1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. milagro

  milagro Well-Known Member

  http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_int024b.html
  ..
  Az AIC mutató azért több okból sem jó fokmérője az életszínvonalnak... Csak egy indikátor a sok közül.
  Az említett hitelből fogyasztás mellett, tudni kellene a háztartások megtakarításait is, azaz a költekezési, vagy ha úgy tetszik a spórolási hajlandósággal is illene súlyozni a dolgokat, na meg a nem otthon megtermelt, hanem hazautalt jövedelemmel is. Mert ezek is torzítják az összképet.
  ..
  Kizárt, hogy az átlag svájci háztartások jóléti szintje egyazon fokon legyen mint a németeké!
   
  Hegylakó likes this.
 2. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ezt a gyöngyszemet most találtam,(nincs mese ez alapján át kell írnunk a történelem könyveinket)bár majdnem 5 éves cikk de azóta semmi sem változott ezen a téren Romániában.Lehet szörnyülködni ezt egy történész egyetemi professzor mondta .o_Oo_Oo_Oo_O

  https://alfahir.hu/miert_utaljak_ennyire_a_magyarok_a_romanokat_egy_roman_professzor_elarulta

  "Egy román egyetemi professzorban elpattant valami és a kézdivásárhelyi állami túlkapás kapcsán azt kezdte el feszegetni, hogy miért utálják a magyarok a románokat. Cristian Troncota bukaresti születésű történész, író, a Nemzeti Információs Akadémia egykori dékánja, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem tanárja, aki hétköznaponta nem a pultos lányokat és az ivócimboráit fárasztja az ökörségeivel, hanem a román fiatal értelmiség még könnyen befolyásolható tudatát tágítja, akik azt hiszik, hogy aki a padsorok előtt áll az értelmesebb, mint azok, akik a padsorokban ülnek. Troncota egyetemi előadásai a biztonságpolitika kérdésköreit taglalják.

  Szerinte a magyarokkal az a baj, hogy állandóan provokálnak miközben egy végtelenül toleráns román nemzettel állnak szembe. A románok soha nem bántottak magyarokat, kifogástalan a viselkedésük. Még az önálló Magyarországot is a románoknak köszönhetjük. A magyarok összes szervezetét az Orosz Föderáció kémszolgálata finanszírozza. Fazakas Attila fordításában az alábbiakban elolvashatjuk a professzor úr teljes, vágatlan agymenését:

  "Az információs szolgálatok megakadályozták a nemzeti ünnepre előkészített kézdivásárhelyi merényletet. Láthattuk, a magyarok tiltakoznak, nagy hiba. Feltehetjük a kérdést: miért utálnak ennyire a magyarok? Magyarországon az államfőtől a miniszterelnökön át mindenki korrekt ember, de mindenkinek baja van a románokkal. Mentális probléma, Putyint idézve, ameddig nem gyógyul meg a fejük, nehéz találkozni velük. Nem tegnaptól, hanem 1918 december elseje óta, a magyarokkal baj van. A gond az, hogy ők egy toleráns nemzettel állnak szemben, mely olyan gesztusokra képes, hogy egy pofon vagy egy köpés után, a másik arcát is odatartja. Olvastam George Friedman beszédét, aki nemrég egy könyvet írt. Ő egy euroszkeptikus, aki nem hisz az EU jövőjében, szétesésének elsődleges okát a nemzetek közötti konfliktust tartja. A magyar-román konfliktust első helyre teszi. Elmesélte, hogy anyja, amikor hallotta a „román” szót, mindig köpött egyet. Ezt a chicagói könyvbemutatóján mesélte. Friedman félig zsidó, félig magyar, aki Magyarországon született.

  A magyarok azért utálnak minket:

  -mert 1918-ban felszabadítottuk őket a kommunista kormányzás alól, 1919-ben eltávolítottuk Kun Bélát
  -mert mi ragaszkodtunk ahhoz, hogy legyen egy önálló Magyarország, amikor egy osztrák tartomány lehetett volna. Csak mi gondoltunk rájuk, hogy legyen egy autonóm köztársaságuk
  -mert harcoltunk Erdély felszabadításáért
  -mert Sztálin azt mondta, a magyarokat meg kell büntetni, amiért elfogadták az 1918-as első bécsi döntést (sic!) és a magyarok kezdték a háborút.

