Legalább is remélem.
   
  arcas, fip7 and borisz like this.
 9. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Év végéig további három Piranha-csapatszállítót kap a hadsereg

  Újabb három Piranha 5 típusú páncélozott csapatszállító érkezik év végéig Romániába, és februárra teljes lesz az első, 36 darabos flotta – közölte pénteken a harci járműveket gyártó és forgalmazó General Dynamics (GD) vállalat.
  Jelenleg húsz ilyen típusú páncélozott csapatszállítója van Romániának. Miután az első, 36 járműből álló flotta teljes lesz, a gyártás a Bukaresti Mechanikai Üzemben (UMB) folytatódik majd.
  Stefan Stuck, a General Dynamics European Land Systems Délkelet-Európáért felelős igazgatója közölte, a projekt következő szakaszaiban a csiszolást, a festést és a végső összeszerelést a bukaresti gyárban készítik.
  Az UMB fegyvergyár dolgozói továbbképzésen vettek részt Kreuzlingenben a Mowag gyárban, ahol a páncélozott járművek készülnek, ugyanis több alkatrészt is Romániában fognak előállítani – mondta a GD képviselője. A Romtehnica társaság, amelynek egyetlen részvényese a védelmi minisztérium (MApN), ősszel 8,5 millió euró összegű számlát nyújtott be a Piranha 5 páncélosok gyártójának késedelmi büntetésként, mert késett azoknak a járművek leszállítása, amelyekre 2018. januárjában kötöttek szerződést. Stefan Stuck ezzel kapcsolatban kifejtette, a kezdeti problémákat orvosolták, most már nagyon jól működik a felek közötti kapcsolat, és tartják magukat az ütemtervhez.
  [​IMG]
  A körülbelül 895 millió euró összegű szerződés 227 páncélozott jármű megvásárlására szól, ezek egy részét Romániában fogják összeszerelni a tervek szerint. - a
  Maszol.ro portálról


  https://www.maszol.ro/index.php/bel...-harom-piranha-csapatszallitot-kap-a-hadsereg

  Tehát egyenlőre 20 van és 36 lesz jövőre...
   
  arcas and borisz like this.
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  Van egy amerikai katonai alapvetés.
  You train in the gear, you will fight in.

  Vagyis abban a felszerelésben végzed a felkészülést, amiben harcolsz, mivel így tanulod meg annak a normális használatát, így szokod meg a benne való mozgást és válik természetessé, hogy rajtad van. Szóval ez az egész a kiképzés kárára megy, csökkenti a hatékonyságot és kb értelmét veszti annak a sok letárolt cuccnak amit sose osztanak ki és sosem tanulják meg igazából, hogy kell használni...
   
  gergo55, fishbed, yangwenli and 5 others like this.
 11. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Jogos, bár ebben az esetben komolyan el kell fogadnod, hogy egy vízi balesetnél nagyon fontos a láthatóság.
  Pikk pakk átmennek rajta, nem veszik észre, stb. Amúgy úgy látom, hogy egy nem szar minőségű polifoam béléses mellényről
  beszélünk.
  Versenyzünk vitorlással, így jó pár típussal volt dolgunk.

  Igazad van egyébként a felvetésedben teljesen, általánosságban. Itt viszont azt mondom a vízi rendőrök is kék felfújhatót viselnek, de ők profik.
  Begyakorolták amit kellett, megtanulták, levizsgáztak belőle... Itt ugyanúgy a begyakorlás folyik.
  Tényleg veszélyes üzem ez. A nehéz-technika vagonírozásnál is viselnek láthatósági mellényt. Szerintem ez tényleg csak ennyi...
   
  b4l4g3 and antigonosz like this.
 12. krisss

  krisss Well-Known Member

  Csak háborúban nem visheted és meg kéne tanulni nélküle boldogulni.
   
 13. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  :) Akkor ott lesz az igazi...
  Meg egy éles átkelésnél szerintem mindenki legkisebb gondja egy vízbe esett katona...

