1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Románia

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - rudi által indítva @ 2018. január 12..

Címkék:
 1. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ez a hangfelvétel külön jó, mert a háttérzaj alapján valami kocsmában készülhetett a felvétel, és igazából tök kivehetetlen, hogy ki kivel, miről beszél, mert összefolyik minden.
  Legalább két román fordító visszaadta az ügyet. Nem vállalták, hogy a nevüket adják hozzá, mert lényegében zaj volt az egész.
  Így igazából megkérdőjeleződik az is, hogy egyáltalán ott készült-e a beszélgetés, illetve egy beszélgetésről van-e szó.
   
  Pogány likes this.
 2. exsorkatona

  exsorkatona Member

 3. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Loken, ghostrider, Pogány and 2 others like this.
 4. megazez

  megazez Well-Known Member

  Loken, KoviUbi, LMzek 2.0 and 4 others like this.
 5. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member

 6. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

 7. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Ha ez igaz, baj van. Nemsokára átállnak, mert Putyin nem használt ilyen szóvirágokat. Csak annyit: Odessza kell?
   
 8. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Az a baj igazán a mostani helyzettel, hogy ráhalmozva az összes múltbéli és és közelmúltbeli cselekedetükre, hogy most az Úzvölgyi temető ügyében hozott aljas színjátékkal és eljárással nyílt arculcsapást is megengedtek maguknak még. Sokkal szimbolikusabb jelentése van ennek az egésznek mint sokan gondolják és emiatt külön felháborító, másrészt a kimutatható gyengeségünk dühítő. Nem pusztán egy évszázados haditemetőben nyugvó hőseinket zavarták meg. Az őseink sírját dúlták fel, szerintem Dareiosz al-dunai, (ma román) alföldi és végül thrákföldi hadjárata alatt a közte és Idanthyrsos szkíta király közti szóváltás megcsúfolására. Mintegy háborús ok.

  "Az én dolgom, te perzsa, úgy áll, hogy én még egy embertől sem ijedtem meg, és nem futottam el előle. Ezt régebben se tettem, és most sem futok. Most is csak azt teszem, amit békében szoktam tenni. De megmagyarázom neked azt is, hogy miért nem küzdök meg veled azonnal. Nekünk nincsenek városaink, nincs megművelt földünk, amit félthetnénk, hogy elfoglaljátok, vagy elpusztítjátok, és ezért a kelleténél hamarabb ütköznénk meg veletek. De ha ti ezt mindenáron siettetni akarjátok, - vannak nekünk ősi sírjaink. Keressétek meg, és próbáljátok meg feldúlni, akkor majd meglátjátok, hogy sírjainkért harcolunk-e veletek, vagy sem. Addig, ha nem lesz rá kényszerítő okunk, nem elegyedünk harcba. A csatáról elég ennyi. Uraimul pedig csak ősömet, Zeust ismerem el, és Histiát, a szkíták királynéját. Neked a föld-, és vízajándék helyett olyan ajándékot fogok küldeni, ami illik hozzád. De azt is elárulhatom, hogy sírsz te még, hogy uramnak mondtad magadat."
  http://baranta.gportal.hu/gindex.php?pg=1569372&nid=3226121

  A perzsáknak a végén futniuk kellett. A románok most a beteg lelkük vigyorával nézik a tehetetlenségünket. Ha valóban ezért tették és ezért nyújtják az ügyet ellhallgatás helyett és tartják élénken a lángját, akkor a háttérben a szimbólumokkal működő kör megkezdte az erővonalak kényszerpályára állítását. Ha nemzeti vagy akként viselkedő pragmatikus, vagy megbízott vezetésünk marad/lesz, ez nem kerül a feledés homályába, ezzel a kényszerpálya betölti a szerepét és a pusztulásunk útja lesz, ha nem lépünk tovább azon még időben amit kijelöltek nekünk. Ezért kellene a nato vállaláson felül sereget építeni, mert különben egy előre megírt sakkjátszma egyik gyalogja leszünk. A múlt ismeretében ez nem sci-fi úgy vélem.
   
  gergo55, borisz, tong djagbu and 9 others like this.
 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Gondolom az amcsik észbe kaptak ezért vernek nagyobb tábort odakint, gondolom tudják, hogy jártak a németek 2.vh alatt és tudják, hogy hogyan is járt az akkori követ Manfred von Killinger.
   