  Néhány francia azt szerette volna, ha Erdély Magyarország része lenne, de Sztálin Magyarországot meg akarta büntetni, amiért a románok ellen indokolatlan háborúba kezdett. Itt van az amerikaiak által kitalált koszovói megoldás. Ők autonómiát kértek, amit az USA másnap elismert. Ha ezek (a székelyek - a szerk.) Székelyföldön autonómiát hirdetnek, másnap az oroszok elismerik ezt az autonóm országot. A magyaroknak nagyon fáj, hogy nekünk stratégiai megállapodásunk van az amerikaiakkal. Nyugodtan sárgaságot kaphatnak, nincs mit csinálniuk. Természetesen mindig ők provokálnak azért, hogy reagáljunk, ne tartsuk oda a másik arcunkat, de mi jó emberek vagyunk. Én eddig egyetlen olyan eseményről sem tudok, amivel a románok bántották volna a magyarokat. Ilyen nem létezik. A románoknak kifogástalan viselkedésük van. A magyarok kiváltságosak Romániában, de meg akarták csúfolni a december elsejei ünnepünket, és fennakadtak a SRI (a mostani Securitate - a szerk.) hálóján. A SRI nem a mostani Securitate (dehogynem - a szerk.), hogy azt tartóztat le, akit akar, ők a törvények szerint járnak el. Ezek a próbálkozók már régóta megfigyelés alatt álltak, mindent tudtak róluk. Ez a realitás. A magyarok nagy része tisztel minket, de vannak ezek a Budapestről irányított és Moszkvából pénzelt forrófejűek. Az összes szervezetüket az Orosz Föderáció kémszolgálata finanszírozza. Következésképpen a magyarok azért utálnak, mert mi vezettük be őket a civilizációba és azt szerettük volna, ha normális kapcsolataink lennének, ezt szeretnénk most is. Ők most Moszkva kártyáiból játszanak. Az európaiakat és Washingtont is zavarja az, amit a magyarok csinálnak, de úgy tartják, az a legjobb, ha békén hagyod őket, mert egyedül kinevettetik magukat.”

  Tehát aki ezt az agymenést leírta az Romániában professzor lehet. Most képzeljük el, hogy ha az értelmiség egyik kiemelkedő tagja ilyen súlyos összeesküvés elméletet terjeszt, akkor milyen párbeszédek folyhatnak le egy átlagos bukaresti, külvárosi talponállóban? Könnyen lehet, hogy ekkora sületlenséget ott nem hordanak össze, több kupica pálinka után sem."
   
  gergo55, blitzkrieg, borisz and 10 others like this.
 3. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Ez azért mindent elmond a román értelmiségről (már ha egyáltalán van olyan) :eek::eek::eek:
   
  zeal, blitzkrieg, Pogány and 4 others like this.
 4. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Igen de még nagyobb baj hogy ilyen a román médiában egyáltalán megjelenhetett.
   
  blitzkrieg and Pogány like this.
 5. milagro

  milagro Well-Known Member

  Erre emlékeztem.
  Ez egy szegény futóbolond...
   
  Pogány likes this.
 6. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  ...Értem én, hogy megtaláltuk a Románia politika "Kiszel Tünde"-jét, de ehhez képest elég nagy nyilvánosságot kap.
  ...az oktatásban kapott lehetőségéről nem is szólva. [​IMG]

  u.i: azért dobnék pár lapáttal a határokon túli tájékoztatás kazánjába, hogy kicsit nagyobb lángon égjen, több "fényt"* adjon ! ! !

  A jelenlegi sem rossz egyébként, a korábbi Duna TV pedig egészen jó volt (szerintem).


  * : és reményt
   
 7. milagro

  milagro Well-Known Member

  Na itt az igazi oka az elmúlt évtizedben kiépült masszív amerikai jelenlétnek Bukarestben! (nem nevet!)
  /felhagyott Annunaki bázis a Bucsecs-hegység gyomrában/
  ..