  Megnéztem a Szolnokiak bemutatóit. Mindenkin egy sötétzöld vékony cucc van. Szerintem egy még a bocihoz való felfújos cucc... már ha jól vettem ki.
   
  alfa74 and krisss like this.
 14. milagro

  milagro Well-Known Member

 15. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Mintegy 150 ezer köztisztviselő elbocsátását, a közméltóságok tiszteletdíjának befagyasztását és a kiemelt nyugdíjak eltörlését helyezte kilátásba a román kormány, hogy lefaragja a bruttó hazai termék (GDP) négy százalékát meghaladó költségvetési hiányt – írta hétfőn az Adevarul hírportál.

  A központi közigazgatásban dolgozók átvilágítását Raluca Turcan, a bukaresti jobbközép kormány miniszterelnök-helyettese jelentette be az elmúlt hétvégén. Szerinte elsősorban az előző, szociáldemokrata kormány által a minisztériumokba és más állami hivatalokba megfelelő képesítés és tapasztalat nélkül felvett rokonok, szeretők és ismerősök mondhatnak búcsút állásuknak.

  Turcan példaként említette, hogy a regionális fejlesztési minisztériumban a vezetői szinten a köztisztviselők 30, végrehajtói szinten pedig az alkalmazottak 20 százalékának elbocsátását tervezi a tárcavezető.

  Mivel Romániában tavalyi adatok szerint 1 millió 190 ezer közszolgálati dolgozót – közülük 765 ezer köztisztviselőt – fizetnek az állami költségvetésből. az Adevarul számításai szerint a húsz százalékos leépítés a központi közigazgatás legalább 150 ezer alkalmazottját érintheti.

  A bukaresti kormány takarékossági intézkedéseit ismertetve a lap kitért arra, hogy Ludovic Orban miniszterelnök a magas rangú állami tisztségviselők tiszteletdíjának befagyasztását is kilátásba helyezte. A közméltóságok juttatásait a törvény – bizonyos szorzókon keresztül – a minimálbérhez köti, amelynek emeléséről jelenleg a munkáltatókkal és szakszervezetekkel tárgyal a kormány.

  A kormány beszüntetné azt a lehetőséget, hogy az állami költségvetésből működő intézmények nyugdíjasokat alkalmazzanak, és eltörölnék a kiemelt nyugdíjakat is, a katonákét, ügyészekét és bírákét kivéve, akiknek – egy korábbi hasonló takarékossági intézkedés alkalmával – alkotmányossági óvással sikerült megvédeni szerzett jogaikat.

  Hozzon végre valaki egy kávét! Az sem baj ha forró... Majd szép lassan iszom, kiélvezem a zamatát... :rolleyes:
   
  kiskrumpli and anderson87 like this.
 16. Hegylakó

  Hegylakó Well-Known Member

  Román sertésfajtaként ír a mangalicáról a legolvasottabb román újság

  Romániába látogatott egy híres gasztrovlogger, a Youtube-on 5,2 millió követővel rendelkező Mark Wiens. Az amerikai youtubert elvitték a Prahova megyei Tohani környékén található Dákok Farmjára, írja a Szatmar.ro.
  A gasztroblogger itt megkostólta a sült mangalicahúst is, ami nagyon ízlett neki. A látogatásról Románia legnagyobb példányszámú újságja, a Libertatea nevű bulvárlap is beszámolt. A lap azt írta: a mangalica húsa egészséges, és

  A MANGALICA A BÁZNAI MELLETT A LEGISMERTEBB ROMÁN SERTÉSFAJTA.

  A mangalica Magyaroszágon őshonos sertésfajta, de a hungarikum bizottság honlapján nem szerepel a hungarikumok listáján.
  Az állatot ugyanakkor egy országgyűlési határozat védett őshonos, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajtaként nemzeti kinccsé nyilvánította.

  https://index.hu/kulfold/2019/12/08...ztronomia_hungarikum_dakok_farmja_mark_wiens/

  Már az Index sem a régi! Szerencsére... :oops:
   
  tindalos likes this.
 17. Saját gyártmányú D-20 továbbfejlesztés, hasonló paraméterekkel mint az általad említett tarack.
   
  papi likes this.
 18. tacticool

  tacticool Well-Known Member

  A Piranha 5 projektről:

   
 19. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

 20. Loken

  Loken Well-Known Member

Ezen oldal megosztása