  Loken, svajcibeka and Pogány like this.
 10. exsorkatona

  exsorkatona Member

  Inkább arról van szó, hogy Johannis nyalja a seggüket, hogy örömmel látják az amerikai katonákat akiket Németországból kivonnak. Persze félnek Putyintól is, de a románok legfőbb aggodalma arról szól, hogy nincsenek jelentős amerikai beruházások, érdekeltségek és emiatt attól tartanak, hogy egy szorult helyzetben az amerikaiak egyszerűen nem vállalnak miattuk konfliktust. (Lásd Texasi nyakleves.:))
   
 11. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Romania a jos orszag. Tehat hogy romania elarulhassa amerikat amerikanak le kell aldoznia...
   
  zeal and LMzek 2.0 like this.
 12. agronomus

  agronomus Well-Known Member

  Még tapasztalatlan vagyok, ezért valószínű a lenti írást rossz helyre tettem be. Javítva tévedésem, ide is beteszem.

  Kedves forumozók. Régóta olvaslak bennetek, de csak most írok először.
  Ha már mindéig szóba jön Románia, engedjétek meg, hogy én is írjak a témában egy pár tapasztalaton alapuló tényt az egyesek által vizionált nagy román "invázó" margójára.
  Sokáig köztük éltem, úgy, hogy van testközeli tapasztalatom velük. Még a gondolkodás módjukat is ismerem hejjel közzel (csak azért ennyire, mert ahány történlmi régióban élnek, annyi féle képpen gondolkodnak - de erről majd később).

  Hogy Románia képes lenne megtámadni Magyarországot, teljesen kizártnak tartom (hangsúlyozom, hogy ezt csak jelen konstelációban értem).

  ad. 1. Először is azért, mert nincs meg hozzá a gazdasági ereje. Rottyon vannak. Már pedig egy háborúhoz pénz kell. Nagyon sok. Per pillanat még a részben tőlünk örökölt infrastruktűrát sem képesek fenntartani, illetve fejleszteni. Lassan rájuk rohad az egész, úgy, hogy van EU-s pénzük.

  ad. 2. Politikailag instabilak. Csak, hogy értsétek. Az elmúlt 30 évben 27 kormányuk volt. Nem semmi stabilitás. Jó, tudom, a magyarok ellen mindég össze lehet kapni a népet. De nem mindenkit. Van vagy 5 millió kissebbség (cigány vagy 3 millió, magyar 1.5 millió és a maradék török, tatár, lipován, macedon, orosz, ruszin, ukrán), akik nem fognak mozdulni.

  ad. 3. Romániának egy ilyen háború esetén számolnia kellene egy Bolgár közbelépéssel (onnan is elvették annó Dobrudzsát, és a vesztesek nem mondtak le róla teljesen), illetve a hátukban találnának a magyar kissebbség "személyében" egy közel 1.5 milliós ellenséget (akiknek legalább harmad hadra fogható), amit, ha ügyes a magyar hadvezetés, pillanatok alatt fel tudna fegyverezni, ha nem is teljesen, de olyan szintre, hogy komolyabb ellenállást fejtsenek ki három megye területén, illetve zavarják az utánpótlási útvoinalakat. Romániának pedig nincs és nem is lesz olyan katonai potenciálja, hogy egy külső háborút egy partizánháborúval a háta mögött megvívjon. Ezt ők is nagyon jól tudják, éppen eézért, minden eshetőségre felkészülve törekednek a magyarok elüldözésére vagy beolvasztására. Apropó, fegyverrel történő ellátás. Itt szerintem az oroszok is belépnének, ezzel, azzal.