  ..
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Bucsecs-hegység
  Külön felhívom a figyelmet az izraeli CH-53 Sikorsky peches balesetére, ami még 2010. július 26-án történt!
  Hét ember veszett oda!
  ..
  Az angol nyelvű wiki oldal szemérmesen hallgat a balesetről még ma, 10 évvel később is.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bucegi_Mountains
   
 8. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Biztonságáért aggódik Románia

  Fontos amerikai katonai beruházás valósul meg Aranyosgyéresen

  Erdélyben lehet az amerikai légierő legfontosabb kelet-európai központja, miután a Pentagon további 130 millió dollárt költ az aranyosgyéresi katonai légikikötő fejlesztésére. A bázis eddig is nagyszabású NATO-gyakorlatoknak adott otthont. Mint arról a Főtér kolozsvári hírportál beszámolt, a repülőtér bővítését a román hatóságok is előkészítették már, amikor a létesítmény szomszédságában kisajátítottak újabb négyszáz hektár területet. Az anyagi ráfordítás alapján ez lesz Amerika legfontosabb katonai beruházása Európában 2021-ben. Növelni fogják az itt állomásozó vadászgépek számát, új leszállópályákat építenek a rakományszállítóknak, bővítik a repülők parkolóját, új üzemanyagraktárat és egy hangárt is építenek. A bukaresti védelmi minisztérium kétszázmillió euróval száll be az aranyosgyéresi fejlesztésekbe annak érdekében, hogy a támaszpont alkalmas legyen az F–16-os repülők komolyabb műveleteinek lebonyolítására.


  A nemrég elfogadott új román védelmi stratégia biztonságot adó tényezőként hangsúlyozza az európai uniós és a NATO-tagság mellett az Egyesült Államokkal fenntartott partneri viszonyt. Barabás T. János, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője úgy véli, a dokumentum tükrözi Washington növekvő aggodalmát Oroszország globális biztonságpolitikája miatt.

  – Románia joggal aggódik a Fekete-tenger térségének biztonságáért, az oroszok hibrid hadviselése miatt. De meglátásom szerint ezt a kihívást már együttműködőbb, európai partnereket bevonó politikával lehetne inkább kivédeni, összetettebb módon. A román stratégia fontossági sorrendben megkülönböztet fenyegetéseket, kockázatokat és sérülékenységeket. Oroszország a legveszélyesebb kihívás kategóriában, a fenyegetések között a második helyen szerepel, az új típusú kihívások (információs háború, ellenséges érdekcsoportok) után. Az amerikaiaktól elsajátított védelmi doktrína az ilyen magas szintű kihívásra összetett választ, aktív intézkedéseket ír elő. Ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy apró lépésekkel erősítik a román védelmet, bővítik a fekete-tengeri hadgyakorlatokat, hangsúlyosabbá válik az információs tevékenység – fogalmazott a szakértő.

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/biztonsagaert-aggodik-romania-8373090/
   
 9. milagro

  milagro Well-Known Member

  Aranyosgyéres légvonalban kb. ~120 km az annunaki bázisig!
   
 10. milagro

  milagro Well-Known Member

  Beszámolók a rejtélyes helikopterbalesetről:
  https://www.origo.hu/nagyvilag/20100726-lezuhant-egy-izraeli-katonai-helikopter-romaniaban.html
  https://hvg.hu/vilag/20100726_lezuhant_helikopter_romania
  http://nol.hu/kulfold/lezuhant_romaniaban_egy_izraeli_katonai_helikopter-752571
  ..
  Utána is voltak gondok:
  https://index.hu/kulfold/2010/08/03...tott_vegre_ket_izraeli_helikopter_romaniaban/
  ..
  A fedősztori az Irán elleni támadásra való felkészülés volt.
  https://kuruc.info/r/4/63378/
  ..
  akkori videóanyag:
  https://news.walla.co.il/item/1715366
   
 11. imike

  imike Well-Known Member

  Döbbenet, hogy milyen állapotok voltak Romániában:

  https://index.hu/techtud/2020/07/13...ancolva_tartottak_az_aids-es_gyerekek_ezreit/

  "2000-ig minden tíz HIV-fertőzött európai gyerekből hat román volt."

  "Ceaușescu gyakorlatilag betiltotta a születésszabályozás minden formáját, ezzel azt érte el, hogy Románia a rengeteg árva országa lett."

  "A nyomor miatt a tej, a vitaminok és általában a tápláló élelem hiányterméknek számított, ellenben véradóból és átömleszthető vérből sok volt. Ezért az orvosok az alultápláltságra és a vérszegénységre is gyakran alkalmaztak vérátömlesztést. Az iskolai oltások alkalmával pedig gyakran előfordult, hogy ugyanazzal a tűvel adták be az oltást az egész osztálynak."

  "Később jelentős nyugati segély áramlott az országba, amely részleges segítséget jelentett. Már nem ment csodaszámba, ha az eldobható injekcióstűt valóban el is dobták az első beteg után."

  "A Victor Babeș kórház területén működő Doru árvaházban például 140 gyereket gondoztak 1990-ben. Aztán jött egy kanyarójárvány, és a felük meghalt. Előfordult, hogy ketten is elhunytak két egymást követő órában."
   
  zeal, antigonosz and tindalos like this.
 12. marton

  marton Well-Known Member

  Románia és Ukrajna. Én ebben a két országban látom következő konfliktusunk alanyát(remélem persze sosem lesz ilyen).
  Ugye ismét eszkalálódik a vírushelyzet. Ezen országok polgárai már vagy nehezebben, vagy szinte sehogy sem mehetnek nyugatra dolgozni. Tudtu eddig is, hogy a munkaképes népesség óriási része nyugaton gályázott, majd a lóvé egy részét hazaküldte. Ugye ezek a források most vagy csökkenek, vagy elapadnak, nem kis bajt okozva ezzel az adott országnak. Ha már itt beszélünk az Oláhok fejlesztéseiről, szerintem ez azért masszívan közbeszólhat.
   
  blitzkrieg, szuvorov and Pogány like this.
 13. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  A Marosvásárhelyi Táblabíróság kedden kimondott jogerős ítéletben kötelezte Bákó megye prefektusát valamennyi, az úzvölgyi katonatemetőre vonatkozó, hivatalában megtalálható irat kiadására.
  Forrás: https://kuruc.info/r/3/215102/
   
 14. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

 15. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://m.origo.hu/nagyvilag/20200716-unnep-lehet-a-trianon-romaniaban.html
  "A román alkotmánybíróság nem találta alkotmányba ütközőnek a június 4-ét, a trianoni békediktátum évfordulóját ünnepnappá nyilvánító törvényt, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezésére május 13-án fogadott el a parlament, és amely ellen Klaus Iohannis államfő emelt alkotmányossági óvást. A román baloldal és a sajtó szerint az egyébként magyarellenes nyilatkozatokat tevő Iohannis, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május végi, bukaresti látogatása miatt emelhetett kifogást a nacionalista tervezet ellen."
  Érik a pofon...
   
 16. Loken

  Loken Well-Known Member

  https://kitekinto.hu/2020/07/21/eur...tikus-bukik-bele-a-korrupcios-ugyeibe/182828/
  "A romániai Dolj megyei törvényszék kedden megvesztegetés elfogadásáért hat és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Darius Valcovot, Slatina város volt polgármesterét, aki a tavaly őszig kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik fő gazdasági stratégájának számított. Az ítélet nem jogerős."
   
 17. AlbaRegia

  AlbaRegia Member

  Hogy hívják a románok fórumát? Ennek a fórumnak a román megfelelőjét? Linket kérhetnék! Fontos lenne! Előre is köszönöm :)
   
  sisimoto likes this.
 18. geseft

  geseft Well-Known Member

 19. AlbaRegia

  AlbaRegia Member

  geseft likes this.
 20. sisimoto

  sisimoto Active Member

  Az M4-en néztem volna a Sepsi döntőt, de a románoktól nem érkezik jel.... Biztos műszaki oka van...
   
  borisz likes this.

Ezen oldal megosztása