  ad. 4. Amíg van a NATO, addig ilyen nem lesz, mert nem érdeke az USA-nak egy belső megosztottság. Főleg, hogy a medvét készül megdugni.

  ad. 5. A 4 alatt írtakat is fegyelembe véve, Románia soha sem indított egy háborút sem a történeleme során, ha nem volt mögötte, egy vagy több nagyhatalom, aki/akik támogatta (-ák) ezirányú tervét. Jelenleg, pedig ilyen nincs.

  ad. 6. Ami a legfontosabb, hogy nagyon gyengék logisztikában. Szolgáltam a hadseregükben, úgy, hogy tudom mit beszélek. Ha van egy nép aki be van oltva logisztika ellen, az a Román. Minden ad-hok alapon működik. Semmit sem tudnak A-ból B-be pontosan eljuttatni. Fele megérkzik, fele nem, vagy csak később. Az infrastruktúrájuknál csak a szervező készségük pocsékabb. Ha nem hisztek nekem, olvassátok el mi történt a Román csapatokkal az első világhábórus kudarcos erdélyi betöréskor. Sok helyen azért vesztettek csatát, mert rossz volt a logisztikai háttér, illetve azért veszítették el a bevonuláshoz használt technika nagy részét, mert a szervezés nyomokban sem volt jelen köreikben.
  Sok mindent meg lehet tudni ebből a hadi-naplóból:
  Az oláhok vérnyomában a Fekete-tengerig
  Maderspach Viktor
  Megéri elolvasni, sok érdekes tényt közöl az író.
  Egy szó mint száz, a Románok nagyon gyengék tervezésben, megvalósításban összességében az utánpótlás kivitelezésében (logiszika). Ha egy 10-es skálán az USA és a Németek 9-esek, mi 6 vagy 7-esek, akkor a románok a legjobb indulattal is 2-3 közé sorolhatók. És ez nem vicc.
  El sem tudom, képzelni, hogy miként oldanák meg a seregek ellátását (ha csak ezt valamilyen "zsoldos" logisztikusok nem teszik helyettük).

  ad. 7. Karbantartási képességük versenyzik a fent kifejtett képességükkel.
  Tiszta balkán (angol utazó mondta, hogy a balkán ott kezdődik, ahol a karbantartás abba marad - ez jelenleg Temesvár-Arad-Nagyvárad-Szatmár vonaltól keletre van, sajnos). Ennek tükrében még a technika fele sem érne el a kijelölt felvonulási területre.

  ad. 8. Tételezzük fel a lehetetlent, hogy képesek a románok egy Magyarország elleni nagyszabású müvelet megtervezésére titokban a kaszárnya falain belül. A kivitelezés akkor sem menne zökkenőmentesen, mert ott van a keblükben - ahogy ők mondják hivatalosan is - 1.5 millió potenciális kém és azok közül egyesek azonnal jelentenék a nagyméretű csapatmozgásokat nyugat felé.
  Ahogy megindulnának a kétsávos útjaikon a többszáz technikával nyugat felé, mondjuk Déváról, Gyulafehérvárról, Kolozsvárról, egyből akkora közlkedési káosz alakulna ki, hogy abban vesznének bele.
  Ha vasúton tervezik ezt megvalósítani, akkor csak a déli vonalak (Szeben-Arad, illetve Temesvár-Lugos-Karánsebes szárny) jöhetnek szóba. A szilágysági kapú felé, ahol a legjobb a felvonulás Debrecen és Nyíregyháza felé, nincs ekkora tömegű fegyverzet mozgatására használható vasútvonal és egyébb út is alig (Szatmár és Zilah között van egy autóút). Kolozsvár-Nagyvárad szárnyról, jobb ha nem beszélünk. Egy vágány és az sincs villamosítva (azért nemert féltek egy magyar inváziótól:)).
  Most, ezek tükrében el tudja valamelyiketek képzelni, hogy Románia képes egy Blitzkriegre ellenünk? Amig ezek felvergödnek a nyugati határra, addig szerintetek a magyar hadvezetés ölbetett kézzel ül?

  A román katonákról pedig annyit, hogy nem kell lebecsülni őket. Köztük voltam egy ideig, ismerem a mentalitásukat és a hadrafoghatóságukat.
  Először is, alapból van három féle román. A moldvai (a misztikus, tradicionalista) a havasalföldi (az ügyeskedő, munkát másra toló) és az erdély (aki tanult mind a magyar, mind a szász kultúrából, szorgalmas, kitartó és öntudatos).
  A moldvai románok jellemzően mélyen vallásosk, fanatizálhatók és nem beszarik. Vagyis jó katonák nevelhetők belőlük.
  A havasalföldi az más. Jól lehet vele mulatni, beszédes és laza. Ő megszervezi, hogy ki haljon hősi halált a hazárt, de ha lehet kimarad a sztriból. Lobbanékoyn. Olyan mint a bors, elsőre nagyon csíp, de aztán elmarad. Amolyan fogjatok le mert megölöm kategória. Katonaként nem nagy durranások.
  Az erdély román, külön téma. Ott van két erős katonanép. A Fogaras és a Máramaros vidéki Románok. Ők kb. a székelyekhez hasolíthatók (kivéve szervezés, mert ezek is be vannak oltva ellene).
  Szóva vegyes a kép. Azt kell mondjam, hogy ha csak az erdélyi és moldvai románok jönnének ellenünk, akkor fel kéne kössük rendesen a gatyát, de ha már közéjük van keverve a havasalföldi román, akkor nincs nagy ütőerejük. Márpedig a tisztek nagy része délről van, ahogy az az első világháború idején is volt (meg is lett az eredménye az erdélyi offenzíva idején a rátermett vezetésüknek).

  Korábban többször elhangzott itt, hogy milyen könnyű egy támadás Magyarország ellen, mert sík terepen kell előrenyomulniuk a románoknak.
  Fel sem merült senkiben, hogy esetleg mi indulunk meg és akkor nekünk van sík terep egésszen az erdélyi középhegység aljáig (középen), máramarosi hegység lábig (északon), a szerémségi kapuig (délen). Ha valami okból (feltételezve, de meg nem engedve, mondjuk egy erdélyi magyar-pogrom miatt) megindulna a magyar hadsereg kelet felé, akkor kb. a hegyekig lévő 60 km. egy nap alatt elfoglalná, illetve körülzárná a négy - jelenleg - Románok által bitorolt nagyvárost.
  Kisebb csapatokkal és tűzérségi támogatással első pillanattól lezárhatná a maros völgyét és a királyhágot, nagyobb erőkkel pedig biztosítaná a szörénység irányából nyitott részt, míg északon a szilágysági kaput (mondjuk én a Maros folyón állítanám fel a védelmi vonalat, Szegeddel kezdődőleg és Máriaradnával bezárólag, úgy, hogy időlegesen Kiszombor, Deszk, Tiszasziget háromszöget beáldoznám).
  Szóval csak ennyit íkartam írni a témában.
   
  Loken, alfa74, sandman and 18 others like this.
 13. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Tanúlságos.
   
 14. agronomus

  agronomus Well-Known Member

  Kamm, lehet, hogy tudod amit írni fogok (ezért ne vedd kioktatásnak) de azért Bulgáriéval kapcsolatos rövid megjegyzésed az alábbiakkal ki szeretném egészíteni.

  Szóval a Nagy-románia létrejötte (a két fejedelemség egyesülésén kívül - amit mi magyarok is támogattunk, hogy legyen puffer az oroszok és köztünk) első lépésben Dobrudzsa megszerzésével indult.

  Tötént, hogy - mint mindig - jól bevált kétkulacsos politikájukat használták. Kitört 1877-ben az orosz-török háború, ahol a románok a Porta szolgálatában álltak (vagyis szövetségesek voltak). Mit ad Isten, amikor látták, hogy sem a török sem az orosz nem bírja dűlőre vinni a csatát, szépen a román hadsereg belépett a háborúba Oroszország oldalán, akik ezek után győztek. Ezt követően a szansztefanói békében Románia megkapta Dobrudzsát. Azonban az orosz sem evett meszet, így "cserében" elvette Romániától Besszarábiát.
  Így került Dobrudzsa egy része (a nagyobbik) Román fönhatóság alá.

  Majd jött a balkáni háború, amikor Bulgáriára addigi szövetségesei, Szerbia és Görögország rátámadtak, dél felől pedig a török nyomult előre, a teljesen kimerült országra és megint mit ad Isten, a "becsületes" Románok rátámadt Bulgáriára. A négyirányú támadás alatt Bulgária összeomlott és a románok a bukaresti békében megszerezték a maradék Dobrudzsát is, azaz a bolgár Dobrudzsát. Tehát románia minden áldozat és vér nélkül jutott egy 8300 négyzetkilométernyi területhez és 350 ezer alattvalóhoz, akiknek nagy része bolgár volt. A föld igen termékeny és jók a legelői is. Nagy veszteség érte ekkor Bulgáriát. Tény, hogy egy részét visszaszerezte az első világháború alatt, illetve azt ma is birtokolja.

  A leírtak okán a románoknál lévő területre a bulgárok mai napig úgy tekintenek, mint mi Erdélyre, holott ott már bolgár alig él (még 1% sincs). Nem szabad feledni, hogy amikor románia megkapta Dobrudzsát a lakósságának alig 20%-a volt román (a többi török, tatár, görög, bolgár, orosz, stb. - jó kis multikulti régió volt, békében éltek). Mivel azonban egy rendkívül agreszív kissebbségelles politikát folytatott Románia (többek között masszív betelepítéseket végzett, közben pedig állampolgáráságtól megfosztott minden más nemzetiséget aki nem valotta magát románnak és mert beszélni akár otthon is anyanyelvén), 1910-re a nemzetiségi arány a románok javára billent, méghozzá 80%-os többséget értek el.
  Megjegyzem, hogy a betelepítések Cseauseszku idejében is folytatódtak, de nem csak más nemzetiségű településekre vittek románokat, hanem komplett falvakat létesítettek a puszta közepén. Közbevetőlegesen kérdem, hogy tudtátok-e, hogy a magyar határ mentén a Párciumban több tucat ilyen falut létesítettek az elmúlt 100 évben, hogy a határmenti magyar tömböt megbontsák?

  Egy szó mint száz, a Bolgárok sem ülnének ölbetett kézzel ha Románia valamelyik szomszédjával háborúba keveredne. Valószínű, hogy kölcsön kenyér visszajár alapon, szépen bevonulnának Dobrudzsába a duna csatorna vonaláig. Csak hogy tudjátok, annak a csatornának amit a diktátor fejezett be, az egyik fő célja az volt, hogy egy esetleges Bolgár invázió utjába álljon és a bitorolt terület csak egy részét szerezhesse vissza a tuljadonos.
  [​IMG]
  És igazuk volt, mert elnézve a térképet, csak kicsit haraphatnának a Bolgárok, ugyanis a csatornán még az USA hadseregének is gondot jelentene átkelni.
  Kb ilyen szintű akadály a csatorna (nem hülyék az oláhok:)):
  [​IMG]

  [​IMG]
   
  Loken, alfa74, sandman and 18 others like this.
 15. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Köszi! Ez egy jó írás.
   
 16. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Nemetországból Romániába is jutnak amcsi csapatok.
  [​IMG]
  https://m.defenseromania.ro/discuti...-dislocati-suplimentar-in-romania_604699.html
  "Daniel Petrescu, a Védelmi Személyzet (SMAp) parancsnoka viszont üdvözölte az Egyesült Államok azon szándékát, hogy folyamatosan rotációs jelenléttel kiegészítse a Fekete-tenger biztonságának támogatására irányuló erőfeszítéseket.

  "Megértjük, hogy továbbra is hozzá kell járulnunk kötelezettségvállalásaink és kötelezettségeink teljesítéséhez, és ez azt jelenti, hogy továbbra is el kell osztani a védelemhez szükséges forrásokat" - tette hozzá Petrescu."

  Koncentráljanak csak a Fekete-tengerre. Minden oda költött lej megy a kukába A törökökkel és az oroszokkal sosem fogják bírni a versenyt.

  Sztem ott nem Leok lesznek. Lassan látszódnak az új európai törésvonalak. Ez alkalommal sztem jó lóra tettünk. Az USA középtávon kivonul Europából a Csendes óceáni térségbe. Akkor érdekes szitu lehet..
   
  arcas, Loken, tong djagbu and 5 others like this.
 17. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Nehogy aztán megint ott találjuk magunkat, hogy az olasz testvéreink szépen semlegesbe vonulnak, román barátaink meg némi területért szabad utat nyújtanak a medvének, amíg ámerika a független britekkel lenyomja a német sátánt és az utolsó csatlóst....
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ennek a csatornának a legfőbb építési oka gazdasági volt. Кюстенджа (Köstenze, románul Constanța) kikötője a legfőbb román tengeri kikötő. Csakhogy senkit nem érdekel a románokon kívül, mert mindenki más a Dunán szállít a delta felé, vagy Odesszából a szárazföld belseje felé. Szóval a románoknak létérdekük volt, hogy kvázi eltereljék a Dunát a fő kikötőjüknek, hogy forgalmat csináljanak annak és ezáltal gazdaságossá tegyék az egész Dobrudzsa projektet. Ez annyira létérdek nekik, hogy amikor az ukránok nekiláttak csatornát ásni Odessza irányába, a románok veszett kapálódzásba kezdtek.

  Hogy a csatorna ott fekszik, ahol, annak geológiai okai vannak, egyszerűen itt volta egy olyan mély patakvölgy, amit gazdaságosan tágítani lehetett. Maga a csatorna, az általad betett képpel ellentében csak felerészben halad bevágásban/szűk völgyben, a másik fele sík vidéken, könnyen áthidalható módon, tehát katonaföldrajzi értelemben csak részlegesen képez akadályt.
   
  Loken, szuvorov and sisimoto like this.
 19. Rex meus Deus meus

  Rex meus Deus meus Well-Known Member

  Hú... nagyon elengedted a fantáziád.
  Azért valamivel érintsük a valóságot, legalább kislábujjal. :D

  A német-orosz kapcsolatok köszönik szépen jól vannak, szépen épülnek a vezetékek.
  A ballib atlantisták persze sivalkodnak is rendesen miatta: https://neokohn.hu/2019/07/03/uj-orosz-nemet-paktum-segiti-moszkva-agressziv-ternyereset/

  Az Usa szempontjából hol az orosz, hol a kína a sátán, de semmiképpen sem a német... az kishal a nagyok játszóterén.

  Az olaszok még nem testvérek, ballib kormány uralkodik és tevékenyen bomlasztja a saját országát a migráció révén. Majd ha jön Salvini vagy egy jobbos kormány, akkor lesznek testvérek. ;)
   
  Loken and LMzek 2.0 like this.
 20. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Egy évvel a vh előtt Dolfi volt az év embere az usában.
   
  gergo55 likes this.

Ezen oldal megosztása